Loptu na zemlju, pa u gol Mađarske

Rukometašice Srbije napravile su pravi podvig obaranjem na kolena aktuelnih svetskih šampionki, a sve prateće okolnosti tom trijumfu još više daju na značaju.

SS
Podeli
Photo by EPA-EFE/BO AMSTRUP
Photo by EPA-EFE/BO AMSTRUP

Vremena za bilo kakvo slavlje nema, jer već "iza ugla" čeka Mađarska u meču 2. kola grupe C Evropskog prvenstva u Koldingu (16h).

Tačno 18 sati nakon poslednjeg zvuka sirene i izvojevane pobede nad Holandijom, Srpkinje će ponovo biti na terenu. Euforične, ali i veoma umorne i iscrpljene.

Iz perspektive fizičke pripreme, ovo će biti jako teška utakmica, jer Srbija nije odradila još uvek nijedan trening u Danskoj.

Odmah po dolasku na sever Evrope ispostavilo se da je jedna igračica (čije ime nije objavljeno) bila pozitivna na koronavirus, što je sve ostale rukometašice poslalo u dvodnevnu izolaciju.

Radili su se novi testovi i svi su morali da budu negativni pre početka šampionata.

Kada su dobile dozvolu da će igrati na dan utakmice, sve su izašle iz svojih soba i, uz distancu i maske, proslavile samu mogućnost da uopšte izađu na teren.

Potom su očitale lekciju rukometa u drugom poluvremenu selekciji Holandije i odmah visoko podigle lestvicu očekivanja.

Ali, pre nego što ih "tradicionalno" već proglasimo za evropske prvakinje, mora se uzeti u obzir da one i dalje nemaju odrađen trening u Danskoj i da vrlo važna utakmica dolazi u jako delikatnom momentu.

Mađarska je selekcija koja je po svim ocenama bila apsolutni favorit za pobedu protiv Hrvatske u prvom kolu, ali je izgubila sa 24:22.

To će sigurno pokušati da ispravi u duelu sa našim devojkama protiv kojih je, prema ocenama kladionica, takođe blagi favorit.

Problem za selektora Ljubomira Obradovića je i skraćena rotacija, jer pored igračice pozitivne na Kovid-19, neće biti ni Andree Lekić kojoj je i posvetio uvodnu pobedu.

Photo by EPA-EFE/BO AMSTRUP
Photo by EPA-EFE/BO AMSTRUP

"Pobedu posvećujemo Andrei, srpskom narodu i rukometu u Srbiji", rekao je Obradović posle utakmice.

Osim Katarine Krpež-Šlezak, strelca čak 12 pogodaka protiv Holanđanki, pobedu je donela taktička bravura selektora u drugom poluvremenu.

Krenuo je na sve ili ništa i dobio sve igrajući sa sedam igračica u napadu i bez golmana. Sa dva pivota je skupljao odbranu rivala i tako otvorio prilike za golove sa krila, preko potrebne u prvih 30 minuta.

To je taktika koju mogu da odigraju samo vrsni tehničari sa loptom, bez greške, jer svaka preskupo košta.

"Dobijali smo mečeve na ovakav način i na prethodnim takmičenjima, ali smo se sada odlučili da tako probamo u drugom poluvremenu. Znao sam da Krpež-Šlezak može da odgovori izazovu na mestu drugog pivota i da će napraviti problem na poziciji između četiri i pet, jer je levoruka", objasnio je Obradović.

Kada je načeo protivnika, nije bilo stajanja, baš kao što ni u odbrani visoko postavljen zid više nije mogao da padne.

Photo by EPA-EFE/BO AMSTRUP
Photo by EPA-EFE/BO AMSTRUP

Srpski rukomet je uvek imao nekog "ministra odbrane". U muškoj selekciji to je bio Darko Stanić, u ženskoj Katarina Tomašević, a sinoć je zablistala na golu Srbije Jovana Risović.

Meč je završila sa 15 odbrana, a u prvom poluvremenu su mogle da se nabroje na prstima jedne ruke.

I njoj idu lovorike za dovođenje Srbije u situaciju da pobedi, a ne sme se izostaviti ni odbranjen sedmerac Katarine Tomašević na tri minuta pre kraja.

Ušla je sa klupe, pokazala klasu i već posle nekoliko sekundi Srbija je bila na nedostižnih +2.

Photo by EPA-EFE/BO AMSTRUP
Photo by EPA-EFE/BO AMSTRUP

Nekako "ispod radara" je prošlo da su iz Rukometnog saveza Holandije tražili da se meč protiv Srbije ne odigra i da bude registrovan službenim rezultatom 20:0 u njihovu korist.

Mašala, ako se svetski šampion uplašio Srbije. Očigledno je bilo razloga.

Može da se uzme u obzir da nam je EHF progledao kroz prste dozvolom da uopšte igramo.

Ali, isto tako može da se priča o tome da organizatori nisu baš bili fer prema srpskim rukometašicama kada su ih ubacili u ovako zgusnut raspored.

Ponavljamo, bez ijednog treninga u Danskoj.

Photo by EPA-EFE/BO AMSTRUP
Photo by EPA-EFE/BO AMSTRUP

EP, grupa C:

16.00 Srbija – Mađarska
18.15 Hrvatska – Holandija

Ali, šta je tu je. Takva je situacija zbog pandemije i najbolje bi bilo što pre se prilagoditi njoj.

Zato bi trebalo smanjiti euforiju na minimum, povećati dozu opreza i realnosti, što navijačima u Srbiji često manjka.

Ako padne i Mađarska, moglo bi da se računa na prvo mesto i maksimalan broj prenetih bodova (računaju se samo bodovi između selekcija koje prođu dalje, a iz svake grupe ih ide po tri).

Možda meč protiv Mađarica i neće imati rezultatski značaj u konačnom obračunu, čak i u slučaju trijumfa Srbije, već bi to mogao da bude duel sa Hrvatskom.

Dosta zavisi od drugih rezultata i "stanja" Holandije posle startnog šoka, ali sportski je ići na pobedu i ovog popodneva.

Drugi trijumf bi pokazao da uvodni nije bio "slučajan", a to bi onda Srbiju moglo da lansira baš visoko.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu