Partizanovo biti ili ne biti – oprosti se ili napadni titulu

Partizan "večiti" derbi ponovo dočekuje pod "moranjem" jer ima osam bodova manje od Crvene zvezde.

SS
Podeli
Foto: StarSport/Srđan Stevanović
Foto: StarSport/Srđan Stevanović

Serija A i "večiti" derbi na TV B92

Subota, 18.00
Inter – Milan

Nedelja, 17.00
Partizan – Zvezda

Pročitajte još Zvezdina "mrlja" – Stankovićeve dileme i senke prethodnika

Pobedom bi crno-beli ponovo "otvorili" sezonu i šampionsku trku, dok bi poraz (možda čak i remi) značio definitivan kraj iste.

Zbog toga se sa pravom u Humskoj ovaj meč smatra "utakmicom sezone", a situacija je takva da je pred trenerom Aleksandrom Stanojevićem puno dilema.

U poslednjoj odigranoj utakmici ispuštena su još dva dragocena boda, a nakon nje je stiglo čak pet novih igrača.

Filip Holender, Miloš Jojić, Ivan Obradović, Svetozar Marković i Žan Kristof Bajbek su predviđeni da budu nosioci igre.

Međutim, reprezentativne obaveze kod jednih igrača i predugačak period bez odigrane utakmice kod drugih, "vezali su ruke" Stanojeviću i onemogućili ga da ih u prethodne dve sedmice ubaci u sistem i spremi za duel sa Zvezdom.

Čak je veliko pitanje da li ćemo ijednog od njih videti u startnoj postavi Partizana u nedelju od 17 časova.

Obradović najbliži startnih 11

Foto: FK Partizan
Foto: FK Partizan

Iako je tek oktobar, Zvezda bi u slučaju pobede u današnjem večitom derbiju (17.00) mogla da počne da hladi šampanjac jer već ima osam bodova prednosti nad Partizanom. Zato je crno-belima, koji su se znatno pojačali tokom pauze, ovo izuzetno bitan meč. Kvota na Partizan je 2,80, na Zvezdu 2,70, a na iks, koji često dolazi u večitim derbijima, 3,05.

Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Partizan - Crvena zvezda.

Najbliži početnoj postavi je Ivan Obradović, bez obzira što je njegova pozicija levog beka najpopunjenija u ekipi.

I on je jedan od igrača koji dugo nisu igrali takmičarski fudbal, ali je prema sopstvenom priznanju odlično fizički pripremljen i može odmah da zaigra.

Sveta Marković bi mogao da dobije priliku, najviše zbog "bonus" pravila. Stanojević će negde morati da rizikuje.

Ukoliko bude želeo sigurnost i iskustvo na golu, onda će Vladimir Stojković biti čuvar mreže.

Ako proceni da Marković ne može odmah da uskoči na osetljivu poziciju štopera, na gol-crtu će mladi Aleksandar Popović, a štoperski tandem će činiti Maki Banjak i Uroš Vitas.

Na desnom boku je siguran Aleksandar Miljković.

Natho “precrtan”?

Foto: StarSport/Srđan Stevanović
Foto: StarSport/Srđan Stevanović

Superliga, 11. kolo:

Petak:
18.00 Čukarički – Proleter
18.00 Radnik – OFK Bačka
18.00 TSC – Novi Pazar
18.00 Vojvodina – Rad

Subota:
15.00 Inđija – Zlatibor
16.00 Javor – Metalac
16.00 Mladost – Mačva
16.00 Napredak – Radnički
16.00 Voždovac – Spartak

Nedelja:
17.00 Partizan – Zvezda TV B92

Dosta je dilema i misterija u veznom redu Partizana.

Pored toga što Stanojević mora da vodi računa o "bonusima", isto tako je prinuđen da kalkuliše i sa brojem stranaca.

Dozvoljeno je četiri da bude prijavljeno za utakmicu, a Stanojević je već nagovestio da bi mogao da "otpadne" Bibars Natho.

Izraelac je odigrao tri naporne utakmice za nacionalni tim, a bili smo svedoci da ni pre reprezentativne pauze nije bio niti blizu forme od pre 12 meseci.

Saša Zdjelar je u poslednjih mesec dana prikazivao ubedljivo najbolju formu i njegovo mesto na sredini terena je zacementirano.

Pored njega bi trebalo da zaigra Miloš Jojić, mada ne bi bilo iznenađenje da, ukoliko popularni "Zeka" nije dovoljno spreman, a usled želje da se dobije na skok igri, od starta na terenu bude Aleksandar Šćekić.

Po krilima su sigurni Filip Stevanović kao drugi "bonus" igrač i Takuma Asano, a organizator igre trebalo bi da bude Sejduba Suma.

Bez pravog napadača?

Misterija je i najistureniji deo "parnog valjka". Umar Sadik ostavio je prazninu koju Žan Kristof Bajbek neće odmah moći da popuni.

Francuz nije dovoljno spreman, za očekivati je da ima snage za oko 50-ak minuta igre, što implicira da će najverovatnije ući sa klupe kao četvrti prijavljeni stranac za meč.

Filip Holender (podsećamo da se ne vodi kao stranac, jer ima srpski pasoš budući da je rođen u Srbiji), takođe je imao sadržajnu i umarajuću reprezentativnu akciju.

Ekipi se priključuje tek u petak i, jasno je, neće imati ni dva treninga sa novim saigračima, pa nije ni za očekivati da ima doprinos u ovom derbiju.

Nikola Štulić je i dalje povređen, pa sve navodi na to da će Lazar Marković biti najistureniji fudbaler u Stanojevićevoj postavci.

Dakle, u tom slučaju u startnoj postavi ne bi bilo pravog napadača koji je to po vokaciji, već bi "Markec" bio ta čuvena "lažna devetka", igrač koji se vraća po loptu i neretko rotira sa saigračima iz ofanzivnog dela.

Ako je to ono što je Stanojević pripremao u prethodnom periodu, biće krajnje zanimljivo videti kako će izgledati Partizan u tom izdanju.

Stanojevićev savršen skor protiv Zvezde

Foto: StarSport/Srđan Stevanović
Foto: StarSport/Srđan Stevanović

Trener crno-belih ima fantastičan skor u "večitim" derbijima i to je adut kome se navijači najviše raduju uoči utakmice.

Ima čak pet pobeda i samo jedan poraz, ali je on došao u revanšu polufinala Kupa kada je Partizanu odgovaralo da izgubi sa 0:1 zbog pobede od 2:0 u prvom meču.

Dakle, osim tog za Zvezdu “pirovog” gola koji je dao Andrija Kaluđerović, Stanojević nije primio niti jedan gol od najvećeg rivala!

Uglavnom je ostvarivao minimalne trijumfe, od kojih su oni "krunisani" golovima Radosava Petrovića i Princa Tejga gotovo direktno donosili šampionsku titulu.

Prazne tribine

Foto: StarSport/Srđan Stevanović
Foto: StarSport/Srđan Stevanović

Uživa Stanojević ogromno poštovanje kod navijača Partizana, ali od svog povratka nema sreću da se direktno susretne sa njima i "razmeni" ljubav na relaciji teren-tribine.

One će ovog puta biti potpuno prazne, što će 163. derbiju oduzeti draž koja je uvek krasila najveću svetkovinu našeg fudbala.

Razlog je cela situacija oko koronavirusa, a koja je posebno pogodila tabor Crvene zvezde.

Dvojica nosilaca igre, Mirko Ivanić i Gejlor Kanga, pozitivni su na Kovid-19 i ovaj duel će pratiti iz izolacije.

Niko iz Partizana to neće priznati, ali im je sigurno lakše u pripremi meča kada znaju da na drugoj strani neće biti tandem organizatora igre.

Njihov "protivnik", sa druge strane, bilo je vreme da se uigra tim i sve novajlije koje su pristigle u smiraj prelaznog roka.

Ali, vreme neće biti opravdanje.

Ukoliko se ova bitka izgubi, mnogi će uzviknuti da nisu ni morali da dolaze.

Sa pravom...

Autor: Stefan Smuđa

Пласман обезедио SofaScore LiveScore

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu