"Praznični februar": Stankovićeva odluka, pad "neosvojive tvrđave" i Vlahović za istoriju

Nedelja. Crveno slovo. Praznik – "večiti derbi".

Miloš Simanović
Podeli
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

166. "večiti derbi", 24. kolo Superlige
Crvena zvezda – Partizan (27. februar; 18.00)

Stadion: "Rajko Mitić" (Beograd)
Sudija: Srđan Jovanović (Beograd)

Ostalo je pet dana do sudara fudbalera Crvene zvezde i Partizana na stadionu "Rajko Mitić" koji bi mogao da ponudi odgovor.

Da li je titula rešena ili tek sledi hičkokovski zaplet?

Crno-beli u komšiluk idu sa pet bodova prednosti, ali daleko od toga da su rasterećeni, ako je ikad iko bio u najvećoj utakmici srpskog fudbala.

Svesni su da bi sve osim poraza poguralo ka tituli i prekidu četvorogodišnje dominacije Crvene zvezde u domaćoj ligi, pa bi ovaj meč mogao da bude onaj sa prefiksom najbitniji u sezoni.

I za jedne i za druge.

Pedja Milosavljevic / STARSPORT
Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Na stranu floskule da je svaka naredna utakmica najbitnija, ali ovaj susret beogradskih velikana je stvarno to u ovom trenutku. Moguće je da bi mogao da ga prestigne onaj treći derbi u plej-ofi, ali isto tako da bi mogao da bude skoro pa revijalni.

Jer u srpskom fudbalu je pet bodova ozbiljna prednost.

Na stranu evropski podvizi oba tima, na stranu sve što je bilo do sada, dva "večita derbija" će pokazati ko je najbolji u zemlji, a prvi već nagovesti.

Malo je bilo takvih koji su "lomili" trku, poslednji baš na "Marakani" pre nepunih pet godina kada je Partizan slavio 3:1 na krilima Leonarda i Tavambe, a potom i prestigao Zvezdu.

Kao što je retkost da veliku ulogu imaju derbiji u borbi za titulu, tako je i da se igraju u februaru, a kamoli da imaju toliku važnost.

Do sada ih je odigrano samo pet, što je ako izuzmemo januar i jul kada su pauze, a još avgust i decembar koji takođe nisu reper, ubedljivo najmanje od svih ostalih meseca.

I zanimljivo da je skor potpuno izjednačen 2-1-2, uz nekoliko mečeva koji su bitno promenili istoriji fudbalskog praznika.

Brnović "viši" od Milojevića

foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Partizan: Pandurović, Mirković, Gudelj, Nađ (Čermelj), Mijalković, Vasiljević, Ćirić, Ćurčić, B. Brnović, Milošević. Trener: Ljubiša Tumbaković

Crvena zvezda: Milojević, Vidaković, Đorović, Vasilijević, Stojkovski, Božović, Adžić (Bandović), Maslovar, Kristić, Petković (Drobnjak), Ivić. Trener: Milan Živadinović

Prvi od pet odigran je baš 27. februara tek 1994. godine, na datum kada se igra i predstojeći, na stadionu u Humskoj.

Pred 40.000 gledalaca, u teškim vremenima za čitavu zemlju, Partizan je slavio golom Branka Brnovića šest minuta pre kraja.

Loše je reagovao golman Zvonko Milojević, prikrao mu se Brnović i glavom ga matirao iznad njegovih ruku za veliko slavlje crno-belih.

Ispostaviće da je tim Ljubiše Tumbakovića tom pobedom stigao do titule, pošto je na kraju završio sa pet bodova prednosti ispred Zvezde.

Najviše zahvaljujući Savu Miloševiću koji je, za to vreme, dao impozantan 21 gol u prvenstvu.

Stankovićeva "spoljna" – Kralj na kolenima

Foto: FK Crvena zvezda
Foto: FK Crvena zvezda

Partizan: Кralj, Bolić, Svetličić, Tomić, Sabo, Taševski, Кrstajić, Pažin (Ilić), Trenevski, Obradović (Tešović), Stojisavljević (Isailović). Trener: Ljubiša Tumbaković.

Crvena zvezda: Jevrić, Bratislav Živković, Bjegović, Njaguš, Кristić, Pecelj, Bunjevčević, Gojković (Marinović), Jovičić (Pantelić), Stanković (Škorić), Ognjenović. Trener: Milorad Кosanović.

Nisu crveno-beli dugo čekali na revanš u Humskoj.

Samo četiri godine kasnije, 21. februara, usledila je osveta u režiji tadašnje "desetke", a sada aktuelnog trenera Zvezde Dejana Stankovića.

Opet je sam finiš, ali sada na radost Zvezde kada je Stanković, sa kapitenskom trakom i igračem manje zbog isključenja Srđana Pecelja u prvom delu, spoljnom matirao Ivicu Kralja u 82. minutu.

Prethodno je Zvezda povela iz prvog kornera na meču kada je skočio Aleksandar Kristić, a izjednačio je na sličan način Dragan Isailović, koji se ispromašivao.

Međutim, tada je Obilić Željka Ražnatovića Arkana završio kao šampion sa dva boda više od Zvezde, što je poslednji put da neko "večitih" rivala nije bio prvak.

Partizanov prekid posta u "neosvojivoj tvrđavi"

Starsport/Srdjan Stevanovic
Starsport/Srdjan Stevanovic

Crvena zvezda: Ranđelović, Anđelković (Purović), Đorđević, Koroman (Tadeu), Đokić, Brzanović, Georgijev (Trišović), Gaj, Milovanović, Basta, Kastiljo. Trener: Dušan Bajević

Partizan: Kralj, Rukavina, Bajić, Lazetić, Mihajlov, Lomić, Lazić, Nebojša Marinković (Jovetić), Tomić (Zajić). Smiljanić, Maletić. Trener: Miroslav Đukić

Dugo se čekao na novi derbi, sve do 24. februara i 2007. godine kada je Crvena zvezda sačekala Partizan na "Marakani", tada neosvojivoj tvrđavi za crno-bele skoro 11 godina.

I usledio je pad Zvezdine tvrđave u pravoj rapsodiji Partizana – 2:4.

Posle 11 utakmica Partizan je pokazao da stadion velikog rivala nije više bauk, toliko da je Zvezda mogla da pretrpi pravu katastrofu i čak ubedljivije izgubi.

Jeste Crvena zvezda na papiru bila jači rival, čak i tada se znalo da će uzeti titulu, što i jeste, ali će se kasnije ispostaviti da je taj derbi nagovestio Partizanovu šestogodišnju dominaciju u Srbiji.

Opet je nakon kornera pao gol, Miloš Mihajlov je pogodio u uvodu meča, da bi na startu drugog dela Segundo Kastiljo izjednačio, a ubrzo odgovorio Branimir Bajić.

I onda je "parni valjak" dodao gas, pa su Nenad Marinković i Žarko Lazetić sipali "so na ranu" rivalu, a Bojan Zajić propustio da upali "petardu".

Na kraju je Zvezdin specijalista za derbije Igor Burzanović u samom finišu sprečio bruku...

Crvena zvezda jeste se okitila šampionskim lovorom sa 17 bodova više od Partizana, ali je tada usledilo urušavanje kluba sa stadiona "Rajko Mitić".

Zvezdin slobodan pad i Moreira u 95'

Starsport/Pedja Milosavljevic
Starsport/Pedja Milosavljevic

Partizan: M. Božović, Stevanović, Knežević, Đorđević, Obradović, Žuka, Fejsa (Tomić), Moreira, Ljajić (Vašington), Vujović (Bogunović), Dijara. Trener: Slaviša Jokanović

Crvena zvezda: Stamenković, Ninković, Tutorić, Tomović, Pejčinović, Isah, Milijaš, Lazetić (Parker), Koroman (Bogdanović), Oumaru (Šišić), Kleo. Trener: Čedomir Janevski

Dve godine kasnije promenile su se uloge – Partizan se sve pitao, a Zvezda praktično nije ni bila konkurent, pošto je bila čak i treća, iza Vojvodine.

Međutim, sekunde su je delile od trijumfa u Humskoj na otvaranju drugog dela sezone.

Pogotkom Đorđa Tutorića iz 40. minuta sve do 95. imala je u "džepu" pobedu, a onda se javio Almami Moreira.

Poslao je "kiflu" u gol istrčalog Saše Stamenkovića za remi 1:1, koji je više značio Partizanu na planu samopouzdanja...

Kasnije, Partizan je ostavio Zvezdu na razmaku od 21. boda, a Vojvodinu na 19.

Poslednji trijumf Zvezde u Humskoj

srdjan stevanovic/starsport
srdjan stevanovic/starsport

Partizan: Šaranov, Bandalovski, Gogua, Jovanović (Lukić), Bogosavac, Everton, Brašanac, Ilić (Kosović), Mihajlović, Stevanović, Božinov (Vlahović). Trener: Ivan Tomić.

Crvena zvezda: Kahriman, Petković, Pavićević, Luković, Ibanjez, Le Talek, Donald, Srnić (Ristić), Grujić, Katai (Plavšić), Vijeira. Trener: Miodrag Božović.

Crvena zvezda do dana današnjeg šest godina čeka na radost u Humskoj.

Poslednju pobedu ostvarila je 27. februara u 154. "večitom derbiju" pod vođstvom Miodraga Grofa Božovića.

U tenzičnom derbiju, iako je Zvezda bila nadmoćna u prvenstvu, slavila je 2:1 posle preokreta.

Partizan je krenuo i snova, debitant Sedrik Gogua je pogodio glavom, da bi do poluvremena već usledio preokret.

Luis Ibanjes iz slobodnog udarca i Ugo Vijeira na centaršut sadašnjeg prvotimca crveno-belih Slavoljuba Srnića doneli su poslednji trijumf Zvezde na travi Partizana.

Meč će ostati upamćen i po tome što je tada golobradi Dušan Vlahović, sada zvezda Juventusa, postao najmlađi debitant u derbijima sa samo 16 godina i 30 dana. Tada je ušao u igru u 53. minutu i zamenio Valerija Božinova.

Od tada je prošlo, računajući samo "večite derbije" – koji se i jedini broje pod tim imenom, šest utakmica a da Partizan nije poražen u Humskoj, uz dve pobede i četiri remija.

I to je još jedna stavka koja žulja navijače Crvene zvezde, uz još tri poraza u Kupu Srbije u tom periodu, baš u trenutku kada je osvajala titule i beležila odlične rezultate u Evropi.

Sada nas čeka novo usijanje u nedelju.

Deluje da bi mogao da bude još jedan derbi koji se pamti. I koji bi mogao da bude prelomna tačka sezone.

Prošli je bio jedan od najboljih poslednjih godina u jako lošoj konkurenciji.

U predstojećem Crvena zvezda mora na sve ili ništa, za razliku od Partizana koji nema potrebu da se zaleće.

Kada jedan tim ne može da kalkuliše onda u najavi možemo da očekujemo "nešto više" od uobičajenog, da vidimo pravi derbi i za oko gledljiv.

Samo da se priča najviše od terenu i potezima...

Priredio: Miloš Simanović (Twitter)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu