Juvelirnica DV7 i domino efekat: Koga je uhvatila panika?

Zimski prelazni rok u najjačim ligama Evrope je okončan i u Srbiji će se posebno pamtiti.

Miloš Simanović
Podeli
 EPA-EFE/ALESSANDODI MARCO
EPA-EFE/ALESSANDODI MARCO

Nije januar doneo spektakularne transfere poput leta, to skoro da i nikad nije slučaj, ali je izuzetak naš biser.

Dušan Vlahović je postao najskuplje plaćeni srpski fudbaler svih vremena, srušivši Luku Jovića (Ajntraht - Real Madrid za 62 miliona), ali i u Seriji A u pauzi dve polusezone.

Juventus je za bombastičan transfer izvojio, sa svim bonusima, čak 81,6 miliona evra za prelazak iz Fiorentine.

Naravno, to je bio i najveći posao tek završenog januara, a u nastavku teksta analiziraćemo koliko zvučnih je još bilo, ko su gubitnici, dobitnici, kao i šta nas sve čeka.

Ostali Srbi su bili tihi, toliko da su iz Crvene zvezde Marko Lazetić u Milan (četiri miliona) i Njegoš Petrović u Granadu (za 1,6 miliona) jedini plaćeni višemilionskim iznosom.

Vlahović u Ronaldovim kopačkama

Top5 transfera zime

1. Dušan Vlahović – 81,6 miliona (Fiorentina - Juventus)
2. Feran Tores – 55 miliona (Mančester siti - Barselona)
3. Luis Dijas – 45 miliona (Porto - Liverpul)
4. Bruno Gimaraeš – 42,1 milion (Lion - Njukasl)
5. Kris Vud – 30 miliona (Barnli - Njukasl)

Rekli smo da je Vlahović prvo ime ove zime, a ništa novo nećemo reći ni da Juventus ima ogromna očekivanja od Partizanovog đaka, što najbolje govori da mu je dao broj sedam i dres Kristijana Ronalda.

Ali ne samo, već vrlo verovatno i ulogu glavnog pokretača novog Juventusa, čije lice ćemo videti potpuno drugačije u rekonstrukciji.

"Stara dama" nije planirala da dovede Vlahovića u toku, već krajem sezone, za šta je zaslužna finansijska konstrukcija, ali je praktično bila prinuđena usled pritiska Arsenala i Totenhema.

Englezi su slali ponude Fiorentini, koja je bila raspoložena da ga pusti u London, ali su takav epilog odbijali srpski golgeter i njegovi zastupnici.

Sve dok nisu "naterali" Juventus na poslednji korak, pošto su ranije dogovorili neto platu Vlahovića od sedam miliona evra.

I razbili kasu i kompletno tržište kao da su ušli u JUVElirnicu po najfiniji dragulj - Dušana Vlahovića.

Mnogi se pitaju otkud posrnulom velikanu novac? Pa iz sopstvenih redova…

Paničari

EPA-EFE/NEIL HALL
EPA-EFE/NEIL HALL

Jedan od gubitnika je Totenhem. Uspeo je da uhvati mamac i dovede tandem iz Torina Rodrigo Bentakur - Dejan Kuluševski.

I za to "zadovoljstvo" plati "tričavih" 65 milona evra ukupno kroz razvlačenje. Činjenica je da se u fudbalu okreće veliki novac i da danas praktično svaki pismeniji igrač vredi 20 miliona, ali je Totenhem otišao dalje, utisak je, paničnom kupovinom.

Za Kuluševskog koji nije bio standardan u Juventusu (dva gola u sezoni), i Bentakura koji nikakav uticaj na igru Juventusa nije imao. U stvari, možda i jeste - tabela Serije A će to najbolje da kaže.

Malo se i karma poigrala sa švedskim reprezentativcem makedonskog porekla jer je posle Atalante izabrao Juventus ispred Intera smatrajući da ne može da se iskaže pod vođstvom Antonija Kontea.

I gle čuda - sad je otišao kod Kontea u London…

Totenhem se tako poneo bukvalno samo kako bi rekao da se pojačao u borbi za Ligu šampiona, što će biti teška misija za "pevce".

U tom domino efektu je Fiorentina dobro profitirala i deo velikog novca počela da troši na zanimljiva pojačanja - Artura Kabrala iz Bazela i Kšištofa Pjonteka.

Deluje kao zanimljiv potez.

Barso, ti li si?

EPA-EFE/Alejandro Garcia
EPA-EFE/Alejandro Garcia

Panika je uhvatila i Barselonu u nadi da će da preokrene užasnu sezonu, očajnički odbijajući da se preda.

Sjajan potez povučen je transferom Ferana Toresa iz Mančester sitija za 55 miliona evra, ali čak je i on pao u drugi plan zbog "vanbarselonskih" poteza.

Sve ono što nikad nije bila Barselona pokazali su dolasci Adame Traorea iz Vulvsa i Pjer-Emerika Obamejanga poslednjeg dana u pravoj šaradi, tolikoj da je Gabonac na svoju ruku stigao u Kataloniju na potpis.

Uspeli su da završe transfer u "minut do 12", ali ostaje veliki znak pitanja iznad Obamejanga. Izbačenog kapitena Arsenala i napadača koji je daleko od ikakve forme, a kamoli one zbog koje je žario Premijer ligom.

Barselona je nastavila da luta, to je već i pticama na grani jasno...

Njukasl nosi epitet najvećeg paničara ove zime.

Uložio je 80 miliona evra u pojačanja koja mnogi ne bi doveli ni besplatno, od konkurenata za opstanak u Premijer ligi.

Stigao je Bruno Gimaraeš iz Liona za 42 miliona, kao igrač sa velikim potencijalom, a onda su sa Sent Džejms parka prosuli 30 miliona na Krisa Vuda iz Barnlija i isti iznos sa Kijerana Tripijea (Atletiko Madrid) i Dana Burna (Brajton) kada se sabere, pored Meta Targeta za pozajmicu iz Aston Vile.

Deluje da su sa saudijskim petrodolarima mogli zvučnija imena da dovedu, mada su i mnogi odbili.

Utisak je da su bili prinuđeni da se okrenu realnim metama... Ostaje da se vidi da li su pogodili opstanak sa njima?

Pozitivci

EPA/GERRY PENNY
EPA/GERRY PENNY

Malo ih je bilo, pre svega jer su najveći bili prilično neaktivni, ali zato se, po mom mišljenju, izdvajaju dva kluba – Aston Vila i Everton.

Čak su bili i povezani jer je iz Liverpula u Birmingem za 30 miliona otišao Luka Dinj, koga je "precrtao" već smenjeni Rafael Benites, a u suprotnom smeru na pozajmicu Anvar El Gazi.

Novi menadžer Stiven Džerard je na svoje ime doveo bivšeg saigrača iz Liverpula Filipea Kutinja na pozajmicu iz Barselone, a pored njih i besplatno Kaluma Čembersa (Arsenal) i Robina Olsena (pozajmica iz Rome).

Everton je bio još aktivniji sa serijom dolazaka i čak tri pozajmice – Donija van de Beka (Mančester junajted), Delea Alija (Totenhem) i pomenutog El Gazija (Aston Vila), da bi dao skoro 40 miliona za dvojicu bekova – Vitalija Mikolenka iz kijevskog Dinama (23,5 miliona) i iz Rendžersa Nejtana Petersona (14 miliona).

Od ostalih zvučnijih izdvajamo pozajmicu Entonija Marsijala u Sevilju iz Junajteda, Robina Gonsensa iz Atalante u Inter (25 milona), pozajmicu Tangija Ndombelea u Lion iz Totenhema, dok je Siti uložio u budućnost i za 17 miliona evra doveo Hulijana Alvaresa iz River Plate.

Čeka nas pakleno leto

 EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON
EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Nije januar bio bombastičan, ali će zato izvesno biti leto.

Već sada, čak i bez izdvajanja velike količine novca, čeka nas "zemljotres" jer ugovori ističu Kilijanu Mbapeu (PSŽ), Paulu Dibali (Juventus), Polu Pogbi (Mančester junajted), Franku Kesiju (Milanu), tandemu štopera Čelsija Antoniju Ridigeru i Andresu Kristensenu, Andrei Belotiju (Torino), Aleksandru Lakazetu (Arsenal), Anhelu Di Mariji (PSŽ)...

I još pregršt njih, pa će biti "ludo" već sada ispratiti na kakve će se korake odlučiti.

Pošto već sada mogu da stave potpis kako bi prešli 1. jula.

Vruće leto je blizu...

Priredio: Miloš Simanović (Twitter)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu