Zvezda na skeneru B92.net: Borjan spasilac, lutanje Falka i italijanski potpis

Crvena zvezda je ostvarila cilj i ostala neporažena u Danskoj.

Miloš Simanović
Podeli
Foto: FKCZ/Starsport
Foto: FKCZ/Starsport

*Ivanić za slađi bod Zvezde u drami – evropsko proleće na vidiku!

*Stanković žali za pobedom: Nismo se razbili, ali nismo ni rešili

Prema svemu viđenom, Zvezda može da bude zadovoljna zbog ostvarenog u meču sa Mitjilendom (1:1), posebno što je ostala na prvom mestu F grupe Lige Evrope.

Često je bila u podređenom položaju, ali je izvukla glavu i odbranila se u finišu.

Kao i uvek, analizirali smo učinak pojedinaca iz redova prvaka Srbije.

Pa da krenemo...

Odbrana

Foto: FKCZ/Starsport
Foto: FKCZ/Starsport

Milan Borjan – Nova fantastična partija Zvezdinog golmana i kapitena na evro sceni. Možda su neki pomislili da je njegov zenit prošao zbog nekoliko grešaka, ali ih je sve razuverio u Herningu. Blistao je na golu kada mu je ekipa "tonula", uspeo da je sačuva i uvede mirnije u drugi deo. Kod gola ništa nije mogao, bio je jak udarac koji nije mogao da skine, iako se bacio.

Marko Gobeljić – Mučio ga je Sisto na početku meča, ali ga je negde od 30. minuta uspeo da ga "zaključa". Odličan posao je uradio Gobeljić, sakrio je ozbiljnog igrača sa iskustvom iz španske lige. Nije stigao da se ustremi ka ofanzivi, verovatno baš kako bi svu snagu imao za Sista.

Aleksandar Dragović – Zvezdin komadant odbrane je odigrao skoro perfektan meč. Dobio je skoro sve duele, delovao smireno i na lopti... Međutim, činjenica je i da je zakasnio kod izjednačujućeg gola Mitjilenda. Kao da ga je iznenadio odbitak od stative, pa je ispustio Dira.

Seku Sanogo – Kao i u Razgradu, igrao je na poziciji štopera i bio jedan od najboljih pojedinaca meča. Lako je očistio svaku opasnost koja je bila pred njim. Vidi se da mu prija uloga "libera", sa željom da igra.

Miloš Degenek – Fantastičan. Degenek je tihi heroj Zvezde. Miran, pouzdan, svaki put je ulazio čisto na loptu, a bilo je nekoliko rizičnih situacija u kaznenom prostoru. Za njega nije bilo problema. Godinama je jedan od najkonstatnijih prvotimaca Zvezde, to je pokazao i u Danskoj.

Milan Rodić – Imao je teško otvaranje utakmice, tutnjili su igrači Mitjilenda po njegovoj strani... Ipak, stabilizovao se i kako je meč odmicao sve je bio bolji. Nije bilo njegovih centaršuteva, verovatno i zbog toga što je domaćin više pritiskao, ali je uspeo da ne paniči. Uostalom, kao i cela odbrana crveno-belih.

Vezni red i napad

Foto: FKCZ/Starsport
Foto: FKCZ/Starsport

Slavoljub Srnić (do 45. minuta) – Odigrao je samo poluvreme, delom zbog žutog kartona, ali više zbog slabe igre. Nije se snašao u direktnom sudaru sa Evanderom, a nije bio ni spoj odbrane i napada. Usled jednog nesporazuma sa Kangom umalo nije pao gol u prvom poluvremenu. Očigledno je da se Srnić još prilagođava na centralni deo u vezi.

Gelor Kanga (do 81. minuta) – Išao je od nebuloznih odluka do sjaja, ali kad se podvuče crta bio je stub Zvezde na sredini. Krio je loptu od protivnika, iznudio "milion" prekršaja nad njim, a zna se koliko to znači da ekipa prodiše. Nije se bojao i da preuzme odgovornost. Možda nije ofanzivno bio kao što je sve navikao, ali kada je lopta kod njega u nogama onda je teško gubi.

Mirko Ivanić – Možda nije bio meč iz najboljih izdanja Ivanića, iako je sa nekoliko poteza pokazao s čime raspolaže. Peta, driblinzi, pa i gol su izrazili veliki talenat veziste crveno-belih, ali je imao i prazne minute i "lutanja". Svakako visoka ocena za Ivanića u trenutku kada je imao veću odgovornost zbog izostanka Kataija. Kada je bilo teško pogodio je i doneo preko potreban mir.

Filipo Falko (do 56. minuta) – Novo loše izdanje Italijana plaćenog milion i po evra. Kada neko dođe u Srbiju za taj novac, iz Serije A, očekuje se mnogo jači uticaj na igru. Falko je izgubio praktično svaki duel sa mnogo jačim čuvarima, često je bio na travi bez izborenog faula. I rano završio utakmicu. Zasluženo.

El Fardu Ben (do 90+5) – Često usamljen, bez adekvatne pomoći bio je napadač sa Komora. Trudio se i borio sa mnogo jačima od sebe, lopta ga je slušala, ali nije htela u gol u napadu posle izjednačenja. Krznula je stativu... Nema šta da se zameri Benu, igrao je daleko od svoje pozicije.

Izmene i trener

Foto: FKCZ/Starsport
Foto: FKCZ/Starsport

Nenad Krstičić (od 45. minuta) – Ušao umesto Srnića da donese sigurnost u sredini terena. Nije se previše isticao, ali je bio tu da svojim taktičkim znanjem pokriva teren u defanzivnom segmentu. U većini slučajeva mu je uspevalo.

Loi Dioni (od 56. minuta) – Samo dva minuta po ulasku na teren su mu bila dovoljno da učesvuje u golu Zvezde. Odlično se pozicionirao, skočio preko cele odbrane rivala i spremio zicer Ivaniću. Lep potez Francuza. Utisak je pokvario promašenim zicerom u samom finišu. Još jednom iskazao problem sa realizacijom.

Radovan Pankov (od 81. minuta) – Premalo minuta na terenu.

Milan Gajić (od 90+5. minuta) – Premalo minuta na terenu.

Trener Dejan Stanković – Ostao je dosledan taktici sa trojicom štopera, koja je donela rezultat iz Bugarske. Klizila mu je ekipa ka porazu na nezgodnom gostovanju, ali je uspela da se izvuče i ne gubi glavu u kritičnim momentima. Opredelio se za defanzivniju varijantu, betoniranu u samom finišu, što se mnogima neće svideti, ali je ispunio misiju uz italijanski potpis, zemlje u kojoj se izgradio. Ostavio je veliki razmak između dva tima, pa će u Beogradu biti druga priča. Mini pobeda Stankovića.

Priredio: Miloš Simanović (Twitter)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu