Zvezda na skeneru B92.net: Stanković predvideo i nacrtao, Kanga se "oprao"

Crvena zvezda je zrelom partijom u Razgradu još jednom pokazala da je pravi evropski tim.

Miloš Simanović
Podeli
Foto: FKCZ/Starsport
Foto: FKCZ/Starsport

*Kangin "deja vu" iz Razgrada – projektil za Zvezdin "brejk"! VIDEO

Uprkos bitnim izostancima (Katai, Dragović, Degenek, Borjan), trener Dejan Stanković je uspeo da namesti ekipu koja je pobedom otvorila vrata proleća u Ligi Evrope.

U najavi meča je pričao je da želi da Geloru Kangi "lopta pređe preko noge za pobedu", što se i obistinilo.

Gabonac mu je vratio na terenu doktorskom partijom, kao osveta za dešavanja pre pet godina i "pranje" od isključenja sa Ludogorecom.

Kao i uvek, za vas smo spremili naš pojedinačni skener pojedinačne igre svakog igrača Crvene zvezde u Razgradu.

Golman i odbrana

Foto: FKCZ/Starsport
Foto: FKCZ/Starsport

*Rekordan skok Crvene zvezde na UEFA listi FOTO

Zoran Popović – Miran, pouzdan i na visini zadatka na svom evropskom debiju. Da, čudno zvuči… Skinuo je jedan zicer na otvaranju meča opasnom Tekpeteju, držao sve vreme koncentraciju i pokupio sve lopte koje je mogao. Sve to u trenutku kada nije u ritmu mečeva. Rezervni golman kojeg bi svaki ozbiljan tim poželeo.

Marko Gobeljić – Zaključao desnu stranu. Često osporavan zbog forme, ali sada lagano može da pita da li Žosue Sa uopšte bio na utakmici? Besprekoran u odbrani, napred imao i jedan zapažen centaršut za Dionija. Bez straha sve vreme.

Strahinja Eraković
-– Igrao je Zvezdin kapiten protiv Ludogoreca odličan meč sve do 80. minuta kada je mogao sve da uprska. Neshvatljivo je kratku loptu dao Popoviću, Čibota je mogao da kazni, ali nije… Tako je to sa mladim štoperima, bolna su sazrevanja, a sada je imao sreće za razliku od onog "večitog" derbija.

Radovan Pankov – Mučio ga je u početku Tekpetej, ali kako je vreme odmicalo bio je sve sigurniji. Ako se neko plašio da bi odbrana mogla da bude porozna zbog izostanka Dragovića, Pankov je sve razuverio. Lagano je odradio zadatak.

Seku Sanogo – Prekomandovan sa veznog u srce odbrane. Narodski rečeno, odigrao je sa pola snage, peške, plenio mirnoćom i njom odgovarao na presing ofanzivaca Ludogoreca. Da se nije zaustavio na tome govori i da je kumovao isključenju Sisinja kada mu nije dozvolio da ga "ponizi" skokom, reakcijom poput bika, što je bila uvertira za crveni Brazilcu.

Milan Rodić – Bar pedesetu evropsku utakmicu je Rodić odigrao za Zvezdu u istom stilu - moćnom i autoritativnom. Rvao se sa Tekpetejom, nije mu puno toga dao, a i napred je uspeo da se istakne. Dve idealne lopte za Ivanića i Bena mogle su da pored njegovog imena ispišu asistenciju, ali su promašaji učinili svoje.

Vezni red i napad

Foto: FKCZ/Starsport
Foto: FKCZ/Starsport

Gelor Kanga (do 70. minuta) – Majstorska partija temperamentnog veziste. Od prvog minuta bio je super-motivisan, kao da je bio željan da se iskupi za glupost iz 2016, što su na svojoj koži osetili svi njegovi čuvari. Nisu mogli da priđu lopti kada je bila u posedu Kange, samo je faul bio izlaz, ali i pokušaji da ga isprovociraju na taj način, što nije urodilo plodom. Gol, sa skoro identične pozicije kao pre pet godina, je šlag na torti. Na sve to je preorao teren.

Mirko Ivanić – Nije to bilo veče Ivanića. Delovao je pomalo istrošeno, kao da nije imao svežine i brzine, što se najbolje videlo u onom trku kada je ispred sebe imao samo golmana, a dozvolio da ga lako stignu. U prvom poluvremenu je promašio loptu u lepoj poziciji… Sigurno da može mnogo bolje.

Slavoljub Srnić – Borio se, trudio Stankovićev džoker i odradio veliki posao koji se ne vidi. Međutim, grešio je u pasu i nismo videli od njega konkretnu akciju u ofanzivi. A to bi trebalo da mu bude primarni zadatak.

El Fardu Ben (do 86. minuta) – Ispromašivao se napadač sa Komora u Razgradu. Činjenica je da je bio rovit, da se iznenada našao u postavi, ali isto tako da je propustio dve idealne šanse kada je imao dva loša prijema. Nesvojstveno njemu… Moraće na "doradu" realizacije.

Lui Dioni (do 58. minuta) – Nova loša partija ovoletošnjeg pojačanja. Praktično ništa nije uradio Dioni. Utisak je da bi trebalo da bude bliži protivničkom golu, ne samo u ovom meču, nego i inače. Činjenica je i da je drugačiji profil napadača, ali i da je daleko od prave i prve Zvezdine "devetke".

Izmene i trener

Foto: FKCZ/Starsport
Foto: FKCZ/Starsport

*Stanković: Ovo je bila moja odluka

Milan Pavkov (od 57. minuta) – Zvezdin talisman. Njegov ulazak napravio je pometnju u odbrani Ludogoreca. Piše mu se asistencija za gol Kange, do koje je došao slučajno, ako se išta više može reći za Pavkova. Uspeo i da iskusno navuče Sisinja na isključenje, namesti zicer Benu… Za pola sata drastično više od Dionija koga je zamenio.

Petar Stanić (od 70. do 86. minuta) – Ušao umesto rizičnog Kange zbog kartona, ali se brzo povredio.

Nenad Krstičić (od 86. minuta) – Malo vremena za konkretniji učinak.

Rišairo Živković (od 86. minuta) – Imao šansu u poslednjim sekundama, ali je nije iskoristio. Pohvala što u njoj nije srljao, s tim da je sigurno bolje da je više razmišljao o golu, nego da ukrade vreme.

Trener Dejan Stanković – Njegova pobeda. Kao slikar je nacrtao utakmicu, prizvao Kangu i ovaj mu je to vratio. Iako znacajno oslabljen u izboru ekipe nije želeo da kuka, već je iznenadio kolegu i Sanoga poslao u defanzivu da zatvori prilaze golu. Potpuno je neutralisao Ludogorec, bilo je trenutaka i kada se igrao presing, a ekipa mu nije gubila glavu u finišu. Zrela pobeda, poput one u Gentu, u italijanskom stilu, gde se izgradio Stanković.

Priredio: Miloš Simanović (Twitter)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu