Srbija na skeneru B92.net: Pilule, trans, panika, pa depresija

Fudbaleri Srbije uspeli su da pomere granice isčuđavanja naroda.

Miloš Simanović
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

*Srbija bez pobede u "dobijenom" meču – tragikomičan autogol nas udaljio od Mundijala!

Taman kada smo pomislili da smo se podigli pod komandom Dragana Stojkovića Piksija, taman kada smo mislili da imamo "sve" da nas opet uhvati euforija fudbalske reprezentacije, desilo se prizemljenje.

Broji li neko? Koji put?

Nismo veliki tim, ali ako stremimo ka tome, čak i oni polu-ozbiljni ne smeju sebi da dozvole da ostanu bez dobijene utakmice, a da im protivnik pošteno ni ne šutne na gol.

Irci su upravo to uradili "Orlovima", koji su autogolom iz paničnog poteza, ni iz čega, poklonili nerešen ishod ekipi koja se oprostila od Mundijala, a mi želimo tamo sa prvog mesta grupe.

Sve do samog finiša igrali smo kao u transu, kao na nedozvoljenim supstancama, režirali šanse na 10 minuta, a onda kada su nas "pustile pilule" usledila je panika i na kraju upad u depresiju.

Metaforčki, naravno, ali takav je bio put...

Ovaj remi nas je udaljio od Portugala, koga moramo da pobedimo u Lisabonu u poslednjem kolu ako želimo katarsku vizu i da izbegnemo put u pakleni plej-of.

Ostaje nam samo blaga uteha da smo pokazali da možemo, ali i da timski moramo još da rastemo.

Golman i odbrana

foto: profimedia
foto: profimedia

Predrag Rajković – Praktično bio bezposlen na golu Srbije. Kod gola ništa nije mogao, i sam je bio zbunjem potezom Sergeja. Na kraju je bio primoran da paradom spasava remi. I to skoro pa nezagrejan.Takve situacije su najteže za golmana.

Nikola Milenković – Nije kriv za autogol koji mu se piše. Napucao ga je Sergej, ali je možda mogao da izbegne to možda nekom boljom komunacijom. Činjenica da se sve desilo u sekundi može da ga opravda. Komadant odbrane, odigrao je odlično i sigurno sve do tog kobnog momenta.

Miloš Veljković – Našao se u postavi zahvaljujući povredi Nastasića. Zajedno sa Milenkovićem i Pavlovićem zaključao kazneni prostor, izbacio i nekoliko centaršuteva... Dobro se postavljao i kontrolisao svoj reon.

Strahinja Pavlović – Oštar, kao i uvek. Nekad i previše... Slično kao za celu odbranu Srbije, posao su štoperi odradili korektno i bez previše naprezanja. Sve napade su odbili, čak i u trenucima pritiska Irske.

Vezni red

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Filip Kostić (do 87. minuta) – Ponavaljao se "milion" puta po levoj strani, ali mu je uvek falila završnica. U nekoliko navrata je morao bolje da uposli saigrače, a na kraju je bio i jedan od tragičara. Morao je bolje da reaguje u ziceru pred Buzunijem, što je bila uvertira za izjednačenje.

Nemanja Gudelj – Puno pretrčao, bio spona napada i odbrane kao praktično jedini osigurač. I dobro se nosio sa upornim Ircima, čak stigao i dva puta da zapreti iz daljine. Svoj deo posla uradio na pravi način. Umalo i da postigne gol sa pola terena kada je pogodio rogalj. Kičma ove Srbije!

Sergej Milinković-Savić – Glavni akter u Dablinu. Kakvom je linijom išao vezista Lacija mogao bi film da snimi za samo 90 minuta utakmice. Dao je gol glavom nebeskim skokom, išao ka tome da bude junak, ali jednim potezom sve uprskao. Uzalud što je bio smiren, umirao u lepoti, milovao loptu, pošto je na kraju u naletu panike napucao Milenkovića. Nikog oko njega nije bilo. Kada je trebalo da bude smiren nije uspeo da se obuzda. I to je Milinković-Savić, kod njega nikad nema sredine.

Dušan Tadić (do 83. minuta) – Gledali smo mnogo bolje partije našeg kapitena. Upisao je asistenciju iz kornera, ali osim toga nije bilo njegovih lopti "ispod lakta". Možda zato što je konstantno bio pod bar dvojicom čuvara.

Filip Đuričić (do 70. minuta) - Bio je koristan i na za njega neprirodnoj poziciji po desnoj strani. Kreirao je šanse, razigravao saigrače i bio tačan u pasu. Vezista Sasuola se snašao i u novoj ulozi, ali je utisak da mu znatno više leži u sredini.

Napad

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Dušan Vlahović (do 70. minuta) – Potpuno van ritma i dešavanja na utakmici. Kao da mu nije legla, što je najavio već u petom minutu. Nije bio spreman za kiks Iraca i šansu koja mu se stvorila, slabo je šutirao. Sve posle toga bilo je statiranje.

Aleksandar Mitrović – Nišanske sprave nisu bile podešene na kordinate na kakve nas je navikao najbolji strelac celokupnih kvalifikacija. Čak tri puta mu je golman Bazuni branio udarce, među kojima je i projektil u prvom poluvremenu. Tako nešto više ide kao pohvala irskom golmanu, nego kritika našoj "devetki". Ali, ostao je gorak utisak jer je mogao da reši dileme.

Izmene i selektor

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

*Piksi: Dominirali, pa sami sebi dali gol

Luka Jović (od 70. minuta) - Pratkično nevidljiv. Tome je doprineo i tok meča, ritam je padao, a Srbija se odlučila za kontre.

Nemanja Radonjić (od 70. minuta) - Enegičan, odmah se osetila brzina i poletnija igra Srbije. Imao jedan šut u kontri kada se Bazuni istakao, a drugi put ga je osujetio Meklin pred praznim golom. Uvek opasan.

Nemanja Maksimović (od 83. minuta) - Premalo vremena proveo na terenu.

Darko Lazović (od 86. minuta) - Premalo vremena proveo na terenu.

Selektor Dragan Stojković Piksi – Izašao je hrabro, verovatno nikad ofanzivnija Srbija nije bila, sa Vlahovićem i Mitrovićem u napadu, ali i samo Gudeljom u veznom redu koji se brani, dok je čak Đuričić bio pa eksperiment kao desni spoljni. Utakmicu je dobro spremio, videla se namera da se "zgazi" rival, ali kada već to ne uradi, onda je morao da krene u zatvaranje. Nije se opredelio za tako nešto i snosi krivicu za ispuštanje dva boda. Nije reagovao kao što jeste protiv Portugala u Beogradu. Kazna je usledila u samom finišu i moraće da je prihvati na sebe.

Priredio: Miloš Simanović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu