Pijaca kao nikad: PSŽ-ov "all in", srpske sage i katalonski krah

Završen je verovatno najluđi prelazni rok u istoriji fudbala.

Miloš Simanović
Podeli

Grafika Sofascore

Ovog leta smo bili svedoci velikih transfera, ali i ne samo njih, već i onih koji će večno ostati zapamćeni i urezani kao nešto što niko ni u najluđim snovima nije očekivao.

Ispred svih je prelazak Lionela Mesija u Pari Sen Žermen, odnosno uopšte odlazak iz Barselone u kojoj je bio celu karijeru, pa i Serhija Ramosa kao kapitena Real Madrida u istom pravcu.

Na stranu sve ono što se dešavalo oko njih u klubu i oko istog, ali tako nešto nas upućuje na samo jednu stvar – stvaranje moćnog Pari Sen Žermena.

Sada ćemo da analiziramo šta sve najbitnije dešavalo na transfer pijaci od 1. jula do 1. septembra, koliko traje u najvećim zemljama Evrope.

Pobednik

EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON
EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Ako bi nekoga trebalo nazvati pobednikom ovog leta onda je to PSŽ, bez obzira što ima najveću kupovnu moć i što trči u posebnoj stazi, daleko ispred svih.

U prestonicu Francuske stigli su Mesi, Ramos, potom najbolji desni bek sveta prošle sezone Ašraf Hakimi (Inter, 60-80 miliona do bonusa), najtalentovaniji levi Nuno Mendeš (Sporting, 40 miliona), odlični vezista Žoržinjo Vajnaldum (Liverpul, besplatno) i najbolji golman Evrope Đanluiđi Donaruma (Milan, besplatno).

Na prvi pogled za obeštećenja "sveci" nisu previše uložili, ali jesu ogroman novac u plate igrača i to onih koji dolaze iz samog krema fudbala.

Već sada se zna da su ovo najveća pojačanja svih vremena jednog kluba u prelaznom roku i to u svakoj liniji – središtu odbrane, bočnim pozicijama, veznom redu i na kraju napadu, uprkos tome što je Mesi stigao kao podrška Nejmaru, Ikardiju i Mbapeu kao nešto što i nije bilo neophodno.

EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON
EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Više da se ne ispusti najbolja moguća prilika i pokaže moć u pohodu na toliko željenu Ligu šampiona. Ostaje pitanje kako će sve to posložiti trener Maurisio Poćetino i kako će držati svlačionicu.

Moć je iskazana i odbijanjem 220 miliona evra od Real Madrida za Mbapea u situaciji kada je ušao u poslednju godinu ugovora, a nema nameru da "švrljne" potpis na novi.

Četiri ponude iz Madrida nisu bile dovoljne, toliko da vlasnik Naser Al Kalifi nije ni odgovorio na poslednju.

I to je PSŽ. Spreman je da igra "ol in" ne pitajući za cenu. I što bi rekli mladi – može im se.

Gubitnik

 EPA-EFE/ANDREU DALMAU
EPA-EFE/ANDREU DALMAU

Kao što nije bilo dileme ko je najviše profitirao tako je nema ni ko je najviše izgubio.

Barselona je ostala bez imena, ikone i sve što se povezuje sa uspehom katalonskog giganta ovog leta – Lionela Mesija.

Uz izgovor da pravila LaLige nisu dozvolila novi ugovor, "već dogovoren", navijačima Barselone ne može da bude nikakvo opravdanje što su ostali bez najvećeg imena u klupskoj istoriji.

Da se na tome ništa nije završilo usledio je novi šok. Antoan Grizman, projektovan za novog vođu, vratio se poslednjeg dana u madridski Atletiko za "samo" 40 miliona evra.

Velikan sa Nou Kampa je tako ostao praktično bez ijedne prave zvezde u timu, koji nema sadašnjost i budućnost, s čime će morati da se pomire u novom svetskom poretku.

Tužno zvuči činjenica da će napad Katalonaca da predvode pridošlica Memfis Depaj, Luk de Jong, vremešni i povredama slomljeni Serhio Aguero i Martin Brajtvajt.

O ambicijama je izlišno govoriti jer je klub sada u fazi rehabilitacije, kako finansijske, tako i igračke...

"Bombe"

EPA-EFE/FRANCK ROBICHON
EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Transfer Lionela Mesija nije mogao da prođe bez odjeka i Kristijana Ronalda.

Portugalac je čak i u 36. godini iznad ambicija i mogućnosti Juventusa i bio mu je potreban novi izazov.

Pronašao ga je u Mančester junajtedu, klubu u kome se afirmisao, ali je malo nedostajalo da završi u komšiluku Sitiju. Flertovao je sa "građanima", pre nego što je napravio manevar i vratio se na "Teatar snova".

I najjaču ligu sveta, gde će mu konkurencija za titulu šampiona Premijer ligi biti nikad jači Čelsi, upravo Siti, Liverpul...

I u Londonu je bio "zemljotres" u liku Romelua Lukaku od 115 miliona evra, prilikom transfera iz Intera.

Upravo je Lukaku bio slagalica koja je nedostajala da se "plavci" kompletiraju, uz motiv da se dokaže na "Stamfordu", gde nije uspeo na početku karijere.

Nisu se štedeli ni klubovi iz Mančestera.

Junajted je pre Ronalda doveo Džejdona Sanča iz Borusije Dortmund za 85 miliona, potom i trofejnog štopera Reala Rafaela Varana (40 miliona), a Siti srušio britanski rekord sa Džekom Grilišom za 115 miliona iz Aston Vile.

Najgori potezi

 EPA-EFE/ANDY RAIN
EPA-EFE/ANDY RAIN

Ako je Barselona morala da kreše budžet, onda je sa novcem definitivno najgore baratao Arsenal.

Potrošio je (čitaj preplatio) cirka 200 miliona evra i nije vredelo, pošto je užasno počeo sezonu sa tri poraza.

Na Emirejts su stigli Ben Vajt (Brajton, 58 miliona), Martin Edegor (Real, 35), Aron Ramzdejl (Šefild, 28), Takehiro Tomijasu (Bolonja, 18), Albert Sami Lokonga (Anderleht, 17,5) i Nuno Tavareš (Benfika, 8).

Kada pogledate imena i obeštećenja "tobdžija", deluje kao da je neka komična predstava ili popularna igrica "Fudbal menadžer".

Zato i ne čude protesti protiv američkih vlasnika kluba na čelu sa Kronkeom.

Uloga Srba

EPA-EFE/ELISABETTA BARACCHI
EPA-EFE/ELISABETTA BARACCHI

Nestvarno zvuči da srpski fudbaleri nisu bili deo pijačnog spektakla. Metaforički, kao da su na istu došli ponedeljkom kada su zatvorene tezge...

Celo leto se golgeter Fiorentine Dušan Vlahović dovodio u vezu sa velikim klubovima (Totenhem, Arsenal, Juventus, Inter, Atletiko), ali je Fiorentina "zacepila" cenu od 100 miliona i odbacila sve niže.

A jedna iz Madrida je bila 60 miliona i još 10 miliona kroz bonuse, čime bi Vlahović postao najskuplje plaćeni srpski igrač svih vremena (rekorder Luka Jović).

Isto je prošao njegov saigrač Nikola Milenković oko Vest Hema, na kraju produživši ugovor sa Fiorentinom.

Sagu sa neslavnim krajem imao je i Filip Kostić.

Bojtovao je obaveze u Ajntrahtu iz Frankfurta kako bi izdejstvovao transfer u Lacio, ali nije vredelo.

Nemci su ostali po svome, bez obzira na pritiske igrača i Rimljana, ne zadovoljavajući se sa ponudom od 15 miliona i još tri miliona kroz bonuse.

Najveći prelazak imao je Marko Grujić iz Liverpula u Porto (11 miliona), potom Ivan Ilić iz Sitija u Veronu (7,5 miliona), čime nisu menjali sredine posle pozajmica.

I to je praktično to, uz pozajmice Nemanje Radonjića (Benfika) i solidan transfer Dejana Joveljića u LA Galaksi za 3,5 miliona iz Ajntrahta.

Uspeli smo najkraće moguće da analiziramo sve transfere, mnoge koji bi mogle da promene svetski poredak.

Šta mislite? Ko je najbolje/najgore prošao? Ko bi mogao da bljesne/razočara? Pišite nam u komentarima...

Priredio: Miloš Simanović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu