Zvezda na skeneru B92.net: Kad je teško – Milan Pavkov

Crvena zvezda je deklasirala Kluž (4:0) i odškrinula vrata grupne faze Lige Evrope.

MS
Podeli
Foto: StarSport
Foto: StarSport

Pavkov započeo, Ivanić završio posao – Zvezda deklasirala Kluž! VIDEO

Autoritativnom partijom, bez trzavica i problema, rutinski su fudbaleri srpskog prvaka nadigrali goste iz Rumunije.

Posle ovakve predstave mnogi su se pitali zašto slično nije bilo protiv Šerifa i zbog čega ovaj tim ovoliko oscilira? Zašto ima dva lica?

Srećom po Zvezdu, a suprotno za Kluž, tim Dejana Stankovića naplatio je Rumunima za sve probleme iz eliminacije na putu ka Ligi šampiona.

Kao i svaki put, analizirali smo pojedinačan učinak svih igrača Crvene zvezde.

Foto: StarSport
Foto: StarSport

Golman i odbrana

Milan Borjan - Skoro bez posla. Sve što je bilo do njega uspešno odradio. Jedini put na mukama je bio kada je Kluž pogodio prečku u finišu. Sačuvao je mrežu i to je jako bitno.

Marko Gobeljić - Poslednja rečenica kod Borjana možda je najbitnija za desnog beka Crvene zvezde. Na početku imao probleme sa hitrim i talentovanim Petrilom, ali ga je "zaključao" grubim startom. Od tada bez muke u odbrani. U ofanzivnom delu je donosio neke lošije odluke, bez adekvatnog centaršuta. Motorički na visokom nivou i to je potrebno ovom timu.

Aleksandar Dragović - Igra toliko moćno kao da mu nije potrebno da zapne 100% da bi rešio sve protivničke napadače. Iz meča u meč to pokazuje. Za ovaj nivo je prevaga i igrač koji drži najveći teret odbrane. Jubilej, 100. svoju utakmicu u Evropi, moći će da proslavi odmoran i sa osmehom.

Miloš Degenek (do 45. minuta) - Morao zbog povrede da napusti teren u samom finišu prvog dela meča. Do tada vrlo korektan, iako je imao jedan rizičan pas. Taman je uhvatio ritam, a moraće na verovatno nešto dužu pauzu. Povrede bez kontakta su najopasnije.

Milan Rodić - Pouzdan u oba pravca. Neutralisao napade Kluža po njegovoj strani, ali ujedno i stizao da se ubacuje. Imao nekoliko zapaženih ubačenih lopti u protivnični šesnaesterac. Ovakvih utakmica je odigrao pregršt u Evropi u poslednje četiri godine.

Foto: StarSport
Foto: StarSport

Vezni red i napad

Seku Sanogo - Gazdovao na sredini terena. Plenio čvrstinom, pozicioniranjem i mirnoćom. Praktično bez izgubljenog duela odradio svoj zadatak. Vidljivo da mu je prijao partner poput Kange, koji preuzima organizaciju i tako rastereti Sanoga.

Gelor Kanga (do 72. minuta) - "Naslonio" se na Sanoga i uzeo na sebe kreaciju, bez prevelikog napora u defanzivi. Davao ton igri, bio racionalan i pametan, svaka ideja mu je bila smislena. Sa takvim Kangom Zvezda je potpuno drugi tim u odnosu na neka bleda izdanja ove sezone. Ovacije sa tribina kada je izašao govore kakav je bio...

Mirko Ivanić (do 80. minuta) - Bez Mirkovog potpisa skoro pa nijedna akcija nije mogla da prođe. Tako je bilo kod drugog i trećeg pogotka, koji je sam režirao oduzimanjem lopte i asistencijom za Bena. Blistavu partija začinio golom glavom. Sa loptom stalno opasan, kao voz kada se zaleti i tada nije bilo spasa njegovim čuvarima.

Aleksandar Katai - Igrao se Zvezdin Magiko fudbala večeras. Za razliku od Šerifa, delovao je znatno lakši, svežiji i odmah se osetilo u igri crveno-belih. Lopta ga je slušala, odlično je sarađivao sa Ivanićem i iz jedne takve akcije, koju je započeo, dao je gol. Mirno je prosledio loptu u mrežu posle poteza Pavkova. Ovakav Katai je stalno potreban Zvezdi.

El Fardu Ben - Dao je gol, ali je i dalje primetno da to nije stari Ben. Gubio je dosta lopti, solirao toliko da je nervirao trenera Stankovića. Daleko od svoje forme, ali će mu rutinska realizacija sigurno značiti da se vrati. I slabija verzija Bena je sigurno korisnija od Falka.

Milan Pavkov (do 80. minuta) - Junak! Bio u senci čitavo leto, a onda je ponovo uzeo odelo supermena iz kože nebitnog čoveka poput Klarka Kenta. Školski primer napadača starog kova, gol na njuh i otpadak, a onda i mirno spuštanje lopte grudima za Kataija za 2:0. Trasirao put ka pobedi i izvesnom mestu u Ligu Evrope u trenutku kada ga "nije bilo na mapi". Nije mu prvi put - Liverpul, Milan, Kopenhagen i mnogi, što nikako nije slučajno. Stihovi "Pavkov on fire" možda i najbolje oslikavaju...

Foto: StarSport
Foto: StarSport

Izmene i trener

Radovan Pankov (od 45. minuta) - Dobio priliku usled povrede Degeneka i skoro da se nije oznojio. Rumuni nisu pošteno pripretili u drugom poluvremenu. Rutinski odradio zadatke.

Nenad Krstičić (od 72. minuta) - Kada je ušao sve je bilo rešeno...

Slavoljub Srnić (od 80. minuta) - Premalo vremena za konkretnu ocenu.

Nikola Krstović (od 80. minuta) - Premalo vremena za konkretnu ocenu.

Trener Dejan Stanković - Nije izmišljao sa postavkom kao u Tiraspolju, već je posložio prema očekivanjima i dobio sve šta je zamislio. Ekipa mu je delovala kompaktno, imala je glavu i rep i efikasnost. Ostaje pitanje zašto toliko oscilira? Jasno je da ima kvalitet, ali kao da se nekad ne sklope kockice. Sada jesu, možda i zato što je konačno "video" Pavkova.

Priredio: Miloš Simanović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu