Stankovićev rulet i na kraju – crno

Meč u Tiraspolju ogolio je istinu.

Podeli
 foto: Nikola Mitic/ STARSPORT
foto: Nikola Mitic/ STARSPORT

Zvezda pala u Moldaviji – ništa od Lige šampiona!

Crvena zvezda je daleko od tima koji je prošle sezone igrao lepršav fudbal, nadigrao Liberec i Gent, bio egal sa Milanom, a uporedo dominirao širom Srbije. Šta se desilo od takve ekipe da za svega nekoliko meseci bude u padu?

I ispadne od objektivno značajno slabijeg Šerifa, bez da stvori dve ozbiljne šanse u dvomeču.

Kao što medalja ima dve strane, tako je i Zvezdina sada pala na pogrešnu - tragičnu.

I pitanje čija je krivica za neuspeh drugu godinu u nizu na stazi ka Ligi šampiona?

Stankovićevo priznanje

Stanković slomljen: Kriv sam, najtužniji poraz za mene

Odmah po završetku utakmice u Tiraspolju odgovornost je preuzeo trener Dejan Stanković.

Bila fraza ili ne, koju treneri znaju da često koriste, a Stanković je delovao iskreno pred novinarima, sebi je na leđa natovario neuspeh.

"Odgovornost je na meni. Ako treba krivac, to sam ja. Ja sam birao, menjao i žao mi je što ne idemo dalje", rekao je Stanković.

I logično da je tako jer kada su se beležili dobri rezultati na ovim stranicama ste mogli da čitate hvalospeve o Stankoviću za pripremu duela sa Hofenhajmom, Milanom, Partizanom, Gentom i drugima, pa srazmerno tome priča ide u suprotnom smeru.

Prosto, takav je odjek, posebno jer treneri uvek moraju da stoje ispred semafora. Samo je to merilo...

Srnić kao neuspeli eksperiment

Foto: STARSPORT
Foto: STARSPORT

Zvezda na skeneru B92.net: Stanković sve promašio

Za meč sezone, kakav je bio u Moldaviji, Stanković je napravio nekoliko iznenađujućih poteza.

Slavoljuba Srnića, koji je ove sezone samo dva puta ušao sa klupe, premestio je sa krila da "glumi" suspendovanog Gelora Kangu?

O razlozima tome možemo samo da nagađamo, da li zbog brzine, spremnosti ili nečeg trećeg, ali je činjenica da se taj rulet nije isplatio.

Narodski rečeno, Stanković je baš u vezi izgubio meč kockajući se kao na ruletu da ispadne crveno, a na kraju je kuglica pala na crno.

Pored Sanoga je tako žrtvovao kreativnost i organizaciju igre, što je moglo već da se vidi u uvodu, ali i manjkavosti u tom delu na skoku i čuvenoj "drugoj lopti".

Eksperiment nije uspeo, iako je Stanković na tom mestu imao Njegoša Petrovića, čija fizika je mogla da bude oslonac baš za Šerif, potom van forme Veljka Nikolića, koji je za šest minuta uradio mnogo više nego mnogi za 90, uz ništa više zapaženog Nenada Krstičića.

Forsiranje Dionija

Foto: STARSPORT
Foto: STARSPORT

Teške noge od priprema

Ono što je do sada pokazalo pojačanje iz Francuske Loi Dioni daleko od toga da bi moglo tako da se nazove.

Jeste postigao dva gola na evro-sceni, ali je i u mečevima sa Kairatom i Šerifom bilo upadljivo koliko je nespreman.

Koliko god da se kasnije priključio novim saigračima, neprihvatljivo je da se profesionalni fudbaler onoliko muči na terenu, toliko da ne može na nogama izdrži dva vezana duela.

Njegova zamena Nikola Krstović je suprotno od njega - u dobrom fizičkom stanju, ali još nedovoljno zreo (i kvalitetan) da bi izneo ovakvu utakmicu.

U njih se uzdao Stanković po poluvreme u momentu kada je El Fardu Ben slovio kao kandidat da im uzme mesto, ali dobio manje minuta od nabrojanih.

Lutanje

Od starta sezone Stanković luta sa timom, od Miloša Degeneka, koga je ipak stavio u postavu za Tiraspolj kada je "gorelo" pod nogama, preko Kange, do Bena, Pavkova i čestih rotacija.

Neko će reći da je sve to kako bi sačuvao tim, ali je već sada jasno da najboljih 11 nema ni na vidiku, tačnije da ih nije pronašao i teško će.

Vera u Filipa Falka, Krstovića, ranije Radovana Pankova i još nekoliko igrača nije donela rezultat i sva je prilika da sledi rez.

"Loše smo ušli u utakmicu, ne ličimo na onu ekipu koja je prošle godine igrala odlično. Većina igrača koji su nosioci igre su totalno van forme. Ovo nije prva utakmica koja je bila takva", pogodio je u srž sportski direktor Mitar Mrkela.

Stanković nije sam

Foto: STARSPORT
Foto: STARSPORT

Naravno da sva odgovornost ne sme da ide samo na bivšeg asa Intera i Lacija, bez obzira na to što će kao glavni "vatrogasac" morati da izvadi svoje izabranike iz psihološke barijere.

Deo mora da ide na igrače, ali i na odgovorne sa "Marakane" što još uvek nije stigla prava zamena za Dijega Falčinelija.

Prolazili su dani, nedelje, pa i meseci, a stigao je Dioni - potpuno van forme za jak ritam na startu.

Izgleda da Nikozija nije bila dovoljna opomena, lekcija drugi put nije savladana i moraće se opet u avgust na popravni...

Avgust

Kada se podvuče crta, Stankoviću je ostavljen jak tim, sigurno dosta jači od Šerifa, pošto su zadržani glavni igrači poput Kataija i Ivanića, a otišli samo Falčineli i Nemanja Milunović, koga je zamenio Aleksandar Dragović, štoper koji odskače od svih.

Biće u sličnoj poziciji kao protiv Šerifa u sudarima sa nezgdonim Klužom za mesto u Ligi Evrope.

Zvezdina sezona nije izgubljena, obezbeđena je evropska jesen, ali niko ne sme da pomisli da se neće proći rumunski prvak i otići u Ligu konferencija, u koju se sa ovog puta ide isključivo neuspehom.

Malo vremena za preokret, ali i prošle sezone je tako bilo, pa se Stankovićeva Zvezda izdigla.

Može li opet?

Priredio: Miloš Simanović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu