Arhitekta "brutalnog" Bajerna

Drugi je dan novembra 2019. godine. Bajern je dobio šamar kao retko kad u istoriji u Bundesligi.

MS
Podeli
EPA-EFE/Matt Childs
EPA-EFE/Matt Childs

Ajntraht je u Frankfurtu, na krilima srpskog reprezentativca Filipa Kostića (gol i asistencija), demolirao bavarskog giganta 5:1.

U tom trenutku Bajern je delovao kao grupa skupljenih radnika koji moraju da odrade smenu od osam sati (neki su bili "raspoloženi" kao da rade 12h) gledajući na sat kada mogu da napuste radno mesto (teren).

Sve pod hrvatskim stručnjakom Nikom Kovačem, koji je sutradan dobio otkaz.

I to na radost Tomasa Milera, Džeroma Boatenga i starije garde ekipe koja, blago rečeno, nije "mirisala" Kovača srazmerno kao i on njih.

Na klupu sa mesta pomoćnika dolazi, za Bajernove najviše standarde i šire mase, anonimni trener Hans-Diter Flik, iako je kao igrač odigrao 104 utakmice za Bajern.

Otkazi u amaterskom fudbalu, pa titula prvaka sveta

Photo by Bongarts/Getty Images
Photo by Bongarts/Getty Images

Govorimo o stručnjaku koji je radio u Viktoriji Bamental i ispao s njom u šestu ligu, ali i vodio Sandhauzen i Hofenhajm u nižim rangovima i tu čak dobio otkaz.

Bivši pomoćnik Joakima Leva u doba kada je reprezentacija Nemačke bila viceprvak sveta i Evrope (2008, 2010) i šampion sveta (2014) postavljen je privremeno na mesto trenera Bajerna.

U tom trenutku niko od njega nije očekivao čudo, već da odradi "šljaku" dok Bajern za nekoliko nedelja ne pronađe adekvatno rešenje.

To "nekoliko" je postalo za duži period...

Bez popusta za Crvenu zvezdu

Photo by Lars Baron/Bongarts/Getty Images
Photo by Lars Baron/Bongarts/Getty Images

Tri dana od promocije Flik je na debiju teškom mukom pobedio Olimpijakos (2:0) u Ligi šampiona, golovima u finišu utakmice.

Dok su čelnici kluba radili na dovođenju novog trenera (Venger, Poketino...) Flik je marljivo radio i skupljao poverenje.

"Zgaženi" su Borusija iz Dortmunda i Fortuna Diseldorf sa po 4:0, a i u Beogradu se protiv Crvene zvezde (6:0) predstavio nemilosrdnom partijom.

Bavarci na stadionu "Rajko Mitić" nisu imali ručnu, ispred svih Robert Levandovski, što na kraju govori i rezultat koji su jurili i u finišu da bude što izraženiji. Jer to su Nemci.

Sumnja je pala na dva naredna poraza u nizu, od Bajer Leverkuzena i Borusije iz Menhengladbaha (po 2:1), ali od toga kreće samo uspon.

Pazite, govorimo o početku decembra.

Flikova disertacija

Grafika Sofascore

Od tada, pa do kraja sezone – 32 pobede i samo jedan remi, protiv Lajpciga u Minhenu (0:0).

Sa master radom u finalu Lige šampiona protiv PSŽ-a, doktorski spremljenom utakmicom i visokim presingom na odbranu rivala, što je donelo rezultat.

Jer u fudbalu se samo on vrednuje. A Flik je postao rekorder velikog Bajerna na osnovu njih, uz neverovatne brojke golova po utakmici preko 2,7.

Nestvarno!

Brojke govore...

Grafika Sofascore

Bajern je brzo shvatio koga ima i potpisao novi ugovor do 2023. godine, ispravljajući grešku sa početka saradnje sa bude privremeno rešenje, a onda i sa ugovorom do kraja sezone.

To da shvate trebalo im je četiri meseca. Bajern je klub koji verovatno najbolje planski radi od svih.

Zato i u današnje vreme ne sipa milijarde kao što rade Mančester siti, Pari Sen Žermen, Barselona, Real Madrid...

A i dalje su u rangu njih. Ove sezone čak i iznad njih.

Sa "brutalnom" statistikom...

Priredio: Miloš Simanović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu