Zvezdin EKG – da li je pacijent živ?

Na današnji dan, pre sedam godina, vaterpolisti Crvene zvezde postali su šampioni Evrope.

MS
Podeli
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Prvi put u klupskoj istoriji tadašnji tim Dejana Savića ispisao je jedne od najsvetlijih stranica crveno-bele porodice, pošto je postao tek šesti kome je to pošlo za rukom od kolektivnih sportova.

Na Fajnal-foru na Banjici ekipa Crvene zvezde, sastavljena od gro reprezentativaca Srbije, uspela je da dođe do pehara uz veliku podršku 5.000 navijača.

Prvo je u polufinalu savladala Barselonetu 9:5, a onda je usledilo epsko finale sa Jugom, koji je bio bolji od Partizana.

Na otvorenom bazenu, u vrućem ambijentu, čak i na ivici incidenta, Crvena zvezda je bacila na kolena vrhunski hrvatski tim u neizvesnoj završnici.

Posle odlučujućeg gola kapitena Marka Avramovića, Jugu nije pomogao ni dodatan napad za produžetke poklonjen od sudija.

Usledilo je veliko slavlje...

Od dna do vrha Evrope za tri i po godine

Šta je predhodilo tome?

Daleko od toga da je sve bilo bajno...

Tri i po godine pre toga vaterpolo klub Crvena zvezda nije ni postojao.

Zbog velikih dugova crveno-beli su se ugasili 2008. godine, a su u klub došli legendarni Viktor Jelenić sa kumom i dokazanim funkcionerom Igorom Milojevićem da Zvezdu podignu iz "mrtvih".

Bilo je puno problema oko toga na kojem bazenu će se trenirati, "vukli" su se od Taša, Banjice, Košutnjaka, što je bilo finansijski teško za održavati.

Proslavljeni srpski vaterpolista Dejan Savić završio je 2011. godine karijeru u kapici Zvezde i iz bazena odmah postavljen na klupu, a polako su se sklapali obrisi tima sa braćom Rašović, Savom Ranđeliovićem, Avramovićem...

Besparica

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Kulminacija je usledila na leto 2012. godine kada su u klub, uz pomoć Gasproma i drugih domaćih sponzora, došli Denis Šefik, Nikola Rađen, Andrija Prilainović, Duško Pijetlović i Boris Vapenski.

Odnosno, igrači koji su sa Partizanom samo godinu dana ranije bili osvajači Lige šampiona.

Oni su se u Srbiju vratili za finansijski lošije uslove nego što su imali u inostranstvu, ali i pored toga klub se tokom sezone mučio sa isplatama.

Pri kraju sezone igrači su dobili nešto više preko jedne plate, ali su imali motiv da ostave pečat.

Rezultat svega je osvajanje "triple krune", računajući titule prvaka Srbije i Kupa, osvojenog u čuvenom finalu kada je Šefik sa celog bazena dao gol kolegi Radiću. Tim koji je osvojio titulu šampiona Evrope: Šefik, S. Rašović, Rađen, Ivošević, Milićević, Pijetlović, Avramović, V. Rašović, Ranđelović, Vapenski, Prlainović, Stojčić, Draksimović, Eškert, Balać, Dr. Savić i trener Dejan Savić.

Sulude kvalifikacije

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Šta posle toga?

Ekipa je pretpela promene, ostali su vremešni Šefik, Rađen i Prlainović, a totalan pad usledio je kada je Zvezda ostala bez Lige šampiona u baražu posle poraza na peterce od Pro Reka u Beogradu.

Prečka je zaustavila udarac sa pet metara Strahinje Rašovića i "potopila" Zvezdinu nadu u bolje "sutra".

Pored toga, mora da se naglasi suluda odluka LEN-a da prvak Evrope igra kvalifikacije i sa žrebom koji je izmišljen spoji Zvezdu i najvećeg giganta Pro Reko kako bi se "napakostilo" vlasniku Volpiju.

U toj sezoni Zvezda je osvojila titulu i istovremeno je krenuo pad.

Pad sa vrha je bio bolan

Pedja Milosavljevic / STARSPORT
Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Brzo se vratila skoro na početak, Zvezda je igrala drugu našu ligu, Savić je u međuvremenu otišao i opet se vratio, ali nije dugo izdržao.

Specijalna pozivnica za Ligu šampiona bila je promašaj, Zvezda je takmičenje završila sa svih 14 poraza prošle sezone.

Isto kao i Partizan godinu ranije.

Za samo nekoliko godina zemlja olimpijskog, svetskog i evropskog prvaka, u jednom trenutku svih trofeja, svela je klupski vaterpolo na skoro pa amaterizam.

A pre samo sedam godina gledali smo možda najjači večiti derbi u istoriji.

Srbija više nema nijedan klub konkurentan Evropi...

Priredio: Miloš Simanović (Twitter)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu