Kako je "Boginja" zavila Zagreb u crno(plavo) i postala senzacija Lige šampiona?

Fudbaleri Atalante, uz Lajpcig, najveći su hit ovosezonske Lige šampiona.

MS
Podeli
Photo by Marco Luzzani/Getty Images
Photo by Marco Luzzani/Getty Images

Ekipa iz Bergama čak i napravila veći podvig odnosu na Nemce kada se vidi da je debitovala u elitnom takmičenju, a nema ni bogatog sponzora uz sebe kakav je Red Bul.

Bajka kreće iz nama, ali i Atalanti, obližnjeg Zagreba i stadiona Maksimir.

Jeste "La Dea" (boginja u prevodu sa italijanskog prim. aut) bila iznenađenje Serije A prošle sezone, kada je završila kao treća ispred velikana Intera, Milana, Rome, Lacija, ali je brzo shvatila šta je Liga šampiona...

Užasan start

REUTERS/Antonio Bronic
REUTERS/Antonio Bronic

Dinamo je pobedom nad Atalantom prekinuo niz od čak 11 poraza zaredom u Ligi šampiona, još od pobede nad Arsenalom 2:1 u septembru 2015. godine

Dinamo je u fešti slavio sa čak 4:0 i već tada su mnogi govorili da je Atalanta "zalutala" u to takmičenje.

Kada u grupi imaš još prebogati Mančester siti i malo manje Šahtjor iz Donjecka, uz poraz od Dinama jasno je kakve šanse imaš čak i za ostanak u Evropi.

Pritom, Atalanta je kao domaćin morala da igra na milanskom stadionu "Đuzepe Meaca", umesto na svom oronulom "Atleti d'Azuri".

U drugom kolu Šahtjor je u poslednjem minutu odneo bodove iz Italije 2:1, a onda su "građani" deklasirali tim Đanpjera Gasperinija – 5:1.

Tri kola, gol razlika 2:11 i "krompir" od bodovnog salda.

Inter vol. 2

Photo by Michael Regan/Getty Images
Photo by Michael Regan/Getty Images

Upravo je Gasperini bio jedan od naslednika Murinja u Interu – i to neuspešan zajedno sa Rafaelom Benitezom

Osmina finala je nemoguća misija? Ili, pak, možda jeste ako ste Atalanta...

Siti stiže u Milano, sedmi minut Rahim Sterling "načinje" domaćina, a onda je penal još za Engleze u finišu prvog poluvremena na igranje rukom Josipa Iličića (junaka ove priče) i to uz pomoć VAR-a.

Ko još misli o prolazu u tom trenutku, sigurno niko...

Loptu uzima Gabrijel Žezus i sramnim udarcem je šalje daleko pored gola. Da li to Atalantina prekretnica?

Vrlo moguće da jeste, uz još jedan iz Zagreba...

Od pauze zbog poluvremena do kraja prve faze kao da smo umesto Atalante gledali ekipu Intera iz čuvene generacije 2009/2010 pod vođstvom Žozea Murinja na putu ka "tripleti". A sličnosti ima i u dresovima...

Kapiten Papu Gomes je centrirao, a Hrvat Mario Pašalić glavom matirao Klaudija Brava, koji će kasnije zaraditi isključenje jer je kao poslednji srušio Iličića pred praznim golom.

"Luda" utakmica ostaće upamćena i po tome što je na gol umesto Čileanca morao desni bek Kajl Voker, koji se čak istakao sa nekoliko uhvaćenih lopti.

U tom trenutku Dinamo ima 3:1 protiv Šahjtjora i ceo Maksimir slavi praktično overeno prvo proleće u Ligi šampiona za hrvatskog prvaka.

Sudija pušta duže da se igra, uvlači se panika i Moraeš smanjuje na 3:2 u trećem minutu nadoknade, a onda čudnim spletom okolnosti penal za Ukrajince u 97. koji je Tete realizovao uz VAR!

Presek posle četiri runde grupne faze C grupe izgleda ovako: Siti 10, Dinamo 5, Šahtjor 5, Atalanta 1.

Photo by Emilio Andreoli/Getty Images
Photo by Emilio Andreoli/Getty Images

Popularni Gasp poznat je kao trener koji forsira sistem 3-5-2, koji može da se transformiše u defanzivniju, ali i ofanzivniju varijantu. Jedno je sigurno – trojica štopera moraju da igraju

Ide izjava trenera Gasperinija.

"Naš cilj je da prođemo dalje. Bar da uhvatimo Ligu Evrope", "ispalio" je Gasperini, na šta su ga mnogi gledali kao da nije baš pri zdravoj svesti.

Tome u prilog i reči kapitena Gomesa.

"Istorijski uspeh je što smo došli do prvog boda u Ligi šampiona ikada. Jako smo srećni", rekao je Gomes, za razliku od Gasperinija ne sluteći neverovatan scenario.

Renesansa

Mario Pašalić je dete Hajduka iz Splita, kao mlad je otišao u Čelsi, ali tamo nikad nije zaigra, vež je bio na pozajmicama u Elčeu, moskovskom Spartaku, Monaku, Milanu.

Atalnta planira da ga zadrži i isplati "plavcima" 15 miliona evra

I onda prilika za veliki revanš Dinamu – meč u Milanu.

Atalanta je lako slavila 2:0, moglo je i ubedljivije da bude, a u tom trenutku je Šahtjor izvukao remi na Etihadu i opet je La Dea bila u lošem položaju jer mora da trijumfuje u Harkovu.

Tamo – najbolja partija Atalante u sezoni i velikih 3:0 na krilima opet Pašalića, dok je Dinamo ispao najveći gubitnik porazom od Sitija 4:1.

Nerealna tabela na kraju: Mančester siti 14, Atalanta 7, Šahtjor 6, Dinamo 5.

Italijanska štampa za ovu priliku bila je insipirisana – "La Dea u raju", "Božanski" u igri reči sa Boginjom, "Magija Atalante", "Čudo Atalante"...

"Pamtićemo ovu noć zauvek", rekao je veliki majstor Gomes.

Koliko je bilo neočekivano govori i golman Šahtjora Andrej Pjatov.

"Sve smo očekivali, ali 0:3... Primali smo čudne golove, imali šanse, ali to je fudbal. Nismo ispunili cilj", priznao je Pjatov.

Anjeli i koronavirus kao motiv Atalanti

Žreb je Atalanti doneo Valensiju u, realno, najmanje atraktivnom duelu osmine finala. Na terenu nije tako bilo, "prštalo" je na obe strane.

Skoro ceo Bergamo "preselio" se u Milano i gledao rapsodiju svog tima 4:1, iako je meč mogao da ode u drugom smeru zbog brojnih promašaja "slepih miševa".

Ipak, nisu svima prijali rezultati Atalante, zbog čega je prvi čovek Juventusa Andrea Anjeli upitao da li Atalanta zaslužuje da igra Ligu šampiona ili samo velikani, na taj način tražeći put do zatvorene Superlige.

"Izuzetno poštujem sve što Atalanta radi, ali bez istorije na evropskoj sceni, samo zahvaljujući jednoj dobroj sezoni, imali su direktan put u elitno evropsko takmičenje. Je li to ispravno ili ne? Pomislim na Romu, koja je prethodnih godina dala veliki doprinos rejtingu italijanskog fudbala. Imala je samo jednu lošu sezonu i ispala je iz elite, uz sve posledice koje su usledile za njene finansije“, izjavio je ljubomorni Anjeli.

Grad Bergamo sa nešto preko 122.000 stanovnika, vodio je veliku borbu za pandemijom koronavirusa, na šta ni igrači nisu bili imuni.

Malo pre revanša u Valensiji fudbaleri su veliku energiju od doktora iz bolnice. Opis nije potreban.

Takva podrška kao da je fudbalerima Atalante dala krila, posebno Iličiću koji je postigao četiri gola u tišini Mestalje za 4:3 i ispisao istoriju, ali i bar na kratko doneo osmeh na lice sugrađanima u teškom momentu. 

Isti uspeh Atalante kao debitanta u Ligi šampiona uspeli su da naprave samo Lester (sezona 2016/2017), Malaga (2012/2013), Viljareal (2005/2006), Deportivo iz La Korunje (2000/2001), Lacio (1999/2000), Bajer Leverkuzen (1997/1998) i Osker (1996/1997).

Bajka još traje, sledeći je podvig Viljareala koji je igrao polufinale kada je nesrećno ispao od Arsenala.

Da li favoriti žele baš Atalantu na žrebu za četvrtfinale? Veliko je pitanje...

Samo da bude fudbala...

Miloš Simanović (Twitter)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu