Rivali Srbije u Ligi nacija – "braća" koja nam ne leže, zašto sad Turci i Mađari?

Da je Srbija birala teži žreb Lige nacija ne bi mogla da dobije.

MS
Podeli
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Holanđanin Rafael van der Vart u Amsterdamu, gde je fudbalski prohodao u ljubimcu grada Ajaksu, poslao je "Orlove" u grupu tri sa Rusijom, Turskom i Mađarskom.

Gledajući ostale grupe B divizije može da se konstatuje da je ubedljivo najkvalitetnija, posebno upoređujući je drugom (Izrael, Slovačka, Škotska, Češka) i četvrtom (Bugarska, Republika Irska, Finska, Vels).

Ko su rivali Srbije?

Rusija

Photo by Ian MacNicol/Getty Images
Photo by Ian MacNicol/Getty Images

Iz prvog šešira dobili smo Rusiju, četvrtfinalistu Svetskog prvenstva na svom terenu kada joj se na putu ka velikom izenađenju isprečila Hrvatska i to posle penala.

Rusi su se, očekivano plasirali na predstojeći šampionat Evrope kroz kvalifikacije, iza Belgije, a ispred Škotske, Kipra, Kazahstana i San Marina.

Selektor im je stručnjak starog kova Stanislav Čerčesov, koji na raspolaganju ima kvalitetne igrače poput Aleksandra Golovina (Monako), Artjoma Džube (Zenit) i Denisa Čeriševa (Valensija), a u sastavu su i naturalizvaoni Brazilci - golman Giljerme i desni bek Mario Fernandes.

Ipak, njihova snaga pre svega leži u timskoj igri, ali imaju i mane - pre svega mentalitet. Pitanje je koliko će ih interesovati ovo takmićenje...

Do susreta sa Srbijom, na jesen, "Zbornaja komanda" će biti jača za još jedan turnir i to kao jedan od domaćina u Sankt Peterburgu.

Ono što bi još trebalo da brine Srbiju je da nikada nije slavila u međusobnim susretima sa Rusijom od ostamostaljenja, uz po dva poraza i remija.

Kada se tome doda da čak ni Jugoslavija nije imala uspeha protiv Rusije - jasno je kakav zadatak čeka "Orlove".

Interesantno je da su dve selekcije već zakazale prijateljsku utakmicu 6. juna u Moskvi...

Uspon Turske

Photo by Matthias Hangst/Getty Images
Photo by Matthias Hangst/Getty Images

Još jedan učesnik EURO 2020, s tim da je u ovom trenutku možda i bolji tim od ruskog.

Turska godinama igra promenjivo, redovno propušta Mundijale, ali je ujedno i redovni učesnik kontinentalnih takmičenja.

Sada je izborila plasman tako što je lako završila kao druga u kvalifikacionoj grupi, iza prvaka sveta Francuske, od koga nije izgubila u dva meča.

Prvi je dobila u "ludoj" utakmici u Konji 2:0, a u Parizu izborila remi 1:1, pre nego što je na kraju lako bila ispred Islanda i Albanije.

Turski tim je pun potencijala, sa klupe ga predvodi preiskusni Senjol Guneš koji je vratio veru reprezentaciji, zajedno sa novom generacijom i predvodnicima Merihom Demiralom (Juventus), Čaglarom Sojundžuom (Lester), Jusufom Jazičijem (Lil), Čengizom Underom (Roma) i nešto starijima Hakanom Čalhanogluom (Milan) i Dženkom Tosunom (Kristal Palas).

Srbija i Turska nikada nisu igrale, zbog čega će biti veliko pitanje kako će ta dva meča proći što se tiče atmosfere oko terena.

Mađarska

Photo by Richard Heathcote/Getty Images
Photo by Richard Heathcote/Getty Images

Žreb je makar tu mogao Srbiji da donese lakšeg rivala pošto su u konkurenciji bili još Bugarska, Rumunija i Izrael.

Mađarski fudbal ide samo ka usponu, grade se stadioni u svakom gradiću i sve je veća zainteresovanost za reprezentaciju i klubove.

Posle više decenija Mađari su 2016. godine igrali EURO na kome su bili senzacionalni kao prvi u grupi sa Austrijom, Islandom i Portugalom, kasnije šampionom sa kojim su remizirali 3:3.

Olako su ispali od Belgije u osmini finala, ali niko nije mogao da očekuje da bi mogli da prirede novi podvig.

Na Mundijal u Rusiji nisu uspeli da se plasiraju, isto kao i sad na EURO, ali su pružili dosta dobrih partija u kvalifikacijama.

Pobedili su Hrvatsku (2:1) i Vels (2:1) u Budimpešti, na svom terenu "kiksnuli" sa Slovačkom (1:2), ali su na kraju imali "meč loptu" u Kardifu u direktnom duelu.

Velšani su slavili 2:0 i izborili mesto na EP, ali Mađari nisu razočarali u konkurenciji mnogo jačoj od njih.

Sa klupe ih vodi Italijan Marko Rosi, dok su glavni igrači Balaš Džudžak (Al Ain), Dominik Sobošalai (Salcburg), Adam Salai (Majnc) i golman Peter Gulaši (Lajpcig).

Srbija nije Jugoslavija, a ni Mađarska nije ona selekcija iz 1997. godine kada su je Predrag Mijatović i ostale zvezde deklasirale u baražu za SP sa ukupnih 12:1.

Jaki testovi

foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Ono što je sigurno je da nas čekaju zanimljivije utakmice nego u prošlom izdanju Lige nacija kada je Srbija igrala sa Rumunijom, Crnom Gorom i Litvanijom, u kratkom periodu jer se svih šest igra u rasponu od tri meseca - septembru, oktobru i novembru.

Liga nacija je sporedan put ka plasmanu na Mundijal u Kataru 2022. godine.

Samo što je sada mnogo teži put nego, na primer, sada ka Evropskom prvenstvu kada nam je u plej-ofu rival Norveška, a u potencijalnom finalu Izrael ili Škotska.

Miloš Simanović (Twitter)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu