"Misterova" Zvezda – ofanziva, presing i razlike u odnosu na Milojevića

Fudbaleri Crvene zvezde okončali su prvi pripremni period pod vođstvom novog trenera Dejana Stankovića, bar što se tiče provera.

MS
Podeli
Foto: FK Crvena zvezda
Foto: FK Crvena zvezda

Fudbaleri Crvene zvezde okončali su prvi pripremni period pod vođstvom novog trenera Dejana Stankovića, bar što se tiče provera.

Ukupni bilans sa Kipra i u Turskoj je četiri pobede (Aris Limasol 2:0, Arka 3:2, Ludogorec 1:0, Dunajska Streda 4:0) i dva remija (Vardar 0:0, Celje 1:1), ali akcenat sigurno nije na rezultatima.

Glavno pitanje je kako će "crveno-beli" u nastavku sezone da izgledaju na čelu sa bivšim asom Zvezde, Lacija i Intera.

Koje smo novine i promene mogli da uočimo kod "Mistera", kako ga oslovljavaju njegovi igrači?

Foto: FK Crvena zvezda
Foto: FK Crvena zvezda

To ćemo pokušati da objasnimo u kratkim crtama, na osnovu prijateljskih utakmica, tačnije razlike Stankovića u odnosu na ono što je za dve i po godine jako uspešno radio njegov prethodnik Vladan Milojević.

Najupečatljivi detalj u igri je što Stanković insistira na brzom oduzimanju lopte i presingu, za razliku od Milojevića čija je ekipa bila u "bloku" i pozicionoj igri, oslanjajući se na brze kontre.

Zato je bivši as Zvezde, Lacija i Intera u starnih 11 "lansirao" mlade Željka Gavrića i Veljka Nikolića, poletne da isprate te zahteve, za razliku od npr. Marka Marina kome je više odgovarao sporiji tempo. Biće interesantno videti koliko i kako će dvojica talentivanih, ali neiskusnih fudbalera, snaći pod pritiskom i velikom odgovornošću. I to u Marinovim "kopačkama".

U tome bi trebalo mnogo da im pomogne Mohamed El Fardu Ben, "izum" Milojevića, koga je Stanković već promovisao u jednih od lidera tima. Tako je i meč protiv Vardara završio sa kapitenskom trakom.

Foto: FK Crvena zvezda
Foto: FK Crvena zvezda

Druga promena u najboljih 11 je ulazak Srđana Babića umesto Nemanje Milunovića. Zanimljivo je da je "Zlatni orlić" sa Novog Zelanda u jesenjem delu bio tek četvrta opcija iza još Miloša Degeneka i Radovana Pankova. Tim potezom Stanković želi da kao drugog štopera ima igrača sa primarnom levom nogom, što je sve više praksa u savremenom fudbalu, kako bi akcije počinjale skroz iz odbrane.

I tu dolazimo do još jedne bitne stavke i novine u "Stankovićevoj eri".

Vidi se da mladi stručnjak zahteva na direktnijem fudbalu nego što je radio Milojević, da lopta ide više unapred, sa dosta rizika čak i po cenu greške, tako da se verovatno neće dešavati situacija kao što je Marin dolazio po posed i kreirao napad daleko od gola.

Veliki teret pašće na veziste ispred odbrane, pre svih Njegoša Petrovića, u koga Stanković ima veliko poverenje (svojevremeno savetovao Inter da ga dovede iz Rada), a mladi reprezentativac Srbije mu vratio odličnim radom na pripremama.

Takođe, primetno je da su "crveno-beli" daleko opasniji u prekidima, posebno posle kornera, na čemu je Stanković stavio akcenat. Da će biti novo oružje naslućuju golovi sa priprema...

Ova analiza urađena je tokom priprema i zato će sve biti jasnije kada dođu takmičarske utakmice, već od 15. februara kada Crvena zvezda gostuje Čukaričkom na Banovom brdu.

Tamo se očekuje da će Stankovićev sastav biti: Borjan, Gobeljić, Degenek, Babić, Rodić, Petrović, Jovančić, Gavrić, Ben, Nikolić, Boaći.

Miloš Simanović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu