Baća – Partizanov Džimi Hendriks

Daleku 1976. godinu u srpskoj košarci obeležio je jedan u najmanju ruku avangardni potez "parnog valjka".

Igor Pavlović
Podeli
Foto: Printscreen/Facebook
Foto: Printscreen/Facebook

Dolaskom Bača Tejlora u klub iz Humske napravljena je značajna prekretnica u igri pod "domaćim" obručima.

Dovođenje stranih igrača u srpske klubove postala je uobičajena pojava tek posle 2000. godine. Na prste jedne ruke možemo nabrojati Amerikance koji su zaigrali u dresovima "večitih" pre 21. veka.

Prvi igrač sa područja SAD koji se obavezao na saradnju sa jednom srpskom ekipom bio je Bač Tejlor.

Popularni "Baća" je u Partizan stigao kao veliko pojačanje, ali se beogradskoj publici bolje predstavio atraktivnim izgledom, nego igračkim kvalitetima.

Nezaustavljivi dvojac Kićanović - Dalipagić doneo je "parnom valjku" titulu prvaka Jugoslavije, čime su se otvorila vrata Kupa evropskih šampiona za sezonu 1976/77.

Trener beogradskih crno-belih, Ranko Žeravica, imao je bogat izbor igrača na spoljnim pozicijama, ali je nedostajalo više "mesa" u reketu.

Posle ozbiljnog skautinga izbor je pao na 208 centimetara visokog Bača Tejlora.

Američki centar rođen 1951. godine u Grinvilu, prve košarkaške korake napravio je na Golf Stejt koledžu, posle čega odlazi na Univerzitet Džeksonvil.

Dobre partije Tejlora primetili su čelnici Filadelfije, koja ga je draftovala 1974. godine kao 55. pika.

Iz (nama) nepoznatog razloga, Bač nikada nije debitovao u dresu Seventisiksersa, pa je jedino rešenje u njegovoj karijeri bilo da se otisne "preko bare".

Prva stanica na Starom kontinentu bio mu je Trst, ali loša adaptacija na evropsku košarku je uticala da ubrzo spakuje kofere i krene u potragu za novim klubom.

Tih godina je na snazi bilo pravilo Košarkaškog saveza Jugoslavije da ekipe ne mogu registrovati strance za domaće prvenstvo.

U Humskoj su, svesni situacije, doveli Tejlora kako bi napravio prevagu na evro-sceni.

Tamnoputi košarkaš koji je izgledom umnogome podsećao na Džimija Hendriksa bio je prava senzacija za sve navijače. Njegova unikatna pojava, kao i sam potpis, ostaće zauvek deo bogate istorije crno-belih.

Novajlija u redovima "parnog valjka" stigao je u prestonicu Srbije svega par dana pre meča sa Zbrojovkom.

Čehoslovački predstavnik naneo je Partizanu neočekivan poraz u Hali sportova, što je bila samo uvertira za katastrofu koja je usledila.

"Kiks" izabranika Ranka Žeravice u Sofiji protiv Akademika prerano je prekinuo crno-belu evropsku bajku, posle čega je "Baća" napustio klub.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport
Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

"Trebalo je da se Tejlor, čiji igrački kvaliteti nisu sporni, uigrava i navikava na tim do početka finalne grupe. Računali smo da ćemo i bez njegove značajnije pomoći, proći kvalifikacije, u čemu smo se prevarili," izjavio je Žeravica posle poraza od Akademika.

Tejlor je na dve utakmice u crno-belom dresu upisao samo 13 poena, posle čega je karijeru nastavio u Italiji.

"Grobari" su do potpisa prvog narednog stranca čekali pune 22 godine (Vlado Ilievski).

Partizanov "večiti" rival, ekipa Crvene zvezde, prve strance je dovela u sezoni 1996/7, kada su u klub sa Malog Kalemegdana stigli Čarls Smit i Vajt Stjuart.

Shodno tome da je i tada bilo zabranjeno pravo nastupa stranicima u domaćem prvenstvu, pomenuti dvojac je dres crveno-belih branio samo u Kupu Radivoja Koraća.

Američki debitant na prostorima bivše Jugoslavije bio je Daglas Ričards, koji je pod uticajem Krešimira Ćosića pojačao Zadar 1974. godine.

Hrvatski velikan je te sezone dogurao čak i do polufinala Kupa evropskih šampiona, gde ih je eliminisao Real Madrid.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu