Dončićeva MVP sezona, povratak zveri i "novi" Tim Dankan

Koliko mogu Luka Dončić i Dalas Maveriksi, zašto San Antonio Sparsi tankuju i da li su Memfis Grizlisi "the real deal"?

LN
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

U ovom tekstu najave sezone 2022/23 NBA lige predstavićemo vam jugozapadnu diviziju u kojoj se nalazi pet ekipa.

To su Dalas Maveriksi, Memfis Grizlisi, Hjuston Roketsi, Nju Orleans Pelikansi i San Antonio Sparsi.

Dalas Maveriks

PG: Dončić, Dinvidi, Dorsi
SG: Hardavej, Grin, Nilikina
SF: Bulok, Pinson, Fini-Smit
PF: Kliba, Bertans
C: Vud, Mekgi, Pauel

Maveriksi su imali promenjivo leto u kojem je bilo i dolazaka i odlazaka, ali je ključna promena napravljena krajem prošle sezone kada je trejdovan u Vašington Kristaps Porzingis.

Što se leta tiče, pojačanje pod košem je Kristijan Vud, a tu je i bekap centar Džejms Mekgi.

Ekipu su napustili Džejlen Branson, Sterling Braun, Trej Burk i Boban Marjanović.

Na draftu su birali Džejdena Hardija 37. pikom.

Dalas iza sebe ima turbulentnu sezonu najviše izazvanu time što je toplo-hladno igrao Luka Dončić, ali i propustio veliki broj utakmica.

Spenser Dinvidi će se vratiti u drugu petorku i biće predvodnik iste, dok bi u prvoj sve trebalo da se vrti između Luke i Vuda.

Slovenac će ponovo biti okružen šuterima kao što su Tim Hardavej, Redži BUlok, Davis Bertans, Dorijan Fini-Smit i Maksi Kliba, koji će morati da pogađaju u značajnim procentima kako bi Dalas mogao da drži konstantnost.

Kod Mavsa je, dakle, u principu sve jasno – sve će se vrteti oko Dončića koji će šutirati, vrteti pik-en-rol i svađati se sa sudijama praktično tokom svakog napada, a koncepcija igre izabranika Džejsona Kida biće praktično ista kao i prošle sezone uprkos promenama.

Dončić je već neko vreme (barem) u top 10 igrača u ligi, ali deluje kao da pomalo stagnira i da ne uspeva da napravi iskorak u borbu za MVP titulu.

Nije realno, ali je daleko od nemogućeg da ove sezone bude imao tripl-dabl u proseku...

Predviđanje: Dalas će imati 49:33, šesti na Zapadu

Memfis Grizlis

PG: Morent, Džouns
SG: Bejn, Končar, Grin
SF: BRuks, Vilijams
PF: Džekson, Klark, Aldama
C: Adams, Tilman, Tili

Memfis je prošle sezone bio jedno od najprijatnijih iznenađenja lige i pokazao je da će biti strah i trepet u narednim godinama zbog toga što je osovina tima veoma mlada.

Nije ostvaren veći uspeh, ali su ključni igrači zadržani i očekuje se da oni ostvare napredak.

Tim je napustio samo Dientoni Melton i na njegovo mesto će, kada se oporavi od povrede, uleteti Deni Grin, ali Memfis ima dosta igrača na koje može da računa.

Glavni i odgovorni je Dža Morent, a odmah iza njega je možda i Dezmond Bejn, igrač koji je prošle godine imao nestvaran iskorak u karijeri i ove sezone bi mogao da ima statistiku nadomak Ol-star nivoa.

Stiven Adams ostaje na centru, tu je i Dilon Bruks, a ističu se mladi igrači kao što su Santi Aldama, Džon Končar, Zair Vilijams, dok je tu da pokrije kada se Dža povredi uvek konstantni Tajus Džouns.

Jedini problem je što Džerena Džeksona juniora – koji, iako je odličan, i dalje nije ispunio svoj potencijal – neće biti verovatno do 2023. godine.

Grizlisi su prošle godine bili drugi iza samo Finiks Sansa, ali ove godine se očekuju bolji Minesota, Denver, Klipersi, Lejkersi, Pelikansi...

Ipak, ova ekipa bi trebalo da završi u Top 4 Zapada.

Predviđanje: 53-29, treći na Zapadu

San Antonio Spars

PG: Džouns, Primo
SG: Vasel, Lengford, Ričardson
SF: Mekdermot, Sohan
PF: Kolins, Robi, Bejts-Diop
C: Peltl, Dijeng

San Antonio ove godine ima jedan cilj – da ima što manje pobeda. I to je svima jasno.

Kada su (u principu) dali najboljeg igrača ekipe Dežontea Mareja za Danila Galinarija, svi su znali da će oni tankovati jače nego ikada.

Gregu Popoviču ovo će biti druga sezona da namerno gubi mečeve, a prošla se desila pre oko dve decenije kada je zbog toga birao Tima Dankana. Ostalo je istorija.

Ovog puta u pitanju je Francuz Viktor Vebanijama – košarkaški "vanzemaljac" koji ima potencijal da bude najbolji igrač lige.

U Sparsima treba obratiti pažnje na svingmena Devina Vasela, koji će imati svu slobodu u svojim rukama, dok se zavidne partije mogu očekivati i od Keldona Džonsona, Džejkoba Peltla, Treja Džonsa...

Ekipa iz Teksasa ima jedan od najlošiji rostera lige i ne preterano svetlu budućnost, pa će im važnost toga da budu prvi ili drugi pik, kojim bi birali zanimljivog Skuta Hendersona, biti ogromna.

Nema više Mareja, ali ni Vajta, ni Derozana... Od jedne od ekipa kojima je predviđan ulazak u plej-of ostali su samo dugmići.

Predviđanje: 22-60, pretposlednji na Zapadu

Hjuston Rokets

PG: Porter, Kristofer, Vašington
SG: Grin, Gordon
SF: Iston, Tejt, Martin
PF: Smit, Fernando
C: Šengun, Garuba, Marjanović

Hjuston nije bio preterano aktivan na tržištu tokom leta, kako se i očekivalo za jednu ekipu koja se očekuje među najlošijima ove sezone.

Došao je iskusni centar Derik Fejvors kako bi pokrio poziciju bek-apa, ali i dopunio roster odlaskom Kristijana Vuda u Dalas.

Roketsi će biti jedna od najmlađih, ali i najzanimljivijih ekipa ove sezone pošto će imati nekoliko eksplozivnih igrača, pogotovo na spoljnim pozicijama gde ćemo svako veče gledati šou Kevina Portera i Džejlena Grina.

Dva mlada beka koja mogu da igraju na obe potrebne pozicije i koji bi mogli da budu ne samo vrhunski igrači, nego i da igraju najlepšu, ali nekada i najružniju košarku.

Hjuston je ove godine imao i dva pika u prvih 20 i od obojice se dosta očekuje već prve sezone, najviše zbog ogromnog prostora za razvoj koji postoji u toj ekipi.

Treći pik Džabari Smit će odmah uleteti u prvu petorku na poziciji "četiri", dok bi "trojku" mogao da zakrpi 17. pik Tari Ison.

Startnu petorku kompletiraće "mini-Jokić" Turčin Alperen Šengun, koji bi ove godine mogao da dobije značajno povećanje u minutaži i slobodu da pokaže svo svoje kreativno umeće.

Roketsi će, zbog stila igrača i njihovih godina, definitivno ove godine često biti negledljivi, ali ćemo imati priliku da vidimo sav njihov potencijal koji je poprilično zavidan.

Ako volite košarku u kojoj odbrane ne postoje, tefterišite utakmice ove ekipe.

Predviđanje: 30-52, dvanaesti na Zapadu

Nju Orleans Pelikans

PG: Alvarado, Grejem, Luis
SG: Mekolum, Alvarado
SF: Ingram, Maršal, Marfi, Džouns
PF: Vilijamson, Nens
C: Valančunas, Ernangomes, Hejs

Nju Orleans izlazi iz sezone za zaborav u kojoj su na kraju završili sa pristojnih 36-46 i uzeli čak dve pobede Finiks Sansima u prvoj rundi plej-ofa.

To su uspeli da urade iako su bili osakaćeni neigranjem večno povređenog Zajona Vilijamsona i učestalog odsustva verovatno najboljeg igrača ekipe Brendona Ingrama.

Pomogao im je Si Džej Mekolum, koji je došao iz Portlanda tokom sezone, ali i razvoj Jonasa Valančunasa koji se istakao kao jedan od najboljih centara u celoj ligi, dok je odličan bio i ruki Herbert Džouns, neko ko bi trebalo da bude lep deo u mozaiku izabranika Vilija Grina.

Pelikansi bi trebalo da budu zdravi ove godine, pošto se Zajon konačno vraća, a nebo je granica za njih.

Biće zanimljivo videti da li će Mekolum biti na pozicij "jedan" u nedostatku boljih opcija, ali i kako bi u prvoj petorci bili najbolji igrači – Ingram, Džouns, Vilijamson i Valančunas.

Ipak, najveće pitanje vezano je za zdravlje Zajona, igrača koji je u tri sezone u karijeri odigrao 85 od mogućih 226 utakmica, ali svi i dalje veruju da može da bude prava zver – što zbog potencijala, što zbog stila igre.

Nju Orleans definitivno ima kvalitet već sada, ali pre svega mladost kojoj bi mnogi zavideli.

Nemojte se začuditi ukoliko u plej-ofu, ukoliko ih zdravlje posluži, budu takozvani "dark horse" i potencijalna nagazna mina za nekog od visoko pozicioniranih ekipa zapadne konferencije, ali ni ako ne uđu u doigravanje zbog velike konkurencije.

Predviđanje: 45:37, sedmi na Zapadu

Luka Nikolić (@luksie1)

Standings provided by Sofascore

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu