Biti ili ne biti

Sezona tek što je počela, a FK Crvena zvezda već igra utakmicu sezone.

LN
Podeli
photo:Pedja Milosavljevic/STARSPORT
photo:Pedja Milosavljevic/STARSPORT

* Trener Makabija: Ne plaši me atmosfera u Beogradu

Tako to obično biva kada ste klub iz Srbije ili slične zemlje, barem do narednog leta, pošto je ulazak u Ligu šampiona, pored titule, sve.

Zadatak koji pred sobom imaju Zvezda i njen trener Dejan Stanković daleko je od nepoznatog za sve u klubu, ali neće biti nimalo lak. Naprotiv, biće izuzetno težak.

Crvena zvezda u utorak od 21.00 dočekuje Makabi iz Haife na stadionu "Rajko Mitić" na kojem se očekuje oko 50.000 domaći navijača koji će se skupiti iz celog regiona, pa i šire.

Oni će biti veliki vetar u leđa crveno-belima, ali ujedno i samo bonus za pobedu nad Izraelcima.

Pobeda će morati da se krvavo zaradi na terenu, a Makabi dolazi sa prednošću od 3:2 iz prvog meča.

Šta će Stanković uraditi?

Sve oči pred meč uprte su u Dejana Stankovića koji pred sobom ima verovatno najveći test u karijeri, iako je Zvezdu već vodio u mnogim neizvesnim i bitnim mečevima, boreći se protiv iskusnijih trenera.

Postava koju je Stanković izveo na teren u prvom meču, ne analizirajući individualne partije igrača, bila je blago rečeno ranjiva.

Vezista Šeri i njegovi saigrači šetali su se sredinom Zvezdinog dela terena kako su hteli, a nešto se jedino promenilo kada su se Izraelci pomalo povukli, odnosno kada je u završnici ušao Seku Sanogo.

Sanogo je neko ko nije poznat po svom lepršavom stilu igre i atraktivnim asistencijama, već po tome što je specijalista za kvarenje igre protivnika i zaustavljanje kontri.

* Stanković: Neka "Marakana" izjednači, a mi ćemo da pobedimo

Zvezdi je potrebna neuporedivo čvršća sredina terena kako Makabi, ukoliko bude na svom nivou, ne bi mogao da dominira i kontroliše ritam utakmice već od prvog minuta.

Da li je za tako nešto neophodan Sanogo – koji je prema pojedinim izveštajima i dalje rovit – ili će drugačija taktička zamisao i formacija biti Stankovićev "džoker".

Na to pitanje dobićemo odgovor večeras.

U odbrani su definitivno sigurni Rodić, Dragović i Eraković, a očekuje se da mladi defanzivac ponovo počne utakmicu na desnom beku, dok drugi deo štoperskog tandema sačini iskusni Milunović.

Takođe je moguće da se Eraković vrati u tandem sa Dragovićem i da nekog drugog vidimo na desnom beku, ali je problem što je ta pozicija trenutno najtanja u redovima šampiona Srbije.

Upitno je i kakvog Milunovića će Stanković dobiti, odnosno da li će mu se ponovo podvući neki nepotrebni kiks, ali je utisak da je Eraković trenutno dosta potrebniji na desnom beku gde se, uprkos tome što mu to nije prirodna pozicija, defanzivno i više nego solidno snalazio.

A sad, sredina terena...

Ubedljivo najveći problem za crveno-bele iz prethodno navedenih razloga i, ukoliko meč počnu Sanogo (ili eventualno Srnić), veliko pitanje – Kanga ili Kangva?

Tandem koji je ofanzivno sjajan, a defanzivno labilan i nema tu sposobnost ulivanja sigurnosti celoj ekipi držanjem reda na samom centru igrališta.

"Na meni je da uspem da nađem ravnotežu između ogromne želje da se što pre reši utakmica i toga da ne odemo svi napred i ostavimo autoput ka našem golu", rekao je trener Zvezde pred meč i zatvorio tu temu sve do nekih sat vremena pre početka meča, kada će sastavi biti poznati.

Zacementirano mesto u napadu imaju Pešić, koji je baš onakav špic kakve Stanković voli, i Bukari, najbolji igrač Zvezde od početka sezone.

Bukari je pravio velike probleme Makabiju u prvoj utakmici i meč je završio prevremeno, ali deluje da je sa njim sve u redu i da će početi revanš, čime će ekipa iz Haife imati dodatni pritisak od prvog minuta.

Problem u napadu, međutim, postoji.

Ivanić i Katai bili su miljama daleko od svoje prave forme u prvom meču, a pogotovo je zabrinjavajuće to što Katai od početka sezone nije "onaj pravi", iako, kako je sam trener istakao, kod njega "nema dva kredita, već dva života".

Zvezda će se najverovatnije najviše oslanjati na desni bok i Bukarija, a time će se otvoriti dodatno mesta za sredinu i levu stranu gde će operisati pomenuti igrači.

Obojica su ne tako davno pokazali da su i najvećim evropskim klubovima sposobni da naprave velike pometnje u odbrani i da sa dva driblinga ili jednim udarcem promene tok meča.

Klasa u njihovim nogama je evidetna, a motiva je možda čak i previše, ako je to uopšte moguće.

Neki izveštaji navode da bi Katai ili Ivanić mogli biti "klupirani", ali je malo verovatno da će se Stanković odlučiti na takav potez od prvog minuta uprkos formi i svemu, s obzirom na to koliko vere u prekaljene asove ima.

* Apel "delija" pred Makabi: Da "Marakana" bude crveno-bela!

Zvezda u utorak od 21.00 igra za Ligu šampiona u utakmici koja je za nju biti ili ne biti, iako je do samo pre otprilike pet godina ulazak u grupnu fazu Lige Evrope bio gotovo pa nedostižni san.

Zvezda sada igra za borbu sa Mančester sitijem, Real Madridom, Milanom, Bajern Mihnenom ili Pari Sen Žermenom.

Za toliko spominjani nacionalni koeficijent zbog kojeg će prvak države sledeće godine ići direktno u grupnu fazu najelitnijeg takmičenja, koliko god to i dalje delovalo nadrealno.

Za ogroman novac kojeg nikada nije dosta, pogotovo u srpskom fudbalu.

Za svoje navijače koji će oboriti rekord po poseti i napraviti sjajnu atmosferu.

I koji god rezultat bio na semaforu, jedno je jasno – Zvezda ima sve u svojim rukama.

Luka Nikolić (@luksie1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu