Nekada Fišer i Kasparov, sada Karlsen – odluka koja (ni)je šokirala svet

Brojni šahovski stručnjaci reagovali su na odluku Magnusa Karlsena da odustane od borbe za titulu šampiona sveta.

Luka Nikolić
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Karlsen je pre nekoliko dana doneo odluku da ne izađe na megdan Janu Nepomnjaščiju jer "nije motivisan".

To znači da će se Norvežanin oprostiti od titule šampiona sveta prvi put od 2013. godine.

"Magnus sigurno nikoga nije iznenadio jer o tom nekom oklevanju i nemiru priča već neko vreme. Mislim da je odluka i dalje pomalo iznenađujuća jer ipak niko nije očekivao da će stvarno to da uradi", rekao je velemajstor Viši Anand i dodao:

"U potpunosti razumem njegovu odluku. Na neki način sam slično doživeo pošto sma se umorio igrajući mečeve u nizu svake godine. Zato što sam izgubio, problem se sam rešio. Magnusov problem je to jer nikada ne gubi".

Velemajstor Vladimir Kramnik, 14. svetski šampion u šahu, ni najmanje nije iznenađen.

"Racionalna odluka, koja je bila očekivana. Da li je to dobro ili loše za šah, ko zna u ovom trenutku? Videćemo".

O slučaju se oglasio i čuveni Gari Kasparov.

"Moja prva pomisao je da sam želeo da mi je majka živa da vidi da je još neko uradio nešto isto ili slično kao ja! Odstupanje od onoga što svi očekuju ili čak traže od vas... Za to je potrebna hrabrost. Saosećam sa Magnusom", rekao je Kasparov i dodao:

"Ostati na vrhu je teže nego popeti se na isti jer se borite i protiv osećaja da ste već ispunili životni cilj. Ostati motivisan nakon što se popnete na 'Olimp' šaha je kao da se popnete na Mont Everest drugi ili šesti put. Ljudima je potrebna svrha".

Ovo nije prvi put da svetski šampion, u ovom slučaju Karlsen koji ima četiri titule, ne brani svoj trofej.

Prvo je 1946. godine velemajstor Aleksandar Alehin preminuo kao aktuelni šampion, a dve godine kasnije zamenio ga je Mihail Botvinik.

Legendarni Bobi Fišer 1975. godine nije uspeo da se dogovori sa FIDE-om o formatu meča i zbog toga je predao titulu pobedniku Kandidata Anatoliju Karpovu.

Pomenuti Gari Kasparov je 1993. godine napustio FIDE i igrao SP u organizaciji Profesionalne šahovske asocijacije. Taj potez doveo je do raskola u šahu koji je trajao sve do 2006. godine, kada je Vladimir Kramnik osvojio prvu titulu prvaka sveta nakon ujedinjenja sa FIDE-om.

Velemajstor Hikaru Nakamura bio je jako blizu drugog mesta na turniru Kandidata, iz kojeg je pobednik Nepomnjašči izborio borbu sa Karlsenom.

Nakamuri, šahisti koji nema najbolji odnos sa Magnusom, bio je potreban remi u poslednjem meču da bi zauzeo drugo mesto u Kandidatima, ali ga je izgubio.

"Fora je u tome da, da sam ja završio kao drugi, Magnus bi sigurno igrao. Dva najprepoznatljivija lica šaha u svetu smo Magnus i ja. Takođe, svet u kojem Magnus nije šampion nego sam ja... Nema šanse da bi Magnus bio okej sa time, barem koliko sam ja razumeo tu celu situaciju", objasnio je Nakamura, najpoznatiji šahovski strimer.

U jednom trenutku javio se i ruski šahista rekavši da je razočaran.

"Nisam šokiran jer nije ovo prvi put da sam čuo za tu mogućnost. Dopisivali smo se onlajn u jednom trenutku i tada mi je bilo jasno da najverovatnije neće igrati, ali nada umire poslednja, kako kažu. Iskreno, razočaravajuće je poprilično. Baš sam se radovao revanšu...", kazao je Nepomnjašči.

Ovakav rasplet znači da će se dva najbolja iz Kandidata, Nepomnjačši i Ding Liren, boriti na Svetskom prvenstvu 2023. godine.

"Rekao bih da je on, što se tiče sveukupnog šahovskog umeća, praktično isti kao Magnus. Ding je bez sumnje jedan od najboljih na svetu poslednjih nekoliko godina. Imao je seriju od 100 pobeda u nizu, što je stvarno neverovatno. Ima, doduše, dosta drugačiji stil. Drugačija je osoba, drugačiji je igrač – veoma je ozbiljan. Biće baš teško!", objasnio je popularni Nepo.

Ding kaže da je šah, koji je u poslednjih nekoliko godina postao neverovatno popularan zbog koronavirusa i serije 'Kraljičin gambit', došao do nove ere.

Nesuđeni finalista Svetskog prvenstva se trenutno nalazi u Barseloni jer je odmah po završetku Kandidata saznao da ima kovid, ali se uskoro vraća u Kinu.

"Znao sam da nije bio siguran, ali sam očekivao da igra. Razumem tu odluku. Biti svetski šampion znači i imati mnogo odgovornosti. Mnogo tu ima stvari na koje morate da pazite",
rekao je Ding i dodao:

"Mnogo toga mi sada prolazi kroz glavu, ali sam veoma uzbuđen što ću igrati za titulu prvaka sveta sledeće godine".

Ono što su se mnogi zapitali je – šta je bilo potrebno da Magnus izađe na megdan pobedniku Kandidata?

Nemonjaščija je pobedio 2021. u finalu Svetskog prvenstva i to je jedan od razloga zbog kojeg nije imao dovoljno motiva da ponovo igra protiv istog igrača.

Ranije je izjavio da bi više voleo da izazivač bude neko iz nove generacije, kao, na primer, velemajstor Alireza Firuzja.

"Četiri ili pet trofeja, to mi stvarno ne pravi nikakvu razliku. Praktično ništa. Bio sam zadovoljan učinjenim dosad. Bio sam srećan jer nisam izgubio nijedan meč. Ali to je bilo to", rekao je Karlsen.

Bilo kako bilo, ovo ne znači šahovski kraj za neponovljivog 31-godišnjaka iz Tonsberga.

"Ne povlačim se iz šaha, samo više neću biti aktivan igrač. Idem prvo da igram u Hrvatskoj, onda u Čenaji za Olimpijadu, što će biti baš zabavno, jer su Norvežani tamo četvrti nosioci. Zatim u Majami gde će biti jedan od najvećih događaja godine – 'FTX Crypto' kup, a onda idem na Sinkve fild kup",
podvukao je jedan od najvećih svih vremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu