Turbulentna karijera "ledene" Maše

Koliko god da niste ljubitelj ženskog tenisa, sigurno je da ste tokom života barem nekoliko puta odgledali meč Marije Šarapove.

Luka Nikolić
Podeli
Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Ruska teniserka se povukala iz tenisa sa 32 godine, posle nešto manje od 19 godina uspešne karijere.

Marija je na Tur došla 19. aprila 2001. godine i za to vreme osvojila je skoro 39 miliona dolara, čime zauzima treće mesto na listi svih vremena u ženskom tenisu, iza sestara Vilijams.

Šarapova je tokom karijere uspela da bude najbolja teniserka planete, kao i da osvoji pet Grend slem titula i jedno WTA finale.

Prvi put je na tron došla avgusta 2005, a zanimljivo je da te godine nije osvojila prvi Slem, tačnije nije osvojila nijedan.

Prvi Slem došao je godinu dana ranije na Vimbldonu, koji je tada osvojila jedini put. Na svakom od četiri kalendarska je bila prvak jednom, sem na US openu, gde je to učinila dvaput.

Upravo je Mašina poslednja titula na nekom od slemova bila u "Velikoj jabuci" 2014. godine, kada je odigrala pretposlednje finale Slema.

Nekoliko meseci kasnije zaigrala je u finalu Australijan opena, ali protiv Serene nije bilo prolaza, a već naredne godine karijera Ruskinje bila je opasno poljuljana.

Maša je Rusiji donela i srebro sa Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine, a četiri godine ranije osvojila je prestižni Fed kup.

Uspela je i u dublu da osvoji tri titule, a uključujući i aktivnosti kojima se bavila van terena možemo da zaključimo da je Marija Šarapova za svoje 32 godine uradila, manje-više, sve.

Tako da – penzija? Što da ne.

Photo by Getty Images
Photo by Getty Images

Sukob Maše i Serene Vilijams

Najveći rival Šarapove bila je Serena Vilijams, koju je Ruskinja dobila dvaput u prva tri meča, ali je međusobni skor na kraju u korist Amerikanke – surovih 20-3.

U svojoj knjizi "Nezaustavljiva: Moj život dosad", objavljenoj 2017, Šarapova je navela da je Serena posle poraza na Vimbldonu 2004. "plakala i jecala, na način kao kada ne možete da dođete do vazduha".

Marija je dodala da je navodno čula da je Serena posle tog meča rekla prijatelju da "nikada više neće izgubiti od te kučke". Izgubila je i naredni, ali onda dobila 18 zaredom.

Marija je po okončanju svoje karijere želela da jedna stvar bude jasna – povlači se iz tenisa, ne odustaje od njega.

"Gledala sam svoje slike, trenutke kada sam se spremala za udarac, kada sam bila u vazduhu... Odmah sam sklanjala pogled jer sam se naježila. Nisam mogla ni slike da gledam, toliki bol sam osećala", izjavila je Šarapova.

Poslednjih nekoliko godina bol je neizbežan pratilac u njenom profesionalnom životu i glavni je razlog povlačenja iz "belog sporta".

Problemi sa desnim ramenom i podlakticom postali su svakodnevni problem za Šarapovu od povratka u tenis posle suspenzije koju je dobila 2016. godine.

Ruskinja je tada dospela na naslovne strane svetskih medija jer je suspendovana zbog korišćenja meldonijuma, medicinskog preparata koji je godinama unazad koristila kako bi nadoknadila nedostatak magnezijuma, smanjila broj vrtoglavica i poboljšala stanje oko dijabetesa.

Neposredno nakon što je suspendovana Maša je izjavila da "nije znala" da je meldonijum od 2016. na listi zabranjenih supstanci Svetske anti-doping agencije, ali joj to nije mnogo pomoglo.

Godinu dana je provela suspendovana i vratila se 2017. godine, kada je osvojila prvu WTA titulu posle 2015. u Tjanđinu.

Vratila se Marija, ali su se vratile i povrede zbog kojih je morala da odustane od velikog broja turnira. Ali, nije odustajala, naprotiv.

AP Photo/Osamu Honda, File
AP Photo/Osamu Honda, File

Nekada prva teniserka sveta bila je daleko od tog mesta nakon suspenzije i za maltene sve bitne turnire dobijala je specijalnu pozivnicu.

Naredne, 2018. godine imala je možda i najbolju sezonu u tom delu karijere, uspela je da dođe do četvrtfinala Rolan Garosa, kao i da se vrati u najboljih 25 na svetu.

Te godine je odigrala 31 meč, ali je doživela i najgori rezultat na nekom Grend slem turniru pošto je ispala u prvom kolu Vimbldona iako je servirala za meč protiv Vitalija Diatčenko.

Broj odigranih mečeva se 2019. smanjio na mizernih 15, a godinu obeleženu novim povredama koje nisu jenjavale završila je na 133. poziciji na svetu.

Kada je došla 2020. – došao je i kraj.

Maša je ispala u prvom kolu Brizbejna i Australijan opena u mečevima koje nije nužno loše igrala. Zahuktala Dženifer Brejdi ju je pobedila u tri tesna seta, a Dona Vekić je sa po brejkom viška bila bolja u Melburnu.

Nije igral bila toliko loša koliko je telesno i mentalno stanje, tako da je epilog bio nedvosmisleno jasan.

"Kako napustiti jedini način života koji ste ikada znali? Na terenu sam provela poslednjih 28 godina, ali sada ne mogu da igram na potrebnom nivou zbog fizičkih problema
", rekla je Šarapova, koja, navode statističari, nikada nije polomila reket tokom karijere.

Photo by Ryan Pierse/Getty Images
Photo by Ryan Pierse/Getty Images

Prijateljstvo sa Šarapovom od početka njihovih karijera imao je Novak Đoković, koji se tokom turnira u Dubaiju osvrnuo na vesti o povlačenju Ruskinje.

"Pokazala je nevervoatnu volju da se izbori sa svim preprekama u karijeri, posebno u poslednjih pet-šest godina... Imala je dosta povreda, operacija, ali se borila da uvek ponovo izađe na teren. Bilo je inspirišuće videti kakav mentalitet šampiona ona poseduje i žao mi je što je sve moralo da se završi povredom, ali istovremeno može da bude ponosna na sebe jer je imala fantastičnu karijeru", istakao je srpski teniser.

Maša je na veliku scenu stupila sa 16 godina i od prvog momenta je bila suočena sa seksističkim ispadima medija, navijača i ostalih usko povezanih sa njenim sportom.

Napustila je Rusiju kada je bila jako mala sa svojim ocem kako bi otišla na Floridu i posvetila se tenisu, ali sa njom nije mogla da krene majka Jelena zbog problema sa vizom.

Od samog početka više pažnje bilo je upereno u njen fizički izgled nego u njene teniske sposobnosti, ali se nije dala uzdrmati ni tada, pa to nije slučaj ni sada, skoro dve decenije kasnije.

Novinar: Koji je razlog zbog kojeg je najteže ostati skoncentrisan na sport kada izgledate na određen način?

Šarapova: Je l' možete to da ponovite, molim vas?

Novinar: Ako izgledate na određen način u tenisu, da li vas to remeti da se skoncentrišete na sport?

Šarapova: Ne razumem pitanje.

Naterala je tada "klinka" iz Rusije novinara da promeni pitanje, a onda mu dala potpuno sportski odgovor u kojem se nije ni osvrnula na narativ koji je pokušao da kreira.

Šarapova je uspela da se izbori sa svim preprekama koje je imala pred sobom, te i da bude jedna od najuspešnijih žena u istoriji sporta što se tiče zarade.

Zaradila je već pomenutih 38,8 miliona dolara od turnira, a od nje je, osim sestara Vilijams, bilo bolje samo pet muškaraca – Novak Đoković, Rodžer Federer, Rafael Nadal, Endi Mari i Pit Sampras.

Izvan tenisa je po tom pitanju bila još bolja. Sa "Najkijem" je imala ugovor vredan 70 miliona dolara na osam godina, a bila je jedno od ključnih lica "Tag Heuer"-a, "Head"-a, "Canon"-a, "Avon"-a...

Fors njenu sveukupnu zaradu procenjuje na 325 miliona dolara, što je zavidna cifra pogotovo uzimajući u obzir da je bez ostala bez velikog broja ugovora posle suspenzije pre četiri godine.

Njen na prvi pogled "hladan" stav često nije dobro prolazio u javnosti, pogotovo zapadnoj gde je favorit medija Serena Vilijams uvek imala prednost.

Velike rivalke na terenu postale su to i van njega, a Šarapova nije marila za velikim prijateljstvima i lažnim osećanjima, već je gurala svoju priču.

"Marija nikada nije bila preterano otvorena, a mnogi su to shvatili kao arogantnost ili uštogljenost. Ja to nikada nisam mislila o njoj jer mislim da je to samo bio njen odbrambeni mehanizam. Želela je svoj prostor jer su svi ostali želeli nešto od nje. Mislim da je bila veliki šampion i da je radila stvari na svoj način. Igrala je na svoj način i osvojila sve što je osvojila. Veliki sportista, veliki šampion", rekla je o 32-godišnjakinji iz Naganja iskusna sunarodnica Svetlana Kuznjecova.

Što se tiče budućnosti, Marija kategorički odbacuje mogućnost da se vrati igranju i sumnja da će postati trener. Svoju budućnost vidi u potpuno drugoj sferi života.

Zainteresovana je da počne da studira arhitekturu, a maksimalno će se posvetiti svojoj kompaniji slatkiša "Šugarpovoj".

Dodaje i da želi da ima decu, što je znala da neće moći da uradi sve dok bude igrala tenis profesionalno.

"Jednostavno ne bih znala kako da radim oba. Znala sam da ću uvek morati da sate i sate morati da provedem radeći na svom telu, igri i da ću jednostavno morati da budem na terenu. U tim okolnostima jednostavno ne bih uspela da radim oba", istakla je Šarapova.

Karolina Voznijaki se povukla sa 29 godina posle Australijan opena. Marija Šarapova se povlači sa 32. Dankinja kaže da je potpuno fizički spremna da igra tenis, ali da jednostavno ne želi, dok Šarapova i da želi – jednostavno ne može.

Marija je osvojila sva četiri Slema, Završni turnir, Fed kup, medalju na Olimpijskim igrama, bila je prva na svetu...

Je l' dovoljno?

Luka Nikolić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu