Zvezdina treća sreća na Ostrvu

Fudbaleri Crvene zvezde će u trećem kolu pred sobom imati protivnika koji beleži neke od najgorih rezultata u skorijoj istoriji, ali će im zadatak i dalje biti težak.

Luka Nikolić
Podeli
Photo by Dan Istitene/Getty Images
Photo by Dan Istitene/Getty Images

Šampion Srbije se u trećem kolu Lige šampiona, u utorak od 21.00, sastaje sa Totenhemom u Londonu u trećem koli Grupe B.

Crveno-bela četa u meč sa "pevcima" ulazi posle šest uzastopnih trijumfa, od kojih je jedan došao u Ligi šampiona, rezultatom 3:1 protiv Olimpijakosa u prethodnom kolu.

Ipak, pobede koje je ostvarila ekipa Vladana Milojevića, izuzev te protiv "braće" iz Grčke, došle su protiv ekipa koje su nekoliko rangova ispod narednog protivnika po kvalitetu.

Protivnika koji poseduje kvalitet i koji u meč ulazi kao ogroman favorit iako je u prva dva kola ostvario lošiji učinak i u poslednjih 11 mečeva ima samo dve pobede.

Loša forma aktuelnog vicešampiona Evrope donekle je prouzrokovana turbulentnom predsezonom ukrašenom velikim brojem glasina.

Velika dilema bila je oko jednog od najboljih vezista sveta Kristijana Eriksena letos, koji je bio na pomolu prelaska u Real Madrid u koji je, kako se moglo zaključiti, želeo da ode.

Photo by Catherine Ivill/Getty Images
Photo by Catherine Ivill/Getty Images

Takođe se pričalo i o odlasku menadžera Maurisija Poćetina, koji je bio povezivan sa Madriđanima nekoliko puta, a prema pisanju britanskih medija bio je blizu odlaska u Mančester junajted.

Kada je otkucao poslednji čas prelaznog roka u Premijer ligi Spursi nisu promenili kostur tima i zadržana je ekipa koja je bila na korak od "ušatog" trofeja prošle sezone, ali usledili su novi problemi.

Veliko i skupoceno pojačanje Đovano Lo Selso jedva da je uspeo da odigra neke minute jer se ubrzo povredio, Eriksen je u par navrata iz nepoznatih razloga bio izostavljen iz rotacije, dok je Hari Kejn zakazao, a Hjeun-Min Son bio suspendovan za prva tri kola.

Usledila je verovatno medijski napumpana priča oko neslaganja i netrpeljivosti iz svlačionice.

Naime, kako su neki mediji u Engleskoj preneli, Jan Vertongen se nabacivao ženi Kristijana Eriksena, između Danca i Belgijanca došlo je do verbalnog i fizičkog sukoba, a u sve se umešao Kejn koji je želeo da prebije Vertongena.

Tim verovatno netačnim spekulacijama doprinelo je izostavljanje Vertongena, dugo standardnog defanzivca, iz prve postave Spursa, što je Poćetino objasnio kao "taktičku zamisao".

Photo by Dan Istitene/Getty Image
Photo by Dan Istitene/Getty Image

Rezultati ekipe su bili propratno loši kao i naslovi kojima su kitili "pevce".

Poraz od Njukasla na domaćem terenu, ispadanje od Kolčestera, četvrtoligaša, u Liga kupu, debakl protiv Brajtona i poraz od 3:0, najskorije remi sa Votfordom na domaćem terenu...

Ali, jedan poraz smo preskočili. Poraz koji je zatresao fudbalsku javnost i društvene mreže.

Dok je Crvena zvezda činila preokret protiv Olimpijakosa na skoro pa punoj "Marakani", Totenhem je na domaćem terenu doživeo jednu od većih blamaža engleskog fudbala.

Nakon što je ovaj isti klub 1995. godine postavio rekord po broju primljenih golova za jedan engleski u UEFA takmičenja porazom od Kelna sa 8:0 u Intertoto kupu, istorija je ponovo ispisana.

Spursi su porazom od Bajerna rezultatom 7:2 "poboljšali" svoj rekord i usput postavili klupsi kao najubedljiviji poraz u poslednjih 137 godina na domaćem terenu.

So na ranu dolio je Serž Gnabri, bivši fudbaler ljutog rivala Arsenala, koji je postigao četiri gola i posle meča se oglasio porukom "da je London crven".

Zvezdina "treća sreća" u Engleskoj

Zvezda se u prethodne dve sezone isto toliko puta sastajala sa najvećim engleskim klubovima. U grupnoj fazi Lige Evrope sezone 2017/18 izgubila je od Arsenala 1:0 u Beogradu, ali slavila remi u Londonu bez golova. Godinu dana kasnije u grupnoj fazi Lige šampiona LIverpul je bio ubedljiv sa 4:0 na Ostrvu, ali je pobeđen na "Marakani" sa 2:0 golovima Milana Pavkova.

Međutim, ništa nije gotovo za "pevce", ili, kako Britanci vole da kažu, nije gotovo dok debela žena ne zapeva.

Iako su iza njih katastrofalni rezultati ekipa Marusija Poćetina i dalje poseduje zavidan kvalitet i u svojim redovima ima neke vrhunske fudbalere.

Za meč sa Zvezdom bi trebalo da bude spreman Dele Ali, koji je ove sezone bio ili užasan ili povređen, a kojem je potrebno samo par dodira sa loptom da nadigra i najbolje svetske odrane.

Zvezda će imati pomoć u vidu peha francuskog golmana Uga Ljorisa, koji je u jednom premijerligaškom meču doživeo prelom šake, pa će umesto njega na golu biti nesigurni i neiskusni Gazaniga.

Neki od fudbalera Zvezde se neće po prvi put sastati sa Totenhemom, već su to učinila njih trojica.

Radživ van La Para, koji je nedavno došao iz doskorašnjeg premijerligaša Hadersfilda, protiv Totenhema igrao je veliki broj puta. Hose Kanjas je to uradio noseći dres Svonsija sezone 2013/14, dok je Marko Marin izašao na teren u odori Čelsija godinu dana ranije.

Photo by Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images
Photo by Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images

Vladan Milojević će protiv Totenhema voditi Zvezdu 40. put u evropskim utakmicama i pred sobom će imati jedan od najtežih zadataka u još mladoj karijeri.

Crveno-beli će biti oslabljeni odsustvom Ričmonda Boaćija, koji nije uspeo da se oporavi od povrede, ali će u napadu imati dve opcije koje bi trebalo da nadomeste njegov izostanak, Milana Pavkova i Tomanea.

Statistika Totenhema protiv srpskih klubova je zavidna - imaju pet pobeda i samo jedan poraz.

Najskorije su trijumfovali u grupnoj fazi Lige Evrope sezone 2014/15 rezultatom 1:0 na domaćem terenu, a jedini poraz u istoriji od naših klubova doživeli su 1972 - upravo od Crvene zvezde.

Crveno-beli su tada, u nokaut fazi Kupa UEFA, savladali Spurse rezultatom 1:0 na "Marakani", ali nisu uspeli da ih eliminišu jer su prethodno u Londonu pretrpeli duplo ubedljiviji poraz.

Zvezdini fudbaleri u ponedeljak putuju u London, gde će stići u ranim popodnevnim časovima. Trening će odraditi uveče, kada će se novinarima obratiti trener Vladan Milojević.

Utakmica je na programu na novom Totenhemovom stadionu na severu Londona u utorak od 20 časova po lokalnom, a 21 čas po srednjeevropskom vremenu.

Selekcija za koju će se šef stručnog štaba crveno-beli odlučiti i dalje je nepoznata i sve pozicije su otvorene, izuzev onih koje zauzimaju Marko Marin, Miloš Degenek, i Milan Borjan.

Iako su forma, atmosfera, pritisak i još neke stvari na strani Zvezde, pred utakmicu moramo ostati realni i zaključiti da je Totenhem i dalje veliki favorit i da će šampion Srbije bodove najverovatnije morati da traži u Beogradu, u grotlu "Marakane".

U dobar rezultat i pravi trenutak za tako nešto veruje i Degenek.

"Znamo koliko su naši rivali kvalitetni, ali mi sigurnim korakom vraćamo Crvenu zvezdu tamo gde pripada, među evropsku elitu. Sigurno ni našim rivalima nije lako pred susret sa nama. Idemo u London da se još jednom što bolje pokažemo u Ligi šampiona. Igramo sa prošlogodišnjim finalistom tog takmičenja i niko ne očekuje lak posao. Mnogo se kod nas priča o krizi Totenhema, ali posle serije loših rezultata sigurno će i oni pristupiti meču maksimalno ozbiljno", rekao je Degenek pred put u London.

Da je savršen trenutak da se igra protiv ekipe kao što je Totenhem - jeste. Ali, to je i dalje Totenhem, ekipa koja je u ne preterano promenjenom sastavu pre manje od šest meseci igrala finale Lige šampiona.

Luka Nikolić

Пласман обезедио Sofascore резултати уживо

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu