Zvezda napada sever – Helsinki test zrelosti

Fudbaleri Crvene zvezde uveliko razmišljaju o narednom protivniku, šampionu Finske Helsinkiju, a u toj utakmici imaće pomoć novog-starog štopera Miloša Degeneka.

Luka Nikolić
Podeli
Foto: FK Crvena zvezda
Foto: FK Crvena zvezda

Degenek se vratio u Crvenu zvezdu posle šestomesečnog boravka u Saudijskoj Arabiji, u ekipi Al Hilala.

Australijski reprezentativac rođen u Kninu vratio se u svoju Crvenu zvezdu kako bi joj pomogao da ostvari prošlosezonski uspeh za koji je on, manje-više, bio najviše zaslužan – da se plasira u Ligu šampiona.

"Počelo je prvenstvo, u toku su kvalifikacije... Jako mi je drago što sam se vratio, većina ekipe je ostala ista. Sve poznajem, sve znam kako funckioniše i lako ću da se naviknem na novu igru i saigrače. Sve u svemu, jako mi je drago što sam opet ovde",
rekao je Degenek u razgovoru sa novinarima na "Rajku Mitiću".

On je otkrio kako je došlo do njegovog povratka u crveno-bele posle samo šest meseci od odlaska iz kluba u Al Hilal za 3,6 miliona evra tokom zimskog prelaznog roka ove godine.

Šta je tačno rekao o "sklanjanju stranaca" iz saudijskog kluba i "pokazivanja moći" novih vlasnika koji su došli u klub možete da pročitate OVDE.

Miloš je u više navrata isticao da mu je žao što je morao da napusti crveno-bele, ali da je situacija jednostavno bila takva kakva je bila.

"Žao mi jeste što sam otišao odavde u januaru, ali ja sam gledao tada dve stvari. Bitno mi je bilo da pomognem klubu, ali da obezbedim sebe i da pomognem porodici. Žao mi je što nisam odigrao sezonu do kraja i proslavio titulu"
, izjavio je Degenek i dodao da je srećan što se vratio, uz konstataciju da je sve što se desilo "deo fudbala".

foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Miloš je pokazao da ima smisao za humor kada ga je jedan od novinara upitao da li može da se ponovi Salcburg?, aludirajući na potencijalno novu emotivnu utakmicu putem koje bi crveno-beli ušli u LŠ, na šta je Zvezdin štoper odgovorio: "Ne može da se ponovi Salcburg, jer su se oni već direktno kvalifikovali u grupnu fazu".

Reprezentativac Australije je, kako smo već napomenuli, bio deo ključan deo Zvezdinog legendarnog povratka u Ligu šampiona posle 27 godina "odmora".

25-godišnji štoper je režirao nestvaran preokret u Salcburgu i sa dve asistencije El Farduu Benu omogućio mnogobrojnim navijačima crveno-belih u Austriji neponovljiv osećaj i sreću.

Baš neko kao što je Degenek – neko prepun emocija, borbenosti, ali i igračkog kvaliteta – je možda ono što je bilo najpotrebnije Zvezdi u ovom delu prelaznok roka, posebno odlaskom igrača sa "ratničkim duhom" Vujadina Savića, Nenada Krstičića, Slavoljuba Srnića...

"Mislim da je ekipa kvalitetna, da imamo jedan jako, jako dobar tim i da su se pojačali na mnogo pozicija. Može da se desi, verujem u novu Ligu šampiona. Da ne verujemo u to ne bi trebalo ni da igramo kvalifikacije. Prošle godine su možda bile veće emocije nego sad... Šta znači našem igraču Crvena zvezda, a šta strancu. Strasti ima i dalje i ne bih rekao da i jedan igrač igra sa manje emocija na terenu, jer, što se videlo u sredu, svaki igrač je hteo da igra pred 30, 40 hiljada ljudi. Mislim da niko nije štedeo sebe", istakao je Zvezdin štoper.

Trener Vladan Milojević će na Degeneka moći da računa u Helsinkiju, ukoliko se odluči da ga uvrsti u startnu postavu, a u prvih nekoliko utakmica sa početka sezone izgledalo je kao da Zvezdi ponajviše "škripi" na poziciji štopera.

Iako su crveno-beli do Degenekovog debija odigrali četiri utakmice i primili samo jedan gol (i to u nadoknadi meča sa Suduvom), štoperski tandem Milunović-Babić nije ulivao preveliko poverenje.

foto: Starsportphoto
foto: Starsportphoto

Milojević je Degeneka prošle sezone video isključivo na poziciji štopera, u tandemu najčešće sa Savićem, ali ga je u prvoj utakmici po povratku uvrstio u startnih 11 na poziciji desnog beka.

Degenek je na pitanje mesta na terenu dao ustaljen, ali gledajući njegov karakter iskren odgovor na pitanje koju poziciju očekuje da igra u nastavku sezone.

"Da, igrao sam kao desni bek, nemam šta mnogo da kažem o tome. To je takav sistem, kada imamo loptu igramo sa tri pozadi, kada nemamo loptu ja sam tu kao desni bek. Tu sam, kao igrač, da ispunim šefove želje i sve što kaže ja to moram da uradim, i hoću sa zadovoljstvom sve dok sam ovde. Gde god ja igrao – meni je bitno da igram i da pružim svoj maksimum. Da l' bio golman, da l' bio desni bek, štoper, zadnji vezni... Ja sam samo igrač i šta mi kažu ja to uradim
", jasan je bio Degenek.

Takođe, zanimljivo je da je Degenek u dresu vicešampiona Saudijske Arabije neretko bio na poziciji zadnjeg veznog, poziciji koja se zakomplikovala za crveno-bele usled povrede Branka Jovičića i njegovog višemesečnog odsustva sa terena.

Fudbalski analitičari od Milojevića očekuju da u većem delu sezone kao štoperski tandem izabere Degeneka i Milunovića, s obzirom da se 23-godišnji Babić, bivši član Real Sosijedada, ni ove sezone nije nametnuo kako se očekivalo po dolasku.

"Milunović je jedan jako iskusan igrač, pre svega miran, porodičan čovek. Na terenu deluje smireno, nisam imao priliku ni na treningu da igram sa njim, za sad. Nismo imali priliku, ali (sam video da je) momak jako vredan. Mislim da je to jedno dobro pojačanje za Zvezdu. Videćemo da li ćemo mi igrati zajedno, ne znam. To je do šefa, mi smo tu da ispunimo njegove želje".

Crveno-beli će na terenu Telia 5G Arene u Helsinkiju imati priliku da se suoče sa terenom sa veštačkom travom, što može da bude otežavajuća okolnost za šampiona Srbije.

Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images
Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images

Degenek očekuje dosta težu utakmicu od one u Beogradu (2:0), a veruje da će veštački teren biti drugačiji za igru.

"Igra se na 'veštaku'. Jedna tvrda podloga, mnogo brži teren. Oni će morati da izađu da nam, ne daj Bože, daju gol. Verovatno će napadati malo više, moramo biti smireni i igrati pametno. Bilo bi dobro da postignemo gol što pre. Očekujem jako sličnu igru (Helsinkija) kao ovde, ali uz drugačiji teren, na koji su oni više navikli. Ne očekujem drastične promene kod njih"
, istakao je Degenek.

Milojevićevi izabranici su imali priliku da u ponedejlak, dan pred put, odrade jedan trening na veštačkom terenu i što bolje osete podlogu na kojoj, po drugi put u nedelju dana, odmeriti snage sa Fincima.

Kao zaključak može se izvući Degenekov odgovor na pitanje da li misli da je moguće da se ponovi emotivni utisak iz prošle sezone. Nije mogao da kaže da će se tako nešto ponoviti – uz eventualni plasman u grupnu fazu LŠ – ali je još jedanput pokazao svoj karakter i to kakvo će pojačanje predsatvljati ne samo na igračkom planu.

"Moramo da gledamo korak po korak, da u sredu rešimo utakmicu, pa da rešimo utakmice u prvenstvu... Sve što bi ja sad rekao bilo bi suludo", kazao je Degenek i objasnio kako se osećao na prvom meču u Beogradu po povratku, koji je presedeo na klupi, "Nisam igrao u sredu, ali bilo je 36.000 ljudi. Naježio sam se čim su momci izašli na stadion, maltene kao da sam igrao. Preznojio sam se na klupi iz te neke želje i strasti. Mnogo je lepo bilo to opet doživeti".

Zvezdin revanš sa Helsinkijem na programu je od 18 časova po srednjoevropskom, a 19 časova po lokalnom vremenu u sredu, 31. jula. Ulaz košta 15 evra za gostujuće navijače, koji će biti smešteni na severnoj tribini.

Degenek će svakako biti veliko pojačanje za Zvezdu, igrao ili ne u sredu. Ukoliko se ne nađe u startnih 11 njegova podrška saigračima neće izostati.

Ono što je sigurno je da bi svaki navijač crveno-belih trebalo da bude zadovoljan njegovim povratkom, a koliko je to tačno videće se ne u sredu uveče, već na kraju sezone koju će, nadamo se, ovoga puta okončati kao član Zvezde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.