Šta dalje za Srbiju i ko umesto Krstajića?

Sporazumni raskid ugovora između Mladena Krstajića i reprezentacije Srbije pokrenuo je priču o nasledniku selektora "orlova".

Luka Nikolić
Podeli
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

* Mladen Krstajić više nije selektor Srbije!

Priča o tome ko bi mogao da zameni Krstajića na mestu selektora počela je od trenutka kada je Srbija izgubila od Švajcarske na Svetskom prvenstvu u Rusiji i Mundijal završila u grupnoj fazi.

Sada, skoro godinu dana kasnije, dobro poznati "selektori", kojih Srbija ima oko 7 miliona, mogu da dodatno daju "mašti na volju", jer Krstajić od četvrtka zvanično nije šef stručnog štaba reprezentacije.

Prema pisanju beogradskih medija, FSS je najzainteresovaniji bio za Ljubišu Tumbakovića, trofejnog srpskog stručnjaka koji je donedavno vodio reprezentaciju Crne Gore.

Tumbaković je razrešen dužnosti od strane FSCG jer je odbio da vodi tu reprezentaciju u duelu sa samoproklamovanom državom Kosovo, zbog "velikog pritiska iz Srbije", kako se navodilo.

66-godišnji trener je velike uspehe ostvario Partizanom krajem prošlog veka, a tokom ovog najbolje se proveo vodeći kineski Šandong Luneng, sa kojim je po dvaput bio prvak šampionata i Kupa Kine.

Ipak, prema najnovijim informacijama, prvi razgovor Fudbalskog saveza Srbije i Tumbakovića nije prošao prema očekivanjima, pa su čelnici FSS-a nastavili potragu i razgovore sa drugim stručnjacima.

foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Drugo ime koje se najčešće pominjalo je ime legendarnog srpskog fudbalera Dragana Stojkovića Piksija.

Piksi već nekoliko godina izuzetno uspešno radi u Kini, vodeći Gvangdžou Evergrande, sa kojim je nedavno potpisao ugovor do 2021. godine.

Bivši as Crvene zvezde je odavno velika želja vodećih ljudi "orlova", ali nikada nije došlo do saradnje.

Jedan od razloga bio je taj što je FSS na mestu selektora želeo čoveka koji neće istovremeno učestvovati u klupskom fudbalu, što Piksiju nije odgovaralo, a drugi je bio finansijski.

Peta "Zvezdina zvezda" je prošle godine potpisao novi ugovor sa Gvangdžouom u vrednosti od osam miliona evra po sezoni i time postao, u to vreme, osmi najplaćeniji trener na svetu, ostavivši iza sebe Jirgena Klopa iz Liverpula (u međuvremenu dobio "jači" ugovor) i druge izuzetne stručnjake.

FSS-u je kristalno jasno da ne može da se nosi sa finansijskim uslovima kineskog giganta, pa ostaje nada da će Stojkovića, nekada, privući epitet vođe svoje zemlje.

Tumbaković i Stojković su evidentno prvi kandidati i želje FSS-a, pogotovo zato što predsednik Saveza Slaviša Kokeza gaji izuzetno poštovanje prema njima, na privatnom i poslovnom planu.

Njih dvojica, kako stvari stoje, nisu jedina imena koja su u planu čelnicima Saveza.

Photo by Angel Martinez/Getty Images
Photo by Angel Martinez/Getty Images

Ime koje je odnedavno krenulo da se "provlači" po medijima je Ivan Jovanović, 56-godišnji trener koji je beležio ogromne uspehe početkom ove decenije u kiparskom APOEL-u.

Jovanović je takođe bio povezivan sa Crvenom zvezdom dok je trajao slučaj "Milojević", koji je rešen tako što je dosadašnji trener crveno-belih ostao na toj funkciji.

Rođeni Lozničanin je sa APOEL-om osvojio devet trofeja (4 lige, 1 Kup, 4 Superkupa) i, najznačanije, vodio taj tim do grupne faze Lige šampiona po prvi put u istoriji.

To je prvi put uradio 2009. godine, a zatim i dve sezone kasnije, kada je nadmašio sebe i APOEL odveo do četvrtfinala sa prvog mesta u grupi i pobedom nad Lionom u prvoj nokaut fazi.

Obradović je šest puta bio trener sezone Fudbalskog saveza Kipra, a istu nagradu dobio je i od Fudbalskog saveza Srbije 2011.

Kod bivšeg fudbalera Rada problem nastaje kada se pogleda njegov skoriji istorijat, koji govori da je on, od odlaska iz APOEL-a 2013. godine, vodio samo klub iz UAE Al Nasr, koji ga je dvaput doveo i otpustio.

foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Čovek koji nije u skorije vreme bio pominjan u medijima, ali svojim radom možda jeste zaslužio barem razgovor sa čelnicima FSS-a, je Veljko Paunović.

Paunović je prošao većinu mlađih kategorija Srbije kao selektor i vodio "orliće" do titule prvaka Sveta 2015. godine na Novom Zelandu.

On je prvi put klupski posao pronašao nedugo nakon Mundijala, kada ga je uposlio član američkog MLS-a Čikago Fajer, sa kojim je i dan danas.

Paunović je kao nagradu za uspešno vođenje kluba, doduše člana ne preterano jakog MLS-a, nedanvo dobio novi ugovor. Čikago je produžio saradnju sa srpskim trenerom na barem još dve godine (do 31.12.2020.), uz timsku opciju za produženje na još godinu dana.

Tačni detalji njegovog ugovora nisu objavljeni, ali se pretpostavlja da je dosta finansijski jači od onoga koji bi mu bio ponuđen od strane Saveza, dok takođe, kao i kod Piksija, postoji problem što je ugovor važeći i višegodišnji i Amerikanci bi sigurno tražili pozamašno obeštećenje.

Photo by Alex Livesey/Getty Images
Photo by Alex Livesey/Getty Images

Možda i najveća želja srpske javnosti svakako je Slaviša Jokanović, proslavljeni fudbaler koji je kao trener vodio i Partizan, ali najveći uspeh napravio na Ostrvu.

Jokanović je prvi put doživeo bljesak 2015. godine, kada je uveo Votford u Premijer ligu i – dobio otkaz.

Proveo je kraći deo karijere u Makabiju iz Tel Aviva, a zatim ponovo postao glavna tačka svetskih medija kada je sa Fulamom uspeo da se plasira u Premijer ligu.

Uz pomoć srpskog golgetera Aleksandra Mitrovića Slaviša je u dramatičnom finalu plej-ofa uspeo da se izbori za PL, ali ne i da se predugo zadrži u istoj, jer je dobio otkaz nakon jedne nepune sezone, iako je imao daleko inferiorniju ekipu od maltene svih ostalih.

Od tada Jokanović je bez posla i verovatno uživa u obeštećenju koje je Fulam morao da mu se, ali se već duže vreme očekuje da se pojavi informacija o tome koja ekipa je angažovala srpskog stručnjaka.

50-godišnjak iz Novog Sada je, prema navodima britanskih medija, bio u pregovorima sa nekoliko ekipa iz Čempionšipa, ali, barem do sada, nije došlo do nikakvog dogovora.

Da li u tu celu priču može da se uključi FSS sa svojom ponudom? Teško, ali ne i nemoguće.

Jokanović sigurno može da dobije unosniju ponudu od nekog engleskog tima, a pritisak medija i javnosti sa kojim bi morao da se nosi kao selektor Srbije nemerljiv je sa onim koji bi imao u Engleskoj.

Bilo kako bilo, ako ijedno ime od navedenih dođe na mesto selektora Srbije biće izuzetno iskusnije od Mladena Krstajića, kojem je prvi trenerski posao bio upravo sa "orlovima".

Verovatno najbolja opcija bio bi Jokanović, koji se najbolje pokazao na najvećoj sceni, a odmah iza njega bi to trebalo da bude Stojković.

Ko kog da dođe na "kormilo" Srbije neće imati lak posao pred sobom, s obzirom da se naša reprezentacija nalazi na trećem mestu Grupe B kvalifikacija za EURO 2020. sa četiri osvojena boda iz tri odigrana meča i gol-razlikom 5:7.

Pritisak javnosti i medija ogroman će svakako predstavljati ogroman zalogaj za Krstajićevog naslednika, ali bi, kako to obično biva, on splasnuo usled dobrih rezultata.

Javnost svakako neće birati selektora FSS-u, ali ima pravo na mišljenje – tako da, šta kažete?

Luka Nikolić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1 idi na stranu