Finale za zaborav koje je odlučio sudija: Šta kažu pravila, a šta "kaže" Rukavina?

Finale Lige šampiona bilo je porpilično dosadno i uglavnom nezanimljivo, a i odlučeno u drugom minutu – pravdenom odlukom ili ne?

Luka Nikolić
Podeli
Photo by Matthias Hangst/Getty Images
Photo by Matthias Hangst/Getty Images

* Liverpul bolji od Totenhema za šestu titulu šampiona Evrope!

Svetska fudbalska javnost podeljena je posle utakmice u kojoj je Liverpul po šesti put u svojoj istoriji postao prvak Evrope.

"Redsi" su pobedili Totenhem sa 2:0 u Madridu i tako prekinuli crni niz svog trenera Jirgena Klopa, koji je konačno prekinuo seriju poraza u finalima.

Utakmica je, ispostavilo se, odlučena u drugom minutu, kada je je vezista Spursa Musa Sisoko loptu udario rukom u pokušaju da signalizira saigračima kako da se pozicioniraju.

Sisoko nije imao sreće, a nije ni Totenhem. Slovenački sudija Damir Skomina pokazao je na belu tačku i time izazvao lavinu komentara i podeljenih mišljenja.

Francuz je loptu pipnuo rukom, to je kristalno jasno, ali se polemika podigla zbog toga što je loptu prvo pipnuo ramenom, kao i jer nije išla direktno ka golu. Ako ste propustili, pogledajte šta se tačno desilo OVDE.

Photo by Richard Heathcote/Getty Images
Photo by Richard Heathcote/Getty Images

Igrači Totenhema uputili su protest Slovencu pokušavajući da obrazlože da Sisoko jednostavno nije imao vremena da pomeri ruku, a glavni arbitar dobio je potvrdi iz VAR sobe da je doneo pravu odluku i da nije potrebno da pregleda ponovljeni snimak.

Bivši cenjeni premijerligaški sudija Piter Volton podržao je kolegu i rekao da je penal bio – bez sumnje.

"Sisokova ruka je bila 'produžena' na neverovatan način. Da, možda ga je prvo udarila u grudi, ali mu je ruka bila izdužena ka lopti. Sudija Skomina nije imao drugu opciju sem da dosudi penal", izjavio je Volton za "BT Sport".

On se osvrnuo i na pravila, koja bi uskoro mogla da se promene.

"Pričamo o promeni pravila sledeće godine, ali, trenutno, to se nije desilo. Po trenutnim pravilima, kao što smo videli ove sezone u Ligi šampiona, u ovakvim situacijama se uvek dosuđivao penal", dodao je engleski delilac pravde..

Photo by Christof Koepsel/Bongarts/Getty Images
Photo by Christof Koepsel/Bongarts/Getty Images

A, šta kažu pravila?

Igranje rukom je kada igrač namerno ostvari kontakt sa loptom bilo kojim delom ruke.

Stvari koje moraju da se uzmu u obzir su:

Kretanje ruke ka lopti, a ne lopte ka ruci
Distanca između igrača sa loptom i lopte od "krivca"
Pozicija ruke nužno ne podrazumeva kršenje pravila igranjem rukom

Gledajući pravila stvar postaje (ne)jasnija. Sisoko nije namerno udario loptu rukom, ali se ona kretala ka lopti. Pozicija njegove ruke bila je neprirodna, a distanca između njega i Manea bila je izuzetno mala i, koliko god da se trudio, nije mogao da odreaguje posle centaršuta Senegalca.

Photo by Matthias Hangst/Getty Images
Photo by Matthias Hangst/Getty Images

Pravila se još zvanično nisu promenila, ali jeste njihova interpretacija. Ove godine Roberto Roseti, vodeći sudija u UEFA, objasnio je da bi sudije trebalo striktnije da poštuju pravila i za maltene svaki neprirodan položaj ruke dosude penal ili slobodan udarac.

"Ako je pozicija ruke prirodna ili normalna ne možemo da kaznimo igrača. Moguće je da igrač i u takvoj situaciji odigra namerno rukom, ali to nije lako proceniti jer, iskreno, nikada nisam video da defanzivac namerno igra rukom"
, izjavio je Roseti ranije ove godine i dodao:

"Ono što je izazov za sudije je pozicija ruke. Kada je ruka iznad ramena igrača to bi trebalo da se kazni, kao i ako defanzivac čini svoje telo većim pokušavajući da loptu zaustavi rukom. Drugačije je kada defanzivac krene na loptu, a ona se odbije. Ali, ako pokušava da spreči centaršut ili šut i lopta ga slučajno pogodi u ruku – to je penal".

Međunarodna fudbalska asocijacija (IFAB) je nedavno pojasnila situaciju oko popularnog enaca, kada je navela da bi sudije trebalo da sankcionišu svaku situaciju u kojoj igrači ruku pomere izvan "prirodne sulete tela".

Gledajući ove interpretacije pravila i skorašnje izjave dosta je jasnije zaključiti zašto je Skomina kaznio Sisoka i "odlučio" utakmicu već u drugom minutu. Neki misle da je odlučio na pravedan način, drugi misle da su Spursi oštećeni, a istina je "tu negde".

foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Zanimljiva situacija za komparaciju desila se nedavno, na utakmici u kojoj je Srbija remizirala sa Portugalom (1:1) u Lisabonu, na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Desni bek "orlova" Antonio Rukavina u 73. minutu, pri nerešenom rezultatu, je poprilično očigledno zaustavio udarac Andrea Silve u kaznenom prostoru svoje ekipe.

Poljski sudija Simon Marčinjak je tada bio dosta blizu centra dešavanja, ali je odlučio da ne dosudi penal za ogorčene Portugalce. Razlika između njegovog tadašnjeg i Skomininog subotnjeg posla je bila ta što Marčinjak nije mogao da iskoristi VAR tehnologiju, a Slovenac, donekle, nije hteo (sugerisano mu je iz VAR sobe da nema potrebe da gleda snimak).

Situacije sa meča iz Lisabona se podsetite OVDE.

Geldajući prethodno istaknuti pravilnik, Rukavinina ruka jeste bila u neprirodnom položaju, nije namerno igrao rukom, a takođe objektivno nije imao dovoljno vremena da odreaguje i spreči potencijalni jedanaesterac.

Ipak, uzimajući u obzir novu interpretaciju pravila, poljski arbitar je na tom meču jednostavno morao da dosudi jedanaesterac, dok je i zanimljivo da Portugalci od svega nisu dobili ni korner.

Photo by Julian Finney/Getty Images
Photo by Julian Finney/Getty Images

Nekonstantnost kod primene pravila i variranje subjektivnog osećaja od sudije do sudije – koje UEFA demantuje – su glavni razlog nezadovoljstva neutralnih ljubitelja fudbala i navijača Totenhema.

Još jedna slična situacija koja je nedavno potresla fudbalski svet desila se takođe u Ligi šampiona, u meču osmine finala između Pari Sen Žermena i Mančester junajteda u Francuskoj.

Gosti iz Engleske su u nadoknadu vremena meča na Parku prinčeva ušli sa vođstvom od 2:1, ali potrebom za još jednim golom kako bi prošli dalje.

Ta situacija bila je dosta očiglednija od ove u finalu takmičenja, ali je takođe izazvala burne reakcije, pogotovo povređenog fudbalera Parižana Brazilca Nejmara, koji je žestoko kritikovao sudije posle meča.

Defanzivac PSŽ-a Presnel Kimpembe je loptu koju je ka golu uputio Dalo izblokirao rukom, koja se nalazila u prirodnom položaju. Iako je bila normalno pozicionirana, njegova ruka je sprečila optu da ode ka golu i potencijalno ugrozi čuvara mreže šampiona Francuske.

Te situacije podsetite se OVDE.

Gledajući pravila, teško je utvrditi da li je Kimpembe imao dovoljno vremena da promeni položaj ruke, namere evidentno nije bilo, dok je položaj ruke bio poprilično prirodan.

Ipak, ono što je najbitnije u toj situaciji bilo je to da je potencijalno veoma opasan udarac izblokiran rukom i da je pravac lopte potpuno promenjen, nešto što nije bio slučaj u okršaju Liverpula i Totenhema.

Zaključak je jako teško doneti, a o tome govori i izuzetno podeljen stav javnosti koja jednostavno ne može da se odluči oko, na prvi pogled, veoma jednostavne situacije.

UEFA bi iz ove situacije, kao i iz brojnih pređašnjih, morala da izvuče nauk i da pravila, jednom za svagda, promeni i jasno saopšti svima i time odluku o dosuđivanju kaznenih udaraca posle igranja rukom ne prepusti sudiji, već jasno utvrđenim pravilima.

Do tada, sudije će imati nezahvalan zadatak, a nezadovoljnih i oštećenih će uvek biti.

Luka Nikolić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1 idi na stranu