Mučenje kojem se ne vidi kraj – šta se desilo sa Zverevim?

Tokom ovogodišnje teniske sezone videli smo dosta iznenađenja i turbulencije, a malo "ispod radara" prošla je ne preterano uspešna godina nemačkog igrača Aleksandera Zvereva.

Luka Nikolić
Podeli
Photo by Linnea Rheborg/Getty Images
Photo by Linnea Rheborg/Getty Images

Zverev iza sebe ima, najblaže rečeno, nezadovoljavajuću sezonu, mada mislim da ni on sam ne bi prethodnih pet i po meseci tako okarakterisao.

Nekada najtalentovaniji nemački teniser već neko vreme je ne samo najbolji u svojoj zemlji, već jedan od vodećih igrača u samom vrhu svetsko tenisa, u društvu samog "krema" koji čine Novak Đoković, Rodžer Federer, Rafael Nadal...

Poraz za porazom i neuspeh za neuspehom doveli su Sašu Zvereva u sam epicentar kritika na koje ni on sam nema odgovor.

Zverev je na Masters u Rimu došao kao treći nosilac i kao prošlogodišnji finalista i pobednik iz 2017. godine, ali se u italijanskoj prestonici nije dugo zadržao – poraz u drugom kolu (u prvom bio slobodan) od domaćeg igrača Matea Beretinija u dva seta.

Saša je u Rimu izgubio čak 590 bodova, dok je nedelju dana ranije doživeo veliki "trošak" porazom u četvrtfinalu Mastersa u Madridu, gde je branio titulu.

Epilog ovako loša dva izdanja na turnirima iz Serije 1000 – pad na četvrtu poziciju ATP rang liste. Mada, ako se udubimo u prethodna ovogodišnja izdanja Nemca ruskog porekla, teško je zaključiti kako i ranije nije došlo do ovog pada u renkingu.

Photo by Alex Grimm/Getty Images
Photo by Alex Grimm/Getty Images

"Vetar mi smeta. Ovako ne može, postajem jedan od najgorih igrača u Top 10 u istoriji. Izašao sam na teren potpuno ‘mrtav’. To ne bi smeo da dozvolim. Morao sam da igram drugačije", rekao je Zverev posle poraza od Beretinija u drugom kolu Rima.

Ovom izjavom Zverev videlo se koliko Zverev jeste samokritičan i da mu je jasno da ima problem. Ipak, svaliti krivicu na vetar, pa čak i da je konkretno u ovom primeru bio veći protivnik od Italijana, nije dovoljno opravdanje.

"Neću uzeti reket nekoliko dana. Sada ne želim da igram tenis", poručio je Zverev.

Kada tenisere neko vreme jednostavno ne ide i kada osećaju da im dodatno treniranje na terenu i teretani neće pomoći, često se odluče da naprave manje pauze. Takav vid pauze često dolazi kod zasićenja, u šta smo imali prilike da se više puta uverimo i sami, ali takav slučaj evidentno ne postoji kod Nemca.

Do Rolan Garosa (26. maj – 9. jun) svakako ima dosta vremena i za pripremu i za odmor, ali je veliko pitanje da li će mu baš taj turnir doneti neku promenu koja bi mogla da utiče na dalji tok cele sezone.

Tačnije, veoma je očekivano da neće, s obzirom da je Saša samo jedanput u karijeri uspeo da prođe četvrto kolo nekog od Slemova (prošle godine upravo u Parizu).

Photo by Julian Finney/Getty Images
Photo by Julian Finney/Getty Images

Baš zbog tog prošlogodišneg "uspeha" i plasmana u četvrtfinale RG Zverev bi mogao da nastavi da pada na ATP rang list i izgubi još i do 350 bodova.

Da li će, videćemo, ali hajde da se vratimo na početak i utvrdimo kako je Zverevova sezona išla do sada…

Iako pričamo ovoj sezoni moramo da zaključimo da je neka vrsta psihološkog pada i, moguće, pražnjenja, došla krajem prošle godine to jest sezone, kada je Zverev uspeo da iznenadi Đokovića i podgine svoj prvi trofej na Završnim mastersima u Londonu.

Saša je pobedio Novaka sa 2-0 u setovima u meču u kojem je jasno bio bolji rival. Pobedio ga je, konačno podigao i taj trofej – posle osvajanja ukupno devet, od čega tri na običnim Mastersima – i najavio potencijalno razbijanje barijere i aure neuspeha na najvećim turnirima koja se obavila oko njega.

Pipreme za tekuću sezonu počele su solidno – tri pobede na egzibicionom Hopman kupu i poraz od Federera – a na Australijan openu je sve išlo prema planu, sve do trećeg kola. Miloša Raonića nikako ne treba potceniti, ali poraz od 6:1, 6:1, 7:6 sigurno nije bio prijatan udarac za i dalje mladog Nemca.

Nije izgledalo kao da je išta uzdrmalo Nemca na narednom turniru, u meksičkom Akapulku. Finale bez izgubljenog seta u kojem je ipak bolji bio Nik Kirjos. Ipak, finalne samo po sebi ne može se smatrati neuspehom, pa ni za trećeg tenisera sveta.

Malo ko je očekivao da pravi kolaps Zvereva krenu tek tada…

Photo by Quinn Rooney/Getty Images
Photo by Quinn Rooney/Getty Images

Treće kolo Indijan Velsa i drugo kolo Majamija (slobodan u prvom kolu, porazi od Jan-Lenarda Štrufa i Davida Ferera) okončali su prvi deo sezone na betonu za Nemca, ali je dolazeća sezona na šljaci donosila dosta dobra očekivanja za igrača koji je prve uspešne korake na profesionalnom nivou napravio upravo na crvenoj podlozi.

Realnost je, ipak, bila potpuno drugačija.

Španac Đaume Munar pobedio ga je u drugom kolu turnira iz Serije 250 u Marakešu, a onda je na red došao Masters u Monte Karlu – još jedan neuspeh.

Saša je u prvom meču pobedio supertalentovanog Kanađanina Feliksa Ože-Alijasima, ali je onda u dva seta izgubio borbu sa eventualnim šampionom Fabijom Fonjinijem.

Mučenje se, zatim, nastavilo… Preokret 71. tenisera sveta Nikolasa Džarija u Barseloni u meču u kojem je Zverev imao set prednosti i meč loptu, a zatim i krah u četvrtfinalu Minhena protiv još uvek ne toliko poznatog Kristijana Garina, u meču u kojem je Nemac imao brejk prednosti u odlučujućem setu, a zatim i nekoliko meč lopti.

Najveći broj bodova Zverev je imao da brani u Madridu i Rimu, a nije loše počeo turnir u španskoj prestonici. Ipak, došao je težak poraz od Stefanosa Cicipasa u četvrtfinalu, ali solidan meč u kojem se video tračak nade za nemačke navijače…

Photo by Alexander Hassenstein/Getty Images for BMW
Photo by Alexander Hassenstein/Getty Images for BMW

Ipak, kao što smo već videli, Saša je ponovo poklekao, ovoga puta protiv Beretinija u svom (ne)prepoznatljivom stilu.

Pored pada na peto mesto na svetu i dodatnog pritiska da jednostavno mora da se trgne – sada ili nikada – Zverev je Dominiku Timu prepustio da na Rolan Garosu ima personalnu četvrtinu žreba i da bude praktično jedan od glavnihi nosilaca.

Već duže vreme se u teniskim krugovima postavlja pitanje – šta se dešava sa Sašom Zverevim? Konkretan odgovor na to pitanje i dalje nismo dobili, ali sam Saša nije u potpunosti siguran. Ipak, zaključci se mogu doneti.

"Znate da sam sa vama novinarima uvek iskren. Mnogo se toga izdogađalo u poslednje vreme. Situacija oko menadženta me je koštala mnogo. Po prvi put i moj otac zbog bolesti ne može da bude sa mnom. I konačno, raskinuo sam sa devojkom. To sve utiče na mene. Možda drugi igrači ne bi pričali o tome, ali to nije slučaj sa mnom. Uvek pričam iz srca. Ipak, sada se sve polako stišava. Zadovoljan sam svojim životom na terenu i van njega", izjavio je Zverev prilikom turnira u Minhenu.

U februaru je raskinuo sa devojkom Olgom Šaripovom, ostao je bez menadžerskog tima, a poslednja loša vest je da mu se otac razboleo, te da ne može da ga prati na turnirima.

Mnogo energije oduzela mu je i sutuacija sa menadžerom pošto je u sudskom procesu sa prethodnom kompanijom koju predstavlja Patrisio Api.

Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Očevi zdravstveni problemi nisu neizlečive prirode i to je dobra vest za 22-godišnjeg Sašu, a spekuliše se da je već našao novu devojku. Takođe, tu je i problem njegovog trenera Ivana Lendla sa polenom, koji ne može u potpunosti da se posveti putovanju po svetu sa svojim štičenikom.

Jasno je da se dosta toga izdešavalo mladom Nemcu na privatnom planu i to je svakako čvrst "izgovor" za katastrofalnu sezonu koju ima. Sezonu koju bi mnogi samo poželeli, ali koja je poražavajuća za nekog njegovog talenta i pređašnjeg uspeha.

Da za Zvereva ima vremena da se vrati na pobednički kolosek jasno je u potpunosti. Ne samo u karijeri, već i ove sezone, koja je jedva zašla u drugu trećinu.

Zverev ima 22 godine i 10 ATP titula u singlu u svojim vitrinama. Vlasnik je Završnog mastersa, dugogodišnji član Top 10 i zaradio je, za sada, oko 15 miliona evra samo od turnirskih nagrada, čime malo ko u istoriji tenisa može da se pohvali u njegovim godinama…

Ipak, psihološki pritisak – koji je oduvek postojao u njegovoj karijeri – izgleda da je uspeo da pronađe pravo mesto pritiska i da načini težak udarac. A, dobro je poznato da je veliki broj tenisera potencijalno briljantne karijere "bacio u vodu" uz mnogo slabija opravdanja.

Mnogi bi rekli da je Zverev već sada postigao mnogo – i to je tačno. Ipak, mentalitet istinskih šampiona je uvek bio da posle svakog uspeha ciljaju novi, da posle svakog pada gledaju kako da što pre ustanu...

Zverev je pokazao da može da bude jedan od takvih.

Luka Nikolić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu