"Nikada nisam video da vreća novca postiže gol"

"Zašto ne biste mogli da pobedite klub koji je bogatiji od vas? Nikada nisam video da vreća novca postiže gol", rekao je legendarni Johan Krojf.

Luka Nikolić
Podeli
Ajaksova generacija sa titulom LŠ iz 1995. (AP Photo/Luca Bruno, file)
Ajaksova generacija sa titulom LŠ iz 1995. (AP Photo/Luca Bruno, file)

Prvi meč polufinala igra se u Londonu od 21.00 u utorak, 30. aprila, dok je revanš na programu u istom terminu u sredu u Amsterdamu, 8. maja.

Legendarni holandski fudbaler Johan Krof, koji je prve i najvažnije korake napravio u amsterdamskom Ajaksu, nije rekao ništa što ljudi već nisu znali, ali je to upakovao u stilu u kojem je živeo i igrao.

Otprilike tačno dve godine posle njegove smrti, klub čijoj je slavi upravo on doprineo tokom 70-ih godina prošlog veka, beleži rezultate kakve niko nije očekivao.

Fudbalski klub Ajaks je ekipa sa velikom, uspešnom tradicijom. Baš u pomenuto Krojfovo vreme su tri godine zaredom (’71, ’72, ’73) osvojili tadašnju Ligu šampiona, isti uspeh napravili 1995. godine, ali od tada klecali po tankoj liniji koja razdvaja zaborav i prošlost.

"Liga šampiona je monotona", "Svake godine igraju iste ekipe", "Dosadno je, svi igraju samo na rezultat", "Ma, sve je ovo namešteno zbog novca".

Sve ste ovo, siguran sam, čuli bezbroj puta. Bilo tačno ili ne jedno je bilo jasno – evropskom klupskom fudbalu, a samim tim i pre svega Ligi šampiona, bilo je potrebno osveženje.

Koliko god novca uložili u klub, marketing ili slično, koliko god se trudili da budete nešto što niste, koliko god promena pravili kako biste došli do one koja vam je potrebna... Šta god uradili – "ono nešto" ne možete da izmislite i kupite.

Ako niste Ajaks. Ajaks ove sezone može da uradi šta god poželi. Ne mora, ali može.

"Kopljanici", kako ih popularno nazivaju, su ekipa koja je, uprkos bogatoj evropskoj istoriji, u poslednje vreme imala dosta neuspeha kada je izlazila van domaćeg prvenstva.

Od osvajanja LŠ 1995. godine, Ajaks je 2003. došao do četvrtfinala gde je pretrpeo tesa poraz od Milana. Od tada pa do ove godine ekipa, koja je jedna od tri u istoriji tog takmičenja koje su uspele da osvoje tri vezana trofeja, jedanput je prošla grupnu fazu – 2006. godine.

Veliki uspeh ostvaren je tokom sezone 2016/17, kada su "kopljanici" došli do finala Lige Evrope, gde ih je dočekao još jedan poklekli velikan – Mančester junajted. Poraz u tom meču bio je neminovan (2:0), ali kao da je u nekom smislu probudio glad čelnika ovog kluba i možda (in)direktno uticao na uspehe koje gledamo danas.

Ipak, naredna sezona u Evropi, ma koliko truda bilo uloženo u nju, nije bila dobra. Nica je bila bolja u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a Rozenborg u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Navijači Reala nisu znali šta ih je snašlo (David Ramos/Getty Images)
Navijači Reala nisu znali šta ih je snašlo (David Ramos/Getty Images)

Uprava Ajaksa je odlučila da "odreši kesu", barem za njihove standarde, i dovede Dušana Tadića iz Sautemptona za 11,4 miliona i Dejlija Blinda iz Junajteda za 16 miliona evra.

Dolaskom Tadića i Blinda Ajaks je dobio prekopotrebno iskustvo koje je upario sa fantastičnom mladom okosnicom tima koju čine sada već svima poznati Doni van de Bek, Matajs de Liht, Frenki de Jong, David Neres, Andre Onana...

Tadić i Blind imali su sezone za zaborav u svojim premijerligaškim klubovima. Blind se ni u jednom trenutku nije snašao na Ostrvu, dok je Tadić izgledao sve istrošenije igrajući za bledi Sautempton, u kojem je, barem na početku, uspevao da pokaže svoj talenat.

Ni u jednom trenutku niko nije pomislio – pa ni oni najoptimističniji – da će Dušan i Dejli skoro godinu dana kasnije, zajedno sa "klincima" iz Amsterdama, igrati polufinale Lige šampiona.

I zato je ova Ajaksova bajka sigurno najlepša priča sezone.

Johan Krojf je istinska legenda Ajaksa (Michael Steele/Getty Images)
Johan Krojf je istinska legenda Ajaksa (Michael Steele/Getty Images)

U Ajaksovih 11 uložen je neuporedivo manji novac nego u bilo koji tim koji se sa njima nalazi među četiri najbolja u Evropi. Njihov naredni protivnik, iako nije doveo nijedno igrača ove sezone, ima vrednost igrača od 835 miliona evra. Barselonina je basnoslovnih 1,16 milijardi evra, a Liverpulova 988 miliona evra (Transfermarkt).

Ajaksovi igrači vrede "svega" 420 miliona evra. Više nego, na primer, 53 miliona Crvene zvezde, ali daleko manje od ostalih ekipa koje su uspele da dograju do polufinala Lige šampiona.

Takođe, zavaravali bi se kada bi rekli da je ovolika vrednost bila ista pred početak sezone. Pred start Ajaksovog pohoda na "ušati trofej" – koji su počeli u kvalifikacijama...

Šturm Grac, Standard Lijež, Dinamo Kijev... Ajaks nije imao problema. Grupna faza – u kojoj su igrali sa Benfikom, AEK-om i Bajernom – holandskog predstavnika svrstala je rame uz rame sa Benfikom u borbi za drugo mesto i prolazak u nokaut fazu, uz Bavarce.

Već tada, u grupnoj fazi, videlo se da se nešto kuva...

Tri pobede i remi protiv AEK-a i Benfike, a zatim i dva remija protiv Bajerna (3:3 i 1:1) u mečevima u kojima je, bez preterivanja, Ajaks nadigrao znatno bogatijeg i trenutno popularnijeg protivnika.

Ali – Bajern nije bio u formi, to je samo grupna faza...

Ajaksov "totalni fudbal", kojeg je začetnik upravo legendarni Krojf, oduševio je svet. Brzim oslobađanjem lopte, veoma fluidnom strukturom i raznovrsnošću koju u svakom trenutku možemo da vidimo od maltene svakog fudbalera na terenu – Ajaks je zadivio Evropu, svet i, što je najbitnije, protivnike.

Osmina finala – Real Madrid, aktuelni šampion Evrope i ekipa koja je "ušati trofej" osvojila u četiri od prethodnih pet navrata.

Poraz u Amsterdamu od 2:1, a onda utakmica u kojoj je ono što se kuvalo u grupnoj fazi izašlo na videlo pred dosta većim auditorijumom. Ajaks je razbio – da, razbio – Real Madrid sa 4:1 na krilima našeg Dušana Tadića i već tada nagovestio ono što se desilo u narednom kolu.

Četvrtfinale – Juventus. Meč u kojem su se, ovoga puta stvarno, sastali Tadić i Ronaldo.

Remi u Amsterdamu od 1:1 i ponovo revanš na gostovanju, ovoga puta u Torinu. Serija protiv Juvea je svakako bila očekivano teža nego ona protiv Madrida – zbog ovosezonske forme – ali je javnost pred taj meč imala bolji osećaj.

Odsustvo Harija Kejna biće veliki problem za Totenhem (Dan Mullan/Getty Images)
Odsustvo Harija Kejna biće veliki problem za Totenhem (Dan Mullan/Getty Images)

Izazov izabranika Erika ten Haga u polufinalu najelitnijeg klupskog takmičenja neće biti lak, ali ni nepremostiv.

Totenhem, kao i Ajaks, imao dosta problema da dođe među najbolje četiri ekipe. Njihovi problemi krenuli su u grupnoj fazi, kada su zahvaljujući Interovom kiksu kod kuće protiv PSV-a u poslednjem kolu zauzeli drugo mesto u grupi.

Usledila je laka serija protiv Borusije Dortmund, a onda i haotični drugi meč četvrtfinala protiv Mančester sitija, u kojem im je VAR bio najveći prijatelj.

Spursi nemaju mnogo problema pred meč sa Ajaksom, ali imaju dva alarmantna. Hari Kejn je zbog povrede, zadobijene u prvom meču protiv Sitija, završio sezonu, dok Maurisio Poćetino u prvom meču sa "kopljanicima" neće moći da računa ni na Korejca Sona, koji je zaradio suspenziju zbog žutih kartona.

Zanimljivo je i da su "pevci" u tri meča između Sitija i Ajaksa izgubili dva, a u samo jednom, protiv Brajtona, uspeli da postignu gol.

Napadački potencijal im je svakako oštećen, dok će neretko labilna odbrana biti na velikom zadatku protiv veoma potentnog napada Holanđana.

Susret iskustva i mladalačke hrabrosti (AP Photo/Luca Bruno)
Susret iskustva i mladalačke hrabrosti (AP Photo/Luca Bruno)

Krojfova zaostavština nije bila uzaludna. U Ajaksu su to znali odavno, ali su sada znali svi. Najtrofejniji holandski klub se plasirao u polufinale Lige šampiona!

de Jong (21 godina) je već prodat Barseloni za oko 75 miliona evra. Onana (23), De Liht (19), Mazraui (21), van de Bek (22), Neres (22) i Dolberg (21) su okosnica ovog mladog, zabavnog i najvažnije kvalitetnog tima.

Uz preporođenog Tadića (30), Zijeha (26), Šenea (32), Taglijafika (26) i Blinda (29) uspeli su da nađu savrćenu sponu između supertalentovanih prospekata i iskusnih vođa na terenu koji mnoge ekipe sa desetostruko većim budžetima i mogućnostima nisu za pune decenije.

Ajaks igra lepo, atraktivno, kvalitetno, moderno i zabavno. Ajaks je ono što je dug niz godina nedostajalo Ligi šampiona, a što nije moglo da se nadoknadi marketinškim trikovima, promenama rasporeda i pravila...

Ajaks juri petu Ligu šampiona. Ajaks se ne plaši ničega i nikoga. Nisu bili usplahireni pred Bajernom, Juventusom i Real Madridom – a sigurno neće ni pred Totenhemom.

Vreća novca nikada nije dala gol, ali se nije ni sama pobedila.

Luka Nikolić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu