Nova era "El klasika" – tinejdžeri uzvraćaju udarac

Ove nedelje počinje nova era najvećeg derbija Evrope – "El klasika".

Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Posle više od decenije u kojoj su vladali dokazane superzvezde poput Lionela Mesija, Kristijana Ronalda, Andresa Inijeste, Serhija Ramosa, Đerara Pikea, Luke Modrića, Luisa Suaresa, Karima Benzeme, Danija Alveša, predstojeći duel Real Madrida i Barselone (21h) proteći će u znaku tinejdžera.

Naravno, veterani neće biti u drugom planu, ključni igrači oba tima su i dalje najiskusniji igrači poput Modrića, Tonija Krosa, Davida Albe, Pjer-Emerika Obamejanga, Serhija Busketsa, Pikea, Alveša...

Međutim, polako u prvi plan kao nosioci igre oba tima iskaču mlađe snage i to bukvalno tinejdžeri. Vinisijus Žunior, Gavi, Rodrigo, Pedri, Kamavinga, Arauho, Valverde, Feran Tores oni polako postaju zaštitna lica španskog "klasika".

"El klasiko" je "utakmica nad utakmicama", meč koji prate milioni ljudi širom planete, jedan od retkih u svetu sporta koji privlači toliko pažnje.

Uz američki Superboul verovatno i najpopularnija utakmica na svetu. Emocije, spektakl, adrenalin, rivalstvo su integralni sastojci meča koji nikad ne razočara i nikoga ne ostavi ravnodušnim tokom 90+ minuta trajanja.

Do sada su odigrana 183 "El klasika" u španskoj ligi, a Ral ima četiri pobede više od Barselone 76-72 (34 remija) i za četiri pogotka bolju gol-razliku 295:291.

A ovaj 183. biće zaista poseban jer dolazi u ključnom trenutku sezone za obe ekipe.

Real bi se učvrstio na prvom mestu na tabeli gde trenutno ima deset bodova više od drugoplasirane Sevilje.

Dok bi Barsa "krunisala" sjajnu formu i približila se Andalužanima na samo dva boda zaostatka, a odmakla na tri od Atletika i još važnije na pet od Real Betisa koji preti ekipama na pozicijama koje vode u Ligu šampiona.

Barsa u "El klasiko" ulazi pod velikim pritiskom jer nije nadigrala najvećeg rivala u poslednjih pet međusobnih duela u ligi.

Poslednji put slavila je u sezoni 2018/2019 i to dvostruku pobedu sa 5:1 na Nou Kampu i 1:0 na Santjago Bernabeu.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ipak, u centru pažnje ovog duela će osim rezultata biti već pomenuti mladi igrači koji već sada predstavljaju budućnost dva španska giganta.

Oba tima su u poslednje dve sezone krenula u smenu generacija i iznedrila nekoliko sjajnih pojedinaca pa pojedini mediji poput madridske "Marke" ovaj "klasiko" već nazivaju "bitkom tinejdžera".

Mnogi od ovih igrača će prvi put ostvariti svoj dečački san da nastupe u "El klasiku" i da se dokažu na glavnoj sceni.

Real se ove sezone odlučio da uz iskusnu kičmu tima sa Benzemom, Modrićem i Korsom gurne u vatru nekoliko mlađih igrača.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ta odluka se isplatila Karlu Ančelotiju dobrim rezultatima i u LaLigi i u Ligi šampiona gde su nedavno eliminisali Pari Sen Žermen.

Šansu kod italijanskog stručnjaka su dobila sedmorica momaka rođena u ovom veku – Vinisijus, Rodrigo, Serhio Santos, Antonio Blanko, Migel Gutijeres, Peter Gonsales i Kamavinga.

A šansu čeka još nekoliko talentovanih mladića poput Marvina Parka, Rafe Marina, Marija Hila, Marvela, Serhija Aribasa i Bruna Iglesijasa...

Real se ipak oslanja na nešto više veterana pa je prosečna starost Ančelotijeve ekipe 27,3 godine. Školski primer takozvanog spoja iskustva i mladosti.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

S druge strane, Barsa je opterećena finansijskim problemima skoro sav fokus okrenula ka igračima iz svoje akademije, čuvena "La Masije".

Tako su ove sezone u prvom timu debitovala čak devetorica igrača rođena posle 2000. godine – Erik Garsija, Alvaro Sans, Niko Gonsales, Es Abde, Jusuf Demir, Aleks Balde, Estanis Pedrola, Ilijas i Gavi.

Tu su i nešto stariji Aleks Koljado, Riki Puć, Oskar Mingesa, te momci koji su do glavne scene došli zaobilaznim putem iz Barse B i drugih klubova Feran Tores i Seržinjo Dest.

Gavi je sa samo 17 godina već postao velika zvezda Barse i evropskog fudbala generalno, a ne treba zaboraviti ni 19-godišnjeg Ansua Fatija kojem je ovo već četvrta profesionalna sezona.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Tako je Barsa treći najmlađi tim u LaLigi ove sezone sa prosečnom starošću od 25,3 godine. Mlađe sastave imaju samo Real Sosijedad sa 25,1 i Valensija sa 24,6.

Sve u svemu, u nedelju uveče na Santjago Bernabeuu nas čeka početak nove ere "El klasika", ere u kojoj će glavnu ulogu imati momci rođeni u 21. veku.

Utakmica je na programu od 21 čas.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu