Piksijeva "teška artiljerija" – Portugal ima razlog za strepnju

Fudbaleri Srbije okupljaju se u ponedeljak uoči meča odluke u borbi za Svetsko prvenstvo 2022.

Podeli
Foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©
Foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

"Orlovi" u nedelju gostuju selekciji Portugala s kojim će igrati na sve ili ništa za direktan plasman u Katar na zimu 2022.

Iako Srbija bod više od rivala, teško je očekivati da Irska u međuvremenu može da iznenadi Portugalce, pa će našem timu verovatno biti neophodna pobeda u Lisabonu.

A iako ceo svet priča o "tri vrhunska tima" koja na raspolaganju ima selektor Portugala Fernando Santoš, ni Dragan Stojković Piksi ne može da se požali na svoj "arsenal".

U prvom planu svakako će biti naša ofanzivna linija, koja će naravno biti i ključna u slučaju pomenutog imperativa pobede.

Na papiru, Portugalci neće znati odakle im preti veća opasnost.

Grafika SofaScore

Lider tima je kapiten Dušan Tadić koji je ove sezone postigao šest golova uz 11 asistencija za Ajaks, koji je neporažen u Ligi šampiona ove sezone.

A udarna napadačka igra je Aleksandar Mitrović koji dominira u engleskom Čempionšipu sa čak 20 golova uz 5 asistencija na samo 17 utakmica!

Međutim, srpska sila se ne završava na dva imena jer Mitrovića sjajno prati jedna od najvećih nada evropskog fudbala Dušan Vlahović.

Napadač Fiorentine, koga mediji već mesecima sele u Juventus, Arsenal i Totenhem, postigao je deset golova na 13 utakmica Serije A.

Ne treba zaboraviti ni ove sezone sjajnog vezistu Lacija Sergeja Milinković-Savića koji je učestvovao kod sedam golova rimskog tima – sa 4 asistencije i 3 gola.

A tu je i jedan od najboljih krilnih igrača Bundeslige Filip Kostić strelac dva gola i asistent još pet.

Osim toga, i ostali naši najbolji igrači su standardni u svojim klubovima ove sezone.

Golman Predrag Rajković u Remsu, štoperi Nikola Milenković u Fiorentini i Stefan Mitrović u Hetafeu, tu je i talentovani Strahinja Pavlović iz Monaka, kao i iskusni Matija Nastasić...

U veznom redu Piksi se uzda u Nemanju Maksimovića, Marka Grujića, Uroša Račića, Nemanju Gudelja, Sašu Lukića, sve igrače iz liga "petice".

Nadamo se da će za meč biti spremni Darko Lazović i Filip Đuričić, a ko zna, možda "finale" u Lisabonu iskoriste kao šansu za preporod igrači poput Luke Jovića, Nemanje Radonjića i Andrije Živkovića, koji blista u dresu PAOK-a poslednjih meseci.

Jasno je zašto je selektora Stojkovića "pogodio" izraz "eventualni odlazak na Mundijal".

"Kako bre 'eventualni'? Moramo da idemo u Katar!. Predvideli smo dobro da će finale biti sa Portugalijom u Lisabonu. Pucaćemo iz svih oružja, pretpostavljamo da će nam trebati pobeda. Želimo da svaki Srbin aplauzom isprati reprezentaciju. Verujem da će to biti dobro na kraju", zaključio je Dragan Stojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu