B92.net GOAT – Diktator

Stoni tenis ne spada među najpopularnije sportove sveta, ali se igra na celoj planeti i decenijama je neizostavni deo Olimpijskih igara.

Kina
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Svi B92.net GOAT-i

Već decenijama ovim sportom vladaju teniseri iz Kine, pa je logično da iz najmnogoljudnije zemlje sveta stiže i najbolji igrač stonog tenisa u istoriji.

Kapiten reprezentacije Kine Long Ma ima 32 godine, a još u dvadesetim je postavio neke rekorde koji verovatno nikad neće biti oboreni.

Njegov uspon je počeo kada je 2004. postao juniorski šampion sveta i od tada je rastao brzinom svetlosti.

Ma je trenutno "tek" treći na rang-listi Međunarodne federacije stonog tenisa (ITTF), ali je i njen rekorder sa ukupno 64 meseca na broju 1.

Takođe, nijedan igrač u istoriji nije proveo čak 34 uzastopna meseca kao broj 1.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Rođen u Anšanu, osvojio je pet uzastopnih ITTF Svetskih turneja, uključujući niz od čak 35 uzastopno osvojenih setova.

Naravno, rekorder je sa ukupno 28 ITTF Svetskih turneja, a od 2014. je kapiten reprezentacije u stonom tenisu.

Aktuelni je olimpijski i svetski šampion, a nakon što je dominantno došao do zlata u Rio de Žaneiru 2016, postao je tek peti igrač u istoriji koji je kompletirao Grend slem – titule Svetskog kupa, Svetskog prvenstva i Olimpijskih igara.

Priključio se legendama Jan-Oveu Valdneru, Liju Golijangu, Kongu Linguiju i Džengu Džajku, koje je u međuvremenu i nadmašio.

Postao je prvi stonoteniser u istoriji koji je osvojio svaku moguđu pojedinačnu titulu u ovom sportu.

Svi ovi rekordi ga nesumnjivo čine GOAT-om stonog tenisa, a doneli su mu dva vrlo jasna nadimka – "Diktator" i "Zmaj".

Stil igre

Stonoteniski stručnjaci smatraju da Ma ima najbolji napad forhendom u istoriji sporta.

Njegov stil igre je u skladu sa modernom strategijom igre treće lopte iz blizine. Na početku karijere je primarno bio orijentisan na forhend, dominiravši moćnim "lupingom", dok je bekhend koristio samo za kontrolisane "riterne" kako bi se spremio na forhend.

I dalje je dominantno orijentisan na taj potez, ali mu je bekhend postao konstantniji, stabilniji i moćniji kako mu je karijera razvijala.

U poređenju sa njegovim ranijim godinama, sada je mnogo samopouzdaniji kada napada i brani se bekhendom.

Njegovi saigrači su uvek isticali da je veliki taktičar i da uvek traži rešenje.

Servis mu deluje kao uobičajeni "klatno" servis, ali je to jedan od vizuelno najobmanujućih činilaca njegove igre, sa vrlo suptilnim razlikama u okretanju loptice i kretanju servisa.

Vrlo se brzo kreće, čime otežava rivalima da ga izbace iz pozicije, a njemu omogućava da prati loptice i uzvraća u situacijama u kojima većina drugih igrača to ne može da uradi.

Ma je najistaknutiji korisnik "čop-blok" udarca, koji se vrlo teško izvodi, koji je izuzetno rizičan, ali kada se dobro sprovede izuzetno koristan.

Iako se ovaj potez uglavnom koristi da se protivnik poremeti u trenutku kada kontroliše poen, Ma ga upotrebljava kao taktički potez, što predstavlja još jednjo njegovo moćno oružje u zbunjivanju rivala.

Početak

Nakon što je postao azijski i svetski juniorski šampion, Ma je 2006. kao 17-godišnjak postao i najmlađi šampion sveta u istoriji stonog tenisa, na timskom SP u Bremenu.

Pod kontrolom Vanga Haoa, Maa Kaija Suana i Ćina Džija Đijana, već sa 22 godine je imao 11 finala Svetske turneje od kojih je osvojio osam.

Iako je 2010-2012. bio svetski broj 1, nije izabran u reprezentaciju Kine za Olimpijske igre 2012. u Londonu, zbog privremenog pada u rangiranju koje mu se dogodilo nakon što je imao pobednički niz od 560 dana na Svetskom turu.

Prvo je izgubio od Japanca Kokija Nive na azijskom kvalifikacionom olimpijskom turniru, a potom i od Lija Sang-sua na Koreja openu.

To mu je pokvarilo rejting, na osnovu koga se išlo na Igre, koje je propustio u trenutku kada je važio za najboljeg stonotenisera sveta.

Selektor kine Liju Golijang je istakao da Ma poseduje sve neophodne kvalitete da bude najbolji na velikim turnirima, ali mu nedostaje mentalna čvrstina da igra na najvišem nivou kada je pod pritiskom.

Tako uprkos odličnim rezultatima na Svetskom turu i domaćim takmičenjima, nikad nije stigao do finala Svetskog prvenstva u svoja prva četiri pokušaja.

Uspon

Usledile su godine odličnih rezultata, 2014. nije izgubio nijedan meč na Svetskom turu, ali njegov vrhunac kreće od naredne godine.

Nije izgubio nijedan seta na Turu, povreda ga je sprečila da nastupi na šampionatu Azije, ali se oporavio do Svetskog šampionata u oktobru.

Nakon što je izgubio set od Omara Asara u osmini finala, nije izgubio nijedan do kraja, dozvolivši protivnicima u proseku samo šest poena po setu.

Nastavio je u istom ritmu sledeće godine gde se direktno kvalifikovao na OI, a u Rio je stigao kao svetski broj 1.

To mu je donelo direktan plasman u treće kolu gde je "počistio" Danca Džonatana Grota, a onda je zamalo usledio šok u sledećoj rundi.

Južnokoreanac Džung Jung-sik je poveo 2-0, ali je Ma uspeo da preokrene za četvrtfinale.

Vrhunac

Tamo ga je čekao prvi Afrikanac u istoriji četvrtfinala OI, Nigerijac Kadri Aruna, ali ga je Ma nadigrao u četiri seta.

U polufinalu je ispustio 3-0 protiv najboljeg japanskog igrača Juna Mizutanija, ali je sa 11:5 u šestom stigao do istorijskog finala protiv aktuelnog olimpijskog šampiona Džanga Đikea.

Ma je impresionirao stonoteniski svet maksimalnom pobedom sa 14:12, 11:5, 11:4, 11:4.

Olimpijskim zlatom je stekao stonotenisku besmrtnost kao tek peti igrač u istoriji sa Grend slemom, a tek treći koji je istovremeno branio sva tri takmičenja.

U međuvremenu je nastavio da vlada svetom stonog tenisa, uz povremene oscilacije uglavnom zbog povreda osvojio je SP 2017. i 2019, Svetski tur 2016, 2017, 2018. i 2019, Veliko finale Svetskog tura 2020...

Ove godine je doživeo nekoliko neočekivanih poraza, ali je u junu istakao da je ključni faktor njegove pripreme za Olimpijske igre u Tokiju mentalna snaga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu