Roman uzvraća udarac

"Zahvaljujući" koroni nismo morali dugo da čekamo, predstojećeg vikenda vraća se engleski fudbal.

Podeli
Photo by Laurence Griffiths/Getty Images
Photo by Laurence Griffiths/Getty Images

Aktuelni šampion kreće protiv povratnika u Premijer ligu, pobeda Liverpula plaća se kvotom 1.35. Pogledajte sve MOZZART kvote za meč Liverpul – Lids.

Počinje nova sezona u Premijer ligi u kojoj nas očekuje nekoliko interesantnih pitanja.

Da li Liverpul može da zadrži nivo iz prethodne dve sezone kada je osvajao skoro 100 bodova?

Da li Mančester siti ima odgovor na -23 iz prethodne sezone?

Da li Mančester junajted može više od borbe za mesto u Ligi šampiona?

Da li će Roman Abramovič da uzvrati udarac nakon berićetnog leta na tržištu?

Da li će se nastaviti tradicija "pobedničke" druge sezone za Žozea Murinja?

Kažu da je teže odbraniti titulu

Photo by Phil Noble/Pool via Getty Images
Photo by Phil Noble/Pool via Getty Images

Premijer liga, I kolo:

Subota:

13.30 Fulam – Arsenal
16.00 K. Palas – Sautempton
18.30 Liverpul – Lids
21.00 Vest Hem – Njukasl

Nedelja:
15.00 Vest Bromvič – Lester
17.30 Totenhem – Everton

Ponedeljak:
19.00 Šefild – Vulverhempton
21.15 Brajton – Čelsi

Odloženo:

Barnli – Mančester junajted
Mančester siti – Aston Vila

Liverpul Jirgena Klopa je prošle sezone bio nezaustavljiv na putu ka prvoj tituli "crvenih" od osnivanja Premijer lige.

Još početkom proleća je bilo jasno da će bacati konfete na Enfildu.

"Redsi" su podigli letvicu i sada moraju da zadrže taj nivo, sa identičnim timom iz prethodne sezone.

Klop nije želeo da remeti šampionsku hemiju, iskreno nije ni bilo potrebe, već je doveo samo jedno pojačanje, levog beka kao alternativu za fantastičnog Endija Robertsona.

Proteklih nedelja se najavljivao dolazak Tijaga Alkantare, ali se to još nije dogodilo.

Međutim, poraz od Arsenala u Komjuniti šildu je pokazao da je "crvenima" potrebna sveža krv.

Ukoliko start sezone pokaže da Klopov tim nema "dubinu" za odbranu titule, nema sumnje da će se Nemac aktivirati do kraja prelaznog roka.

Vrlo je verovatno da prvo želi da vidi i šta konkurencija može da ponudi, nakon prilično aktivnog učešća na tržištu.

U sastavu Liverpula je trenutno Marko Grujić, ali se očekuje da ga "redsi" prodaju do kraja prelaznog roka.

Pepov odgovor

Photo by Miguel A. Lopes/Pool via Getty Images
Photo by Miguel A. Lopes/Pool via Getty Images

Srbi u Premijer ligi:
Nemanja Matić (Mančester junajted)
Marko Grujić (Liverpul)
Aleksandar Mitrović (Fulam)
Luka Milivojević (Kristal Palas)

Glavni rival će mu svakako biti isti onaj iz prethodne dve sezone – Đozep Gvardiola.

Njegov Mančester siti je imao kvalitet da parira Liverpulu, ali je imao i previše oscilacija.

Uzrok tome su bile pre svega povrede, ali i pozne godine nekih od nosilaca igre, pa je Španac preko leta "osvežio" svoju ekipu.

Stigao je pre svih talentovano krilo Feran Tores iz Valensije, kao naslednik legende "Etihada" Davida Silve.

Međutim, Gvardiola je najviše novca izdvojio za pojačanje odbrane, što je i logično s obzirom da je to bila najslabija tačka ekipe.

Stigao je štoper Nejtan Ake, a očekuje se i da se u narednoj sezoni ustali Ajmerik Laport koji je prethodne imao problema sa povredom.

Sa uigranim, a talentovanim i mladim štoperskim tandemom Siti će sigurno napraviti iskorak u odnosu na prethodnu sezonu, jer se u napadu nije ništa menjalo, tu su maestralni Kevin de Brujne, Rahim Sterling i Serhio Kun Aguero...

Tako dolazimo do grupe timova koji su prethodih godina bili nivo ispod, ali bi u novoj sezoni mogli da zaprete iz drugog plana.

Lampard otvorio ruski sef

Photo by Matthias Hangst/Getty Images
Photo by Matthias Hangst/Getty Images

Engleska avantura Veljka Paunovića kreće iz Derbija, dvojka primamljivih 3,35. Pogledajte sve MOZZART kvote za meč Derbi – Reding.

Najinteresantnija priča nam dolazi svakako sa Stamford Bridža gde se opet istakao Roman Abramovič.

Posle nekoliko godina "zatišja", ruski oligarh je opet dominirao na fudbalskoj "pijaci".

Odlučio je da pomogne Frenku Lampardu i doveo mu sjajna pojačanja za oko 250.000.000 evra.

Mladoj osovini koja je istupila prethodnih godina Kalumu Hadson-Odoiju, Mejsonu Mauntu, Rubenu Loftus-Čiku, Tamiju Ejbrahamu i Kristijanu Pulišiću priključio se moćan kvartet.

Stigli su Ben Čilvel, Hakim Zijeh, Kai Haverc i Timo Verner koji će sigurno Čelsi učiniti konkurentnim u borbi za najviši plasman.

Pritom, odbranu je pojačao sjajni Brazilac Tijago Silva.

Ako ništa, nema sumnje da ćemo gledati vrlo energične i poletne "plavce", od kojih se svakako mnogo više očekuje u narednim godinama kada Lampard složi sve kockice i uskladi ove talentovane momke.

Drugi potencijalni "izazivač" dva favorita je naravno Mančester junajted.

Može li Junajted nešto više?

S obzirom na prethodnu sezonu i ono što se dešavalo tokom leta i što bi još moglo da se dogodi, "crveni đavoli" su već viđeni na mestu koje vodi u Ligu šampiona.

Ipak, to nisu ambicije koje će da zadovolje igrače, posebno nakon što je dolazak Bruna Fernandeša u januaru pokazao da jedan igrač može da potpuno preokrene situaciju iz gubitničke u pobedničku.

Tako je Ole Gunar Solskjer zahvaljujući Edvinu van der Saru doveo iz Ajaksa talentovanog vezistu Donija van de Beka.

Ipak, ono što navijače najviše raduje je svakako to što se više ne najavljuje odlazak Pola Pogbe od koga očekuju da potpuno oporavljen sa Brunom i Donijem u sredini čini jedan od najboljih veznih redova na svetu.

Sa talentovanim napadačkim triom Markus Rašford, Antoni Marsijal i Mejson Grinvud Junajted ima kapacitet da se bori za vrh tabele, ali je pitanje da li odbrana može to da isprati.

David de Hea je "posrnuo" prethodne sezone nakon nekoliko senzacionalnih godina, što je i očekivano s obzirom da su ga iz meča u meč frustrirali amaterski potezi njegovih štopera.

Međutim, Junajted nije doveo nijednog novajliju u odbrani, niti deluje da će, s obzirom da je prethodnih sezona dosta uloženo u Erika Baija, Viktora Lindelefa, Arona Van-Bisaku i pre svih kapitena Harija Megvajera.

Ovi momci imaju ogroman potencijal, ali je pritisak Old Traforda bio previše jak za njihovu mentalnu snagu. Ukoliko to prevladaju, Junajted bi mogao da se bori i za titulu.

Jer Solskjer će ove sezone imati "dubinu" u timu sa Džonsom, Smolingom, Pereirom, Daloom, Džejmsom, Šoom, Matićem, Mektominijem i Igalom u rotaciji, ukoliko neki od njih ne odu.

Posebno ako čelnici kluba ispune najveću želju Norvežanina i dovedu momka za koga Borusija Dortmund traži 120.000.000 evra – Džejdona Snača.

Da li je Severni London pretnja?

Photo by Adam Davy/Pool via Getty Images
Photo by Adam Davy/Pool via Getty Images

Aleksandar Mitrović juri rupu u Arsenalovoj odbrani, tim Mikela Artete je ipak favorit sa kvotom 1,60. Pogledajte ostale MOZZART kvote za meč Fulam – Arsenal.

Polako stižemo do severnog Londona i dve ekipe koje su godinama bile u centru pažnje, a sada će pre svega boriti za mesto u Ligi šampiona.

Konzinstentnost će opet biti u prvom planu kod Mikaela Artete i Žozea Murinja kada su u pitanju dva velika rivala Arsenal i Totenhem.

"Tobdžije" se nisu preterano istakle na tržištu, od zvučnik imane stigao je samo veteran iz redova gradskog rivala Čelsija Vilijan, ali je Arteta posebnu pažnju posvetio odbrani pa su stigli Gabrijel Magalješ, Pablo Mari i Sedrik Soareš.

Ipak, Arteta može biti posebno zadovoljan jer je klub uspeo da zadrži najveću zvezdu tima Pjer-Emerika Obamejnga, koji je pre nekoliko nedelja pokazao da može i sam da donosi trofeje ekipi sa Emirata.

Pošto nije mogao da uloži u pojačanja, Arteta se svakako uzda u mlade nade koje su iskoračila prethodne sezone, pre svih Bukajoa Saku i Edija Nketiju, koji bi uz Aleksandra Lakazeta trebalo da bude najveća podrška Obamejangu.

Što se tiče Sursa, oni se uzdaju u čuvenu "pobedničku" drugu sezonu Murinja. Portugalac je krajem prošle sezone uspeo da uspostavi solidan nivo forme kod "pevaca".

Iako su mnogi očekivali da će po tradiciji krenuti u "bombastičan šoping", on je bio tih ovog leta i fokusirao se na pouzdana imena.

Stigli su igrači koji bi trebalo da doprinesu konzistentnosti i solidnosti – defanzivac Met Doerti i vezista Pjer-Emil Hojbjerg, a stigao je i iskusni golman Džo Hart.

Vrlo je teško predvideti koliko mogu ovakvi Arsenal i Totenhem. Prošle sezone su podbacili, ali nije da nemaju materijala za mnogo bolji plasman.

Ko će biti novi Šefild?

Što se tiče ostatka lige, sigurno će neko da "iskoči" iz drugog plana, možda opet Lester siti koji je doživeo kolaps u borbi za LŠ prethodne sezone.

Napredak očekujemo i od vrlo interesantnog projekta Vulverhemptona, koji je pod vođstvom Nuna Espirito Santa prošle sezone pretio gornjem domu dok je istovremeno dobro "gurao" u Ligi Evrope.

Međutim, od timova koji bi mogli da iznenade iz drugog plana pre svih se ističe Everton.

Karlo Ančeloti je imao zanimljiv prelazni rok tokom kog je na Gudison doveo Hamesa Rodrigesa, Alana i Abdulajea Dukurea, pa "karamele" odavno nisu sa tolikim nestrpljenjem očekivale novu sezonu.

U grupi "solidnih" ekipa mogli bismo da svrstamo još Sautempton i Šefild junajted, koji je bio otkrovenje prethodne sezone, dok će se ostali pre svega fokusirati na borbu za opstanak.

Photo by George Wood/Getty Images
Photo by George Wood/Getty Images

Navijači Njukasla su već planirali borbu za titulu, ali nakon kolapsa preuzimanja od strane saudijske kraljevske porodice, "svrakama" preti još jedna sezona agonije.

Neće biti lako ni navijačima Kristal Palasa koji predvodi naš Luka Milivojević, Brajtona, Vest Hema i Aston Vile, dok se ne očekuje previše od novajlija Fulama našeg Aleksandra Mitrovića i Vest Bromviča uprkos čestim izletima u Premijeršip.

Na kraju, šta možemo očekivati od Lidsa? Posle 16 godina "Ludak" Bjelsa je vratio bivšeg polufinalistu Lige šampiona u elitu.

Biće zabavno sigurno, posebno u susretima sa starim rivalima poput Mančester junajteda.

Nažalost, prvog vikenda nećemo gledati dva mančesterska rivala, njihovi dueli sa Barnlijem i Aston Vilom su odloženi jer su Junajted i Siti prošlu sezonu u Evropi završili tek u avgustu.

A. Kovačević

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu