Srbija na "skeneru": Mitrović i odbrana jedina konstanta

Posle deset meseci pauze na teren se vratila fudbalska reprezentacija Srbije i pokazala da se u međuvremenu ništa nije promenilo.

A. Kovačević
Podeli
Foto: Mikhail Shapaev / The Football Union of Russia
Foto: Mikhail Shapaev / The Football Union of Russia

Pročitajte još Greške štopera u Moskvi – poraz Srbije na startu Lige nacija

Mesec dana uoči ključnih mečeva u borbi za plasman na Evropsko prvenstvo "orlovi" i dalje igraju očajno u odbrani.

Nije pomogla ni promena taktike selektora Ljubiše Tumbakovića i sistem sa trojicom štopera u poslednjoj liniji.

Štaviše, pokazao je još više slabosti i dikretno doveo do poraza od Rusije 3:1 u Moskvi.

Prosečnu i igru veznog i kreativnog dela tima možemo donekle opravdati višemesečnom pauzom nekolicine naših reprezentativaca, dok je jedinu pozitivnu ocenu opet dobio Aleksandar Mitrović koji je opet obavio svoj deo posla i postigao gol.

Srbija mora mnogo bolje u nedelju protiv Turske (20.45) ukoliko ne želi da Ligu nacija krene bez bodova u prva dva kola.

Što je još važnije, Tumbaković ima još samo taj meč da pronađe dobitnu kombinaciju za EURO, jer već u narednom 8. oktobra "orlove" čega gostovanje Norveškoj u polufinalu baraža.

Marko Dmtrović 6

Iako je imao samo jednu uspešnu intervenciju na četiri šuta Rusa u okvir gola, ne može se smatrati odgovornim ni za jedan od njih. Golman španskog Eibara je bio prilično siguran u istrčavanjima, ali je bio nemoćan kod pogodaka protivnika. Artjom Dzjuba je bio hladnokrvan prilikom izvođenja penala, udarac Karavajeva ne bi odbranili ni elitni evropski golmani, dok je bio nemoćan kod trećeg kola prilikom katastrofalne greške Nikole Maksimovića.

Srbija je razočarala u Moskvi, da vidimo koliko može njen rival u baražu za odlazak na EP. Kec se plaća kvotom 2,50. Pogledajte sve kvote MOZZART kladionice za meč Norveška – Austrija.

Nikola Milenković 5,5

Kada je odbrana odgovorna za sva tri gola onda nijedan igrač ne može dobiti prolaznu ocenu. Ipak, generalno gledajući Milenković je bio najpouzdaniji naš igrač na stadionu Dinama u četvrtak uveče. Nije mogao sam da spreči pogotke koji su Rusi postigli, ali će i on morati u narednim mečevima da odigra na znatno višem nivou.

Nikola Maksimović
5

Dobio je veliki zadatak da bude komandant naše odbrane i pao je na tom ispitu. Bilo je previše rupa u zadnjoj liniji kojom je on komandovao, a imao je i odgovornost da bude oslonac debitantu Strahinji Pavloviću koga je ostavio na vetrometini na startu drugog poluvremena kada je novi igrač Monaka napravio penal u situaciji 1-2 sa Rusima. Potom se obrukao za TV špice kada je neometan sam sebe sapleo i omogućio Dzjubi lagan gol za "overu" pobede. Maksimović se ustalio kao prvotimac Napolija, ali je pokazao da ne može biti "lider" odbrane, kao što to nije ni kod Karla Ančelotija, već podrška nekom pouzdanijem štoperu.

Strahinja Pavlović 5

Neće po dobrom pamtiti svoj debi u dresu reprezentacije Srbije dojučerašnji štoper Partizana. Nekoliko puta je "ispadao" iz igre i napravio penal na početku drugog poluvremena kojim je dao Rusima "vetar u leđa". Međutim, ima samo 19 godina, a tako talentovane mlade igrače ne smemo odmah baciti "na lomaču" zbog jednog slabog izdanja. Gurnut je u vatru u eksperimentu sa trojicom štopera što je sistem koji je mač sa dve oštrice, pa mu ovaj nastup mora biti zaboravljen, a njemu data maksimalna podrška jer je nesumnjivo budućnost nacionalnog tima.

Ključevi Azura u rukama Zaniola, posle dugo vremena tu je i Kjeliniji, Italija izraziti favorit s kvotom 1,35. Pogledajte i ostale MOZZART kvote za meč Italija – BiH.

Nemanja Maksimović 5

Pokrenuo je akciju kod jedinog gola Srbije proigravši na desnoj strani asistenta Darka Lazovića. Ipak, to je bio jedini konkretan doprinos veziste Hetafea protiv Rusa koji su pored njega lako kontrolisali igru između dva kaznena prostora.

Pročitajte još Maksimović: Pravili smo greške i nismo bili fizički spremni

Nemanja Gudelj 6

Pretrčao je vezista Sevilje dosta kilometara, ali nije mogao da pomogne previše defanzivnoj liniji. Videli smo u Moskvi koliko će veznom redu Srbije nedostajati Nemanja Matić i Luka Milivojević.

Filip Kostić 5,5

Očekivali smo mnogo više od bočnog igrača nemačkog Ajntrahta koga mediji sele u redove najvećih evropskih klubova. Jedan od najboljih krilnih igrača Bundeslige je bio praktično nevidljiv u Moskvi, prilika koju je stvorio Sergeju Milinković-Saviću sredinom prvog poluvremena je premalo za igrača njegovog profila.

Sergej Milinković-Savić 5,5

Propustio je pomenutu priliku u 21. minutu kada je iz odlične pozicije njegov šut sa ivice kaznenog prostora završio samo u korneru. Nije uspeo da napravi razliku na terenu što se očekuje od njega, niti da kreira gol priliku svom špicu čija je bio glavna podrška. Očekujemo od zvezde Lacija mnogo više u narednim mečevima, posebno protiv Norveške u baražu za EURO.

Foto: Reuters/Maxim Shemetov
Foto: Reuters/Maxim Shemetov

Pročitajte još Spektakularan gol Mađara – Turska u Beogradu ne sme da kiksne

Darko Lazović 6,5

Krilni napadač italijanske Verone bio je jedan od najboljih "orlova" na terenu, a najzaslužniji je i za jedini gol našeg tima. Odlično se kretao po desnoj strani, nekoliko puta uspeo da probije rusku odbranu, a na kraju je asistirao Mitroviću. Pokazao je da bi mogao da bude važna karika u rotaciji, ali bi mogao i da dobije više slobode u igri i češće loptu na svom delu terena.

Dušan Tadić 6

Ključni igrač našeg tima je u Moskvi bio bleda senka onoga što smo gledali u kvalifikacijama i u dresu Ajaksa prethodne sezone. Kapitenska traka koju je dobio zbog uloge rezerviste Aleksandra Kolarova ga nije previše "motivisala". Ipak, njegovo slabo izdanje opravdanje ima u bukvalno šest meseci pauze jer su Holanđani okončali sezonu još u martu na početku pandemije koronavirusa. Da mu nedostaju utakmice u nogama najbolje je pokazala situacija iz sredine drugog poluvremena kada je imao otvoren prostor za šut sa ivice kaznenog prostora. Odličio se za asistenciju Mitroviću koji je utrčavao u prazan prostor, ali je Tadić bio vrlo neprecizan prilikom dodavanja. Nema sumnje da će sa dve-tri utakmice u nogama biti opet motor našeg tima.

Aleksandar Mitrović 6,5

Od njega se očekuju golovi i on je to opet "isporučio". Napadač Fulama je vodio žestoku bitku sa snažnim štoperima Rusije, dobro je "otvarao" prostor i stvarao višak, ali je dobio samo jednu upotrebljivu loptu za sat vremena igre. Čim su mu saigrači kreirali gol-šansu, akcijom Maksimovića i Lazovića u 78. minutu, on je odmah zatresao mrežu. To mu je bio 35. gol u dresu Srbije, na tri je gola od rekordera nacionalnog tima Stjepana Bobeka.

Pročitajte još Aleksandar Mitrović sve bliži rekordu VIDEO

Aleksandar Kolarov (od 64') 6

Ušao je stedinom drugog poluvremena umesto indisponiranog debitanta Strahinje Pavlovića, ali njegovo prisustvo na terenu sa kapitenskom trakom preuzetom od Tadića nije preterano uticalo na pouzdaniju igru poslednje linije. Iako nije direktno uticao na igru, "orlovi" su sa njim na terenu primili još dva gola. Nema sumnje da će već u sledećem meču novi bek Intera početi utakmicu od prvog minuta.

Filip Đuričić (od 65') 6

Tumbaković ga je uveo u 65. minutu umesto neubedljivog Milinković-Savića, ali nije uspeo da doprinese kreativnijoj i poletnijoj igri Srbije u napadu.

Adem Ljajić (od 85') /

Pet minuta nije dovoljno da se ostvari konkretan učinak, ali bi zbog onoga što (ni)su pokazali njegovi saigrači u nedelju mogli da ga vidimo u startnih 11 protiv Turske u Beogradu.

Selektor Ljubiša Tumbaković 6

Eksperiment sa trojicom štopera u poslednjoj liniji, od kojih je jedan debitant, bio je debakl. Promašaj je bila i kombinacija centralnih veznih igrača koji su glatko izgubili bitku sa Rusima između dva kaznena prostora. Mora da pronađe i najbolju poziciju za Milinković-Savića iz koje će biti opasan kao u Laciju i bolja podrška usamljenom napadaču Mitroviću.

Pročitajte još Tumbaković: Fizička nemoć

A. Kovačević

Foto: Reuters/Maxim Shemetov
Foto: Reuters/Maxim Shemetov

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu