Kakve su šanse Alekseja Pokuševskog na draftu – B92.net je pričao sa NBA direktorom

"Sledeća velika stvar", "Prate ga Milvoki Baksi", "bek u telu centra", samo su neki od natpisa u medijima kada se priča o talentovanom srpskom košarkašu Alekseju Pokuševskom.

A. Kovačević
Podeli
EPA-EFE/GEORGIA PANAGOPOULOU
EPA-EFE/GEORGIA PANAGOPOULOU

NBA draft 2020. će se održati 16. oktobra

Pokuševski je 18-godišnji košarkaš koga je još kao 14-godišnjaka doveo grčki velikan Olimpijakos. Uveliko mu predviđaju blistavu NBA karijeru.

Kakvi su izgledi mladog Srbina na predstojećem NBA draftu pokušao je da nam odgovori Kristofer Ebersol, direktor NBA međunarodnog programa.

"Vrlo intrigantan igrač, ima jedinstvenu kombinacija različitih atributa što ga čini interesantnim NBA kandidatom. On je visok igrač sa sjajnim napadačkim veštinama poput krila ili čak beka. Ima odličnu kontrolu lopte, potcenjen je kao dodavač, dobro šutira iz driblinga. Donosi kvalitete manjeg igrača, beka u velikom pakovanju", kaže Ebersol na početku intervjua za B92.net.

Iako je Pokuševski uglavnom igrao za rezervni tim Olimpijakosa u Drugoj ligi Grčke, dobro je poznat NBA skautima.

View this post on Instagram

Directing traffic #NBAinCuba

A post shared by Christopher Ebersole (@chris_ebersole) on


"Pratimo ga već neko vreme, u juniorskoj konkurenciji na FIBA turnirima i grčkoj ligi. Gledao sam ga lično na NBA kampu Košarka bez granica upravo u Srbiji 2018. Bila su to četiri dana košarke 5 na 5, to je bila najbolja prilika da ga vidimo. Tada je impresionirao sve NBA timove svojom igrom i svestranošću. Bio je jedan od najboljih igrača u kampu, ušao je u "ol-star" tim. Tada je imao samo 16 godina, a sada će sa 18 biti jedan od najmlađih na draftu. Ima još dosta prostora za napredak jer je izuzetno mlad, ali već pokazuje impresivne veštine i višestranost za svoje godine".

On će ove godine biti jedan od najmlađih učesnika drafta.

"Godine nisu najvažniji faktor. To što je mlad je znak da ima još prostora za napredak, a to timovi vole. Ali oni više gledaju zrelost koja je kod njega impresivna. To što ima 18 godine se ne može smatrati negativnim zbog načina kako pristupa igri. Već neko vreme je profesionalac, ima profesionalan pristup igri, ozbiljan igrač, ozbiljno shvata igru, vredno radi. Godine nisu protiv njega"
, ističe Ebersol.

Nedavno je posle dokumentarca o poslednjoj sezoni Majkla Džordana u Čikago Bulsima rekao da je zbog njega počeo da radi dodatne serije sklekova.

"To me ne iznenađuje. Strastven je i njegova radna etika je mnogo jaka, pa se ne čudim što ga je "Poslednji ples" motivisao da radi, da razvija svoje telo ali i svoju igru. Mislim da nas je "Poslednji ples" sve inspirisao da dodatno radimo na sebi. Očigledno, s obzirom da je visok preko 210 cm i da je mršav, rad na telu će biti ključan za njegov uspeh. Drago mi je što je posvećen tome".

Iako nije često nastupao u Evroligi, Pokuševski neće biti potpuna misterija drafta.

"Iako je igrao u drugoj ligi, Olimpijakos je dobro praćen. Mislim da su ga pažljivo posmatrali. On je nastupao i na velikim takmičenjima za (mladu) reprezentaciju, NBA kampovima. Na njima svaki NBA tim ima predstavnike i prati igrače, koristi to u pripremama za draft. Zbog toga je taj kamp poseban. Na njima bude dosta igrača iz raznih mesta koji su poznati NBA timovima, ali i mnogih koje su skauti gledali samo na snimcima niskog kvaliteta na "Jutjubu". Njegovo učešće na kampu mu daje prednost jer ga je tu video svaki tim u igri protiv najboljih igrača njegovog uzrasta. Ali timovi ne prosuđuju o igraču na osnovu samo jednog kampa ili jednu sezonu u klubu već celokupan razvoj tela. Sezona je svakako duži period za posmatranje razvoja, što im daje bolji uzorak, ali prednost kampa je što znaju na kojem je nivou, jer su im svi ti igrači poznati. To im je prilika da ih vrednuju i uporede".

S obzirom na njegove sjajne plejmejkerske veštine i visinu, teško je ne uporediti ga za Nikolom Jokićem.

"Jokić je sjajan uzor za mlade igrače, posebno u Srbiji. Ne bih bilo kog mladog igrača da poredim s njim jer je ovako brzo i tako mlad postao toliko uspešan. Njihova igra je malo drugačija, drugačije im je telo, ali ima i sličnosti kao što su plejmejkerske sposobnosti. Nadam se da će mladi igrači kao Aleksej učiti od igrača kao što je Jokić jer može mnogo da se nauči iz njegove igre. Način na koji dodaje i šta radi ne samo za sebe već i za saigrače. To je ono što sigurno dele. Igrači koji su sličnog šablona su Dragan Bender i Dario Šarić, koji imaju bekovske veštine, a visoki su preko 200 cm. Ali on je jedinstven igrač koji će ostvariti sopstveni uticaj".

Može li Pokuševski da dostigne nivo igre svojih zemljaka u NBA ligi?

"Srbija je sjajna košarkaška zemlja pa je ispred njega vrlo visoka lestvica. Ima talenat i fizikalije i potencijal da postane jedan od najboljih srpskih igrača u NBA. Imaće sjajno društvo svojih zemljaka u ligi. Ali sve zavisi od njega, ako dostigne taj nivo to će biti ogroman uspeh"
, kaže Ebersol.

Pokuševski je visok 213 centimetara, ali nije centar. Štaviše, teško je odrediti njegovu pravu poziciju, posebno za NBA.

"NBA sve manje pozicionira igrače, više se vrednuju svestranost i veštine koje se uklapaju u određene pozicije. To je ono što Alekseja čini interesantnim, njegova sposobnost da igra na više pozicija i u napadu i u odbrani. Posebno kako postaje snažniji. To timovi žele i traže, i to ga čini interesantnijim kandidatom jer će u jednom trenutku biti sposoban da stvara "mismeč" u napadu jer će biti previsok za krila, a zbog brzine i plejmejkerskih sposobnosti će praviti probleme višim igračima. On je trenutno negde između pozicija 3 i 4, niskog krila i krilnog centra, ali činjenica da može da igra na više pozicija je njegova prednost".

Američki mediji spekulišu da su za Pokuševskog najzainteresovaniji Milvoki Baksi, te da bi možda bio odlična investicija za budućnost za Golden Stejt Voriorse, koji kreću u reizgradnju celog tima.

"Teško mi je da izaberem određeni tim. Gde god da ode dobiće sjajnu priliku za razvoj, sa najboljim trenerskim programima, trening centrima. Sve to će mu pomoći bez obzira u kojem timu da bude. To će biti ključna stvar za njega, da se razvija u prvim godinama, svoje telo, šut, da radi na konzistentnosti. S obzirom da je već nekoliko godina profesionalac i da je mogao da uči od profesionalaca u Grčkoj je bilo blagotvorno za njega. Ima veterane na koje može da se ugleda, a to pomaže svakom mladom igraču".

Pokuševski je svakako privukao veliku pažnju.

"Postoji dosta interesovanja. Postoji malo misterije gde bi mogao da se nađe na draftu, pa mnogo timova to istražuju jer je trenutno nejasno. Deluje da bi mogao da se nađe negde između sredine prve i kraja prve runde, pa sve do početka druge. To je širok spektar, pa mnogi timovi imaju priliku da ga uzmu. Čujem da se mnogi klubovi interesuju, što je prirodno zbog njegovih sposobnosti i svega što donosi sa visinom. Videćemo kako će se odvijati jer se dosta toga poremetilo u odnosu na normalan draft".

Ključni faktor za njegov napredak u NBA jeste fizikča snaga. Pokuševski ima samo 93 kilograma, pa iako ima odličan osećaj za skok i pozicioniranje u reketu, fizički znatno snažniji NBA igrači će sa lakoćom da ga "izguraju".

"Mlad je pa i dalje raste u smislu igre i tela. Teško je reći da mu je nešto slabost, ali pre svega se mora razviti još fizički. Ima dobar fizički sklop, ali mora da 'nabaci' još mišića što će mu pomoći pre svega u odbrani, u reketu, u čuvanju koša. On ima sjajne instinkte kao bloker, jedne od najboljih koje smo videli na kampovima. Ima raspon ruku 222 cm, visok je 213, impozantna je pojava. Ali mora da nabaci masu kako bi to radio i u NBA. To je normalno za mnoge mlade igrače, to je prirodno jer kako bude postajao stariji i bude učestvovao u NBA programima snage i ishrane. To će mu se dogoditi".

Drugi faktor na kojem mora da radi je konzistentnost šuta.

"Ima odličan osećaj za igru, organizaciju, pas, dobar šut. To je bitno, konzistentnost njegovog šuta. Ima sjajnu mehaniku, činjenica da može da šutira iz driblinga pokazuje da je sosoban da postane elitni šuter. Sada je sve u konzistentnosti, da stekne oznaku kao takav igrač. Ako dostigne konzistentnost šuta za tri poena to će naterati trenere da ga trže na terenu. Očekujem da postane to u budućnosti kada se priključi NBA. Tek mu je 18 godina, ima još tonu prostora za napredak. Samo mu je nebo granica".

Pokuševski nije jedini Evropljanin koji je privukao pažnju NBA timova za predstojeći draft.

"Deni Avdija je sjajan kandidat. Nekoliko puta smo ga gledali i često ga pratili. Vrlo pažljivo. Deni je sličan Alekseju, visok igrač sa bekovskim sposobnostima. Tu je i Kilijan Hejs iz Francuske koji će će biti vrlo visoko na draftu s obzirom na procene i njegove performanse na NBA kampovima. On je plej, ali visok je 198 cm i snažan. Njih dvojica su u samom vrhu, a biće interesantno videti i gde će završiti i Teo Maledon (takođe Francuska). Svi ovi mladi evropski igrači su interesantni zbog trenda jer su igrači sa veštinama bekova, a imaju visinu krila i centara. To je interesantan trend koji će biti prisutan na draftu".

Upravo je ovaj opis "bek sa visinom krila" trend koji se prati u modernoj košarci.

"Evropski igrači su iz nekog razloga to uvek imali. Poput Arvidasa Sabonisa koji je bio fantastičan dodavač i plejmejker, ili Dirka Novickog. Imali su određene veštine iako su bili visoki preko 210 centimetara. To je sigurno inspirisalo mlade igrače da razvijaju svoje ne samo veštine karakteristične za visoke igrače već i za niske. To je globalni trend. Veština i svestranost su skoro potrebni da bi se prilagodio i napredovao u igri. Ako si jednodimenzionalan lakše te je čuvati. Kada pogledate najbolje današnje NBA igrače oni imaju veštine koje se ne uklapaju u određene pozicije – na primer Janis Adetokumbo, Paskal Sijakam, Luka Dončić – svi posebno internacionalci imaju impresivne veštine za svoju visinu. To sve češće viđamo da se traži na draftu. Deni i Aleksej će nastaviti taj trend".

A. Kovačević

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu