Ugalj protiv čelika, sever protiv juga VIDEO

Posle dva meseca fudbal se konačno vraća i to sa vrhunskom poslasticom.

AK Nemačka
Podeli
Photo by Alex Grimm/Bongarts/Getty Images
Photo by Alex Grimm/Bongarts/Getty Images

Rurski derbi možete pratiti u LIVE BLOGU B92 od 15.00

Bundesliga je prva od elitnih liga "petice" koja nastavlja sezonu, a već u prvom povratničkom vikendu čeka nas nemački derbi nad derbijima.

Duel Šalkea i Borusije Dortmund je više od derbija, to je duel dve tradicije, dve kulture, dve politike.

Ugalj protiv čelika, kraljevsko plavi protiv žuto-crnih, sever protiv juga.

Duel komšija iz pokrajine Rur, koji su udaljeni samo 32 kilometra predstavlja jedno od najžestokijih rivalstava i najiščekivanijih mečeva u svetu fudbala, bez obzira na poziciju ekipa na tabeli.

"Za nas postoje samo dve izuzetno važne utakmice u sezoni, one protiv Šalkea", najbolje je opisao rurski derbi kapiten Borusije Marko Rojs.

Vrhunski fudbal ponovo se igra, a odmah na početku veliki rurski derbi Dortmund - Šalke (15.30). Domaćin je četiri boda iza Bajerna, dok se gost bori za plasman u Evropu. Kec je 1,60, baš kao i opklada 3+. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Dortmund – Šalke.

Sve je počelo 1925. godine u industrijskom srcu Nemačke i sve do današnjeg dana navijačima dva kluba je tokom sezone najvažnija pobeda nad ovim drugim.

Koliko se ne podnose najbolje pokazuje legenda iz 1974. godine. Uoči Mundijala u Nemačkoj Borusija se preselila sa Erde stadiona na novi Vestfalen.

Međutim, nešto ranije se na svoj Parken uselio Šalke, a njegovi navijači su se smestili na severnoj tribini.

Iako su na Erdeu i Borusijini bili na severu, na novom stadionu su zauzeli novu tribinu – jug.

Ne želeći da imaju ikakvih dodirnih tačaka sa svojim rivalima, navijači Borusije su formirali sada već čuveni "Sudkurve" koja je u celom svetu poznata po čuvenom "žutom zidu".

Photo by Christof Koepsel/Bongarts/Getty Images
Photo by Christof Koepsel/Bongarts/Getty Images

Pročitajte još Bundesliga je potcenjena – njihove nastupe ne smete propustiti

Od tada pa do danas se paralelno sa žestokim okršajima na terenu vodi i surova bitka na tribinama – Rurski derbi često krase spektakularne navijačke koreografije, žestok huk sa tribine i naelektrisana atmosfera.

Šalke i Borusija su do sada imali 155 međusobnih duela, a vode "kraljevsko-plavi" sa 60-52 uz 43 remija, iako su "milioneri" dobili osam od prvih deset derbija.

Poslednjih godina je zaštitni znak derbija Rura bio remi – pet puta na poslednjih osam susreta, a iako je Borusija bila znatno uspešnija u borbi za plasman na tabeli, Šalke je dva puta nadigrao najvećeg rivala u poslednja četiri susreta.

"Milionere" i dalje boli poraz od 4:2 na svom terenu iz aprila prošle godine, za koji nisu uspeli da se revanširaju u Gelzenkirhenu (0:0).

Photo by Lars Baron/Bongarts/Getty Images
Photo by Lars Baron/Bongarts/Getty Images

Kao "derbi nad derbijima" mnogi ističu duel u novembru 2017. u Dortmundu.

"Žuti zid" je već u 25. minutu slavio veličanstvenu pobedu nakon što su Obamejang, Gece i Gereiro uz pomoć igrača Šalkea Stambulija doneli domaćinu vođstvo od čak 4:0.

Međutim, gosti smanjuju na 4:2 sa dva gola u roku od četiri minuta sredinom drugog poluvremena, nakon čega Obamejang dobija drugi žuti karton.

Četiri minuta pre kraja Kaliđuri dodatno zakuvava situaciju golom za 4:3, da bi tačku na spektakularan derbi stavio štoper Šalkea Naldom golom glavom u 94. minutu za konačnih 4:4 na zaprepašćenje Vestfalena.

Pročitajte još Da li je došao kraj Bajernovoj dominaciji?

Mnogi i dalje pamte i derbi iz decembra 1997. kada je golman Borusije Jens Leman glavom 90. minutu postao heroj Dortmunda donevši remi 2:2.

Leman je tako postao prvi golman u istoriji Bundeslige koji je postigao gol iz igre.

S obzirom da fudbaleri dva meseca nisu trenirali, ne treba očekivati neki spektakl u subotu (15.30).

Nažalost, zbog pandemije koronavirusa neće biti ni uobičajenog naelektrisanja na tribinama, ali nema sumnje da nas čeka još jedna uzbudljiva rurska bitka.

Borusija je pod imperativom pobede jer zaostaje četiri boda za liderom Bajernom, dok su Šalkeu bodovi neophodni za plasman u Evropu naredne sezone.

Bundesliga, 26. kolo:
15.30 Hofenhajm – Frajburg
15.30 Lajpcig – Frajburg
15.30 Fortuna – Paderborn
15.30 Dortmund – Šalke
15.30 Augzburg – Volfsburg
18.30 Ajntraht – Menhengladbah

Nedelja:
15.30 Keln – Majnc
18.00 Union Berlin – Bajern

Ponedeljak:
20.30 Verder – Leverkuzen

Standings provided by SofaScore LiveScore

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu