Mančester junajted dobro pamti Humsku 1

Posle 53 godine veliki Mančester junajted opet gostuje u Beogradu.

A. Kovačević Engleska
Podeli
Foto: FKPartizan
Foto: FKPartizan

Najtrofejniji engleski tim, čuveni "Crveni đavoli" će kao i tog 13. aprila 1966. godine opet gostovati u Humskoj 1.

Fudbaleri Partizana ugostiće velikana sa Old Traforda u trećem kolu Lige Evrope, od 18.55.

Biće ovo izuzetno važan meč za oba tima, jedan od ključnih u borbi za plasman u nokaut fazu takmičenja, jer posle dva kola dele prvu poziciju sa po četiri boda.

Ipak, meč ne može da se poredi sa prethodnim susretom na nekadašnjem "JNA", prvom utakmicom polufinala Kupa evropskih šampiona.

Tada je "Đavole" predvodio legendarni Mat Bazbi, tvorac čuvenih "beba", a u ekipi su bila i trojica igrača koja su preživale tragičnu avionsku nesreću u Minhenu 1958 – golman Hari Greg, Bili Folks i ser Bobi Čarlton.

Bio je to prvi nastup Junajteda na stadionu Partizana od pomenute tragedije, koja se dogodila upravo nakon utakmice koju su odigrali u Humskoj, ali protiv Crvene zvezde.

Embed from Getty Images

Prva utakmica polufinala KEŠ:
Partizan – Mančester junajted 2:0 (0:0)
Stadion JNA, gledalaca: 50.000

Ceo tim Junajteda iz 1966. je bio sastavljen bukvalno od reprezentativaca Engleske, Škotske i Irske. Najveća zvezda svakako je bio maestralni golgeter Džordž Best (na slici 1).

Junajted je važio za jednog od favorita takmičenja, ali je i Partizan imao jedan od najboljih timova u Evropi u to vreme.

Stoga ni ne čudo ogromno interesovanje za meč u Humskoj, prodato je 39.000 ulaznica za do tada rekordan prihod od jedne utamice u Beogradu – 58.000.000 dinara. Ukupno je na JNA bilo 50.000 gledalaca.

Šta se dešavalo na terenu, u aprilu nas je podsetio zvanični sajt FK Partizan:

Meč u Beogradu je imao dva dijametralno suprotna poluvremena. U prvom, Partizan je bio malo bojažljiv, a gost oprezan, iako je imao i dve-tri poluprilike i jednu nestvarnu, kada je Denis Lo sa pola metra pogodio prečku i to kao da je nagovestilo događaje u nastavku meča.

Embed from Getty Images

Beograd, 13. april 1966.
Sudija: Kurt Čenčer (SR Nemačka)
Strelci: Hasanagić 46, Bečejac 58

Okuraženi Partizan, shvativši da to baš i nije tim kakvog su oni zamišljali u svojoj mašti, krenuo je od silovito, i već u 46. na centaršut Jusufija, Hasanagić je prelepim lob udarcem glavom pogodio same rašlje gola Harija Grega za vođstvo belih.

Posle faula Krirenda na Pirmajerom u 58. lopta je stigla do Vasovića, ovaj je idealno dugom loptom pronašao Bečejca, koji je prima na grudi i dok je padala na travu jakim udarcem je dropkom sproveo u nebranjenu mrežu.

Partizan je postigao još jedan potpuno regularan gol, ali mu ga je sudija Čenčer poništio iz samo njemu znanih razloga.

A da je Hasanagić u 70. postigao iz izgledne prilike i treći gol, put u Mančester bio bio verovatno turistički. Ali, dva gola prednosti su bila taman tolika, da se crno-beli i nadaju, ali i strepe od revanša.

Embed from Getty Images

Partizan: Šoškić, Jusufi, Mihajlović, Bečejac, Rašović, Vasović, Bajić, Kovačević, Hasanagić, Miladinović, Pirmajer.

M. Junajted
: Greg, Brenan, Dan, Krirand, Folks, Stajls, Best, Lo, Čarlton, Herd, Koneli.

Revanš je očekivan sa velikm nestrpljenjem, iako su oba protivnika bila hendikepirana – Partizan povredom Kovačevića i izostankom Galića (služio je u JNA), a domaćin je meč odigrao bez, u tom trenutku najboljeg igrača, Besta.

Junajted je pobedio, ali su crno-beli odbranili prednost iz Beograda i sa nekoliko desetina svojih navijača na "Old Trafordu" proslavili istorijski plasman u finale KEŠ.

Nažalost, na čuvenom Hejselu je posle preokreta trijumfovao Real Madrid (2:1), pa je Partizan ostao bez evropske krun

S druge strane, ova generacija Junajteda je stigla do trofeja dve godine kasnije pobedom nad Benfikom 4:1 posle produžetaka na Vembliju.

Embed from Getty Images

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu