Ima li ko jači – Janis napada titulu

Nastavljamo predstavljanje NBA ekipa uoči nove sezone, a nakon premijere ovog B92 serijala sa Atlantik divizijom, na redu je Central.

A. Kovačević SAD
Podeli
Photo by Ronald Martinez/Getty Images
Photo by Ronald Martinez/Getty Images

Atlantik: Čuvajte se Irvinga i nepredvidivih Niksa

Odlaskom Lebrona Džejmsa u Kaliforniju Klivlend je prepustio tron, a na njega je stupio Milvoki predvođen MVP-jem lige Janisom Adetokumbom, zahvaljujući sistemu koji je u Viskonsinu uspostavio Majk Budenholzer.

Poslednjih nekoliko decenija se redovno se u ovoj diviziji tražio potencijalni NBA šampion. Ljubitelji košarke pamte vremena Marka Prajsa, Ajzee Tomasa i naravno Majkla Džordana tokom 90-ih.

U poslednjih sedam sezona ekipe iz ove divizije su igrale najmanje finale konferencije, a Kavalirsi su četiri godine u nizu igrali veliko finale.

Pre četiri sezone Lebron Džejms je doveo Kavalirse do istorijske titule, a sada je nastupila nova era sa Baksima kao jednim od glavnih pretendenata na NBA tron.

Jedini koliko-toliko dostojan izazivač u diviziji biće im Indijana Pejsersi, u zavisnosti od zdravstvenog biltena. Detroit Pistonsi i Čikago Bulsi će sa interesantnim ekipama juriti mesto u plej-ofu, dok će Klivlend Kavalirsi nastaviti svoju reizgradnju tima.

Klivlend Kavalirs (prošle sezone 19-63)

Photo by Elsa/Getty Images
Photo by Elsa/Getty Images

Startna postava:
Darijus Garland, Kolin Sekston, Džedi Osman, Kevin Lav, Tristan Tompson

Druga petorka:
Džordan Klarkson, Brendon Najt, Dilan Vindler, Leri Nens, Ante Žižić

Ostali igrači
:
Metju Delavedova, Kevin Porter, Din Vejd, Derel Martin, Džo Henson

Prošle sezone u Klivlendu su počeli mukotrpan proces reizgradnje nakon odlaska Džejmsa u Lejkerse.

Ova sezona biće veliki ispit za menadžment Kavalirsa i kakav su posao odradili u prethodnih godinu i po dana.

Na ovogodišnjem draftu su sa pete pozicije izabrali najbolje ocenjenog beka u klasi Darijuas Garlanda sa Vanderbilta, koji je ime izgradio kao sjajan poenter.

Pred trenerom Kavsa Džoom Bilajnom je veliki izazov da pronađe idealnu taktiku u kojoj će upariti Garlanda sa Kolinom Sekstonom.

Vrlo čudan spoj koji značajno podseća na tandem Irving-Vejters kojim su Kavsi pokušali da popune "rupu" prilikom prve Džejmsove seobe.

Sekston je zablistao u svojoj ruki sezoni sa prosekom od 16,7 poena, ali igra na istoj poziciji kao i ovogodišnji peti pik.

Nema sumnje da će Kavsi na ovom tandemu bazirati igru, ali za timski napredak je neophodno da zavedu red i u reketu.

U centru pažnje je svakako Ol-star veteran Kevin Lav, od čijeg trejda Klivlend i dalje može značajno da profitira. On za sad nije zainteresovan za selidbu, ali ga je teško zamisliti u Klivlendu do kraja ugovora.

Iako je tu još nekoliko solidnih igrača poput preplaćenih igrača iz Lebronove ere Džordana Klarksona i Tristana Tompsona, te turskog "džedaja" Džedija Osmana, teško da ćemo Kavse videti daleko od dna Istoka.

Fokus će svakako biti građenje novog identiteta oko jezgra mladih igrača.

Čikago Buls (22-60)

Foto: Tanjug/AP Photo/Charles Rex Arbogast
Foto: Tanjug/AP Photo/Charles Rex Arbogast

Startna postava:
Tomaš Satoranski, Zek Lavin, Oto Porter, Lauri Markanen, Vendel Karter

Druga petorka:
Kris Dan, Denzel Valentajn, Čendler Hačinson, Tadeus Jang, Denijel Galford

Ostali igrači
:
Kobi Vajt, Rajan Arkidiakono, Šakil Herison, Luk Kornet, Kristijano Felisio

Poput Kavalirsa, i Bulsi će u novoj sezoni pre svega da rade na razvoju ekipe pod vođstvom novog trenera Džima Bojlena.

Čikago se još nije oporavio od šoka koji je izazvala fatalna povreda tadašnjeg MVP-ja lige Derika Rouza, koja je okončala nade u povratak slavnih dana u grad Majkla Džordana.

Prethodnih godina Bulsi su eksperimentisali sa Džimijem Batlerom, Dvejnom Vejdom i Džabarijem Parkerom, ali niko nije bio sposoban da pokrene stvari sa mrtve tačke.

Međutim, Bulsi trenutno imaju jedan od najtalentovanijih sastava u ligi, kojem analitičari predvođaju blistavu budućnost.

Jezgro čine Zek Lavin, Oto Porter Džunior, Laura Markanen i Vendel Karter Džunior, dok se uloga iskusnog stuba očekuje od pleja Tomaša Satoranskog koji je stigao proteklog leta, a tu je i Tadeus Jang.

Čikago je na draftu izabrao centra Denijela Gaforda i beka Kobija Vajta, koji bi uz Krisa Dana trebalo da predstavlja budućnost na poziciji organizatora igre.

U "gradu vetra" će pre svega da se fokusiraju na zdravlje igrača, jer su brojne povrede upropastile obećavajuću prethodnu sezonu.

Lavin, Markanen, Karter, Dan, svi su morali da pauziraju, a veliku ulogu će sada imati i Oto Porter koji se tek zagrejao u finišu pretgodne sezone po trejdu iz Vašingtona.

Ukoliko nastavi sa efikasnom igrom na poziciji niskog krila (17,5 poena, 5,5 skokova), Bulsi će lako nadmašiti mizerne 22 pobede iz prošle sezone.

Ono što je Bulsima potrebno je da im nosioce igre izbegnu povrede, jer sa što većom zajedničkom minutažom mogu i da nadmaše očekivanja.

Detroit Pistons (41-41)

Foto: Tanjug/AP Photo/Duane Burleson
Foto: Tanjug/AP Photo/Duane Burleson

Startna postava:
Redži Džekson, Brus Braun, Toni Snel, Blejk Grifin, Andre Dramond

Druga petorka:
Derik Rouz, Luk Kenard, Džo Džonson, Markif Moris, Kristijan Vud

Ostali igrači
:
Tim Frejzer, Lengston Gelovej, Ton Mejker, Seku Dumbuja, Svjatoslav Mihaljuk, Beni Boutrajt

Predvođeni impresivnim Blejkom Grifinom (24,5 poena, 7,5 skokova, 5,4 asistencija) Pistonsi su prethodne sezone konačno stigli do plej-ofa.

S obzirom na letošnji posao na "pijaci", očekuje se da Detroit konačno raskine sa mediokritetom koji je bio glavna odlika tima od sredine prošle decenije kada je okončana poslednja šampionska era ove franšize, koja je najčešće osvajala diviziju (9 puta).

Pistonsi sa Grifinom i Andreom Dramondom imaju jednu od najboljih centarskih linija u ligi, a u novu sezonu ulaze i sa značajnim pojačanjem na spoljnim pozicijama.

Biće sjajno opet videti na NBA parketima nekada jednog od najboljih bekova lige Džoa Džonsona, koji je bio pomalo zaboravljen dok nije "zapalio" SAD spektakularnim igrama u Big3 ligi u basketu 3x3.

Stigao je nekada najbolji igrač lige Derik Rouz od koga smo videli da i dalje ima "dinamita" u svojim trošnim kolenima.

Nema sumnje da će njegovim dolaskom pre svega da profitora Redži Džekson koji će biti rasterećen u organizaciji igre, što znači veći poenterski doprinos.

Međutim, dolazak Rouza neće u potpunosti rešiti najveću slabost ekipe, poziciju plejmejkera, a Bulsi nemaju mnogo prostora za još jedno zvučno pojačanje.

Za korak više u odnosu na prethodnu godinu biće neophodan i konstantan doprinos za sada promašaja sa drafta Luka Kenarda te Lengstona Geloveja, a videćemo koliko brzo će se prilagoditi francuski ruki Seku Dumbuje.

Pred Pistonsima je važna godina jer Dramond ulazi u četvrtu godinu svog petogodišnjeg ugovora i tražiće maksimalan ugovor, a Detroit nema taj luksuz da ga izgubi.

Indijana Pejsers (48-34)

Foto: EPA/DIVYAKANT SOLANKI
Foto: EPA/DIVYAKANT SOLANKI

Startna postava:
Malkom Brogdon, Viktor Oladipo, Ti Džej Voren, Domantas Sabonis, Majls Tarner

Druga petorka:
Aron Holidej, Džeremi Lamb, Džastin Holidej, Goga Bitadze, Amida Brajma

Ostali igrači
:
Ti Džej Mekonel, Edmond Samner, Dag Mekdermot, Ti Džej Lif

Verovatno najintrigantniji tim u diviziji, a možda i celoj konferenciji. Indijana se ne tako davno pomirila sa činjenicom da je čeka višegodišnja rekonstrukcija nakon trejda superstara Pola Džordža.

Međutim, Pejsersi su umesto u nemirnim vodama završili u mnogo pozitivijoj situaciji od one u kojoj su bili, jer sa Džordžom nisu bili sposobni da se bore za finale konferencije.

Sada bar na papiru imaju "roster" dostojan tog izazova, ali za početak su jedini dostojan izazivač Baksima u diviziji. Sve dalje ambicije u potpunosti zavise od zdravlja Viktora Oladipa.

Bez svog najboljeg igrača Pejsersi se nisu proslavili u plej-ofu prošle sezone, a proteklog leta su ostali i bez važne karike u bekovskoj liniji Bogdana Bogdanovića.

Međutim, "ukrali" su glavnom rivalu Milvokiju Malkoma Brogdona, igrača koji u proseku pogađa 50% šuteva za dva i odličnih 40% za tri poena, pa ne bi ni trebalo da se oseti odlazak Hrvata.

Štaviše, Brogdon i Oladipo na papiru zvuče kao jedan od atraktivnijih kombo tandema u ligi.

Stoga će "iks-faktor" biti unutrašnja igra gde Indijana poseduje ogroman potencijal u vidu Majlsa Tarnera i Domantasa Sabonisa.

Obojica su sposobni da prosečno beleže dabl-dablove, a Tarner je i ključna defanzivna karika ekipe. Videćemo koliko će prostora na parketu dobiti doskorašnji igrač Mege Goga Bitadze.

Iako nisu pretrpani atraktivnim imenima, Pejsersi imaju i "dubinu" zahvaljujući doprinosu Ti Džeja Vorena, Džeremija Lamba i Ti Džeja Mekonela.

Ukoliko Oladipa zaobiđu povrede, Baksi će imati sjajnog sparing-partnera u divziji, ali i nimalo naivnog konkurenta u borbi za vrh cele konferencije.

Milvoki Baks (60-22)

Photo by Ronald Martinez/Getty Images
Photo by Ronald Martinez/Getty Images

Startna petorka:
Erik Bledso, Vesli Metjuz, Kris Midlton, Janis Adetokumbo, Bruk Lopes

Druga postava:
Džordž Hil, Pet Konaton, Sterling Braun, Ersan Iljasova, Robin Lopez

Ostali igrači:
Donte Divićenco, Fren Mejson III, Di Džej Vilson, Dragan Bender, Tanasis Adetokumbo

Tim koji u svom sastavu ima MVP-ja lige pred sobom može da ima samo jedan cilj – titulu.

Prošle sezone nisu mogli preko Kavaja Lenarda i njegovih "severnjaka", ali sve osim plasmana u veliko NBA finale biće neuspeh za Milvoki Bakse ove sezone.

Poraz od Toronta u finalu Istoka nakon 2-0 je bio velika škola za ovaj tim, ali pre svega i ogromna inspiracija pred novu sezonu.

Baksi su napravili nekoliko promena proteklog leta, ali alfa i omega ovog tima je i dalje Janis Adetokumbo.

Razočarao je letos na Svetskom prvenstvu u Kini, ali bi to mogao da bude plus za Bakse jer se nije preterano istrošio, a sigurno je motivisan da se dokaže da nije slučajno NBA MVP.

Međutim, veliko pitanje pred početak nove sezone je koliko će uticati odlazak važnog člana rotacije Brogdona u redove divizijskog rivala Indijane.

Garanciju poena Baksi su pokušali da reše dovođenjem Kajla Korvera, reket su pojačali spajanjem ujedinjenjem braće Lopez, jer se veteran Robin pridružio Bruku, a za faktor "iskustva" zadužen je treći novajlija Vesli Metjuz.

Jasno je da Baksi neće imati previše problema da osvoje diviziju, uprkos talentu Indijane.

Odlazak Lenarda iz Toronta, te povreda Kevina Durenta čine Reptorse i Netse znatno manje konkurentnim nego što se očekivalo, pa se kao jedini dostojan konkurent za tron Istoka sada izdvaja Filadelfija.

Ipak, za novi napad na finale i konačno titulu, bez obzira na neizbežnu sjajnu sezonu Adetokumba, verovatno još jednu MVP kalibra, biće im neophodan solidan doprinos sekundarnog i tercijarnog napada.

A. Kovačević

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu