Partizan na skeneru B92: Natho je klasa, špic najslabija karika

S obzirom kako je to izgledalo u prvih pola sata, na osnovu poslednjih 30 minuta Partizan ima dosta razloga za optimizam pred put u Skandinaviju.

A. Kovačević
Podeli
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Crno-beli su odigrali jedno od najlošijih prvih poluvremena u poslednjih nekoliko meseci, možda i više, gubili su, a ipak su pobedili, što se u nekim drugim situacijama i ne tako davnim vremenima nije moglo očekivati od ekipe iz Humske.

Još su primili gol u samoj završnici poluvremena, od čega se retko koja ekipa uspe oporaviti, posebno kada igra tako neubedljivo.

Plej-of za Ligu Evrope:
Partizan – Molde 2:1 (1:1)
Suma 45+1, Tošić 84 -- Boli 44


Stadion "Partizan", 5.780 dece
Glavni sudija: Viktor Kasai, Mađarska

Nekoliko Miloševićevih pravovremenih poteza je pokrenulo crno-bele, a kao pre nekoliko nedelja protiv Malatije, opet je otkrovenje bio neuigrani novajlija.

Bibras Natho je u samo nekoliko poteza pokazao da će biti ogromno pojačanje za Partizan u nastavku sezone i vrlo verovatno igrač oko koga će da se vrtiti igra ovog tima.

Čekamo i da u formu uđe Takuma Asano, da se potpuno razigra Zoran Tošić i crno-beli će imati opasan napad. Međutim, špic je Miloševićeva najslabija karika.

U međuvremenu, crno-beli moraju da poprave dosta toga sa ovog meča u narednih sedam dana ako žele da na jesen i dalje budu na međunarodnoj sceni.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Partizan (4-2-3-1): Stojković – Miletić, Vujačić, S. Pavlović, Urošević – Zdjelar, Šćekić – Tošić, Suma (Natho 73'), Stevanović (Asano 62') – Sadik (Ožegović 46')

Vladimir Stojković 7,5 – nemoćan kod primljenog gola, opet na visini zadatka kada je bilo neophodno. U oba poluvremena imao po jednu sjajnu odbranu kojima je sprečio negativan rezultat svog tima. U 12. minutu je sjajnom reakcijom uhvatio nisku loptu koju su mnogi već videli u golu, u finišu meča dobio direktan duel sa napadačem Moldea.

Nemanja R. Miletić
6,5 – retko smo imali priliku da vidimo ovakvog Nemu. Skoro nevidljiv u napadu, neubedljiv u odbrani. Nedostajalo je prepoznatljivog žara u njegovoj igri, suviše često je "ispadao" i otvarao gostima prostor. Upravo su preko njega Norvežani poveli, bio je nemoćan u duelu sa brzonogim Bolijem. U drugom poluvremenu je bio znatno pouzdaniji pozadi, a ulaskom Natha je konačno dobio i nekoga ko će ga uključiti u ofanzivu.

Igor Vujačić 6 – nije ulivao sigurnost saigračima u odbrani i golmanu Stojkoviću, s kojim još uvek traži pravu komunikaciju. Bilo je dosta problema prilikom brzih ubacivanja krila Moldea, lako je "ispao" u napadu kada su Norvežani postigli gol. Očigledno mu nedostaju minuti na terenu kako bi podigao samopouzdanje i uigrao se sa ostalim defanzivcima.

Strahinja Pavlović 6,5 – nije grešio, dobro je zatvarao svoj prostor u šesnaestercu, odlično uklizavao i dobijao direktno duele, a dobio je skoro sve vazdušne okršaje sa Norvežanima. U završnici je malo preterivao sa ulaskom u "vezni red" i iznošenjem lopte duboko na protivničku polovinu terena, ali sve je prošlo bez posledica po crno-bele. Sasvim solidna partija za mladog štopera koji tek stiče pravo evropsko iskustvo.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Slobodan Urošević 7 – jedna od boljih utakmica u dresu Partizana. Pre svega zahvaljujući poslednjem kvartalu meča u Humskoj. U odbrani nije imao previše posla na svojoj strani terena, ono što je i bilo je dobro odradio. Kada su se crno-beli konačno razigrali, rastrčao se i on i sjajnim prodorom po levoj strani odradio najveći deo posla za pobedonosni gol Zorana Tošića.

Aleksandar Šćekić 6 – još jedan u nizu koji je podbacio u odnosu na uobičajen nivo koji pruža. Nije bilo prepoznatljive agresivnosti u sredini, nedovoljno čvrst u duelima, često su ga prolazili, a kada bi oduzimao loptu, brzo bi je gubio. Malo je koristi od njega imala ofanzivna linija. Ako se ne popravi, dolaskom Natha ugrožena mu je pozicija startera.

Saša Zdjelar 7,5 imao je mnogo poslao u defanzivi, gde je mnogo pomagao poslednjoj liniji. To je verovatno uticalo na manje učešće u napadu, ali je pokrebuo obe akcije za gol. Posebno je impresivno bilo dodavanje za Tošića na desnu stranu usI poluvremenu posle koga je usledila asistencija Bambija za Sumu.

Filip Stevanović 6 – nije nas oduševio kao na nekim prethodnim utakmicama, ali ovaj momak ima samo dve godine više od klinaca koji su bili na tribinama. Lako su iskusniji i snažniji Norvežani osujećivali njegove pokušaje da ih "nadmudri", dok mu centaršutevi nisu bili jači adut. Možda je i preterano očekivati od njega da odmah zablista u Evropi s obzirom na godine, ali vreme je na njegovoj strani. Talenat ima, postepeno će ojačati, potrebno je još iskustvo.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Sejduba Suma 7,5 – sasvim solidna partija iako je često tokom meča bio "odsečen" od sredine terena s obzirom na slabiji ofanzivni doprinos Šćekića i Zdjelara. Bilo je očigledno da mora da igra malo povučenije iza Sadika kako bi dobio više prostora za manevar. Čim ga je dobio, zahvaljujući proigravanju Tošića – bljesnuo je. Fantastičan okret i prelep pogodak slabijom levom nogom za neophodnu injekciju samopouzdanja crno-belima. Bukvalno je vratio Partizan u život nakon šokantnog vođstva gostiju. Još jednom je potvrdio da je srce ovog tima.

Zoran Tošić 7,5 – možda i najbolji meč ove sezone. Asistencijom i golom je stekao epitet igrača utakmice. Ali slabo je probijao po desnom krilu i slao centaršuteve u kazneni prostor. Nije ni pretio golmanu udarcima sa distance što često čini. Ako unapredi taj segment igre u nastavku sezone, Partizan će imati paklen tandem Suma-Tošić.

Umar Sadik
5 – najslabiji pojedinac utakmice. "Pokvario" je skoro svaki napad ionako bledog Partizana u prvom poluvremenu. Slabo se kretao, loše pratio igru, a kada bi i dobio upotrebljivo loptu, zaribao bi. Zasluženo zamenjen već u prvom poluvremenu. Za ovakvog Sadika nema mesta u prvom timu nekog prosečnog srpskog superligaša, a kamoli evroskog Partizana. Ako ekspresno ne popravi formu, crno-beli će morati da pronađu novog golgetera, posebno ako se plasiraju u Ligu Evrope.

Ognjen Ožegović
(od 46') 5 – nije trebalo da mu bude teško da ostavi bolji utisak od Sadika, ali ipak nije uspeo. Bio je borbeniji, ali je konstantno bio daleko od gola Moldea, skoro bezopasan. Jedinu dobru priliku koju je imao upropastio je promašivši ceo fudbal.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Takuma Asano (od 62') 6,5 – nije zablistao kao protiv Malatije, očigledno su Norvežani dobro obratili pažnju na njega, ali je uprkos tome Japanac značajno unapredio igru Partizana u drugom poluvremenu. Samo njegovo prisustvo na terenu je povećalo samopouzdanje i ambicije saigrača pa su krenuli ofanzivnije. Nažalost, nije iskoristio zicer sa pet metara ispred nebranjenog gola, ali u njegovu odbranu u toj situaciji bi se teško snašao i Zlatan Ibrahimović s obzirom na poziciju lopte u odnosu na njegovo telo.

Bibras Natho (od 73') 7 – iako verovatno nije ni na 50% svojih fizičkih mogućnosti, Izraelac je za minut i po i sa dva kontakta s loptom pokazao klasu. Odmah je napravio razliku na terenu, povezao nepovezane redove Partizana i uključio u igru fudbalere koji su bili do tog trenutka neupotrebljivi. Teledirigovanim loptama je menjao ritam napada i zbunjivao Norvežane, a tek je nekoliko dana u Partizanu. Nema sumnje da će kada popravi kondiciju i uigra se sa ostatkom ekipe biti motor i mozak ovog tima. To smo i na ovom meču mogli malo da vidimo u kombinaciji sa Tošićem, jer se odlično poznaju iz vremena u CSKA.

Savo Milošević 6,5 – loše je ekipa ušla u meč, Sadik nije bio adekvatno rešenje u napadu, mogao je bolje da se upotrebi i Suma, ali je Milošević opet pokazao da je možda i najveća snaga ove ekipe Partizana jer je svojim potezima direktno uticao na preokret na terenu i semaforu. Pravovremeno izvlačenje Sadika, hrabar rizik sa neuigranim Nathom i otvorenija igra bekova su doneli potpuno drugačiji i znatno bolji Partizan u drugom poluvremenu, što je na kraju i rezultovalo sa dva gola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu