LŠ: Da li je došlo vreme da arapski novac zasedne na tron?

Fudbalska sezona nije zaista počela dok ne krene Liga šampiona, a to će se konačno dogoditi u utorak.

Evropa
Podeli
Foto: Getty images
Foto: Getty images

Nova sezona u elitnom takmičenju donosinam brojna pitanja, a glavno je da li Real Madrid može da zadrži tron bez Kristijana Ronalda?

Da li je Portugalac karika koja je nedostajala Juventusu da opet postane najbolji klub u Evropi? Da li su Mančester siti i PSŽ konačno sazreli za iskorak na međunarodnoj sceni?

Broj pretendenata na tron se dodatno povećava kada tu dodamo Barselonu, Atletiko Madrid, Bajern Minhen, Liverpul, a enigma su Mančester junajted, Valensija, Napoli, Roma, Totenhem i koliko oni mogu iz drugog plana.

Posle osam godina i Srbija konačno ima svog predstavnika, nakon dva nastupa Partizana, svoj debi u grupnoj fazi ima Crvena zvezda, uz nemački Hofenhajm.

Nezavisno od Crvene zvezde, Srbiju će u Ligi šampiona ove sezone predstavljati 11 fudbalera: Nikola Maksimović (Napoli), Matija Nastasić (Šalke), Uroš Ćosić (AEK), Ljubomir Fejsa (Benfika), Andrija Živković (Benfika), Aleksandar Kolarov (Roma), Uroš Račić (Valensija), Miralem Sulejmani (Jang Bojs), Dušan Tadić (Ajaks) i Nemanja Matić (M. Junajted).

Uslovno rečeno tu je i mladi golman Mile Svilar (Benfika), ali on nastupa pod belgijskim pasošem. S druge strane, Lazar Marković (Liverpul) nije registrovan za elitno takmičenje.

Grupa A: Atletiko, Borusija, Monako, Klub Briž

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Prvo kolo (utorak):
21.00 Monako – Atletiko
21.00 Briž – Borusija

Ako pogledamo samo imena, očekuje nas napetih šest kola i borba za prva dva mesta do poslednje sekunde. Atletiko Madrid je svakako favorit, ali Borusija Dortmund i Monako, pa ni Klub Briž neće biti lak zalogaj "jorgandžijama".

Dijego Pablo Simeone uspeo je tokom leta da zadrži Antoana Grizmana i to je bila njegova najveća pobeda tokom prelaznog roka. Uz to, tu su i ostali nosioci igre poput Dijega Godina, koji je takođe bio tražena "roba", Saula Njigesa, Dijega Koste i sjajnog golmana Jana Oblaka.

Kontinutitet je ono što je Atletiku donosilo rezultate prethodnih sezona, a Simeone je odlično "osvežio" tim tokom leta dovođenjem Tomasa Lemara, Želsona Martinsa i Nikole Kalinića, pa nema sumnje da će "jorgendžije" opet napasti finale i toliko željeni trofej.

Početak sezone u LaLigi nije najblistaviji (1-2-1), ali sezona je duga, a Simeone ima dovoljno kvaliteta na klupi da nadoknadi izgubljeno u narednim mesecima.

S obzirom na prošlogodišnje rezultate, ali i početak tekuće sezone, teško je proceniti ko će biti glavni konkurent Atletiku, ali blagu prednost dajemo Borusiji u borbi za drugo mesto i plasman u osminu finala.

"Milioneri" imaju veoma talentovan tim koji je preuzeo Lusijen Favr i koji najavljuje velike stvari u bliskoj budućnosti. Pored standardnih zvezda Marka Roja, Marija Gecea, Rafaela Gereira, Kristijana Pulišića, Šinđija Kagave, stigla su i dva izuzetno velika i pre svega iskusna pojačanja, Aksel Vitsel i Pako Alkaser.

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Plasman u ligama:
1. Klub Briž 6 1 0 19:7 19
2. Borusija 2 1 0 7:2 7
7. Atletiko 1 2 1 3:4 5
15. Monako 1 2 2 7:7 5

Početak Bundeslige je pokazao da Borusija može da gađa visoko u LŠ, pitanje je samo da li će ova ekipa uspeti da na kvalitetan način iznese ritam sreda-vikend u kojem ga osim već navedene velike borbe za osminu finala LŠ očekuje i nimalo lakša bitka za Bundesligu.

Iako je prošle sezone bio odličan i osvojio bodova u Ligi 1 dovoljno da prethodnih godina bude šampion, Monako igra daleko od tog nivoa na startu nove.

"Kneževi" imaju samo jednu pobedu u prvih pet kola šampionata i tek su na 15. mestu, što će samo predstavljati dodatni pritisak za uzdrmani tim sa Azurne obale.

Međutim, ako pogledamo imena u sastavu ekipe, od tima u kojem su Juri Tilemans, Radamel Falkao, Stevan Jovetić, Naser Šadli se očekuje mnogo više od grupne faze. Ukoliko Leonardo Žardim uspe da uigra ove momke, neće biti lako Borusiji, ali ni Atletiku.

Na papiru je apsolutni autsajder, ali Klub Briž je mnogo više od pukog učesnika. Belgijanci znaju da igraju na rezultat, posebno na svom terenu, a LŠ dočekuju u impresivnoj formi.

Ivan Leko ima na raspolaganju nekoliko izuzetno kvalitetnih i pre svega iskusnih igrača, koji su sposobni da pomrse konce favoritima iz liga "petice".

Ključni faktor biće svakako odbrana jer Briž očekuju dueli sa ekipama koji forsiraju napadački stil igre na gol više. Ukoliko uspeju da odole, imaju šansu.

Grupa B: Barselona, Totenhem, Inter, PSV

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Prvo kolo (utorak):
18.55 Barselona – PSV
18.55 Inter – Totenhem

Inter se vratio u LŠ posle višegodišnjeg odsustva i dočekuje Totenhem, prilično redovno učesnika ovog takmičenja. Kec na Meaci je 2,70. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Inter - Totenhem.

Dovoljno je reći da je ovo grupa sa tri bivša šampiona Evrope i jednim od najboljih engleskih klubova. Kladionice kažu da će Barselona i Totenhem u drugu rundu, ali Inter i PSV nisu timovi koje treba tako lako otpisati.

Katalonci su svakako jedan od pretendenata na samo titulu, a ovog leta su se i žestoko pojačali dovođenjem Artura Vidala, Artura, Malkoma i Klemona Lengleta.

Od tima koji u svojim redovima već ima superstarove Lionela Mesija, Luisa Suaresa i Filipa Kutinja između ostalih očekuju se isključivo pobede.

Početak sezone u LaLigi je potvrdio da će i biti tako, teško ko će uspeti da zaustavi "Blaugranu" kada se zaleti u punu brzinu.

Glavni konkurent trebalo bi da joj bude Totenhem čiji je glavni adut uigranost i konstantnost. Maurisio Poćetino nije doveo nijedno jedino pojačanje ovog leta.

Veruje da su Dele Ali, Kristijan Eriksen i Hari Kejn dovoljno moćan trio da Spursi naprave veliki rezultat.

Niko ne spori sjajnu ekipu koju Poćetino ima, skoro pa da nema slabosti ni u jednoj liniji tima, ali da li je ovaj sastav dovoljan da iznese dva izuzetno jaka takmičenja u kojem ima po 5-6 izuzetno žestokih konkurenata?

U tome nije uspeo prošle sezone, a teško da je to iskustvo dovoljno za znatno veći iskorak u ovoj. Početak PL bi trebalo da bude dovoljan signal za to, ali nema sumnje da je Poćetino dobro proračunao kada je potrebno da njegov tim bude na maksimumu.

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Plasman u ligama:
1. PSV 5 0 0 21:3 15
1. Barselona 4 0 0 14:3 12
6. Totenhem 3 0 2 10:6 10
15. Inter 1 1 2 5:4 4

Iz drugog plana se očekuje reakcija Intera, međutim, "nerazuri" su očajni na startu sezone. Jedva postižu golove, dali su samo pet u prva četiri kola Serije A, a golovi su jedini njihov adut u sudarima sa Barslom i Spursima.

Dolazak Rađe Naingolana je trebalo da učvrsti prošle sezone nepouzdani vezni red, iza pouzdanog golgetera Maura Ikardija, ali za sada to sve deluje lose.

Lučano Spaleti još nije uspeo ni da uigra poslednju liniju, a u utorak na Đuzepe Meacu stižu najbolji strelac Svetskog prvenstva i danski mađioničar.

I ova grupa ima jednog "apsolutnog" autsajdera na papiru, ako se tako može nazvati tim koji je sposoban da postigne sedam golova u jednom meču, a to nije lako nigde, pa ni u Holandiji.

PSV nije imao sreće na žrebu, ali šta je tu je. Bar su talentovani "Filipsovci" dobili ogroman motiv da se pokažu na glavnoj sceni posle nekoliko godina u senci.

Filip Koku je uspostavio mnogima dobro poznati sistem igre sa posebom lopte iz Barselone, koji je preuzeo Mark van Bomel, ali kako će se snaći u situaciji kada rival preuzme kontorlu, što će biti skoro pa neminovno protiv ekipa koje čekaju PSV.

PSV će se svakako osloniti na individualni talenat igrača, a najviše se očekuje od Irvinga Lozana.

Grupa C: PSŽ, Liverpul, Napoli, Zvezda

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Prvo kolo (utorak):
21.00 Zvezda – Napoli
21.00 Liverpul – PSŽ

Nama svakako najinteresantnija grupa koju ćemo detaljnije obraditi u izdvojenoj temi.

Za početak je dovoljno reći da Zvezdu na njenom debiju u grupnoj fazi čekaju prvi kandidat za plasman u finale, prošlosezonski finalista i jedan od najboljih italijanskih timova.

PSŽ je uložio stotine milion evra kako bi stigao do evropskog trona, a javnost je složna da je ova sezona sad ili nikad.

Nejmar je na vrhuncu, Mbape igra spektakularno, Edinson Kavani je uvek u "zverskom" modu, ništa manje silna imena nisu Dani Alves, Marko Verati i Anhel di Marija, a stigao je i legendarni Đanluiđi Bufon da podigne samopouzdanje odbrani.

Početak sezone u Ligi 1 je poslao jasnu poruku svim rivalima. Liga bez adekvatne konkurencije će da služi za podizanje forme, svu snagu "Sveci" će pokazati u LŠ.

S druge strane, sa Enfilda stiže jedna od najboljih napadačkih linija koja je sposobna da probije svaki bedem, a sve pod komandom vrhunskog stratega Jirgena Klopa.

Nemac je već sjajnom timu koji je prošle sezone stigao do finala povećao kvalitet dovođenjem Nabija Keite i Đerdana Šaćirija, ali je ključni dodatak golman Alison Beker, s kojim bi i odbrana trebalo da bude na tom nivou.

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Plasman u ligama:
1. PSŽ 5 0 0 17:4 15
1. Zvezda 7 0 0 22:3 21
2. Liverpul 5 0 0 11:2 15
2. Napoli 3 0 1 6:6 9

Kako će to da izgleda videli smo proteklog vikenda kada su "Redsi" s lakoćom savladali jedan od najboljih engleskih timova Totenhem, i to usred Londona, za petu uzastopnu pobedu. Igrači sa Enfilda su napadali kao osice, dovoljno opako da se prestravi svaki golman koga čekaju.

U bilo kojoj drugoj grupi Napoli bi sigurno bio među glavnim kandidatima za plasman u narednu fazu. Karlo Ančeloti polako uspostavlja svoj sistem koji počinje da daje rezultat, pa je tim sa San Paola i u Seriji A dobro krenuo, što nije bilo pravilo prethodnih sezona.

Napolitanci nisu oduševili u napadu, ali su rezultati tu, tri pobede iz svega šest golova su jasna poruka svakom rivalu – ovde ćete teško proći. Još samo da se uigra napadački tandem Lorenco Insinje-Dris Mertens i dobićemo potencijalno iznenađenje iz drugog plana, što se tiče borbe za završnicu.

A Napoli će biti prvi veliki test za našeg predstavnika Zvezdu. Crveno-beli su među najvećim autsajderima u celom takmičenju, a to će biti glavni adut tima Vladana Milojevića.

Cilj je već ostvaren, a žreb je podario crveno-belima spektakularnu jesen, pre svega u Beogradu. "Rajko Mitić" biće pun na svakom meču, 55.000 fanatika će biti bitan faktor u Zvezdinim mečevima, a nije ih izgubila poslednjih 30.

Grupa D: Porto, Galatasaraj, Lokomotiva, Šalke

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Prvo kolo (utorak):
21.00 Galatasaraj – Lokomotiva
21.00 Šalke – Porto

Po imenima "najdosadnija" grupa, ali grupa u kojoj će da "puca" na sve strane. Četiri tima koja nisu daleko po kvalitetu, a u čijim duelima ni forma ne bi trebalo da bude od presudnog značaja.

Međutim, ovde imamo izuzetno zanimljivu situaciju, jedini tim iz liga "petice", i to Bundesligaš, je na papiru, bar trenutno, možda i najslabiji tim.

Teško će se Šalke, sudeći po startu sezone u prvenstvu, probiti do osmine finala iako je u grupi u kojoj nema supertimova i u kojoj svako može da stigne do jednog prva dva mesta.

"Kraljevsko plavi" su očajno počeli nastup u Bundesligi, doživeli su sva tri poraza postigavši u prva tri kola samo dva gola.

S takvom "koncepcijom" ne piše im se dobro u duelima sa Portom, Galatasarajem i Lokomotivom, pa je pritisak na tim Domenika Tedeska ogroman.

Nije na nema kvalitet, ali moraće mnogo toga da se složi ili da ekspresno eksplodiraju nosioci igre poput Nalda, Sanea, Rudija i Kaliđurija ako Gelzenkirhen želi da sačuva čast predstavnika "petice".

Na papiru glavni favorit za prvo mesto je svakako Porto, koji je prošle sezone vratio primat na domaćoj sceni, ali je enigma zbog tradicionalne rasprodaje tokom leta.

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Plasman u ligama:
1. Galatasaraj 4 0 1 14:6 12
4. Porto 3 0 1 13:5 9
10. Lokomotiva 2 3 2 5:5 9
17. Šalke 0 0 3 2:6 0

"Zmajevi" su opet prodavali igrače za desetine miliona evra, a dovodili anonimuse za samo delić od toga.

Ipak, Porto po pravilu ima konkurentan tim i za evropsku scenu, a to će posebno biti ako se raspucaju napadači Vinsenta Abubakar i Musa Marega.

S toga, izuzetne okršaje očekujemo u susretima Galatasaraja i Lokomotive, ne samo što tursko-ruski okršaj samo po sebi donosi posebno dozu uzbuđenja, već i zbog karaktera timova.

Šampioni svojih zemalja žele da naprave iskorak u Evropi, a ove sezone su zahvaljujući žrebu dobili idealnu priliku to i da učine.

I dok je Galata najavila dosta radosti za svoje navijače dobrim startom šampionata, Lokomotiva je zabrinula svoje jer je užasno ušla u rusku Premijer ligu.

Međutim, Lokosi imaju u svom timu dovoljno talenta da se bore za narednu fazu, bar za mesto u Ligi Evrope, jer uz Fedora Smolova, Gžegoža Krihovjaka i Antona Murančuka tu je i Šalkeu dobro poznati Benedikt Hevedes sa bundsligaškim iskustvom.

Domaći teren će u ovoj grupi biti od ključne važnosti, jer ko odbrani "kuću", biće u dobroj poziciji da prođe dalje.

Grupa E: Bajern, Ajaks, Benfika, AEK

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Prvo kolo (sreda):
18.55 Ajaks – AEK
21.00 Benfika – Bajern

Grupa u kojoj ne bi trebalo da bude dovedeno u pitanje ko će je osvojiti. Teško da bilo koji od rivala može da ugrozi Bajern. Bavarska mašina je na neki način imala i ogromnu sreću na žrebu jer nije dobila nijednog rivala iz liga "petice".

Bavarska mašina je već počela da "melje" u Bundesligi, a tek treba da se razigraju Hames Rodriges, Leon Gorecka, Robert Levandovski.

Niko Kovač je odradio sjajan posao tokom letnjih priprema i već dobro "zategao" ekipu u kojoj u svakoj liniji "puca" od snage.

Na sve to, između stativa se vratio Manuel Nojer koji će doneti potpuno drugačiju dimenziju igre defanzivnoj liniji. Bajern ima tim za titulu, bez obzira na to koliko su se pojačali ostali rivali.

Ali, moć Bajerna ne znači i da će izostati drama u ovoj grupi, štaviše, biće je mnogo više nego u mnogim drugim.

Preostala tri tima Ajaks, Benfiku i AEK dele nijanse (dobro, možda su Atinjani klasu ispod, ali ih ne smemo potceniti) i samo jedan potez može biti razika između proleća u Evropi i pred TV ekranima.

Benfika je na papiru svakako glavni favorit da se pridruži Bavarcima, a tokom leta su stigla interesantna pojačanja u vidu Fakunde Fedeire i Nikolasa Kastilja, dok je kičma tima zadržana.

Tu su i srpski aduti Ljubomir Fejsa i Andrija Živković, kao i potencijalni "Orao" golman Mile Svilar. Prošle sezone "Orlovi" su podbacili i ostali bez evropskog proleća, a uz to nisu ni odbranitli portugalski tron.

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Plasman u ligama:
1. Bajern 3 0 0 9:2 9
1. AEK 3 0 0 7:0 9
1. Benfika 3 1 0 10:3 10
2. Ajaks 4 1 0 14:1 13

Sada su motivisani da se iskupe vernim navijačima, a iskustvo iz prošle sezone u kojoj ih je žestoka bitka na dva fronta skupo koštala će biti svakako veliki adut.

Međutim, lisabonskom velikanu neće biti lako da se iskupi, jer je Ajaks ovog leta napravio izuzetno konkurentan tim sposoban da da izbori osminu finala.

Najveće pojačanje "kopljanika" svakako je bio srpski reprezentativac Dušan Tadić koji je uz veterana u špicu Klas-Jana Huntelara, te mlade nade Frenkija de Jonga (žele ga Barsa i Totenhem) i Davida Neresa odigrao jednu od ključnih uloga u plasmanu Ajaksa u LŠ kroz kvalifikacije.

Ajaks je u izuzetno teškim kvalifikacijama (Šturm, Standard, Dinamo Kijev) pokazao da će biti u igri za osminu finala, a to je dodatno potvrdio na startu sezone u prvenstvu impresivnom gol razlikom 14:1 u prva četiri kola.

Iz drugog, tačnije trećeg plana pokušaće da iznenadi tim koji je do pre svega nekoliko sezona bio drugoligaš. AEK se vratio u velikom stilu titulom u Grčkoj, a onda kroz kvalifikacije se domogao i elite.

Jasno je da Atinjani nemaju tim na nivou konkurenata iz grupe, ali nemaju šta da izgube i zbog toga će biti posebno opasni.

To što su sezonu u Grčkoj počeli bez primljenog gola je jasna poruka svim rivalima, pa i Bajernu, da ne računaju olako na bodove protiv žuto-crnih.

Grupa F: M. Siti, Šahtjor, Hofenhajm, Lion

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Prvo kolo (sreda):
18.55 Šahtjor – Hofenhajm
21.00 M. Siti – Lion

Slično kao u Zvezdinoj grupi jedan tim ima ambiciju da osvoji Evropu ove sezonem prvi put u istoriji. Mančester Siti je uz PSŽ upravo glavni favorit za to.

Nije razlog samo ogromno bogatstvo kluba i rekordna pojačanja, već sistem koji je Pep Gvardiola uspostavio i zahvaljujući kojem "Građani" ne zavise isključivo od superzvezda.

Siti je prošle godine na impresivan način osvojio Premijer ligu, ali ga je upravo ta dominacija koštala plasmana u finale.

"Građani" su bili ubeđeni da će rutinski da prođu Liverpul, ali su za "Redse" i većinu evropskih klubova i dalje početnici na ovom nivou.

Međutim, prošlosezonsko iskustvo je važan adut Sitija, koji se tokom leta dodatno pojačao dolaskom Rijada Mahreza, a posle višemesečne pauze zbog povrede vratio se i Benžamen Mendi.

Siti je u novoj sezoni nastavio tamo gde je stao prošle, sa pobedama u PL, a renome rivala u grupi ne bi trebalo da dovede u pitanje prvo mesto pred nokaut fazu LŠ.

To nam sugeriše da će se preostala tri tima boriti za drugo mesto koje takođe donosi proleće u LŠ, a nije lako prognozirati "favorita".

S obzirom na prethodne sezone to bi trebalo da bude bogati ukrajinski tim Šahtjor, koji opet dominira u svom prvenstvu pa će moći da se posveti i LŠ ove jeseni.

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Plasman u ligama:
1. Šahtjor 7 0 1 20:4 21
3. M. Siti 4 1 0 14:3 13
7. Lion 2 1 2 6:4 7
11. Hofenfajm 1 0 2 5:6 3

Čak ni odlazak veziste Freda u Mančester junajted nije preterano poremetio koncepciju igre, a najveća mana Šahtjora bi mogla da bude mladost.

Tim iz Donjecka, koji će opet svoje mečeve igrati u Harkovu, uložio je u budućnost pa je tako doveo trojicu izuzetno mladih Brazilaca – Majkona (20), Fernanda (19) i Markinjosa Ciprijana (19).

Ovi momci, bez obzira na veterane koji ih okružuju, nisu osetili ništa slično LŠ, pa bi to mogao da bude mač sa dve oštrice.

Glavni izazivač bi "rudarima" bi na osnovu prošle sezone trebalo da bude bundesligaš Hofenhajm, ali njegov početak sezone ne daje nadu ambicioznim navijačima.

Ni francuski Lion ne stoji preterano dobro u Ligi 1 posle prvih mesec dana, iako je u redovima Olimpika nekoliko izuzetno talentovanih momaka poput Fekira, Traorea, Ndombelea, Tusara, Depaja.

Jedno je garantovano, i u ovoj grupi nas čeka dramatična borba za mesto u osmini finala jer sva tri navedena kluba imaju podjednake šanse da se pridruže "Građanima".

Odlučiće detalji, dobar/loš dan, amaterski kiks, greška sudije, spektakularan gol. Nešto slično.

Grupa G: Real, Roma, CSKA, Viktorija

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Prvo kolo (sreda):
21.00 Real – Roma
21.00 Viktorija – CSKA

Real Madrid je suvereni vladar Evrope. Poslednje tri godine osvajao je Ligu šampiona što niko nikad u istoriji takmičenja nije učinio.

Međutim, ovog leta je Santjago Bernabeu napustio kamen temeljak te šampionske ekipe, često osporavani Kristijano Ronaldo, pa je ovo prilika da "kraljevski" klub pokaže koliko je zaista zavisio od Portugalca.

Proteklog leta za razliku od prethodnih na Bernabeuu nije bilo senzacionalnih transfera, ako ne računamo dolazak golmana Tiboa Kurtoe.

Pored njega najzvučnije pojačanje bio je 18-godišnji Brazilac Vinisijus Žunior, ali on još nije zaigrao, a već se spekuliše o povratku u Flamengo momka plaćenog 45 miliona evra.

Ipak, odlazak Ronalda se bar na startu LaLige za sada nije osetio, Madriđani su prilično sigurno počeli prvenstvo, kao da su se svi igrači bukvalno oslobodili pritiska igranja sa Portugalcem.

To se posebno vidi na Karimu Benzemi koji je već postigao četiri gola, ali i na Garetu Bejlu (tri) od koga se pre svega očekuje da zablista nakon što je otišla senka u kojoj je bio prethodnih godina.

Međutim, pravi test Realovog kvaliteta biće LŠ, a grupa koju je "kraljevski" klub dobio je verovatno idealna.

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Plasman u ligama:
1. Viktorija 7 0 1 14:6 21
2. Real 3 1 0 11:3 10
5. CSKA 3 3 1 12:3 12
9. Roma 1 2 1 7:7 5

Tu je jedan izuzetno jak konkurent, jedan prosečan i jedan autsajder. Madriđani ne bi trebalo da imaju problema da se plasiraju u nokaut fazu, a opet će imati sasvim pristojne testove.

Glavni će naravno biti Roma koja je i ove sezone sa velikim ambicijama, kako kod kuće u Italiji tako i u Evropi.

Međutim, za sada dosta "škripi" u timu Euzebija di Frančeska, i dalje traži dobitnu kombinaciju na terenu iako ima odličnu ponudu u svlačionici.

Dolazak Havijera Pastorea i Stivena Nzonzija, između ostalih, trebalo je da od "vučice" stvori glavnog konkurenta Juventusu u borbi za skudeto, ali Rimljani već kaskaju za "Starom damom".

Proteklog vikenda su ispustili 2:0 kod kuće, pa je jasno da se dosta strepnje navijači čekaju start LŠ i gostovanje u Madridu.

Ovaj meč bi umnogome mogao da usmeri tok takmičenja u ovoj grupi. Međutim, bez obzira na sve, teško je očekivati da CSKA i Viktorija ugroze Špance i Italijane.

Najviše što od njih možemo dobiti je verovatno interesantan dvomeč u borbi za mesto u Ligi Evrope na proleće.

Grupa H: Juventus, Mančester junajted, Valensija, Jang Bojs

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Prvo kolo (sreda):
21.00 Jang Bojs – M. Junajted
21.00 Valensija – Juventus

Prilično interesantna imena u grupi: Juventus, Mančester junajted, Valensija i Jang Bojs. Ali situacija je jasna, "Stara dama" je apsolutni favorit, pitanje je samo ko će s njom u nokaut fazu.

U tim koji već godinama dominira Italijom i često je u završnici LŠ, a koji čine sjajni igrači poput Đorđa Kjelinija, Aleksa Sandra, Miralema Pjanića, Daglasa Košte, Paula Dibale, stigli su Leonardo Bonuči, Emre Džan i pre svega Kristijano Ronaldo.

Dolazak Portugalca znači samo jedno – Juventus baca apsolutno sve karte na titulu Lige šampiona. Ronaldo je prethodih godina pokazao da je specijalista za osvajanje "ušatog", pa se u Torinu nadaju da je on ta karika koja im je nedostajala od 1996.

Dodatni razlog za optimizam crno-belima je doneo i protekli vikend kada je posle nekoliko "suvih" nedelja Ronaldo konačno proradio i postigao prvi gol za Juve, tačnije dva, a zamalo i het-trik.

Glavni izazivač Juventusu trebalo bi da bude Junajted, bez obzira na brojna unutrašnja trvenja, što nije ni preterana novina kada je u pitanju Žoze Murinjo.

"Crveni đavoli" imaju izuzetno talentovan tim predvođen Polom Poglom, Aleksisom Sančesom i Romeluom Lukakuom, koji je ovog leta pojačao Brazilac Fred.

Međutim, na startu nove sezone odbrana je rak-rana velikana sa Old Traforda, a ako Brajton može da tri puta zatrese mrežu maestralnog Davida de Hee, šta će tek onda da uradi Real.

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Plasman u ligama:
1. Juventus 4 0 0 9:4 12
1. Jang Bojs 6 0 0 19:4 18
6. M. Junajted 3 0 2 8:8 9
17. Valensija 0 3 1 3:5 3

Prethodna dva kola su najavila postepeno podizanje forme Junajteda, ali "Đavoli" su i dalje daleko od svog renomea, bar po igri.

To će predstojeće jeseni pokušati da iskoristi povratnik u elitu Valensija koja iza sebe ima jednu od najboljih sezona u poslednjih deset godina, u kojoj je dostojno pratila Barsu, Real i Atletiko u borbi za titulu.

Dolasak Gonsala Gedeša i Žofrija Kondogbije, te sjajnih golgetera Mišija Batšuaije i Kevina Gameira, pokazuju da "Slepi miševi" nemaju nameru da budu puki učesnik.

Biće izuzetno teška prepreka Junajtedu u nameri da se plasira u osminu finala LŠ, mnogi smatraju i nepremostiva, posebno ako se vratimo na priču o odbrani tima iz Mančestera, koja će biti lak plen za Batšuaija ako ne podigne nivo igre.

U svakom slučaju, biće lepo opet gledati LŠ na Mestalji, iako početak sezone ne daje mnogo razloga za optimizam navijačima.

U senci tri velikana nalazi se švajcarski šampion Jang Bojsi. Tim iz Berna nije bio miljenik sreće na žrebu, ali ne treba ga potpuno otpisati.

Ekipu predvodi iskusni internacionalni na čelu sa bivšim reprezentativcem Srbije Miralemom Sulejmanijem i sjajnom golgeterom Giljomom Oroom, ali će status Bojsa u ovoj grupi zavisiti od reakcije odbrane na čelu sa Fon Bergenom, Vitričem, Mbabuom, Benitom…

Neće biti lako švajcarskom timu, ali retki klubovi su uspevali da eliminišu Dinamo Zagreb pobedom na Maksimiru, što je dovoljan pokazatelj kvaliteta Bojsa koji već dominiraju u domaćem šampionatu.

A. Kovačević

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu