Novak Đoković

Igra prestola: Novak i Rafa – bitka nad bitkama u Parizu

Jedan cilj, jedan san, Rolan Garos. Naredna dva meseca daće odgovor na pitanje, može li teniski kralj Novak Đoković da po drugi put ostvoji “Nole slem”. I može li, na tom putu, da obori u crvenu prašinu najboljeg igrača na najsporijoj podlozi na svetu, Rafaela Nadala.

Zoran Kecman
Podeli
Photo by Julian Finney/Getty Images
Photo by Julian Finney/Getty Images

Sezona turnira na šljaci za Novaka Đokovića počela je kod kuće, Mastersom u Monte Karlu. Na turniru na kom je proteklih sezona imao neke od odličnih mečeva i koji je osvajao dva puta, 2013. i 2015.

Šljaka u Monte Karlu je najsporija, nekako, najsličnija je onoj u Parizu. Otuda, nije iznenađenje što je Rafael Nadal na ova dva turnira osvojio jednak broj titula, po 11. S druge strane, Novak će imati prilike da baš na ovom turniru, bez obzira na krajnji rezultat, vidi na čemu je potrebno raditi da bi se do kraja maja, kada kreće takmičenja u Parizu, forma dovela na najviši nivo.

Dakle, Monte Karlo je za Đokovića prvo prolazno vreme pred finiš u Parizu. Zato će biti interesantno videti kojim tempom će Novak dizati formu do dolaska u Bulonjsku šumu.

Da li će to biti kao prošle godine, kada je imao za njega relativno skromne rezultate na šljaci, ili možda kao one čuvene 2011. kada je u glavni grad Francuske došao sa neverovatnim nizom pobeda i trijumfima na šljaci u Beogradu, Madridu i Rimu.

To je za njega u ovom momentu možda i nebitno. Želja mu je da u top formi bude u Parizu, a sve dotle imaće generalne probe, štomovanje igre i forme i detalja koji mogu da budu presudni kada se bude odlučivalo o tituli.

Balansiranje igre

Photo by Julian Finney/Getty Images
Photo by Julian Finney/Getty Images

Ako je nešto dobro za Novaka ovog proleća, onda je to svakako činjenica da potpuni mirno može da igra na narednim turnirima, bez straha da će izgubiti čelnu poziciju na ATP listi.

Ona, uostalom, i nije Novakov prioritet na pragu 32. godine. Kako je i sam rekao više puta, želja mu je da do kraja karijere fokus bude na najvećim titulama, dakle na Grend slem takmičenjima.

Po osvajanju Australijan Opena u januaru, njegov trener Marjan Vajda je istog dana kada je srpski teniser proslavljao osvajanje 15. Grend slema u karijeri najavio šta će biti cilj ove sezone.

Proteklih godina nismo imalo dovoljno vremena da se posvetimo igri na šljaci. Sada je sve drugačije. Šljaka je drugačija podloga, pa je i kretanje specifičnije, što zahteva rad na drugim mišićima. Takođe, drugačiji su i udarci, igra se sa malo više spina. Šljaka je mnogo sporija, duže su razmene, pa su potrebni i brzina i izdržljivost. Radićemo na tim specifičnostima šljake, svakako”, obećao je tada slovački stručnjak.

Iako je broj jedan na svetu, Novak kaže da uvek ima prostora za napredak u igri. Utisak je da je potrebno još da radi na servisu. Imajući u vidu koliko je Vajda studiozan i koliko insistira na određenim detaljima, nema sumnje da će, kao i mnogo puta do sada, pronaći pravo rešenje i “izbrusiti” Novakovu igru do najvećeg iskušenja. Otuda, ne treba se mnogo opterećivati rezultatima na turnirima koji prethode Rolan Garosu.

Odbrana poena i mentalno rasterećenje

Photo by Cameron Spencer/Getty Images
Photo by Cameron Spencer/Getty Images

ATP lista/Odbrana poena do Vimbldona

1. Novak Đoković 11.070/855
2. Rafael Nadal 8.725/4.680
3. Aleksander Zverev 6.040/2.570
4. Rodžer Federer 5.590/0
5. Dominik Tim 4.765/2.330

Novaku ide na ruku činjenica da do Vimbldona ne mora da brani veliki broj poena. Samim tim, može apsolutno da opusti ruku i igra bez straha od toga da će izgubiti čelnu poziciju na ATP listi u naredna dva meseca.

Od pet najboljih na svetu, ne računajući Rodžera Federera, koji prošle sezone nije igrao na turnirima na šljaci, Novak do dolaska u London na Vimbldon ima zadatak da brani najmanje poena, svega 855.

Prošle sezone stigao je do treće runde u Monte Karlu (poraz od Dominika Tima), potom je poražen na startu Barselone (Martin Kližan), te u drugom kolu u Madridu (Kajl Edmund). Od Nadala je izgubio u polufinalu u Rimu, a od Italijana Marka Čekinata u četvrtfinalu Rolan Garosa.

S druge strane, Nadala čeka pravi pakao. Osim četvrtfinala u Madridu, Španac brani četiri pehara, u Monte Karlu, Barseloni, Rimu i Rolan Garosu i ogromnih 4.680 poena. Imao je teniser iz Manakora i ranije takvih iskušenja, pa je iz njih izlazio vrlo uspešno, ali pitanje je kako će ići sve posle manjih problema sa povredom na kojui se žalio tokom mini američke turneje.

I ostatak iz Top 5, Dominik Tim i Aleksander Zverev nemaju previse lak zadatak. Austrijanac brani 2.330 poena, a Nemac 2.570. Dakle, od igrača iz Top 5, Novak je u najboljoj poziciji ako ne računamo Federera koji se na šljaci nikada nije najbolje snalazio, a uz to je i u 38. godini i kaže da ga apsolutno ne zanima povratak na mesto broj jedan.

Kako Novak razmišlja

Photo by Michael Reaves/Getty Images
Photo by Michael Reaves/Getty Images

Novak je sve misli usmerio ka tome da ponovi uspeh iz 2015. i 2016. kada je osvojio četiri Grend slem titule zaredom.

Bilo bi definitivno bolje kada bih na Rolan Garos došao sa makar jednom titulom sa nekog od turnira koji mu prethode. Istovremeno, moram da primetime da sam u prošlosti ima nekoliko odličnih turnira u Parizu i kada sam tamo dolazio bez osvojene titule na šljaci. To ne znači nužno da će me rezultati na turnirima koji prethode psihološki poremetiti, ali svakako bi mi neka titula dala dodatno na samopouzdanju”, poručio je Novak ovih dana u Monte Karlu.

Očekivano je i to što je prebacio lopticu na polje Rafe Nadala kada je reč o priči oko toga ko je favorit na Rolan Garosu.

Mislim da je Rafa uvek prvi favorit na bilo kom turniru na šljaci i to se ne menja. Očigledno će sve zavisiti i od toga kako se oseća. Video sam ga kako trenira ovde, delovalo mi je da je sve u redu. Ako je fizički spreman, on je favorit na ovoj podlozi, posle njega, sve je savim otvoreno”, dodao je Novak.

On je svestan da i mlađe snage, pre svih Zverev i Tim predstavljaju moguću pretnju, al ii neki drugi igrači koji su specijalisti za ovu podlogu. U svakom slučaju, bitno je da je koncentrisan na tenis i da ima plan šta i kako dalje.

Konačni obračun

Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Moguće je i da će i Novak i Rafa pokušati da taktiziraju na odeđeni način do dolaska u Pariz. To nikada nije isključeno, a Novak najveće šanse da uzme titulu u Nadalu ima u Rimu i Madridu.

Možda više u Madridu, takmičenju na kojem Nadal ima najmanje uspeha od turnira na šljaci, “svega” pet titula i skor 49-11.

U prestonici Španije igra se na nešto većoj nadmorskoj visini, podloga je nešto brža, vazduh je razređeniji i sve to ima uticaja.

Konačno, Nadal i Novak jedan o drugom sve znaju, ali kao što se pokazalo u Melburnu, Novak je jedini možda koji može da nađe pravu taktiku za Nadala na Grend slemu. Zato će biti interesantnio narednih nedelja videti na čemu će Vajda insistirati kod Novaka u igri, jer sve to može da bude samo priprema za okršaj na najvećoj pozornici na terenu stadiona “Filip Šatrije”.

Novak je dobio njihov poslednji okršaj u Parizu 2015. Pobedio je Rafu u 13 od 16 poslednjih mečeva na svim podlogama. Moguće je da će ishod bitke na Rolan Garosu zavisiti od toga kako će igrati jedan protiv drugog na turnirima koji prethode. Ako Novak bude izašao kao ukupan pobednjik u njima, za Rafu će psihički biti daleko teže u Madridu”, smatra trener Serene Vilijams Patrik Muratoglu.

Kako god bilo, žestoke bitke tek predstoje. Igra nerava, taktike, nadmudrivanja dvojice najboljih u ovom momentu, svake vrste. Za ljubitelje tenisa neprocenjivo zadovoljstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu