Real igra da zaboravi Barselonu, u Dortmundu veruju u čudo

Real Madrid i Totenhem na pragu su plasmana u četvrtfinale Lige šampiona. Večeras se igraju revanš mečevi u Madridu i Dortmundu, Real dočekuje Ajaks, a Borsija juri zaostatak od 0:3 iz prvog meča sa Totenhemom.

Zoran Kecman
Podeli
Photo by Denis Doyle/Getty Images
Photo by Denis Doyle/Getty Images

Posle 0:3 u Londonu Dortmund je otpisan, ali može li čuveni Žuti zid da režira čudo? Kvota da će Nemci napraviti preokret i proći u četvrtfinale (Prolaz 1) je čak 12,20! Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Dortmund - Totenhem.

Mančester Siti i dalje je prvi favorit za osvajanje Lige šampiona s kvotom 4,00, prati ga Barselona sa 6,00 i PSŽ sa 7,00, dok su na ostale timove kvote dvocifrene ili trocifrene. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za osvajača Lige šampiona.

Osmina finala Lige šampiona
Real – Ajaks
"Santjago Bernabeu", Madrid
utorak, 21 čas
Prvi meč: 2:1

Real ne može bez drame, sapunice. I uoči susreta sa Ajaksom Madridu, nema mira u redovima trostrukog uzastopnog prvaka Evrope. Tri uzastopna poraza kod kuće, to je nešto što navijači kraljevskog kluba ne doživljavaju tako često. Tačnije, to im se desilo krajem februara i početkom marta prvi put posle 15 godina, ali ako je nešto dobro za Madriđane, onda je to činjenica da, barem u Ligi šampiona, za sada drže čvrst kurs.

Trener Santjago Solari je pod pritiskom da odmah ostvari rezultat. Đirona i dva puta najveći rival Barselona, udarili su šamare Realu i pokazali da je prvak kontinenta i te kako ranjiv čak i na sopstvenom terenu. Solari se, da sve bude neprijatnije, suočio sa pritiskom da se priča o njegovoj smeni i povratku Žozea Murinja od narednog leta.

Koliko god bio duhovit odgovor u kojem je podvukao da je „Real oduvek imao više udvarača od Džulije Roberts“, to ipak pokazuje da je Real na trusnom tlu, ali svakako, prednost ostvarena u Amsterdamu ipak bi trebalo da garantuje mirniji revanš.

Real će u bitku sa „kopljanicima“ ući bez kapitena, Serhija Ramosa. Kockao se reprezentativac Španije, dobio je u prvom meču žuti karton namerno pred kraj susreta, problem je potom izbio što je to javno priznao, i tako stavio UEFA pred svršen čin, da ga kazni dodatnim mečom suspenzije. Neće ga biti na terenu večeras, ali ni u prvom susretu četvrtfinala, ako ga Real, naravno obezbedi.

Osim njega, neće biti ni Ljorentea (povreda primicača), dok Ajaks ne može da račna jedino na Bandea, kog muči povreda lista.

Photo by Denis Doyle/Getty Images
Photo by Denis Doyle/Getty Images

Liga šampiona, 1/8 finala 5. mart Borusija (D) - Totenhem (prvi meč 0:3) Real - Ajaks (2:1) 6. mart PSŽ - Mančester j. (2:0) Porto - Roma (1:2) 12. mart Juventus - Atletiko (0:2) Mančester siti - Šalke (3:2) 13. mart Barselona - Lion (0:0) Bajern - Liverpl (0:0)

Večeras će dva velika kluba koji su zajedno osvojili 17 trofeja klupskog prvaka Evrope, odigrati 14. zvanični meč. Real je uspešniji, ima dvostruko više pobeda, 8:4 uz jedan remi.

U poslednjih osam mečeva u Ligi šampiona između Reala i Ajaksa, Španci su slavili čak sedam puta i to je pokazatelj koliko su se u međuvremenu pomerile stvari na evropskoj pozornici od one Ajaksove dominacije s početka sedamdesetih godina, kada je imao tri uzastopne title prvaka Evrope, a poslednju je uzeo sa Lujom van Galom na kormilu još 1995.

Trener Reala Santjago Solari nema kud osim da večeras pobedom završi posao i zaustavi lavinu kritika. Ili da ih makar odloži na neko vreme.

„Želimo da pobedimo, prođemo dalje. Ovaj tim, budite sigurni, ima snažan karakter. A raspored je takakv kakav je. Tu se ne može ništa. Gust je, imamo mnogo važnih utakkmica, ali navikli smo na tako nešto“, izjavio je Solari.

Photo by Denis Doyle/Getty Images
Photo by Denis Doyle/Getty Images

Luka Modrić je posle odličnog leta na Mundijalu i plasmana u finale sa Hrvatskom, trebalo da preuzme glavn ulogu, naročito po odlasku Kristijana Ronalda. Može se reći da taj teret očekivanja nije umeo najbolje da nosi, uostalom, zbog odlaska Portugalca u Juventus, trpi ceo tim Reala, što je i sam Modrić priznao, iako je to u Realu praktično „tabu“ tema.

Za nas je utakmica Lige šampiona uvek važna, naročito ova, jer igramo protiv mlade i ambiciozne ekipe. Nije lako kada izgubite dva puta od najvećeg rivala, to ne čini da se osećamo dobro. Povređeni smo, ali dobro je što je brzo stigla na red nova utakmica. Nemamo vremena za jadikovanje. Moramo zaboraviti šta se dogodilo. Radili smo dobro u poslednja dva dana. Protiv Barse je bilo dosta toga pogrešno, ali moramo verovati da ćemo konačno biti i efikasniji“, poručio je Modrić.

U taboru Ajaksa su svesni da imaju aktivan rezultat i da nije nemoguće iznenaditi protivnika, naročito kada je u minus fazi.

Izostanak Serhija Ramosa im daje nadu da mogu nauditi odbrani Reala, koju su stavljali na muke i u prvom susretu, ali su bili dekoncentrisani u finišu. Trener Erik ten Hag smatra da to može biti ozbiljna šansa za Ajaks.

Serhio Ramos je suspendovan. On je glavni na terenu i u njihovoj zadnjoj liniji. To što ne igra nije samo taktički gubitak za Real, već i psihološki. Naš cilj je jasan, da postignemo golove. Ovo je Ajaks, ne brinemo sa kim igramo, naša namera uvek je ista, dominirati, postizati golove i pobeđivati. Imamo nameru da preuzmemo inicijativu od početka. Takav nam je stil igre. Realu je ovo poslednja prilika za trofej, a mi smo aktivni na tri fronta, želimo uspeh na svim poljima“, izjavio je strateg holandske ekipe.

Photo by Maja Hitij/Getty Images
Photo by Maja Hitij/Getty Images

Borusija (D) – Totenhem
„Signal Iduna park“, Dortmund
utorak, 21 čas
Prvi meč: 0:3

Totenhem protiv Dortmunda ima veliku prednost od tri gola, ali u Nemačkoj smo se nagledali svakakvih čudesa i svesni su u londonskom klubu da i pored ubedljivih 3:0 sa „Vemblija“, ne sme biti opuštanja, jer Borusija je u stanju da zada ozbiljan udarac.

Nekako i ta pobeda Engleza stigla je u periodu kada je Borusija bila u krizi i kada je iz kola u kolo gubila prednost nad Bajernom u Bundesligi. Ta nestabilnost, koštala ih je mnogo i u prvom susretu sa „pevcima“ pa da će večeras imati strahovito težak zadatak da preokrenu stvari u svoju korist. Međutim, pred „žutim zidom“ na „Vestfalenu“, sve je moguće.

Trener Borusije Lusijen Favr praktično ne može da računa na beka Lukasa Piščeka zbog povrede stopala, pod upitnikom je nastup Kristijana Pulišića, koji ima problem sa zadnjom ložom.

Kod Totenhema, Dele Ali je van terena zbog povrede zadnje lože, Kiran Tripije je takođe ostao u Londonu, dok će odluka o tome da li će zaigrati Erik Dajer, koji ima upalu grla, te Hari Vinks, koji je povredio kuk, biti doneta tokom današnjeg dana.

Photo by Maja Hitij/Getty Images
Photo by Maja Hitij/Getty Images

Mako Rojs, koji nije igrao prvom susretu, kaže da nema predaje bez obzira na veliku prednost protivnika.

Odigrali smo mnogo utakmica na ovom stadionu na kojima smo ispisivali istoriju, u poziciji smo da ostvarimo nešto što mnogima deluje nemoguće. Važno je verovati u sopstvene snage i odigrati dobar meč. Moramo naći ravnotežu između napada i odbrane, da igramo najbolje što možemo, da postignemo golove u pravom trenutku. Verujemo da je čudo moguće“, kaže Rojs.

Trener Lusijen Favr je usadio igračima tu veru, a ni statistika ne laže. Borusija još nije primila gol na svom stadionu u Ligi šampiona ove sezone, a postizala je makar tri. Bude li tako i ovog puta, Borusija će imati šansu.

Treba da se koncentrišemo na svoj zadatak. Na ovom stadionu su se dešavale velika stvari u prošlosti, moramo verovati da smo sposobni za velika dela“, rekao je Favr.

Photo by Maja Hitij/Getty Images
Photo by Maja Hitij/Getty Images

S druge strane, njegov kolega Maurisio Početino više je pričao o tome kako oseća nepravdu jer je njegov tim imao manje vremena za pripremu meča od protivnika.

Menadžer Totenhema je prozvao FA Engleske i Premijer ligu rekavši da ne vode dovoljno računa o engleskim klbovima, tačnije da im ne pomaž da spremiji uđu u susrete u evropskim takmičenjima.

Potrebna nam je pomoć FA ili Premijer lige, ne znam tačno ko je nadležan. Ne znam koga da krivim, možda i smo i mi krivi što nam stadion još nije završen. Možda su krive i TV kuće što su tražile da igramo u subotu. Pogledajte slučaj Rena u Francuskoj. Odložili su im meč za vikend da bi bili spremni za Arsenal. U Evropi, Savezi imaju daleko više razumevanja za svoje klubove. Voleo bih da igram u istoj situaciji kao i moj protivnik“, rekao je Početino.

Ipak, veruje da njegov tim može dalje jer ima veliku prednost.

Opuštanje je nešto što neću dozvoliti. Mi u timu imamo ratnike i igrače koji su heroji jer se žestoko bore, nadomak četvrtfinala smo zbog toga. Naš mentalitet je mentalitet kluba iz Lige šampiona. Ili pobednika Mundijala“, zaključio je menadžer Totenhema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu