Poljski het-trik i "Lavovi sa Kariba"

Od Rusije do Poljske i Slovenije, taj put je Svetsko prvenstvo za muškarce u odbojci moralo da pređe nakon izbijanja sukoba u Ukrajini.

Dušan Đukanović
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Svetsko prvenstvo u odbojci (muškarci), medalje:
Sovjetski Savez: 6🥇, 2🥈, 3🥉
Brazil: 3🥇, 3🥈
Italija: 3🥇, 1🥈
Poljska: 3🥇, 1🥈
Čehoslovačka: 2🥇, 4🥈
SAD: 1🥇, 2🥉
Istočna Nemačka: 1🥇

Dvadeseto po redu takmičenje je trebalo da bude organizovano u 10 ruskih gradova nakon što im je data organizacija pre četiri godine. Trećeg meseca ove im je isto oduzeto i navrat-nanos se tražio novi domaćin, a izbor je spao na poljske Katovice i Gljivice, odnosno slovenačku prestonicu Ljubljanu.

Ta tri grada će biti domaćini planetarne smotre od 26. avgusta do 11. septembra. Nakon toga, Poljaci zajedno sa Holandijom organizuju od 23. septembra do 15. oktobra prvenstvo za žene, gde Srbija brani titulu osvojenu pre četiri godine u Japanu.

Ne samo da je Rusima oduzeto domaćinstvo, već neće moći ni da se takmiče čak ni pod neutralnom zastavom. Odluka FIVB je da se oni eliminišu, a njihovo mesto je dato upravo Ukrajini.

"Zbornaja" je iz tog razloga, odnosno nedostatka mečeva na internacionalnom nivou, odlučila da organizuje turniru u septembru. Za sada ih nijedna od pozvanih selekcija nije udostojila odgovora prema rečima Sergeja Tetjukhina, jedan od najboljih igrača svih vremena i aktuelni generalni menadžer reprezentacije.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

U njihovom izostanku, prvi favorit za zlatnu medalju je Poljska koju sa klupe predvodio Nikola Grbić. Najbolji su bili i pre četiri godine u Torinu kada su u finalu savladali Brazil maksimalnim rezultatom u oproštaju belgijskog trenera Vitala Hejnena od selektorske pozicije.

Da znaju da igraju pred domaćom publikom pokazali su 2014. godine kada su se popeli na pobedničko postolje, te će pokušati da stignu do treće titule svetskog prvaka u nizu. Na taj način bi se pridružili Italiji (1990, 1994, 1998) i Brazilu (2002, 2006, 2010) koje su jedine dve selekcije kojima je to do sada uspevalo.

U odbranu kreću bez Vilfreda Leona koji se podvrgnuo operaciji zbog problema sa tzv. skakačkim kolenom. Neće biti ni Mihala Kubjaka i Pjotra Novakovskog, najboljeg srednjeg blokera prethodnog evropskog i svetskog šampionata, koji su se oprostili od reprezentacije prošle godine, ali će zato tu biti MVP iz 2018. Bartoš Kurek, najbolji libero tog takmičenja Pavel Zatorski, kao i primač servisa Peruđe Kamil Semeniuk između ostalih.

Grbićev tim će nastupati u grupi C gde će imati najteži posao od svih pretendenata na prvo mesto u prvoj fazi jer će u njoj biti zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama, još jednim od favorita za najsjajnije odličje i bronzanim sa prethodnog šampionata (savladali Srbiju u borbi za treće mesto). Pored te dve selekcije tu su još Bugarska i autsajder Meksiko.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Drugi favorit je aktuelni olimpijski šampion i osvajač Lige nacija selekcija Francuske koja će se za prolaz dalje boriti u grupi D protiv Nemačke, domaćina i viceprvaka Evrope Slovenije i Kameruna koji i nema nikakve šanse u ovako uravnoteženoj grupi kada govorimo o prve tri ekipe.

Ovo takmičenje je poslednje pred žreb za kvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu, te će "trikolori" sigurno želeti da u odbranu zlata iz Tokija krenu sa zvanjem svetskog prvaka – nešto što do sada nikada nisu uspeli. Zbog povrede desnog ramena neće biti srednjeg blokera Darila Bultora, ali su Erving Ngapet, Kevin Tili, Nikolas Le Gof i Ženja Grebenjikov i više nego kadri da prekinu post.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

B92.net prognoza:
Šampion: Poljska
2. mesto: Francuska
3. mesto: Italija
Najveće iznenađenje: Kuba
Najveće razočaranje: Brazil

Nezahvalno je praviti raspored favorita, ali ćemo treće mesto dati Italijanima na konto toga što su aktuelni evropski prvaci. I završnica tog takmičenja je igrana u poljskim Katovicama gde je tim Ferdinanda De Đorđija savladala "zmajčeke", dok je Poljska u borbi za treće mesto bila bolja od Srbije.

Čak četvorica igrača "azura" je dobilo nagradu za najbolje na tom turniru i svi su našli svoje mesto i među četrnaestoricom koje će pokušati da ostvare novi uspeh. Tu je MVP, tehničar Simone Đaneli, primači servisa Alesandro Mikieleto i Danijele Lavia, kao i nabolji libero Fabio Balaso.

Na papiru imaju lak posao u grupi E sa Kanadom, Turskom i Kinom, ali severnoamerička selekcija bi mogla da iznenadi.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Četvrto mesto naše liste favorita bismo podelili između SAD i Brazila. Obe selekcije bi bile više pozicionirane da nismo dali selekciji sa Apeninskog poluostrva prednost na osnovu momentuma.

"Selesao" će na ovaj turnir doći sa čak tri korektora – Valas, Darlan i Felpe Roke. To je odluka selektora Renana Dal Zota koji ne želi da mu se ponovi situacija iz ovogodišnjeg izdanja Lige nacija kada su kuburili na toj poziciji nakon povrede Alana, a potom i pomenutog Rokea zbog čega su eliminisali u četvrtfinalu.

Najveći dobitak je svakako okončanje reprezentativne penzije olimpijskog šampiona Valasa, dok će na poziciji primača igrati Lukareli i Joandi Leal, a sve to povezati iskusni tehničar Bruno Rezende. Na papiru ekipa i za najsjajnije odličje, ali usled odsustva srednjeg blokera Isaka Santoša, sedam debitanata i debakla u Ligi nacija ne bismo ih pre vremena tu i svrstali. Neće biti ni penzionisanog Daglasa Souze, najboljeg primača servisa na prethodnom šampionatu uz Kubjaka, a očekivanja su i pored toga najviša od južnoameričke selekcije. Postojala je bojazan da nećemo gledati ni Lutkasa Satkampa, najboljeg srednjeg blokera sa tog takmičenja, ali se on oporavio na vreme od povrede zgloba.

Brazil će nastupiti u grupi B protiv Japana koji će predvoditi Judži Nišida, debitanta Katara i potencijalnog iznenađenja šampionata selekcije Kube. Osvajači Čelendžer kupa su nedavno slavili u kanadskom Gatinou na Panameričkom kupu ispred domaćina i selekcije SAD koja je nastupila u oslabljenom sastavu.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pročitajte još:

* Gusanos

Letimičan pogled na spisak selektora Nikolasa Vibesa nam pokazuje da je na njemu jedan od najboljih srednjih blokera svih vremena Robertlandi Simon koji u ovoj sezoni brani boje Pjaćence nakon povratka iz Irana. Tu je i MVP i najbolji primač Panameričkog kupa Osniel Melgareho, najbolji korektor Hesus Erera Haime i libero Jonder Garsija. Na poziciji primača će biti i najbolji server pomenutog turnira Migel Anhel Lopes i član Lubea Marlon Jant, te bi ova selekcija mogla daleko predvođena iskusnim Simonom kojem će konkurenciju praviti igrač francuskog Kana Livan Osoria, dok će njegov saigrač iz italijanske ekipe Roami Alonso propustiti šampionat zbog povrede.

Svetsko prvenstvo će i biti otvoreno utakmicom između Brazila i Kube koja je na programu u petak od 11 časova. To je ujedno repriza finala iz 2010. kada su "Lavovi sa Kariba" napravili poslednji veliki uspeh osvajanjem srebra. Tu nije kraj, jer će na tom meču protiv sopstvene države nastupiti Joandi Leal koji je naturalizovani Brazilac. Za Kubu je igrao u periodu od 2007. do 2010. godine, a ubrzo nakon toga je prebegao u Kruzeiro, tim iz države čije boje brani poslednje tri godine.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Tehničari: Nikola Jovović (Dinamo Lo, Sosnovi Bor, Rusija), Vuk Todorović (Ach Volej Ljubljana, Slovenija);

Korektori: Aleksandar Atanasijević (Skra Belhatov, Poljska), Dušan Petković (Varšava, Poljska);

Libera: Nikola Peković (Fridrihshafen, Nemačka), Milan Katić (Monca, Italija);

Blokeri: Marko Podraščanin (Trentino, Italija), Srećko Lisinac (Trentino, Italija), Petar Krsmanović (Kuzbas Kemerovo, Rusija), Nemanja Mašulović (Ach Volej Ljubljana, Slovenija);

Primači: Uroš Kovačević (Aluron Zavjerčje, Poljska), Marko Ivović (Dinamo Lo, Sosnovi Bor, Rusija), Nemanja Petrić (Belogorje Belgorod, Rusija), Pavle Perić (Olimpijakos Pirej, Grčka).

Nismo zaboravili ni našu selekciju koja se ne svrstava u red favorita, ali ne bi bio prvi put da iznenade. Na poziciji korektora neće biti Draška Luburića da zameni Atanasijevića zbog povrede, te je selektor Igor Kolaković pozvao povratnika u nacionalni dres Dušana Petkovića.

Sem toga, tu su sva dobro poznata imena koje će predvoditi kapiten Nemanja Petrić. Srbija će se takmičiti u A grupi u Katovicama sa Ukrajinom (27. avgust), Portorikom (29. avgust) i Tunisom (31. avgust). Čini se da prolaz neće predstavljati veći problem, ali Kolaković je pozvao na oprez.

"Protivnik prvi nam je Ukrajina i zadavao nam je ranije probleme, igra jako dobro. Eliminacije su posle grupe, ima jako puno favorita, nema nas medju tih osam favorita, ali potrudićemo se da budemo tamo."

Crnogorskom stručnjaku će ovo biti prvo veliko takmičenje od odlaska iz nacionalnog tima pre osam godina i nije mu najjasniji koncept istog. Sporan je, kao i svima, privilegovovan položaj domaćina Poljske i Slovenije kao što smo videli u Ligi nacija. Ukoliko se plasiraju u osminu finala, zauzeće prve dve pozicije, dok će preostali timovi biti rangirani na osnovu postignutih rezultata od 3. do 16. mesta..

"Sistem takmičenja nije loš. Igra se na eliminaciju. Nama odgovara jer kao ekipa imamo malo više godina. Poljska i Slovenija imaju pozicije 1 i 2 u nokaut fazi. Nije mi to malo jasno. Daje im se ta pozicija bez obzira na plasman. Ipak je to Svetsko prvenstvo, a ne neki nebitan turnir. Nije mi jasno da odbojka ne može da se otrgne privatnih relacija i da svi budemo ravnopravni", rekao je Kolaković.

Srbija se mora pokazati u boljem svetlu u odnosu na Ligu nacija (završili na 11. mestu) i turniru u Poljskoj "Memorijal Vagnera" koji je bio uvod u Svetsko prvenstvo, a na kom su poraženi protiv Poljske i Argentine uz tesnu pobedu protiv Irana.

"Atmosfera nikad nije manjkala, svi se fizički dobro osećamo. Turnir u Poljskoj nije dobro prošao rezultatski, ali može da ohrabri naša igra. Sad smo imali priliku da igramo dobro, pa da izgubimo. A kad krene SP onda je bolje da se desi da igramo loše, ali da pobeđujemo. Biće interesantrno, sigurno da nokaut faza donosi veliko uzbuđenje. Mislim da je ekipa trenutno na maksimumu", rekao je Atanasijević na konferenciji za medije pred put u Poljsku.

Foto: Profimedia/Independent Photo Agency/Alamy Live News
Foto: Profimedia/Independent Photo Agency/Alamy Live News

Preostala je samo grupa F u kojoj nastupaju ekipe za koje bi bilo veliko iznenađenje da dođu do bilo kog odličja. Najbliže tome je Holandija sa Nimir Abdel Azizom, najboljim korektorom prethodnog Evropskog šampionata. Tu su još i Argentinci i obe ekipe bi mogle nekoj većoj reprezentaciji da uzmu "skalp", ali teško nešto više od toga. Iranci će se najverovatnije boriti za treće mesto u ovoj grupi i jedina su reprezentacija sa afričkog i azijskom kontinetna, pored Japana, koja nema status autsajdera. U potvrdu toga stoji činjenica da je Egipat četvrta ekipa i najverovatnije će na tom mestu i završiti učešće u Ljubljani.

Plasman u drugu fazu će izboriti 16 ekipa, po dve prvoplasirane selekcije iz svake grupe i četiri najbolje trećeplasirane ekipe, koje će igrati u osmini finala po novoj, gorepomenutoj formuli favorizovanih organizatora.

Utakmice osmine finala odigraće se 3. i 5. septembra u Ljubljani, a 4. i 6. septembra u Gljivicama. Četvrtfinalne utakmice će se odigrati 7. septebmra u Ljubljani i 8. septembra u Katovicama.

Polufinale je zakazano za 10. septembar u Katovicama, gde će se 11. septembra odigrati meč za treće mesto i finale.

Raspored

A grupa – Katovice (dvorana "Spodek")
1. kolo – subota, 27. avgust
20.30 Srbija – Ukrajina
17.30 Portoriko – Tunis
2. kolo – ponedeljak, 29. avgust:
17.30 Srbija – Portoriko
20.30 Ukrajina – Tunis
3. kolo – sreda, 31. avgust:
17.30 Srbija – Tunis
20.30 Portoriko – Ukrajina

Standings provided by SofaScore LiveScore

B grupa – Ljubljana (dvorana "Stožice")
1. kolo – petak, 26. avgust:
11.00 Brazil – Kuba
14.00 Japan – Katar
2. kolo – nedelja, 28. avgust:
11.00 Kuba – Katar
14.00 Brazil – Japan
3. kolo – utorak, 30. avgust:
11.00 Brazil – Katar
14.00 Japan – Kuba

Standings provided by SofaScore LiveScore

C grupa – Katovice (dvorana "Spodek)
1. kolo – petak, 26. avgust:
17.30 SAD – Meksiko
20.30 Poljska – Bugarska
2. kolo – nedelja, 28. avgust:
17.30 SAD – Bugarska
20.30 Poljska – Meksiko
3. kolo – utorak, 30. avgust:
17.30 Bugarska – Meksiko
20.30 Poljska – SAD

Standings provided by SofaScore LiveScore

D grupa – Ljubljana (dvorana "Stožice")
1. kolo – petak, 26. avgust:
20.30 Slovenija – Kamerun
17.30 Nemačka – Francuska
2. kolo – nedelja, 28. avgust:
17.30 Nemačka – Kamerun
20.30 Slovenija – Francuska
3. kolo – utorak, 30. avgust:
17.30 Francuska – Kamerun
20.30 Slovenija – Nemačka

Standings provided by SofaScore LiveScore

E grupa – Ljubljana (dvorana "Stožice")
1. kolo – subota, 27. avgust:
11.00 Kina – Turska
21.15 Italija – Kanada
2. kolo – ponedeljak, 29. avgust:
11.00 Kanada – Kina
21.15 Italija – Turska
3. kolo – sreda, 31. avgust:
14.00 Kanada – Turska
21.15 Italija – Kina

Standings provided by SofaScore LiveScore

F grupa – Ljubljana (dvorana "Stožice")
1. kolo – subota, 27. avgust:
14.00 Holandija – Egipat
17.30 Argentina – Iran
2. kolo – ponedeljak, 29. avgust:
17.30 Argentina – Holandija
17.30 Iran – Egipat
3. kolo – sreda, 31. avgust:
11.00 Argentina – Egipat
17.30 Iran – Holandija

Standings provided by SofaScore LiveScore

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu