Fudbal se vratio sa nikad većim ulogom

Sada je 8:8.

Ni 16. izdanje Mozzart Bet Superlige od osamostaljenja Srbije nam nije donelo novog prvaka van dua koji čine beogradski "večiti“. Štaviše, šanse su da nikada nismo bili dalje od toga.

Dušan Đukanović
Podeli
Foto: Srdjan StevanovicStarsport.rs
Foto: Srdjan StevanovicStarsport.rs

Važni datumi
Početak prvenstva8.jul
Kraj prvog dela sezone20. novembar
Kraj sezone21.maj
Mečevi baraža27. i 31. maj
Finale Kupa Srbije28. maj

Posledično tituli Crvene zvezde, tim iz Ljutice Bogdana se izjednačio po broju šampionskih trofeja sa Partizanom kojih sada ima osam.

Ukoliko pogledamo sveukupno, crveno-beli su u prednosti. Prvaci SFRJ su bili 19 puta, SRJ tri i u još dva navrata tokom Državne zajednice Srbije i Crne gore – 33 puta naspram 27 gradskog rivala. Sem podebljavanja tog rekorda, crveno-beli će imati priliku i da izjednače onaj koji je Partizan postavio u periodu od 2008. do 2013. godine. Reč je o broju uzastopnih titula kojih sa druge strane Topčiderskog brda imaju jednu više.

Možda više od same titule, ovogodišnje prvenstvo sa sobom donosi i vredniju nagradu – direktan plasman u grupnu fazu Lige šampiona u sezoni 2023/24. Vicešampion će u drugo kolo kvalifikacija elitnog takmičenja. Trećeplasirani će u treće kolo kvalifikacija za Ligu konferencije, a četvrtoplasirani u drugo. Pored njih, pobednik Kupa će imati direktan plasman u plej-of Lige Evrope, što znači i sigurno mesto u grupnoj fazi Lige konferencija u slučaju neuspeha.

Postoji i uslov, naravno. Srećom, isti je lako ostvarljiv, a podrazumeva da osvajač Lige šampione iduće sezone obezbedi učešće u istoj i kroz domaći šampionat.

Zbog Svetskog prvenstva u Kataru (21. novembar-18. decembar), start domaćeg prvenstva je pomeren za nedelju dana unapred (8. jul) i prvi deo sezone će trajati do 13. novembra kada će biti odigrano 20. kolo.

EPA/ANTONIO COTRIM
EPA/ANTONIO COTRIM

"Potrebno nam je više vremena za odmor, 15 dana nije dovoljno veliki odmor za momke koji su odigrali preko 50 utakmica. Druge lige imaju po mesec dana. Navikli smo na to, moramo da se adaptiramo. Umor ovde ne važi", smatra kapiten Partizana Saša Zdjelar povodom pomeranja početka lige unapred.

Kada su u pitanju ostali važni termini, sezona se završava 21. maja, dok će finale Kupa biti odigrano 28. istog meseca. Tokom maja nas očekuju i mečevi baraža (27. i 31.) u kojima će igrati po dva tima iz Superlige i Prve lige Srbije. Važna novina u ovim mečevima, pored obavezne upotrebe VAR tehnologije, je ukidanje gola u gostima.

Od ranije je najavljivano dodatno smanjenje broja članova elitnog ranga na 14 klubova (pa i 12), ali do toga nije došlo pa ćemo i u narednoj sezoni gledati 16 timova u 30. kola regularnog dela sezone i još sedam plej-ina, odnosno plej-aut faze bez prethodne podele bodova.

Novajlije su šampion Prve lige Mladost GAT i Javor iz Ivanjice. Radnički iz Kragujevca se sačuvao u baražu protiv Železničara iz Pančeva, a Novi Pazar protiv IMT-a, dok istu sreću nisu imale ekipe Proletera i Metalca koje su direktno ispale kao dve poslednjeplasirane ekipe na tabeli.

Statistički gledano, Crvena zvezda ima najstariju ekipu u ligi (26). To je bio slučaj i prošle godine kada su vrh delili sa Kolubarom, ali je tim iz Lazarevca podmladio ekipu za više od godinu dana u proseku. Iza crveno-belih slede Mladost GAT (25,9) i Partizan (25,4).

Foto: Pedja Milosavljevic/starsport/2022
Foto: Pedja Milosavljevic/starsport/2022

Zvezda je na vrhu i kada je reč o broju stranaca (tačnije fudbalera koji ne poseduju srpski pasoš) u ekipi (8). Superliga dozvoljava samo četiri strana igrača, a Partizan ih ima upravo toliko uz dodatak da je novi trener te ekipe Ilija Stolica najavio dolazak još jednog (ispostaviće se da je to Fuseni Dijabate) uz ogradu da nema smisla da ih imaju više od toga s obzirom na pomenuto pravilo.

Zanimljivo je da će 12 od 16 ekipa u novu sezonu stupiti i sa novim šefom struke. "Preživeli“ su samo Stanković, Lazetić, Petrović i Bondžulić uz napomenu da su poslednja dvojica u svoje klubove došli pred kraj sezone. Čak četvorica (Sivić, Linta, Đorđević i Milinković) su samo rotirali superligaške klubove i ostali na trenerskim klupama u najjačem rangu srpskog fudbala.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Više od ostalih je primetan odlazak Aleksandra Stanojevića iz Humske čime ćemo ostati uskraćen za malo više živosti, naročito što mu se na tom putu pridružio i Nenad Lalatović. Prošle godine negde u ovo vreme sam napisao da je između Stanojevićevog Partizana i Crvene zvezde jaz prevelik i dobrano su se potrudili da mi pokažu kako nisam u potpunosti imao za pravo. Da li su igrali daleko iznad svojih mogućnosti, manje je bitno.

Kada je reč o vrednosti ekipe, Zvezda je ubedljivo prva i na toj listi sa ukupnom vrednošću tima od nešto više od 53 miliona evra. Sledeći je Partizan sa skoro 37 i po miliona. Međutim, tim Dejana Stankovića u ovom trenutku ima i sedam igrača više koji su ušli u računicu, te je merodavnije gledati prosečnu vrednost. U skladu sa tim parametrom situacija stoji ovako: Zvezda (1,52), Partizan (1,34) i Čukarički (586 hiljada).

Poređenja radi, prema podacima specijalizovanog portala Transfermarkt, ukupna vrednost tima Crvene zvezde je prošle godine u ovo vreme iznosila 66 miliona evra. Više nego duplo manje vredeli su igrači Partizana (30), a treće mesto delili fudbaleri Čukaričkog i Vojvodine (14).

Foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto
Foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto

Ekipa sa Banovog Brda glavni je konkurent “večitim” i sigurno da neće kuburiti sa ostankom na snazi pravila “bonus” igrača. Čukarički na teren može da izvede i kompletan tim (sa sve klupom) mladih fudbalera koji ispunjavaju taj uslov. Pored ostanka ovog starog, važno je i jedno novo pravilo. Više neće biti moguće odlaganje utakmica zbog bolesti igrača.

Sezona za nama obilovala je pomeranjem termina mečeva, što je posledično dovelo do zgusnutog rapsoreda. Nalaz iz medicinskih ustanova, potpisan od doktora i uredno zaveden, sa delovodnim brojem, bio je dovoljan razlog za odlaganje mečeva svih rangova. Od naredne sezone, odlaganje će biti moguće samo u dva slučaja:

1) ponovno proglašenje epidemije kovida 19 ili druge virusne infekcije

2) potvrda da klub nema najmanje 13 zdravih licenciranih igrača, od kojih jedan mora biti golman

Ukoliko klubovi ne budu radili u skladu sa tim, utakmica će biti registrovana službenim rezultatom (3:0) u korist protivnika.

Parovi prvog kola

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Superliga Srbije, 1. kolo:
Petak
20.00 Voždovac – Novi Pazar
Subota
20.00 Javor – Partizan
20.00 Mladost Lučani – Spartak
20.00 Čukarički – TSC
Nedelja
20.00 Crvena zvezda – Radnički Niš
20.00 Radnik – Mladost GAT
20.00 Vojvodina – Napredak
Ponedeljak
20.00 Kolubara – Radnički Kragujevac

Ovogodišnje izdanje Superlige u petak na "krovu“ otvaraju ekipe Voždovca i Novog Pazara. Tim iz srpske prestonice bi u novu sezonu mogao da uđe bez dvojice ponajboljih igrača. Nikola Vujnović je na pozajmici u MLS timu Kanzasa makar do zime, a njegova sudbina nakon toga nije poznata. Sa druge strane, izvestan je i odlazak Miloša Pantovića koji se dovodio u vezu sa Partizanom.

Bez obzira na to, imaju ulogu favorita protiv tima koji se i drugi put u nizu izvukao. Pretprošle sezone Pazarce je spasao jedan bod, usledio je prelazni rok sa ogromnim brojem pridošlica, pa je opet bilo napeto. U plej-ofu baraža sa IMT-om ih je u eliti zadržao gol u gostima (kojeg, kao što je rečeno, ove godine neće biti), te će sa novopridošlim trenerom Vladimirom Gaćinovićem u sezoni pred nama tražiti ostanak u Superligi sa nešto manje neizvesnosti.

Već u subotu na teren izlaze crno-beli koji su u poslednjem pripremnom meču poraženi protiv Fenerbahčea minimalnim rezultatom. Tome je kumovala greška Nemanje Stevanovića, baš kao što je i u meču sa Klužom pobedu rumunskoj ekipi doneo Aleksandar Popović. Da nije bilo pobede protiv Spartaka iz Trnave (3:0), trener tima iz Humske Ilija Stolica bi imao više razloga za brigu.

Dvojica povratnika u crno-beli dres u vidu Markovića i Šehovića, povratnik u srpski fudbal generalno Aleksandar Filipović i sunarodnik Rikarda Gomeša, Patrik Andrade, su za sada pojačanja Partizana koja će od starta moći da pomognu Partizanu.

Foto: Starsport/Miroslav Todorovic
Foto: Starsport/Miroslav Todorovic

"Partizan je veliki klub koji mora da osvaja titule, ja sam došao da to i ostvarim. Daćemo sve od sebe da to uradimo. I ja i cela ekipa imamo jasan cilj", rekao je Aleksandar Filipović, jedno od pojačanja Partizana ovog leta.

Subotnji program dopunjuju Mladost iz Lučana koja će ugostiti Spartak. Subotičani počinju klupsko poglavlje bez Lazara Tufegdžića koji je otišao put Bugarske kod Saše Ilića i to protiv ekipe koja bez trenera ulazi u novu sezonu nakon odlaska Dragiše Žunića.

Pored tog meča, igra se i na Banovom brdu verovatno i derbi kola između Čukaričkog i TSC-a. Tim iz Bačke Topole je u plej-of ušao sa pozicije koja bi ih vodila u Evropu, samo da bi u toj fazi došlo do pada forme zbog koje su naposletku prepustili “meraklijama” plasman u kvalifikacije za Ligu konferencija.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

"Imamo najveće ciljeve, ali treba biti realan. Naravno, ne bi trebalo ni odustajati lako, Evropa, kup to je cilj. Uvek je lepo završiti sezonu u vrhu, izlaskom na međunarodnu scenu. Da li ćemo biti bolji ili ne sledeće sezone, ne mogu da kažem, ali se nadam", poručio je Dušan Kerkez, novi šef struke Čukaričkog.

Njihov rival u prvom kolu je i najbliži pratilac Zvezde i Partizana, što je naročito impresivno kada se pogleda broj mladih igrača na raspolaganju novom treneru Dušanu Kerkezu koji u dosadašnjem toku trenerske karijere ima osvojen kiparski kup. Cilj za obe ekipe je identičan – plasman u neko od evropskih takmičenja naredne sezone. Čuka će jedno igrati i ovog leta, makar kvalifikacije za Ligu konferencija gde ih je prošle sezone eliminisao Hamarbi koji je tada predvodio akutelni trener Malmea Miloš Milojević.

U nedelju svoju kampanju započinju branioci titule. Tim Dejana Stankovića već na startu ima nezgodnog rivala u vidu Radničkog iz Niša koji je predstavljao svojevrsno iznenađenje prošle sezone. Iskusni Tomislav Sivić je zadržao Novi Pazar u Superligi i za to je nagrađen preuzimanjem ekipe iz južnog dela Srbije koja će igrati u kvalifikacijama za Ligu konferencija. Za te potrebe je dovedeno i kapitalno pojačanje u vidu Saše Marjanovića, kapitena i najboljeg igrača Napretka u prošloj sezoni.

Foto: Pedja Milosavljevic/starsport/2022
Foto: Pedja Milosavljevic/starsport/2022

"Pred nama je jedna od najvažnijih sezona u novijoj istoriji kluba. Imaćemo priliku da dva puta obezbedimo Ligu šampiona, prvo sad u letnjim kvalifikacijama, a potom i na kraju sezone, ako budemo šampioni. Svesni smo da neće biti lako, ali znamo zbog čega treniramo i radimo i da su ciljevi koje smo postavili pred početak priprema izuzetno realni i dostižni. Želimo da odbranimo duplu krunu, ali i da obezbedimo grupnu fazu nekog evropskog takmičenja. Svi tome težimo i verujem da ćemo uspeti", izjavio je fudbaler Crvene zvezde Aleksandar Katai.

Uprkos tome, sve sem pobede crveno-belih bi bilo veliko iznenađenje. Zvezda se prošle godine mučila na pojedinim mečevima protiv slabijih rivala, naravno najpre protiv Radnika iz Surdulice koji im je “otkinuo” pet bodova. Tim putem je tim iz Ljutice Bogdana doveo sebe u situaciju da trka za titulu nije u njihovim rukama.

Iz kluba su više puta naglasili da to više ne bi smelo da se događa, a naročito nakon skupih pojačanja koja se dovode ovog leta. Već je za dva miliona stigao Osman Bukari iz Genta, dok je Kings Kangva plaćen 700 hiljada evra. Najavljuje se i dovođenje napadača, za čije obeštećenje je postavljena gornja granica od tri miliona evra.

Čak i da zanemarimo sve to, titula je na “Marakani” uvek imperativ, a imaće i priliku da treću sezonu u nizu osvoje duplu krunu. Ne sluti na dobro ako je suditi prema pripremnim utamicama. Poraz, remi i pobeda protiv slovenačkih ekipa i poraz od Zenita u Sočiju nisu ohrabrujući, ali je svakako reč o nezvaničnim utakmicama.

U isto vreme u pomenutoj Surdulici počinje meč između tamošnjeg Radnika na premijeri u eliti za Mladost GAK koju je preuzeo Branko Žigić, brat nekadašnjeg člana Zvezde i Valensije Nikole Žigića. Mladi stručnjak voli da igra ofanzivno, iz Zvezde su stigla baš takva dva igrača (Radulović i Babić), ali je pitanje koliko će to biti izvodljivo u ekipi koja se prevashodno bori za opstanak.

Igra se i u Novom Sadu gde će Vojvodina ugostiti Napredak na čiju klupu je seo iskusni Dušan Đorđević koji je u sezoni za nama bio jedini neporaženi trener u direktnim duelima sa Crvenom zvezdom.

foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs
foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Program prvog kola u ponedeljak u Lazerevcu zatvaraju Kolubara i Radnički iz Kragujevca. Dve ekipe koje su se u sezoni za nama borile za opstanak će to raditi i u narednoj. Kolubara je punila novinske stupce kada je dovela najveće pojačanje ovog leta i nekada veliku nadu hrvatskog nogometa Anta Vukušića. To im nije strano, s obzirom na fijasko koji uključuje sada ponovo aktuelnog trenera te ekipe Dejana Đurđevića. Nekadašnji šef struke OFK Beograda je otpušten u aprilu nakon što je članove uprave nazvao amaterima, samo da bi se vratio dva meseca kasnije kada je popularnom “Švabi” očigledno oprošteno zbog takvih komentara u javnosti.

Ništa manje burno nije bilo ni na klupi protivnika na premijeri. Najpre je nekadašnji igrač “čarapana” Nenad Laltović preuzeo ekipu u nepovoljnoj situaciji i uradio ono što je gotovo u svakom timu koji je trenirao – napravio rezultat. Radnički je opstao, a Lalatović otišao put Banjaluke gde je sa sobom poveo i tri igrača Kragujevčana. Na njegovo mesto je stigao Dejan Joksimović, čovek koji je i igračku i trenersku karijeru započeo na “Čika Dači”. Bio je i kapiten Radničkog sa kojim je na poziciji trenera obezbedio plasman u Superligu pre tri godine.

Transferi

Foto: FK Crvena zvezda
Foto: FK Crvena zvezda

Treneri
Dejan Stanković (Crvena zvezda)
Aleksandar Stanojević ➡️ Ilija Stolica (Partizan)
Milan Lešnjak ➡️ Dušan Kerkez (Čukarički)
Žarko Lazetić (TSC)
Radoslav Batak ➡️ Tomislav Sivić (Radnički Niš)
Aleksandar Linta ➡️ Nebojša Jandrić (Voždovac)
Dragan Radojičić ➡️ Milan Rastavac (Vojvodina)
Zoran Milinković ➡️ Dušan Đorđević (Napredak)
Dragiša Žunić ➡️ ? (Mladost Lučani)
Dušan Đorđević ➡️ Aleksandar Linta (Radnik)
Slavko Petrović (Spartak)
Veroljub Dukanac ➡️ Dejan Đurđević (Kolubara)
Nenad Lalatović ➡️ Dejan Joksimović (Radnički Kragujevac)
Tomislav Sivić ➡️ Vladimir Gaćinović (Novi Pazar)
Ljubomir Ristovski ➡️ Branko Žigić (Mladost GAT)
Igor Bondžulić (Javor)

Crvena zvezda
DošliOsman Bukari (Gent), Kings Kangva (Arsenal Tula), Vuk Bogdanović (Rad)
Otišli ⛔️ Srđan Babić (Almerija, Španija), Milan Gajić (CSKA Moskva, Rusija), Andrej Đurić (Domžale, Slovenija, pozajmica), Andrija Radulović (Mladost GAT, pozajmica), Ilija Babić (Mladost GAT, pozajmica), Miloš Gordić (Spartak, pozajmica), Loi Dioni (Anže, kraj pozajmice), Dejan Vidić (IMT), Luka Marković (slobodan agent)

Partizan
DošliFuseni Dijabate (Trabzonsport, Turska), Zlatan Šehović (Hapoel, Netanja, Izrael), Aleksandar Filipović (BATE Borisov), Patrik Andrade (Karabah, Azerbejdžan), Svetozar Marković (Olimpijakos)
Otišli ⛔️ Marko Jevtović (Gazijantep, Turska), Nemanja Miletić (Omonija, Kipar), Lazar Slavković (Novi Pazar), Milan Smiljanić (Mornar Bar) Bojan Ostojić, Lazar Marković, Miloš Jojić, Aleksandar Miljković, Lazar Pavlović, Rajko Brežančić, Ivan Obradović (istekao ugovor)

Čukarički
DošliĐorđe Ivanović (Šahtjor Soligorsk, Belorusija), Luka Adžić (Cvole, Holandija), Nikola Vujadinović (Radnički Niš), Stefan Tomović (Proleter NS), Mohamed Badamosi (Kortrajk, pozajmica)
Otišli ⛔️ Marko Rakonjac (Lokomotiva Moskva), Strahinja Tanasijević (istekao ugovor), Mitar Ergelaš (Novi Pazar, pozajmica), Norman Kempbel (Javor Matis), Aleksandar Kadijević (OFK Vršac, pozajmica), Vukašin Braunović (OFK Vršac, pozajmica), Milutin Vidosavljević i Luka Zorić (Radnički Kragujevac, pozajmica)

Radnički Niš
DošliOgnjen Ajdar (Čukarički), Stefan Dimić (Novi Pazar), Maka Gaku (Žura Doloa, Francuska), Saša Marjanović (Napredak), Sava Petrov (Mladost), Stefan Dimić (Novi Pazar), Nikola Stajić (Grafičar), Anton Tolordava (Telavija, Gruzija)
Otišli ⛔️ Nikola Vujadinović (Čukarički), Filip Kasalica (Grafičar), Aleksandar Bogdanović i Viktor Živojinović (Jedinstvo UB), Evgenij Pavlov (Vršac), Nikola Stanković (Mladost GAT), Ognjen Bjeličić (Hamrun Spartans, Malta), Aleksandar Kovačević i Stefan Ilić (slobodni igrači)

Voždovac
Došli
Arihiro Sentoku (Podgorica), Nikša Vujanović (Rudar Pljevlja, Crna Gora), Borislav Burmaz (Radnički 1923), Andrija Katić (bez kluba), Branislav Marković (Mačva), Mihajlo Mikan (OFK Beograd)
Otišli ⛔️ Justas Lasickas (Olimpija, Slovenija), Nemanja Milojević (Kolubara), Nemanja Cvetković (Leotar Trebinje, BiH), Marko Gjorgijevski (Akademija Pandev, Severna Makedonija), Stefan Tešić (Budućnost Krušik), Filip Stanisavljević, Mihajlo Blagojević, Alen Mašović, Filip Avrić I Seku Keita (slobodni igrači)

TSC
Došli
Nemanja Stojić (Metalac), Saša Jovanović (Mladost Lučani), Miloš Cvetković (Mladost Lučani), Mihajlo Milosavić (Crvena zvezda, omladinski tim)
Otišli ⛔️ Nemanja Tomašević (Sarajevo, BiH), Dino Dolmagić (Javor Matis), Dušan Stojilković (Radnički Kragujevac), Boris Varga (Pjunik Jerevan, Jermenija), Petar Škuletić i Dejan Milićević (slobodni igrači)

Vojvodina
DošliRadomir Milosavljević (Mladost), Iv Baraj (slobodan igrač), Nemanja Nikolić (Spratak), Uroš Nikolić (Makabi Tel Aviv, Izrael), Lazar Carević (Barselona “B”), Mamadu Traore (Estrelja Amadora, Portugal)
Otišli ⛔️ Emil Rockov (Fehervar, povratak sa pozajmice), Momčilo Mrkaić (Borac Banjaluka, BiH), Miljan Vukadinović (Tobol Kostanaj, Kazahstan), Vladimi Kovačević i Novica Maksimović (Mladost GAT), Vukašin Bogdanović (Radnik), Goran Vukliš (slobodan igrač)

Napredak
Došli
Marko Šarić (Nefči, Azerbejdžan), Nikola Vukajlović (Inđija), Bojan Čečarić (Novi Pazar), Klemen Bolha (Aluminij, Slovenija), Nikola Petrić (Proleter, Novi Sad)
Otišli ⛔️ Saša Marjanović (Radnički Niš), Milan Spremo (Borac Banjaluka, BiH), Marko Bačanin (OFK Železničar, Pančevo), Nemanja Mladenović (Pjunik Jerevan, Jermenija), Petar Đuričković (slobodan agent)

Radnik
Došli
Andrija Milić (Spartak), Vukašin Bogdanović (Vojvodina)
Otišli ⛔️ Miloš Ostojić (Mladost, Lučani), Nikola Radmanovac (Baltika, Kalinjingrad, Rusija), Ognjen Dimitrić (OFK Železničar), Edin Biber (Igman Konjic, BiH), Darko Bjedov, Željko Dmitrov, Predrag Đorđević (slobodni agenti)

Kolubara
Došli
Ante Vukušić (Tuzla siti, BiH), Milan Delević i Vanja Ilić (OFK Žarkovo), Nemanja Milojević (Voždovac)
Otišli ⛔️ Uroš Đuranović (Kečkemet, Mađarska), Petar Bojić (povratak sa pozajmice, Sepsi, Rumunija), Đorđe Đurić (Grafičar), Miloš Zečević (Rudar Pljevlja, Crna Gora), Đurađ Dobrijević (Loznica), Dejan Uzelac, Marko Vučetić, Nenad Stanković, Marko Simić i Dejan Đenić (slobodni agenti)

Mladost
Došli
Miloš Ostojić (Radnik), David Dunđerski (Spartak), Žarko Udovičić (slobodan agent), Filip Babić (Loznica)
Otišli ⛔️ Đorđe Gordić (Mančester siti, Engleska), Bogdan Milošević (Zvijezda 09, BiH), Radomir Milosavljević (Vojvodina), Saša Jovanović (TSC), Miloš Cvetković (TSC), Zoran Danoski (Novi Pazar), Sava Petrov (Radnički Niš), Janko Tumbasević (Spartak), Zarija Lambulić (Mladost GAT), Ivan Kostić (ENP, Kipar), Ante Hrkać (Tuzla siti, BiH)

Spartak
Došli
Marko Obradović (slobodan igrač), Dimitrije Tabaković (Proleter), Vladimir Vitorović (Brodarac), Lazar Stajković (Brodarac), Janko Tumbasević (Mladost, Lučani), Ognjen Mitrović (Proleter), Miloš Gordić (Crvena zvezda, pozajmica), Aleksandar Tanasin (Proleter)
Otišli ⛔️ Lazar Tufegdžić (CSKA Sofija), David Dunđerski (Mladost, Lučani), Andrija Rajović (FK Iskra, Crna Gora), Filip Tomašković (Rogaska, Slovenija), Nemanja Nikolić (Vojvodina), Milan Jelovac (OFK Petrovac), ), Milan Jezdimirović, Nemanja Mihajlović, Andrija Bogićević, Lazar Milutinović i Stefan Milošević (slobodni agenti)

Novi Pazar
Došli
Periša Pešukić (Iskra Danilovgrad, Crna Gora), Mitar Ergelaš (Čukarički, pozajmica), Zoran Danoski (Mladost), Filip Kljajić (bez kluba), Lazar Slavković (Partizan), Predrag Ristanović (Radnik, Bijeljina), Žan Medved (Slovan Bratislava, pozajmica), Miloš Mijić (Balzan, Malta)
Otišli ⛔️ Stefan Dimić (Radnički Niš), Nikola Vlajković (Radnički 1923), Dejan Parađina (OFK Vršac), Bojan Cecarić (Napredak), Mirza Delimeđac (Septemvri Sofija, Bugarska), Miloš Kalezić (Sutjeska Nikšić, Crna Gora)

Radnički Kragujevac
Došli
Dušan Stojiljković (TSC), Dušan Cvetinović (slobodan agent), Damjan Krajišnik (Metalac), Nikola Vlajković (Novi Pazar), Filip Ivanović (Teuta, Drač, Albanija), Luka Zorić (Čukarički), Milutin Vidosavljević (Čukarički, pozajmica)
Otišli ⛔️ Milenko Škorić (Metalac), Nedeljko Piščević, Nikola Andrić i Marko Gajić (Borac Banjaluka, BiH), Uroš Arsenijević (Opatija, Hrvatska), Đorđe Lazović (slobodan agent)

Mladost GAT
Došli
Vladimir Kovačević i Novica Maksimović (Vojvodina), Nikola Stanković (Radnički Niš), Miroslav Maričić (Javor Matis), Andrija Radulović i Ilija Babić (Crvena zvezda, pozajmica), Milan Mirosavljev (Liepaja, Letonija), Marko Mandić (Bačka), Zarija Lambulić (Mladost), Danilo Miladinović (Brodarac), Milan Mirosavljev (Partizani, Albanija)
Otišli ⛔️ Milan Vidakov (Vojvodinam kraj pozajmice), Nenad Sević (Jedinstvo UB), Srđan Dimitrov, Miloš Savanović i Damjan Gojkov (slobodni agenti)

Javor
Došli
Luka Gojković (Rad), Aleksandar Vulić (OFK Žarkovo), Kristijan Tojčić (Mačva, Šabac), Milan Obradović (Visla Plok, Poljska), Dino Dolmagić (TSC), Kosta Janjić (Sloga, Požega), Norman Kempbel (Čukarički), Marko Maletić (Top Os, Holandija), Petar Gigić (OFK Železničar), Aleksandar Deljanin (Rad)
Otišli ⛔️ Marko Jevremović (ENP, Kipar), Vanja Zvekanov (Haladaš, Mađarska), Miroslav Maričić (Mladost GAT), Obiora Odita (OFK Železničar), Damir Kahriman, Nikola Dimitrijević, Nemanja Lakić-Pešić I Ivan Joković (slobodni agenti)

---------------------------
Dušan Đukanović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu