Poglavlje 16

Od osamostaljenja 2006. Superliga Srbije zna samo za dva šampiona – Partizan i Crvenu zvezdu.

Dušan Đukanović
Podeli
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Na kraju sezone koja nam predstoji crveno-beli imaju priliku da se izjednače po broju titula šampiona Srbije (trenutno 8:7 za Partizan), ali klub iz Humske svakako neće samo položiti oružje pred "večitim“.

Možda je i jaz između dve ekipe trenutno prevelik te ekipa Aleksandra Stanojevića neće imati drugog izbora.

Kako bilo, preostalih 14 ekipa (ligu napustilo šest ekipa, te je, umesto prošlogodišnjih 20, ponovo čini 16) pokušaće da pomrse račune beogradskim velikanima najpre u 30 kola regularne sezone, a potom i u plej-of fazi koju će činiti osam najboljih.

Onih drugih, najgorih osam boriće se u plej-autu za opstanak.

Broj stranih igrača koji istovremeno mogu da budu na terenu ostao je isti, četiri, ali je značajna novina njihov neograničen broj na klupi za rezervne igrače.

Takođe, došlo je i do promene u vezi sa brojem bonus igrača. Klubovi su dužni da meč započnu sa barem jednim domaćim igračem uzrasta do 21 godine, a njega tokom meča mogu zameniti isključivo domaćim igračem istog uzrasta.

Foto: FSS
Foto: FSS

Superliga Srbije od ove sezone uvodi i veliku novinu u vidu od starta osporavane VAR tehnologije.

Proces implementacije započet u oktobru 2019. godine napokon je završen te će se nova tehnologija primenjivati od prvog kola na svim terenima u najjačem rangu takmičenja.

Ove sezone gledaćemo novajliju u Superligi u vidu Kolubare, koja je zajedno sa Radničkim iz Kragujevca obezbedila plasman u elitni rang.

Najmlađe ekipe u ligi su Spartak iz Subotice i Metalac iz Gornjeg Milanovca sa prosekom godina od 21,8.

Najstarije timove ima pomenuta Kolubara i Crvena zvezda (26,1), a odmah iza je Partizan (26).

Najviše stranaca u svojim redovima imaju crveno-beli (14), a prate ih Partizan (9), Čukarički (8) i Voždovac (7).

Najskuplji ili bolje rečeno tim sa najvećom vrednošću ima Crvena zvezda. Ona se procenjuje na ukupno 66 miliona evra. Više nego duplo manje vrede igrači Partizana (30), a treće mesto dele fudbaleri Čukaričkog i Vojvodine (14).

Crvena zvezda – Vojvodina

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Kada su u pitanju parovi prve runde, poludirigovanim žrebom je odlučeno da Crvena Zvezda igra derbi kola već na startu protiv Vojvodine.

Klub iz Ljutice Bogdana je tokom leta napustio Nemanja Milunović koji je otišao put Turske, dok se Dijegu Falćineliju završila pozajmica te je on ponovo u matičnoj Bolonji.

Adekvatna zamena u vidu Aleksandra Dragovića dovedena je na štoperskoj poziciji, dok se čini da je Lois Dioni iz Anžea samo prelazno rešenje u napadu do zime i dolaska Ohija Omojiužanfa iz Moldea.

Dvojica povratnika iz perioda Vladana Milojevića su ponovo u timu – Srđan Babić i Nenad Krstičić.

Razmišljaju u Zvezdi i o budućnosti te su opremu zadužili 19-godišnji ofanzivni vezista iz Pančeva Petar Stanić i desni bek Inđije Marko Ilić.

Šef stručnog štaba aktuelnog šampiona Dejan Stanković istakao je da je Vojvodina najteži rival za prvi meč u sezoni.

“Vratio se pravi fudbal, očekujem da dođe maksimalan broj navijača i da pozdrave momke, jer smo to zaslužili. Odmah derbi kola. Vojvodina je mnogo promenila, počev od trenera do igrača. Podmladili su se. Znam Đoleta (Slavoljub Đorđević) vrlo dobro, napravio je ozbiljan posao sa Radnikom. Fajter je, napreduje i preneće energiju na momke. Nama su ciljevi jasni, ne gledamo korak unapred. Svaka sledeća utakmica je najvažnija”, izjavio je Stanković.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Gosti iz Novog Sada tokom ovog leta izgubili su nekoliko ponajboljih igrača. Štoper Siniša Saničanin je otišao u Partizan, Petar Bojić se uputio u Rumuniju, Slavko Bralić se vratio u domovinu u ekipu Osjeka, dok je Nikoli Andriću istekao ugovor.

Za potonjeg “lale” su zamenu našle u redovima crno-belih. Klub je pojačao Luka Cucin, a stigao je i štoper Dušan Stevanović iz Radnika, kao i Busnić iz Rada i Bastajić iz Inđije.

Novi trener Vojvodine ističe da cilj nije samo igranje u Evropi, nego da će se tim nadmetati i za najviše ciljeve.

“Borićemo se da osvojimo i prvenstvo i Kup Srbije, ali ne znam da li ćemo uspeti u tome. Znam da ćemo raditi. Po karakteru sam optimista i to hoću da prenesem i na igrače. Crvena zvezda ima možda i najjači tim u poslednjih deset godina, imaće i publiku na svojoj strani i biće baš teško, čak je i tradicija uz crveno-bele. Ne bih da pričam o drugom kolu, ali mogu samo da kažem da ćemo u svakom meču ići na pobedu”, smatra Đorđević.

Crvena zvezda će imati i značajnu prednost, s obzirom na to da se publika nakon godinu dana vraća na stadion.

Okosnicu beogradskog kluba i u narednoj sezoni bi trebalo da čini trio Katai-Ivanić-Ben, a sigurno da u redovima crveno-belih postoji nada da će Bakajoko i Falko, nakon nešto sporijeg starta (kao što je uostalom bio slučaj i sa pomenutim Ivanićem), opravdati očekivanja.

Više od toga navijači bi svakako želeli da vide nastavak razvoja mladih igrača poput Željka Gavrića, Strahinje Erakovića, Njegoša Petrovića, Veljka Nikolića i Nikole Krstovića. Možda i da neko nov iz omladinskog pogona dobije priliku.

Važno je napomenuti i da obe ekipe nekoliko dana nakon ovog meča očekuju obaveze u Evropi. Vojvodina u okviru drugog kola kvalifikacija za Ligu konferencija gostuje litvanskom Panevežisu, dok će Crvena zvezda, takođe u okviru drugog kola kvalifikacija samo za Ligu šampiona. put Kazahstana gde ih očekuje Kairat.

Proleter – Partizan

Foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto
Foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto

Partizan u novoj sezoni ima jedan cilj – prekinuti četiri godine dugu dominaciju Zvezde.

Kako kaže šef stručnog štaba, da biste u Srbiji osvojili titulu morate da pobedite u svim utakmicama.

“U Srbiji ne smete nikada da pogrešite, ovo je jedinstveno prvenstvo u svetu gde morate da pobedite sve utakmice da biste osvojili titulu, ne smete jednu da izgubite. Ne tražim alibi, ali teško je boriti se sa ekipom koja za četiri godine izgubi četiri utakmice. Nijedna liga na svetu nema tu situaciju, da ima ekipu koja četiri godine pobeđuje u kontinuitetu”, izjavio je Stanojević.

Klub su tokom leta pojačali, pored već pomenutog Saničanina, dva povratnika u vidu Danila Pantića i Rikarda Gomeša.

Klub je napustio Banjak koji je prešao u Kairat, a okončane su pozajmice Svetozara Markovića i Filipa Stevanovića, te će oni put Grčke, odnosno Engleske.

Prelazni rok u Humskoj nije gotov, ali će on umnogome zavisiti od uspeha u Evropi. Za manje od nedelju dana Partizan u Ligi konferencija očekuje duel sa ekipom Dunajske Strede u okviru drugog kola kvalifikacija.

Foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto
Foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto

Crno-bele u prvom kolu očekuje gostovanje u Novom Sadu protiv Proletera u kojem će bito neznatno oslabljeni.

“Ima nekih sitnih povreda, Nikola Terzić recimo, Ivan Obradović je dobio neki udarac… Suma nije spreman i biće van konkurencije. Filip Holender je u boljem stanju, jer je bio u nekom takmičarskom ritmu, ali nije na 100 odsto, biće svakako u konkurenciju. Rikardo Gomeš je spreman, videćemo za kolo. Počinje svakako, dobro izgleda. Takođe igraće i Nemanja Jović", poručio je Stanojević.

Fudbaler Partizana Saša Zdjelar odlučan je u nameri da trofeje vrati u Humsku.

"Nova sezona, nova dokazivanja, to uvek kažem. Dolazimo u sitauciju da nastavljamo prošlu sezonu, gde smo imali veliki niz pobeda. Idemo utakmicu po utakmicu i ciljevi su uvek najviši kada si u Partizanu. Daćemo sve od sebe da trofeje vratimo u našu kuću i da pokažemo svima da vredimo", jasan je Zdjelar.

Njihov rival u prvom kolu ekipa Proletera napravila je veliki broj transfera ovog leta. Od pojačanja u javnosti su najviše odjeknula imena Kolumbijca Dilana Ortiza, kao i Andrije Kaluđerovića kojem će to biti 23. klub u karijeri.

Ekipu je napustio veliki broj nosilaca igre iz prošle sezone. Bojan Kovačević je otišao na Kipar u ekipu Dokse, Milan Mirosavljev u Letoniju, Aleksa Pejić u beloruski Soligorsk, dok je brazilski štoper Leandro Pinto ostao u Srbiji gde će nastupati za TSC.

Ostali parovi

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Ovogodišnji program Superlige na Banovom Brdu otvaraju ekipe Čukaričkog i Voždovca.

Ekipa Dušana Đorđevića poslednji je predstavnik Srbije u Evropi ove godine. Njihova prva prepreka na putu ka grupnoj fazi Lige konferencija je azerbejdžanski Sumgait.

Klub je nedavno napustio talentovani levi bek Dimitrije Kamenović koji je u višemilionskom transferu prešao u Lacio.

Norman Kembel, Ibrahima Ndiaje, Nikola Čolić, Bojan Roganović i Aleksa Janković za sada su pojačanja Čukaričkog čiji će cilj i ove sezone biti da izbore plasman u Evropu.

U tom pohodu predvodiće ih kapiten Marko Docić.

Voždovac je prošle sezone prežaljen i gotovo viđen kao novi učesnik drugog ranga takmičenja, ali su se spasili zahvaljujući boljoj gol razlici.

Postavlja se pitanje da li će im to poći za rukom i ove sezone s obzirom na to da su klub napustili Jovan Nišić koji je otišao u drugu francusku ligu, Marko Gajić je potpisao za Univerzitateu gde će mu trener biti Adrijan Mutu, kao i pomenuti Jankovič koji se preselio na Banovo Brdo,

Od nešto zvučnijih pojačanja stigli su Miloš Pantović iz Crvene zvezde (proveo "na krovu" i prvi deo prethodne sezone) i štoper Nemanja Cvetković iz Kolubare.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

TSC i Novi Pazar svoju sezonu otvoriće u Bačkoj Topoli.

Ekipa čiji je nesumnjivi lider Nenad Lukić prošle godine jeste završila tik izvan mesta koje vodi u Evropu, ali sa čak 13 poena zaostatka u odnosu na četvrtoplasiranu Vojvodinu

Novopridošlice u vidu Leandra Pinta, Slobodana Stanojlovića i Stefana Vukića trebalo bi da pomognu da se evropski fudbal vrati na "Stadion Senta".

Ekipu Mladena Krstajića napustilo je nekoliko igrača među kojima su Borko Duronjić koji je pojačao Radnički iz Niša, Janko Tumbašević je otišao u Mladost, dok je mladi štoper Bojan Balaz prešao u redove rivala TSC-a u prvom kolu.

Pazarci su ovog leta doveli 15 pojačanja koja bi trebalo da ih spasu od ispadanja iz lige, a s obzirom na to da ih je od toga prošle sezone delio samo jedan bod.

Trener tog kluba Milan Milovanović je skeptičan povodom uvođenja VAR tehnologije.

"Tehnologija ne može da donese regularnost, nju donose ljudi. Ako su ljudi pravi i pošteni biće regularno, a tehnologija samo možda može da pomogne. Mislim da će stvarati nervozu. Kad čekaš na konačnu odluku je li gol ili nije, pa neka je to samo minut, da ne govorim o pet i više minuta, to znači da na terenu dobijamo pravi pakao", izjavio je.

Na programu u nedelju su četiri para. Od svih osam ekipa, treba očekivati da se najpre fokusiraju na opstanak u ligi i borbu za sredinu tabele, pre nego za više ciljeve.

Kolubara će u svom prvom meču u Superligi gostovati u Kruševcu ekipi Napretka, Radnik iz Surdulice kao domaćin otvara sezonu protiv Metalca, Mladost dočekuje povratnika u najjači rang takmičenja Radnički iz Kragujevca, dok će Radnički iz Niša put Subotice gde ih očekuje meč sa Spartakom.

Upravo je ekipa Radničkog najzanimljivija od pomenutih. Nenad Lalatović preuzeo je tim ovog leta, ali ih ubrzo i napustio kada je stigla ponuda iz Saudijske Arabije. Al-Batin je poslao primamljivu ponudu Lalatoviću za koga to predstavlja dugo priželjkivan početak karijere van Srbije.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Nišlije su od ovog leta jače za iskusnog golmana Damira Kahrimana, po krilima su stigli Duronjić i Vukadin Vukadinović, a vezni red ojačan je pridošlicom iz Sarajeva u vidu Aleksandra Pejovića.

Kako je rekao tada još uvek šef stručnog štaba Nenad Lalatović, doveden je i “Japanac koji će praviti razliku” – Rioheji Mićibući.

Treba očekivati da će Radnički u narednoj sezoni biti značajno jači u odnosu na prethodnu, a to i nije mnogo za tražiti s obzirom na to da su u onoj za nama opstanak izborili tek u poslednjem kolu.

Autor: Dušan Đukanović

Superliga, 1. kolo:

Petak

Čukarički – Voždovac (17:55)

Crvena zvezda – Vojvodina (20:00)

Subota

TSC – Novi Pazar (18:55)

Proleter – Partizan (21:00)

Nedelja

Spartak – Radnički Niš (18:55)

Mladost – Radnički 1923 (21:00)

Standings provided by SofaScore LiveScore

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu