MVP Jokić na novom zadatku

Sa Istoka prelazimo na Zapad – i odmah počinjemo sa Denver Nagetsima.

Podeli

Grafika: Sofascore

Atlantik –Drama sa Istoka

Central – Renesansa Bulsa u senci šampiona

JugoistokBogdanovi "jastrebovi" vrebaju iz senke

Denver Nagetsi su prošle sezone regularni deo završili sa skorom 47-25, u skraćenoj sezoni od 72 utakmice u regularnom delu, a procenat od 65,3% bio je odličan za povredama oslabljenu ekipu.

Srpski centar Nikola Jokić predvodio je svoju ekipu do 47 pobeda i trećeg mesta na Zapadu, a uz sjajne brojke koje je beležio i svaku odigranu utakmicu u sezoni, zasluženo je bio MVP regularnog dela.

Postao je prvi Srbin koji je to uspeo, prvi igrač Denver Nagetsa kojem je to pošlo za rukom i MVP sa 41. pozicije na NBA draftu, najniže u istoriji.

Priključite se B92.net ligi na NBA Fantasy

Kod je 805b419173

Drugi najbolji igrač ekipe Džamal Marej odigrao je 48 utakmica i povredio se u duelu protiv Golden Stejt Voriorsa, gde je stradao prednji ukršteni ligament kolena i odmah je bilo jasno da plejmejkera čeka duža pauza.

Bez Mareja, Nagetsi su dobro završili sezonu.

U međuvremenu su trejdovali Gerija Herisa i RJ Hemptona za krilnog centra Erona Gordona, sa kojim su pred početak ove sezone produžili ugovor na četiri godine.

Krilni centar Denver Nagetsa koji je ove zime došao u ekipu, dobio je novi četvorogodišnji ugovor vredan 92 miliona dolara iliti 23 miliona dolara po sezoni.

O poslednjoj godini ugovora za sezonu 2025/26 odlučivaće Eron Gordon, takozvani "Player option".

PG: Marej, Kampaco, Moris

SG: Barton, Rivers, Hauard, Hajland

SF: Porter, Dozir

PF: Gordon, Džamajkl Grin, Džef Grin, Bol, Čančar

C: Jokić, Nađi

Trener: Majk Meloun

Još veći ugovor dobio je Majkl Porter Džunior.

Majkl Porter Džunior je bio projektovan za prvog pika, ali se dogodila ona nezgodna povreda leđa i počeo je da gubi vrednost. Nagetsi su ga uzeli sa 14. pozicije i po svemu sudeći uboli su ‘džekpot’.

Porter je prošle sezone prosečno beležio 19 poena i 7 skokova, a od marta do juna je imao "ludu" seriju od 21.9 poena u proseku, uz 7,8 skokova na 56% šuta iz igre, 46% za 3 poena i 80% sa linije za slobodna bacanja.

Nagetsi su rešili da zaključaju Portera i on je dobio maksimalni ugovor na pet godina, koji bi sa svim bonusima mogao da ide čak i do 207 miliona, ali za to je potrebno da se poklopi mnogo stvari.

Zagarantovano će zaraditi 172 miliona dolara i sada se od njega očekuje mnogo.

Denver je ugovorom koji je dao Porteru postao prvi tim u istoriji koji je dao tri maksimalna ugovora igračima koje je draftovao – Mareju (7. pik), Porteru (14. pik), Jokiću (41. pik).

Sada nema nazad – Denver u budućnost ide sa svojom velikom trojkom, kojoj pomaže Eron Gordon, pa za vrhunske Ol-star igrače više nema mesta u seleri kepu i sada će njih četvoricu morati da okruže igračima uloge.

Nagetsi su napravili veliki uspeh u prošloj sezoni, pošto su bili treći na jakom Zapadu, a onda izbacili Portland TrejlBlejzerse u prvoj rundi, iako je to malo ko očekivao.

Pobedili su ih u šest utakmica bez Mareja, Bartona, Morisa i Dozira, ali za Finiks nisu imali više snage – bili su istrošeni i nisu mogli protiv energije Sansa, koji su imali mnogo bolju rotaciju, ali koji su i na kraju krajeva otišli u finale, tako što su pored Denvera izbacili Lejkerse i Kliperse.

Majk Meloun može da bude ponosan na svoju ekipu i prošlu sezonu, ali sada sve to mora da se zaboravi i da se krene ispočetka.

Draftovali su ove godine sa 26. mesta sjajnog poentera Našona Hajlanda, poznatom pod nadimkom Bouns, koji je u predsezoni odigrao najviše minuta u čitavoj ligi, bio jedan od najboljih poentera sa sjajnim procentima, a i u letnjoj ligi je dosta igrao, takođe je bio među vodećima po minutaži.

Deluje da se nametnuo i da će imati svoju ulogu na bekovskoj poziciji ove sezone, uz Markusa Hauarda, koji je takođe sjajno igra u predsezoni.

Otišli su malo korišćeni Šakil Herison, koji je došao kao ispomoć posle silnih povreda bekova, Džaval Mekgi koji nije često ni dobijao šansu i veteran Pol Milsap, koji je dugo bio u Denveru i koji je Nagetsima odlično naplatio godine provedene kod njih, iako nikada nije pružao partije koje su vredne taj novac. Osim u seriji protiv Klipersa u bablu, za šta mu treba skinuti kapu.

Veteransko mesto Milsapa popunio je Džef Grin, koji sada u poznim godinama može da igra na tri pozicije, a njegov prezimenjak Džamajkl je ostao, pa se očekuje da oni vode priču sa klupe.

Vil Barton i Monte Moris su se oporavili, pa će po svemu sudeći njih dvojica u startnu petorku dok nema Džamala Mareja.

Ostin Rivers će se za razliku od prošlosezonskih plej-of serija preseliti na klupu, kao i Fakundo Kampaco.

Vlatko Čančar je ostao, a videćemo da li će on, Zik Nađi i Bol Bol dobijati nešto više minuta ove sezone.

Denver je ponovo ekipa za Top 4 na Zapadu, mada pored Lejkersa, Jute, Finiksa i sada svežeg Golden Stejta, uz uvek neugodne Maverikse i TrejlBlejzerse, biće jako teško doći do tog mesta.

S obzirom da pred svaku sezonu ljudi nešto i ne veruju u Nagetse, sa najboljim centrom i najboljim igračem lige iz prošle sezone, sa motivisanim Gordonom i Porterom, svim zdravim igračima u rotaciji, iskusnim starim kajlama koji će povući kada treba, deluje da će opet iznenaditi sve.

Realno je da ostvare 50 pobeda i imaju skor 50-32, a ispod 45 pobeda u regularnoj sezoni sigurno neće ići.

Ne zna se još kada bi mogao da se vrati Džamal Marej, pa i od toga dosta zavisi šta dalje.

Jokić ponovo može da bude MVP kandidat, Porter može da bude kandidat za nagradu za igrača koji je najviše napredovao jer će više šutirati ove sezone i imati više loptu u rukama.

Juta Džez

Denver je bio drugi u diviziji prošle sezone jer je Juta bila prva, tačnije Džezeri su bili prvi na Zapadu i najbolja ekipa lige po skoru u regularnoj sezoni – 52-20.

Imali su najbolji procenat pobeda (72%) još od sezone 98/99 sa Karlom Melounom i Džonom Stoktonom, a ovo im je bila prva sezona sa 52 pobede još od 09/10 sezone sa Deronom Vilijamsom i Karlosom Buzerom.

U regularnoj sezoni bili su odlični. Džordan Klarkson je bio šesti čovek godine, Rudi Gober je bio defanzivac godine, Donovan Mičel odigrao je sezonu života i svi su bili sjajni.

PG: Konli, Batler


SG: Mičel, Klarkson,

SF: Ingls, Bogdanović, Gej, Olston

PF: O'Nil, Paskal, Azabuki

C: Gober, Vajtsajd

Trener: Kvin Snajder

U plej-ofu su ih malo povrede omele, malo je Tajron Lu sa Klipersima eksploatisao njihove visoke petorke i ispali su od tima iz Los Anđelesa u šest utakmica u polufinalu, iako se očekivalo da igraju sigurno finale Zapada, pošto su Klipersi bili bez Kavaja Lenarda.

Kvin Snajder u novu sezonu ulazi sa istim timom, na koji su dodali Rudija Geja i Hasana Vajtsajda, koje su potpisali kao slobodne agente, a kod njih je došao i Erik Paskal iz Voriorsa.

Otišao je Džordž Nijang i Juta je odradila dobar posao ovog leta, pošto je i produžila ugovor sa Majkom Konlijem, koji je prošle sezone prvi put u karijeri postao Ol-star.

Juta je ponovo favorit za Top 3 mesta na Zapadu i nemojte se iznenaditi ako opet budu prvi u konferenciji ispred Lejkersa.

Očekuje se sezona od 50+ pobeda, skor 57-25.

Portland TrejlBlejzers

Portland TrejlBlejzersi u novu sezonu ulaze sa novim trenerom Čonsijem Bilapsom, koji će debitovati kao glavni trener jedne NBA ekipe.

Posle devet godina otpušten je Teri Stots zbog razočaravajućeg rezultata u plej-ofu, s obzirom da su ispali u prvoj rundi od oslabljenih Denver Nagetsa.

Stots nije bio u dobrim odnosima sa Demijanom Lilardom, za kojeg se pričalo da bi čak možda mogao i da zatraži trejd, ali strasti su se smirile i Lilard ostaje u svom timu.

Čonsi Bilaps je prošle sezone radio u stručnom štabu Tajrona Lua u Klipersima, a američki mediji preneli su da je i Lilard imao svoju reč u odabiru novog trenera i Bilaps je već na prvoj konferenciji za medije kao trener Portlanda govorio da ima dobar odnos sa prvom zvezdom svoje nove ekipe.

PG: Lilard, Sajmons, Smit Jr.

SG: Mekalum, Meklemor, Litl

SF: Pauel, Snel, Braun

PF: Kovington, Nens

C: Nurkić

Trener: Čonsi Bilaps

Portland je ponovo bio aktivan tokom leta, kao i pred početak prošle sezone, i osim glavne okosnice tima u vidu Lilard – Mekalum – Nurkić, ponovo je dosta menjao.

Trejdovali su Derika Džonsa Džuniora u trejdu tri tima i kod njih je iz Klivlend Kavalirsa stigao Leri Nens Džunior.

Na slobodnom tržištu potpisali su Kodija Zelera, Bena Meklemora, Tonija Snela i Grega Brauna, dok su tim napustili Zek Kolins, Karmelo Entoni, Enes Kanter, Heri Džajls, Ronda Holis Džeferson i Ti Džej Lif.

Ugovor je produžen sa Normanom Pauelom i Portland je spreman za novu sezonu.

Ojačali su se u reketu, gde su imali dosta problema prošle sezone.

Plej-of ne bi trebalo da se dovodi u pitanje, ali će pored ’aždaja’ na Zapadu teško moći preko šestog mesta.

Očekuje se sezona od oko 43 pobede. Skor 43-39.

Minesota Timbervulvs

Kada je u trejdu za Viginsa stigao Dianđelo Rasel, najbolji prijatelj prve zvezde ekipe Karla Entonija Taunsa, očekivalo se da će ovaj tim imati bolje rezultate nego prethodnih godina, ali to se nije desilo.

Tauns je imao koronu, psihički je bio nestabilan jer je doživeo strašne tragedije zbog koronavirusa, pošto mu je nekoliko članova porodice preminulo od Kovida-19, dok je Dianđelo Rasel često bio povređen.

Bez njih, palicu je preuzeo Malik Bizli, koji je odigrao sezonu života, ali i on je uskoro otišao van parketa jer je suspendovan, a na kraju je Bizli morao i u zatvor, tačnije u kućni pritvor zbog nasilja.

Konačno je u drugom delu sezone iskočio prvi pik sa drafta Entoni Edvards i u velikom stilu završio sezonu, ali nije dobio nagradu za najboljeg novajliju godine.

PG: Rasel, Meklaflin, Beverli

SG: Edvards, Okođi, Novel

SF: Bizli, Bolmaro, Mekdanijels

PF: Vanderblit, Prins, Lejman

C: Tauns, Rid

Trener: Kris Finč

Dosta je pao Džoš Okođi, od kojeg se dosta očekivalo, pa se preselio na klupu i imao sve manje minuta tokom sezone.

Zanimljivo je da Minesota Timbervulvsi nisu apsolutno nikog potpisali, niti im je iko otišao tokom leta, osim trejda gde su Rikija Rubija poslali u Klivlend za Patrika Beverlija.

Produžili su ugovore sa Vanderblitom i Meklaflinom koji su zahvalni igrači.

Očekuje se da petorka bude Rasel – Edvards – Bizli – Vanderblit – Tauns, a možda umesto Vanderblita bude igrao Toren Prins na četvorci.

Na papiru i na video igrici je ovo lepa petorka, ali u realnosti sve preko 25 pobeda je sjajna prilika da se u Minesoti ispaljuje vatromet.

Skor 23-59.

Oklahoma Siti Tander

PG: Gildžes-Aleksander, Maledon, Krejči

SG: Dort, Džerom, Man, Gidi

SF: Pokuševski, Dek, Robinson-Erl

PF: Bejzli, Fejvors

C: Robi, Muskala

Trener: Mark Denjo

Oklahoma je prošle sezone imala 22 pobede, a pobede neće biti prioritet ni ove sezone.

Ekipa čiji generalni menadžer u svojoj fioci ima preko 20 pikova i u čijem rosteru su sve mladi igrači ima sjajnu budućnost, ali će do nekog rezultata morati da se načekaju.

Nas će zanimati igre našeg košarkaša Alekseja Pokuševskog, koji je prošle sezone bio najmlađi igrač NBA lige i beležio je 8,2 poena i 4,7 skoka u proseku, ali uz katastrofalne procente od 34% iz igre i 28% za tri poena.

Ove sezone mu se predviđa 13,1 poen u proseku, uz 7,2 skokova na 25 minuta na parketu. Takođe, u projekcijama mu se piše 3,7 asistencija i 1,3 blokada u proseku, pa očekujemo odličnu sezonu od igrača koji pokriva pozicije niskog krila i krilnog centra.

Reprezentaciju je odbio pre nego što je i dobio poziv kako bi radio na sebi i po nekim izveštajima je dosta jači nego što je bio, iako nije nabacio mišićnu masu.

Takođe, očekuje se da će sigurno igrati u prvoj petorci na poziciji niskog krila i da u Oklahomi dosta nade polažu u bivšeg igrača Olimpijakosa.

Alfa i omega ekipe je i dalje Šej Gildžes Aleksander, Lu Dort je specijalista za odbranu, Bejzli će igrati na poziciji četiri, dok će centra najverovatnije igrati Ajzea Robi, pošto je Mozes Braun trejdovan.

Oklahoma će ponovo biti najmlađa ekipa u ligi i biće zanimljivo gledati ih.

Sve preko 20 pobeda ponovo biće veliki uspeh. Skor 21-61.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu