Istina

Pol Pirs. Jedan od najpotcenjenijih igrača svih vremena.

Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Trenutno se nalazi u centru pažnje iz dva razloga – otkaza i svađe sa ESPN-om i onog sto puta bitnijeg, ulaska u Kuću slavnih.

Kada je završio karijeru, odlučio se na korak koji bivši NBA igrači praktikuju što više, a to je prelazak na televizijske ekrane. Uglavnom bivši igrači postanu komentatori ili stručni konsultanti. On se odlučio da radi kao stručni konsultant i prihvatio je ponudu ESPN-a.

Pirs je radio u emisijama Countdown i Jump od 2017. godine.

Jednog dana, Pirs je odlučio da se malo opusti, pa je uz alkohol, marihuanu i društvo nežnijeg pola odlučio da se uživo uključi na instagram i lupa gluposti, zbog čega je na kraju i dobio otkaz jer je blatio ugled kuće za koju radi, iako je sve to radio u slobodno vreme, kao što i život nalaže da nisi 24/7 vezan poslom kojim radiš.

ESPN je rekao da je Pirs već bio nemaran i da nije bio posvećen poslu, kao i da je loše radio svoj posao, iako im je trebalo četiri godine da to shvate.

Pirs je imao šta da poruči svom bivšem poslodavcu, koji deceniju i po svaki dan ima po tri objave o Lebronu Džejmsu, što je i potvrdio bivši košarkaš.

"Svakako sam završio sa njima. Postoji mnogo stvari o kojima ne možete da pričate tamo, a sve vreme morate da pričate o Lebronu Džejmsu. Nisam uradio ništa nelegalno. Neki od članova Kuće slavnih su čak koristili kokain. Ljudi, šta sam ja uradio? Samo sam se provodio. Pola onih koji me napadaju rade isto. Samo to krije, još su oženjeni dok to rade. U penziji sam i razveden. Ukoliko ne bih ušao u Kuću slavnih sa ovom klasom bila bi to najveća prevara u istoriji", rekao je Pirs.

I onda dolazimo do toga – Pirs je ušao u Kuću slavnih i to potpuno zasluženo.

Pol Pirs je NBA šampion i MVP finala. Deset puta Ol-star. Četiri puta Ol-NBA tim. Čovek koji je ubacio 26.397 poena.

Za 15 sezona u Boston Seltiksima uspeo je da završi kao: drugi u poenima, peti u asistencijama, prvi po ukradenim loptama, četvrti u blokadama, drugi u pokušajima i treći u pogođenim šutevima, prvi u pokušajima i pogođenim trojkama i treći po broju odigranih utakmica. On je jedini u istoriji koji je u Top 5 u ovim kategorijama u jednom timu.

A u Bostonu su preko 10 godina igrali Bil Rasel, Džon Havliček, Leri Bird, Kevin Mekhejl, Robert Periš…

Mnogi su zaboravili kakav je igrač bio Pol Pirs...

Od malena, Pirs je bio navijač Los Anđeles Lejkersa, što je zanimljivo, s obzirom da je skoro celu karijeru proveo u redovima najvećeg rivala – Boston Seltiksa.

Pirs je iz Kalifornije, tačnije iz Ouklenda, gde je išao u srednju školu Inglvud.

Nije bio dobar početak za Pirsa – ispao je iz košarkaškog tima u prve dve godine i mislio je da neće uspeti da ponovo nađe mesto u srednjoškolskom timu, zbog čega je planirao da promeni srednju školu.

Odlučio je da ostane i letnju pauzu je posvetio kako bi nabacio mišiće u teretani i kako bi svakodnevno vežbao šut u školskoj sali. Mukotrpan rad i trening mu se isplatio, pošto se u trećoj godini vratio u tim i odigrao odličnu sezonu.

Istakao se kao prvi i najbolji igrač ekipe sa 27 poena i 11 skokova po meču, a tada je igrao krilnog centra, što govori i broj skokova u proseku. Cenili su ga jer je dobar šuter i odličan poenter, jak u reketu, ali ima i osećaj za asistenciju, što govori i skoro pet uspešnih dodavanja po meču u proseku.

Našao se 1995. godine na All-American meču, Ol-star utakmicu koju sponzoriše McDonalds i na kojoj igraju najbolji srednjoškolski igrači.

Igrao je za Zapad, zajedno u ekipi sa Kevinom Garnetom, sa kojim će 13 godina kasnije osvojiti prvu i jedinu titulu u NBA ligi u karijeri. Sa njima u ekipi je trebalo da igra i još jedan MVP finala Čonsi Bilaps, ali je zbog povrede morao da preskoči tu utakmicu.

Za Istok su igrali Stefon Marberi, Vins Karter, Ron Merser (budući saigrač u Seltiksima), Entoan Džejmison i Šarif Abdur Rahim.

Zapad je pobedio 126:115, a Pirs je ubacio 28 poena. Kevin Garnet je sa 18 poena, 11 skokova i tri blokade za 22 minuta bio MVP utakmice. Garnet je posle toga postao prvi igrač posle 20 godina koji je draftovan direktno iz srednje škole, dok su ostali otišli na koledž.

Tada je i Vins Karter oduševio publiku i nagovestio šta će raditi u NBA ligi, pošto je osvojio takmičenje u zakucavanju.

Pirs je iz srednje škole otišao na univerzitet Kanzas, gde je za Džejhokse nastupao od 1995. do 1998. godine.

Dva puta je bio MVP Big 12 konferencijskog turnira i završio je kao peti najbolji strelac u istoriji koledža.

Njegov broj 34 je povučen iz upotrebe u Kanzasu.

U NBA ligu ušao je na draftu 1998. godine, kada su ga birali Boston Seltiksi, tim koji je čitav život mrzeo.

Seltiksi su ga videli kao talentovanog igrača, poentera i lidera koji im je potreban i nadali su se da će izgraditi tim oko njega, koji će se vratiti i biti redovni učesnik plej-ofa, s obzirom da su ga dva puta zaredom propustili.

Kada je primljen u Kuću slavnih, Pirs se zahvalio svim timovima koji ga nisu birali i dali mu šansu da igra za jednu od dve najvećih franšiza u ligi.

Klipersi su sa prvog mesta birali Majkla Olovokendija, Bibi je išao drugi, pa Lafrenc, Džejmison, Vins Karter, Robert Tejlor, Džejson Vilijams, Leri Hjuz i Dirk Novicki, pre Pola Pirsa.

Seltiksi nisu ušli u plej-of u prve tri Pirsove sezone, kada je tim vodio Rik Pitino i to veoma loše.

Prva sezona u Bostonu koju je igrao bila je lokaut sezona, gde je njegov tim odigrao 50 utakmica i pobedio na 19, a on je imao 16,5 poena u proseku i završio je na trećem mestu u trci za najboljeg novajliju godine.

U drugoj sezoni je prosek digao na 19,5 poena, Seltiksi su pobedili na 36 utakmica, ali su opet ostali bez doigravanja.

Pol Pirs je 25. septembra 2000. godine, pred početak treće sezone u NBA ligi, izboden 11 puta u klubu Bazz u Bostonu.

Pirs je u klubu Bazz, koji je sada zatvoren i više ne radi, sedeo sa saigračem Tonije Betijem i još nekoliko prijatelja, gde su izašli da se provedu.

Kada je započeo razgovor sa devojkama koje su sedele do njih, tada je započeo i problem. Jedan čovek prišao mu je i rekao mu je da prestane da razgovara sa njegovom devojkom, ali Pirs je to odbio i nastavio je razgovor.

Došlo je do koškanja, zatim i do tuče. Pirs je zadao prvi udarac i ispala je opšta tuča, a onda je izboden 11 puta od strane dva različita čoveka – šest puta u leđa i tri puta u stomak.

U naletu adrenalina, Pirs nije ni bio svestan da je 11 puta izboden, a tek kada je dobio flašu u glavu i kada je tuča završena, shvatio je šta se dešava. Od udarca flašom u glavu ostao mu je ožiljak na desnoj strani lica, koji je skoro pa skroz uklonjen, ali mu je ostao za ceo život i vidi se.

Kada je krenula da mu curi krv niz lice, od udarca flašom, Pirs je stao i shvatio šta se dešava. Nije mogao da drži oči otvorene. Saigrač Batije ga je odvezao u bolnicu i Toni i njegovi prijatelji mislili su da Pirs neće preživeti, kao i rukovodstvo Seltiksa kada ih je Batije pozvao.

Da je barem jedan ubod ušao centimetar dublje u njegovo telo ne bi preživeo, rekao je Pirs kasnije.

Vilijam Regland, čovek koji je šest puta ubo nožem Pirsa dobio je deset godina zatvora, dok je čovek koji ga je udario flašom Trevor Votson dobio godinu dana zatvora.

Pirs je posle toga dugo bio u depresiji kada ne bi trenirao ili ne bi igrao utakmicu, a uvek je sa sobom nosio pištolj jer je bio paranoičan da će ga neko ponovo napasti.

Posle svega toga, posle 11 uboda, flaše u glavu, operacije i preživljavanja, Pirs je ostao 12 godina u istom gradu i nastavio da igra za tim iz tog grada.

Kada je operisan i kada je bilo jasno da će preživeti, u Bostonu su se zapitali da li može da nastavi igračku karijeru.

I ne da može da je nastavi, nego je samo mesec dana kasnije Pirs započeo NBA sezonu i odigrao svaku od 82 utakmice. Beležio je 25,3 poena, 6,4 skokova, tri asistencije i dve ukradene lopte u proseku za 38,5 minuta provedenih na parketu. Bio je fantastičan. I pored svega toga, Boston je pobedio samo jednu utakmicu više i opet su propustili plej-of.

Tada je i dobio nadimak Istina.

Kada je Boston pobedio Lejkerse 112:107 i Pirs ubacio 42 poena uz šut iz igre 13/17, Šekil O’Nil je rekao novinarima: ’’Zapišite ovo. Moje ime je Šekil O’Nil i Pol Pirs je je*ena istina. Tako napišite. Znao sam da ume da igra, ali da ovako igra... Pol Pirs je Istina’’.

Rik Pitino je otpušten i naredne dve sezone trener je bio Džim O’Brajen.

U četvrtoj sezoni, Pirs je postao NBA superstar. Beležio je 27 poena, 7 skokova i 3 asistencije u proseku, uz 40% za tri poena i uveo je Boston u prvi plej-of posle sedam godina.

I ne da ih je uveo u plej-of, nego ih je vodio do finala Istoka, gde su izgubili 4-2 od Nju Džerzi Netsa. Tada je Pirs u trećoj utakmici postigao 19 poena u poslednjoj četvrtini i režirao jedan od najvećih preokreta u istoriji NBA plej-ofa.

Ovo je ekipa koju je Pirs vodio do finala Istoka – Keni Anderson, Mark Blant, Toni Delk, Entoan Voker kao drugi igrač ekipa, Rodni Rodžers...

Od sezone 2002/03, Pirs je postao Ol-star i redovno se pojavljivao tamo, a upravo te sezone je bio drugi strelac lige, iza Trejsija Megrejdija.

Boston je stigao do druge runde plej-ofa, a onda je Deni Ejndž došao i preuzeo palicu u Seltiksima.

Odmah je trejdovao Entoana Vokera i Pirs je pomislio da je to kraj za njega u Bostonu jer očigledno tim ide u drugom pravcu jer Ejndž trejduje sve najbolje igrače.

Ipak, Ejndž je rekao da je Pirs nedodirljiv i on je ostao u Bostonu, ali su Seltiksi bili loši.

Naredne četiri sezone su bile veoma loše, iako je Pol Pirs nastavio da igra sjajno i da bude jedan od najboljih igrača lige.

Trener Džim O’Brajen je otpušten i na njegovo mesto došao je Dok Rivers.

Od 2003/04 do 2007/08, Boston je dva puta ispao u prvoj rundi i dva puta je propustio plej-of. Sezona 2006/07 je bila katastrofalna – Seltiksi su imali skor 24-58.

I onda se desilo šta se desilo – Kevin Garnet i Rej Alen stigli su u Boston i napravljen je najveći preokret u sezonama zaredom u istoriji NBA lige. Od poslednjeg mesta konferencije sa 24 pobede do prvog mesta na Istoku sa 66 poena. Niko nije napredovao za 42 pobede u narednoj sezoni u istoriji.

Kevin Garnet i Pol Pirs bili su na vrhuncu, Rej Alen je bio na vrhuncu, mladi Ražon Rondo bio je motor ekipe, odbrana je bila vrhunska i Boston je krenuo po prvu titulu još od osamdesetih, a svi nabrojani igrači krenuli su po prsten koji su sanjali i dugo čekali.

Atlanta Hoksi predvođeni Džo Džonsonom su ih šokirali u prvoj rundi i odveli u sedam utakmica, da bi isto uradili i Klivlend Kavalirsi predvođeni Lebronom Džejmsom, koji su godinu dana ranije igrali veliko finale.

Pol Pirs je tada pokazao koliko je veliki igrač – ’’ubio’’ je Kavse u sedmoj utakmici. Postigao je 41 poen u sedmom meču polufinala Istoka, što je najveći broj poena u sedmoj utakmici jednog igrača u istoriji slavne franšize. Srušeni su i Detroit Pistonsi u šest utakmica u finalu Istoka i usledilo je finale.

A u finalu, Pirsov omiljeni tim za koji je navijao čitav život – Los Anđeles Lejkersi.

U prvoj utakmici desila se čuvena scena, za koju Pirs kasnije i nije morao da nam otkrije šta se desilo – iznet je sa terena u bolovima, osoblje ga je iznosilo na rukama i delovalo je da je Pirs teže povređen. Ipak, on se vratio na početku treće četvrtine uz velike ovacije publike i postigao 15 poena u toj deonici. Boston je na kraju dobio meč.

Pirs je kasnije rekao da se u stvari uneredio i da je zato iznet sa terena. Da li je to istina ili je Pirs samo lupao gluposti što je i radio kada je bio na televiziji, ne zna se, ali to baš i nije morao da kaže.

Beležio je 22 poena u finalu, uvek je isporučivao kada je trebalo i kada je bilo gusto i Seltiksi su osvojili titulu savladavši 4-2 Lejkerse u finalu.

Posle finala, Pirs je rekao da je bolji od Kobija Brajanta i da je najbolji igrač u ligi, što je i dokazao, po njegovim rečima.

Kobi Brajant je posle tog finala isekao sliku Pirsa iz novina, na kojoj drži trofej i nagradu za najboljeg igrača finala, koju je gledao tokom svakog treninga i tokom čitave sezone, kao motivaciju jer je smatrao da titula pripada njemu i da je bolji igrač od Pirsa.

Dve godine kasnije mu se osvetio, pobedio ga u finalu i postao MVP finala. Između te dve godine, Kobi je osvojio još jednu titulu i još jednom je bio MVP finala, a Seltiksi su pali u drugoj rundi pošto su izgubili od finaliste Orlando Medžika. Igrali su bez Kevina Garneta koji se povredio.

U godini kada su igrali u finalu revanš sa Lejkersima, Pirs je ponovo isporučivao u plej-ofu i pogađao šuteve za pobedu. Srušio je u polufinalu svog velikog neprijatelja Lebrona Džejmsa i u finalu Istoka se revanširao Orlandu.

Pol Pirs ne voli Lebrona Džejmsa, to je jasno odavno. Nije ga voleo dok su igrali, ne voli ga ni sada. Nedavno je rekao da mu Lebron nije ni u Top 5 igrača svih vremena.

Pirs i Lebron su se susreli 2004. godine u letnjoj ligi, gde je Pirs igrao protiv Lebrona kao da je sedma utakmica velikog finala jer se već tada pričalo da je Lebron bolji od Pirsa i da će dominirati ligom.

Davao je koševe preko Lebrona, vređao ga tokom cele utakmice, a na kraju kada je Lebron seo na klupu, pljunuo je prema klupi Kavalirsa i nastavio da ih vređa. U beznačajnoj utakmici.

Bilo je tu svega.

Kada je Lebron prešao u Majami i oformio svoju veliku trojku sa Bošom i Vejdom, osvetio se Pirsu i pobedio ga u plej-ofu 2011. godine. Zatim ga je Lebron pobedio i 2012. godine.

Tada je Pirs preko Lebrona postigao trojku za pobedu kojom je Boston poveo 3-2 u finalu Istoka, ali je Džejms odigrao nestvarnu šestu utakmicu i razbio Seltikse, a u sedmoj utakmici su ih lako pobedili.

Tu je bio kraj velike trojke Boston Seltiksa. Pirs je odigrao još jednu sezonu za Boston, gde je njegov tim bio veoma loš zbog povrede Garneta i Ronda, koji je završio sezonu zbog kidanja prednjeg ukrštenog ligamenta, a Rej Alen je napustio tim. Ispali su u prvoj rundi od Niksa.

Boston je zatim trejdovao Garneta i Pirsa u Bruklin Netse i krenuo u rekonstrukciju ekipe. Doka Riversa zamenio je Bred Stivens, Boston je propustio plej-of, ali se brzo vratio zahvaljujući dobrom poslovanju Denija Ejndža i oružanoj pljački Bruklin Netsa u trejdu Garneta i Pirsa.

Dali su im dvojicu vetarana i Džejsona Terija i uzeli su im sve moguće pikove i još pet igrača. Od tih pikova napravili su Džejlena Brauna i Džejsona Tejtuma i igrali su dva puta finale Istoka.

Pirs je rekao da su u Bruklin on, Garnet i Teri došli da osvoje titulu jer im je to cilj, dovoljno su zaradili novca i da nisu došli da otaljaju posao, a on se zadržao samo jednu sezonu u Bruklinu.

Nije bila to loša ekipa. Pored Garneta i Pirsa kao startera i Terija kao šestog igrača, svi iskusni, Ol-star igrači sa šampionskom titulom, tu su bili Deron Vilijams, Bruk Lopez, Džo Džonson, Andrej Kirilenko... Ali, došli su samo do druge runde i to jedva. Pirs je blokadom u sedmoj utakmici protiv Atlanta Hoksa rešio meč i pokazao da još može da igra u plej-ofu kao pravi superstar. Ipak, dočekao ih je Lebron Džejms sa Majamijem i ponovo iskoristio priliku da razbije Pirsa. Dobili su ih u pet utakmica.

Da propast Bruklinovog trejda bude još veća, Pirs je bio slobodan igrač. Otišao je i potpisao dvogodišnji ugovor sa Vašington Vizardsima, gde je ponovo imao sjajne partije u plej-ofu. Pogađao je šuteve za pobedu, igrao sjajnu odbranu i bio miljenik publike od samog početka.

Posle jednog zanimljivog plej-ofa i sjajnih partija, Pirs je ipak napustio Vašington.

Dok Rivers ga je zvao u Kliperse, sa kojima je potpisao ugovor na dve godine. Startovao je u prvoj sezoni na 38 utakmica, ali nije igrao u plej-ofu. Posle te sezone, rekao je da će odigrati još jednu i da je to kraj.

Sećamo se i kada mu je Drejmond Grin rekao da se ne ponaša tako jer neće imati oproštajnu turneju jer on nije Kobi Brajant.

Pirs se u TD Gardenu u Bostonu oprostio tako što je ušao na 19 sekundi do kraja, pogodio trojku nakon što su ga igrači Seltiksa pustili da šutne, dobio ovacije i napustio halu.

Potpisao je jednodnevni ugovor 2017. godine kako bi se oprostio kao igrač Boston Seltiksa, koji su povukli njegov dres iz upotrebe.

Šta je prava Istina?

Istina je da je Pol Pirs živa legenda NBA lige, šta god ljudi pričali i pokušavali da objasne da nije. Istina je da je jedan od najboljih igrača svih vremena. Ne mora da znači da je Top 10, Top 20, ali i Top 50 je jedan od najboljih ikada. Bez dlake na jeziku, uvek je isporučivao kada je trebalo. Obeležio je jednu eru košarke. I zasluženo je u Kući slavnih.

To je Istina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu