Teške noge od priprema

Prvi put posle pet godina, Crvena zvezda ostala je bez pobede u prvom kolu domaćeg šampionata.

Podeli
foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©
foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

Zvezda promašivala – Vojvodina odnela bod sa "Marakane"!

Crvena zvezda nije uspela da slavi na premijeri i Vojvodina je iz Beograda odnela bod, pošto je bilo 0:0 u meču prvog kola Superlige Srbije.

Poslednji put se to desilo na otvaranju sezone 2016/17, kada su crveno-beli odigrali protiv Napretka 2:2 u Beogradu.

Poslednji put kada nisu uspeli da postignu gol u prvom kolu bilo je to u sezoni 2010/11, kada je protiv Smedereva u gostima bilo 0:0.

Zvezda nije dala gol na otvaranju šampionata na svom stadionu poslednji put na startu sezone 2007/08, kada je protiv Čukaričkog bilo 0:0.

Takođe, prekinuta je i serija protiv Vojvodine od 13 uzastopnih pobeda, pa je konačno tim iz Novog Sada u crveno-belom derbiju uzeo makar jedan bod.

Šta ovde ne valja i šta je problem u igri Crvene zvezde?

Postavka

Stanković: Lepo je da se pobedi, ali nismo izgubili

Prvo na početku odmah da kažemo da je Vojvodina odigrala klasičan bunker na stadionu Rajko Mitić i da je to apsolutno urodilo plodom.

Posebno je zanimljivo to da se Slavoljub Đorđević odlučio na takav potez, s obzirom da su njegove ekipe, omladinci Crvene zvezde i Radnik iz Surdulice, uvek išli na to igraju ''tečan'' fudbal, sa dosta dodavanja i za nijansu ofanzivnije nego što to nepisani pravilnik Superlige Srbije nalaže, gde je uvek bolje ne primiti gol nego pokušati da se postigne jedan više.

Pošto smo imali odu treneru novosadske ekipe i bivšem štoperu Crvene zvezde, sada da se vratimo u realnost – Zvezda ima nekoliko puta bolji tim od Vojvodine i sve osim rutinske pobede na svom stadionu je neuspeh.

Stanković je postavio svoju 4-2-3-1 formaciju, koja se pretvara i u 4-2-2-1-1, ako uopšte to može tako da se nazove, a onda i u 4-1-3-2, ako i to uopšte postoji u nekim fudbalskim udžbenicima. Makar tako vizuelno deluje na terenu.

foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©
foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

Stanković: Korigovaćemo detalje

Izostanak Degeneka je klupska stvar i bilo bi nezahvalno uvlačiti se u temu pošto generalno niko ne zna o čemu se to tačno radi, ali kada gledamo sa fudbalske strane, Zvezda je tu izuzetno osakaćena.

Dragović je komandant i to je apsolutno jasno, ali ko će u ovoj postavci igrati sa njim? Očigledno je Srđan Babić prvi izbor, s obzirom da se izuzetno cene trenutno štoperi koji igraju levom nogom, što je možda trenutno i jedini kvalitet Babića kada se uporedi sa nekim štoperom van naše lige.

Izgleda da i Eraković zbog bonusa ima prednost u odnosu na Pankova, a to je veliki problem.

Videlo se i u utakmici u Gracu protiv Šturma da odbrana ne funkcioniše dobro, a imali su i par ispada na ovoj utakmici, ali ne toliko značajnih, pošto su fudbaleri Vojvodine jedva i opazili koje je boje dres Milana Borjana i kakva je trava i na drugoj strani terena.

Odsustvo bekova u napadu je i dalje veliki problem.

Crvena zvezda je ponovo ušla u sezonu sa jednim pravim levim bekom, koji već četiri godine neprestano igra i konstantno nije na 100%, pošto igra od Ivanjice preko Surdulice do San Sira, svaku utakmicu od početka.

Ako vas levi bek zavarava, setite se i da na desnoj strani je tu kao pravi desni bek samo Milan Gajić.

Marko Gobeljić nije pravi desni bek i kao univerzalac je praktično ispomoć za svaku poziciju na terenu od bekova preko zadnjeg veznog do bilo čega gde može da se grize i trči.

Juče se ponovila ona izreka, sačuvaj nas Bože vrućeg piva, hladnih muško-ženskih odnosa i lošeg centaršuta bekova, pošto smo videli veliki broj katastrofalnih pokušaja dizanja lopte, a cilj je da se igra na visokog napadača.

A, šta je sa visokim napadačem?

Napadač

Crvena zvezda je u sezonu ušla sa trojicom napadača – Nikolom Krstovićem, Milanom Pavkovom i Loisom Dionijem.

Zbog bonusa, pošto osim Erakovića više i nema na koju poziciju da se stavi bonus igrač, startovao je Krstović u napadu, a zbog toga je Zvezda veoma propatila.

Loše kretanje, loše zadržavanje lopte, bez ikakvog osećaja za utrčavanje u prostor, na loptu, na centaršut, mladi napadač je zaslužio jednu veliku nulu i apsolutno dokazao da nikako nije za startnog centarfora četvorostrukog uzastopnog šampiona svoje države i tima koji je igrao nokaut fazu Lige Evrope.

Nije ni Pavkov kasnije ništa blistao, čak se i on kao Krstović obrukao kod jedne stopostotne šanse. Delovao je kao Krstović, samo malo starije i iskusnije.

Dionija nismo uspeli da vidimo, bivšeg napadača Dižona, Sent Etjena i Bristol sitija.

Kao što je Falčineli došao, kao bivši napadač Peskare i kojih drugoligaških timova Italije, tako je sada tu i Dioni, samo iz Francuske.

Prošle sezone je dao pet golova na 38 utakmica, pretprošle dva gola na 17 utakmica, pre tri sezone sedam na 32 utakmice...

Ali, nezahvalno je komentarisati, ako ga još nismo videli na našim pašnjacima.

Možda će se i Dijego Falčineli praviti od blata, što voli naš narod da kaže.

Makar je dobro otvarao prostor i dozvoljavao da Katai, Ivanić i Ben rade svoj posao.

Trenutno, deluje da je fijasko sa napadačem.

Teške noge od priprema

Kao zaključak, možda ne treba previše žuriti.

Javiće se ljudi i reći će: ''Pa dobro, prva je utakmica, šta sad, nisu uigrani, teške su noge od priprema, Vojvodina je težak protivnik, sve vam nešto smeta...''.

Možda su u pravu, možda i nisu, ali naše je da analiziramo i da kažemo šta smo videli, a videli smo jedno veliko ništa.

Isto što se videlo i protiv Šturma, videlo se i ovde, samo nije viđen gol u mreži protivnika.

Jeste prva utakmica i tek je počelo, ne treba prerano suditi, ali po postavci i ideji kako će ovo izgledati, jednostavno ne valja.

Nije to to.

Moraće Dejan Stanković da sedne i da dobro razmisli kako će ovo da ide dalje i kako će se ukombinovati ekipa.

Podsećamo, Zvezda je potrošila 100.000 evra u ovom prelaznom roku i došli su samo Krstičić, Dioni i Stanić, ako ne računamo Aleksandra Dragovića, koji je i dalje nestvarno pojačanje.

Opet Zvezda ima jednog levog i jednog desnog beka, a napadači su, uz svako dužno poštovanje, slabi za Evropu.

Kairat će biti pravi ispit i tada treba doneti pravi sud.

Ovako, čisto da se vidi na čemu je Zvezda i da ovako ne treba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu