Bogdanovi "jastrebovi" protiv Janisovih "srndaća" – ko bi rekao?

Finale Istoka, Milvoki Baksi protiv Atlanta Hoksa – ko bi rekao?

Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Dakle, Golden Stejt Vorirosi su napravili ozbiljnu ekipu birajući pametno na NBA draftu i praveći odgovarajuće trejdove na popune rupe u rosteru i to su radili na jako interesantan način koji Atlanta pokušava da iskopira ili se barem tako čini.

Tre Jang je paralela sa Stefom Karijem, a Bogdan Bogdanović je u ovom poređenju Klej Tompson iako je to inicijalno bio Kevin Hurter, dok će Drejmonda Grina "glumiti" Džon Kolins, a Endrua Boguta Klint Kapela... Shvatate poentu".

Za početak, moram da citiram tekst kolege sportskog novinara sa B92.net i sportskog komentatora sa TV B92, koji se zove Bogdanović u Atlanti – Golden Stejt 2.0.

Kada je tekst objavljen krajem novembra 2020. godine, nije baš naišao na dobar odziv, pošto je od oko 100 komentara, barem 70 bilo u negativnom kontekstu i sa velikom dozom podsmevanja.

Šest meseci kasnije, Atlanta Hoksi igraju svoje prvo finale konferencije posle šest godina i to upravo zbog ovog principa i po ovom stilu igre gore navedenom.

Hajde i da se ne pravimo previše pametni – ko bi rekao da će Atlanta Hoksi stići baš do finala konferencije, kada su imali ispred sebe četvrtog i prvog nosioca u plej-ofu, što znači da ni u jednom trenutku nisu imali prednost domaćeg terena, kao što ga neće imati ni sada u finalu Istoka.

Kada su bili na skoru 14-20, pitanje je bilo da li će igrati i plej-of, a onda se desio potez sezone.

Lojd Pirs dobio je otkaz, stigao je Nejt Mekmilan i odradio neverovatan posao, pošto je doveo Atlantu do petog mesta – tim koji je bio među najgorima na Istoku prošle sezone.

Pritom, u plej-ofu je nadigrao velika trenerska imena, Toma Tibodoa i Doka Riversa.

Njujork Niksi su imali tu tvrdoću u regularnom delu sezone, ali kada je stigao plej-of, videlo se da će ekipa koja je jednostavno bolja i na papiru i na terenu odavde izaći kao pobednik.

Hoksi su tu jednu utakmicu koju su izgubili, izgubili na pun Medison Skver Garden i na klasičan Tibodo plan.

A šta reći za "Proces"?

Atlanta je za šest godina uspela da od finala konferencije i četiri Ol-stara u ekipi, rasformira tim, ode na dno i dobro bira na draftu i onda da se vrati sa svim tim igračima u finale Istoka.

Šta je za to vreme uradila Filadelfija sa "Procesom"?

Besmisao Bena Simonsa VIDEO Da li je "Proces" uspeo?

Od kako je počeo u sezoni 2013-2014 Filadelfija je četiri puta nastupila u plej-ofu.

Međutim, u tom periodu nijednom nisu stigli do finala konferencije, kamoli onog velikog.

U istom periodu njihovi konkurenti Boston i Toronto imaju po sedam učešća u postsezoni, a Seltiksi su nešto bolji kada su finala konferencije u pitanju sa tri. Reptorsi imaju dva, ali i titulu NBA šampiona.

Milvoki i Indijana imaju po šest plej-of nastupa i dva, odnosno jedno, finala Istoka. Milvoki je i ove sezone obezbedio priliku za NBA finale, a poslednja prepreka biće Filadelfijin dželat Atlanta.

Po pet nastupa od 2013. imaju Majami, Atlanta, Bruklin i Vašington. Potonje dve nemaju nastup u finalima, dok je Majamiju i Atlanti to uspelo po dva puta. Igrači tima sa Floride su prošle godine izgubili NBA finale od LA Lejkersa, dok su Hoksi u ovogodišnjem finalu Istoka.

Situacija po Filadelfiju nije bolja ni kada u računicu uzmemo uzorak od sezone 2017/18 kada su zabeležili prvi sezonu sa pozitivnim skorom u regularnom delu sezone.

Čak šest različitih ekipa je, za razliku od Filadelfije, stiglo do finala konferencije. Među njima su Boston, Milvoki, Toronto, Atlanta, Majami i Klivlend.

Atlanta Hoksi nikada nisu igrali finale, makar ne od kada su u Atlanti, ali jesu kao Sent Luis Hoksi.

Osvojili su titulu 1958. godine predvođeni Klifom Hegenom, Bobom Petitom i Edom Mekolijem, a tri godine kasnije igrali su još jedno veliko NBA finale.

Od tada je prošlo 60 godina.

Zamislite da Tre Jang i Džon Kolins uvedu ekipu u NBA finale u prvim plej-of nastupima i da Bogdan Bogdanović zaigra u velikom finalu?

Bilo bi sjajno, pošto su bili 11. u konferenciji pre Ol-star pauze i pošto su u poslednje tri sezone imali četvrti najgori skor u celoj NBA ligi. Pritom, tri godine su bili ubedljivo najlošiji u svojoj diviziji.

Atlanta je protiv Filadelfije nadoknadila -18 i -26 i pobedila u te dve utakmice, a na kraju su dobili sedmu odlučujuću utakmicu u gostima.

Sve ove pobede na gostujućim terenima dosta podsećaju na šestoplasirane Hjuston Rokitse 1994/1995, koji su na kraju osvojili titulu.

Što se tiče Milvoki Baksa, ovo je njihova sezona.

Nisu bili dominantni u regularnoj sezoni kao pre dve godine, a deluje i da je Majk Budenholzer malo povukao ručnu u regularnom delu, pa su na kraju završili kao treći na Istoku, iza Filadelfije i Bruklina.

Znamo da su imali burno leto i da su američki mediji već preselili Janisa negde drugde, ali on je odlučio da ostane i potpisao je novi ugovor.

Baksi su se zato odmah bacili na posao i odradili dva odlična trejda.

Konačno je Erik Bledso trejdovan i došao je najpotcenjeniji bek lige Džru Holidej, a stigao je i Pi Džej Taker.

Obojica su fantastični defanzivci i to su pokazali tokom celog doigravanja.

Baksi su lako izbacili, kojem su se osvetili i servirali im "metlu", a onda i u seriji za pamćenje izašli na kraj sa Bruklinom i neočekivano ih pobedili u sedam utakmica.

Sada imaju priliku da posle 47 godina uđu u veliko NBA finale, koje nisu igrali još od kada se Karim Abdul Džabar zvao Lu Alsindor.

Takođe, Alsindor je doneo jedinu titulu 1971. godine zajedno sa Oskarom Robertsonom.

Zanimljivo, Hoksi su nekada igrali u Milvokiju, tačnije franšiza je i osnovana tamo.

Upravo su Milvoki Hoksi draftovali Boba Petita, prvog MVP-ja u istoriji NBA lige, koji je 1958. godine doneo titulu Hoksima.

Hoksi su pedesetih igrali četiri sezone u Milvokiju.

Majk Budenholzer, sadašnji trener Milvokija, upravo je bio trener Atlanta Hoksa kada su igrali drugo finale konferencije u istoriji ekipe 2015. godine.

Tada je Budenholzer imao čuvenu petorku Tig – Korver – Kerol – Milsap – Horford, gde su svi osim Kerola bili na Ol-star meču te godine.

Budenholzer je takođe bio i trener godine te sezone, a vodio je Hokse od 2013. do 2018. godine.

Što se tiče njegovog protivnika u finalu Istoka Nejta Mekmilana, on je tek treći trener u poslednjih 30 godina koji je preuzeo tim u sred sezone i odveo ga u finale konferencije.

U timu ima, kao što smo već naveli, Janga, Kolinsa i Bogdanovića koji prvi put igraju plej-of i koji su ujedno i najbolji strelci tima.

Sećamo se i sage oko potpisa Bogdanovića za Milvoki i kako je na kraju završio u Hoksima.

Mnogo je zanimljivosti u duelu koji sledi.

Takođe, gledaćemo duel dva najbolja defanzivna centra NBA lige ove sezone (izvinjenje Rudiju Goberu i njegovoj DPOY nagradi unapred).

Bruk Lopez sjajno gradi u reketu, odličan je bloker, dok je Kapela takođe odličan bloker, ali i najbolji skakač lige ove sezone.

Kada se pogledaju svi statistički parametri i napredne statistike, njih dvojica su najbolji defanzivni centri lige.

Sjajan je bio i Džon Kolins, iako se ne vidi u statistici kakvu je odbranu igrao protiv Filadelfije.

Biće ovo i defanzivna klinika u svakom segmentu, pošto na terenu imamo i Džrua i Janisa, koji je prošle godine bio najbolji defanzivac.

Sada je na svima nama da uživamo u još jednoj sjajnoj plej-of seriji.

B92.net će kao i uvek pratiti sve utakmice, dostavljati vam analize, izjave i sve što ide uz izveštaje.

Prva utakmica na programu je u noći između srede i četvrtka od 02:30.

Ali, to nije sve – drugu utakmicu finala Istoka možete gledati na TV B92, uz komentar Stefana Nikolića!

Utakmica je na programu u noći između petka i subote od 02:30.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1 idi na stranu