Znate, nemačka medicina je najbolja na svetu

Nemački trener Tomas Tuhel napravio je fantastičan rezultat sa Čelsijem – za manje od šest meseci.

Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Svi pričaju o Tuhelovom Čelsiju

Nemac je dobio otkaz 24. decembra 2020. godine u Pari Sen Žermenu.

Posle domaće triple-krune u Francuskoj (Liga 1, Kup i Liga Kup), uz finale Lige šampiona gde su minimalnim rezultlatom izgubili 1:0 od Bajerna, PSŽ je solidno ušao i u narednu sezonu, ali je Tuhel dobio otkaz u trenutku kada je ekipu uveo sa prvog mesta u grupi i u osminu finala Lige šampiona.

Sada će PSŽ najverovatnije ostati bez trofeja u Ligi 1, što je za njih katastrofalno, a u Ligi šampiona ispali su u polufinalu od Mančester sitija.

Sa druge strane, Tuhel je uveo Čelsi u finale Lige šampiona treći put u istoriji i prvi put posle devet godina, pa je tako postao prvi trener u istoriji koji će u dve sezone zaredom igrati finale Lige šampiona sa dva različita tima.

Nepoštovanje Tuhela platili su Leonardo i PSŽ, koji mogu da se zadovolje sa domaćim kupovima, dok Roman Abramovič i Čelsi mogu da budu apsolutno zadovoljni i slobodno da proglase pobedu sezone dovođenjem Nemca.

Još nije osvojio trofej i još nije overio plasman u Ligu šampiona naredne sezone, ali hajde da vidimo šta je to Tuhel sve uradio za Čelsi.

Tuhel ne voli da preuzima timove u sred sezone, ali je ovog puta napravio izuzetak.

Na klupu Čelsija seo je 26. januara i potpisao je ugovor na godinu i po dana.

Prvi nemački menadžer u istoriji kluba je odmah na prvoj utakmici postavio rekord po posedu i po broju tačnih dodavanja na jednom meču za debitantskog stručnjaka i odmah njegova ekipa nije primila gol.

Čelsi je imao velikih problema sa odbranom pod Frenkom Lampardom i to je bilo prvo što je Tuhel popravio.

Defanzivna stabilnost

Čelsi je sigurniji u odbrani od dolaska nemačkog stručnjaka i osim utakmice sa VBA na Stamford Bridžu, kada je bilo šokantnih 5:2 za novog-starog učesnika Čempionšipa, skoro svaki meč je bio defanzivno perfektan.

Kod Lamparda je odbrana bila najveći problem i prosto je fascinantno da sa istim igračima, koji su znali da naprave glupost i dobiju crveni, da ispadaju na milion načina, slabo pokrivaju centaršuteve i oštra ubacivanja po zemlji sa strane, dođe do toga da imaju najjaču odbranu u Evropi, uz Mančester siti.

Tuhel je dobio Atletiko dva puta, dobio je Mančester siti, Totenhem, Liverpul, Everton, Real Madrid i odigrao nerešeno sa Mančester junajtedom, bez primljenog gola!

Nisu primili gol ni na dve utakmice FA Kupa (četvrtfinale i polufinale) koje je vodio Tuhel i sada ih očekuje finale protiv Lestera, gde se bore za još jedan trofej, pored Lige šampiona.

Veliki napredak u odbrani doneo je i velike rezultate, a Tuhel je poboljšao i iznošenje lopte iz poslednje linije tima.

Štoperi su sigurniji na lopti, Žoržinjo i Kante su rasterećeniji i to je još jedna odlična stvar koju je Nemac doneo.

Taktika

Tuhel je doneo novu svežinu Čelsiju i povezao je linije koje Lampard nije uspeo.

Pronašao je pravo mestu i Verneru i Havercu, ostavio Maunta da igra ono što najbolje zna, iako su svi mislili da će upravo Lampardov miljenik ispasti iz rotacije.

Ipak, Maunt je pokazao da cele sezone igra odlično i da za njega mora da postoji mesto u prvoj postavi Čelsija, ko god bio trener i kakva god bila formacija.

Promena u stilu igre videla se i po tome da Čelsi daje duplo manje golova pod Tuhelom nego Lampardom, ali postoji razlog i za to.

Odustao je od svojih 4-3-3 i 5-3-2 formacija iz Pariza, pa je u Čelsiju odlučio da igra 3-4-2-1.

Ving bekovi imaju veliku ulogu u njegovoj postavci, što se može videti po uticaju Čilvela i Risa Džejmsa na igru, a nekada vidimo i krilne napadače po tim pozicijama.

Uz nezaobilazni gegenpres, izgleda da je Tuhel našao pravu kombinaciju.

Ostaje nam da vidimo da li će menadžer meseca u Premijer ligi u martu, doneti barem jedan trofej.

Da li će uspeti da nadmudri Pepa Gvardiolu i treći put, pošto ga je već savladao u Premijer ligi i FA Kupu, ovog puta na najvećoj pozornici – u finalu Lige šampiona 29. maja u Portu.

Takođe, očekuje ga i finale FA Kupa protiv Lestera.

Ljubitelj tenisa, vegetarijanac i zaluđenik za nemački hip-hop ima priliku da se zlatnim slovima upiše u istoriju Čelsija i engleskog fudbala.

Delovalo je da nema leka za ovu sezonu Čelsija, ali je Nemac sve preokrenuo.

Jer, kako je rekao Danilo Bata Stojković u filmu Ko to tamo peva: "Nemačka medicina je najbolja na svetu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu