Centralna divizija i centralna tema: Da li Janis ide po titulu?

Milvoki Baksi u centru pažnje – da li je ovo njihova sezona?

Podeli
Photo by Patrick Smith/Getty Images
Photo by Patrick Smith/Getty Images

Spremite se, polećemo sa Atlantika

Nastavljamo sa najavom NBA lige po divizijama.

Krenuli smo sa Istoka, pa posle Atlantik divizije ide Centralna.

U njoj se takmiče Milvoki Baksi, Čikago Bulsi, Detroit Pistonsi, Klivlend Kavalirsi i Indijana Pejsersi.

Milvoki

PG: Džru Holidej, Di Džej Ogastin, Džejlen Adams
SG: Pet Konaton, Brin Forbs, Nik Stauskas, Donte Divićenco, Frenk Mejson
SF: Kris Midlton, Kajl Korver, Tori Kreg, Džonatan Nvora, Di Džej Vilson, Tanasis Adetokumbo
PF: Janis Adetokumbo, Bobi Portis, Marvin Vilijams
C: Bruk Lopez, Džastin Peton

Trener: Majk Budenholcer
Asistenti: Darvin Hem, Čarls Li, Vin Bejker, Ben Saliven, Patrik Sent Endrus, Čed Forsir

Još jedna sezona u kojoj su Milvoki Baksi glavni favoriti za osvajanje Istoka, kao i u prethodne dve.

Baksi iza sebe imaju dve identične sezone – bili su ubedljivo prvi na Istoku, Janis Adetokumbo ponovo je bio MVP i ponovo je zaustavljen u plej-ofu, ovog puta u polufinalu Istoka, za razliku od finala Istoka 2019. godine.

Ova sezona biće prekretnica što se tiče franšize.

Janis Adetokumbo je odlučio da produži ugovor i dobio je 228.000.000 dolara na pet godina.

Dvostruki uzastopni MVP i defanzivni igrač godine želi da se bori za titulu, ali trenutno Baksi nikako da naprave taj iskorak i dođu makar do velikog finala.

Grk je tražio od uprave da pojača tim i da napravi šampionsku ekipu.

Alarm se upalio u Milvokiju i odmah su se bacili na posao.

Photo by Christian Petersen/Getty Images
Photo by Christian Petersen/Getty Images

Grafika SofaScore

Prva akvizicija bio je srpski bek Bogdan Bogdanović, pouzdani šuter, koji je ograničeni slobodan agent.

Među prvim trejdovima bio je taj, da Bogdan Bogdanović ide u Milvoki Bakse i praktično je sve bilo rešeno, da se obavi sign and trade (da Bogdanović potpiše ugovor sa Kingsima i da ga odmah trejduju u Milvoki), ali je to propalo iz nepoznatih razloga.

Šta se stvarno desilo, možda ćemo nekada otkriti, ali za sada se zna da Bogdanović uopšte nije bio upućen u taj trejd i da on nije želeo da ide u Milvoki, iako su svi mediji u SAD objavili da je sign and trade završen, a Vojnarovski i Šaranija retko greše, pa gotovo nikada.

Kako je Bogdanović potpisao, a da to nije znao i nije hteo i kako je Milvoki ostao bez pouzdanog šutera, ostavićemo to za neku drugu priliku.

Milvoki se odmah bacio na sledeće mete.

Prvo su ostali bez trojice igrača, koji su otišli kao slobodni agenti – Ersan Iljasova, Robin Lopez i Vesli Metjuz, a nešto kasnije je otišao i Sterling Braun.

Kao slobodni agenti stigli su pouzdani bekovi – plejmejker Di Džej Ogastin, koji će ulaziti sa klupe i preuzeti ulogu Džordža Hila, Brin Forbs iz San Antonio Sparsa i Džejlen Adams, koji nije imao nikakvu ulogu u Portlandu.

Zatim je potpisan iskusni Bobi Portis, koji može pokrivati pozicije krilnog centra i centra i jako bitan potpis je dovođenje Torija Krega iz Denver Nagetsa, koji će biti bitan šraf u odbrani Baksa, kao što je to bio u Nagetsima, kada je čuvao Lebrona, Kavaja i ostale superstarove u plej-ofu.

Za kraj, doveden je Mamadu Dijakite sa univerziteta Virdžinija, koji nije draftovan.

Što se tiče drafta, kao 45. pik izabran je Džordan Nvora iz Nigerije, koji je potpisao ruki ugovor, a jedini koji je produžio ugovor je Pet Konaton.

Za Nvoru su Pejsersima dali pika druge runde 2022. i Orlandu pika druge runde 2026. godine.

Kavalirsima su dali pika prve runde 2022. i pika druge runde 2025. godine za prava na Ilkana Karamana, 57. pika 2012. godine, čisto da se spomene i to.

Sitni delovi su popunjeni i Milvoki je morao da napravi jedan veliki trejd.

U njemu su učestvovali Baksi, Pelikansi, Tanderi i Nagetsi.

Baksi su prosledili 24. pika Ar Džeja Hemptona Denver Nagetsima, dok je zaštićeni pik druge runde 2023. godine Denvera otišao u Oklahomu.

Baksi su iz celog trejda dobili Džrua Holideja, jednog od najboljih defanzivnih bekova i najpotcenjenijih igrača u ligi.

Dobili su boljeg i pouzdanijeg plejmejkera, sa više poena u rukama, više asistencija i boljom odbranom.

Pored 24. pika na ovom draftu, morali su da se odreknu i Džordža Hila i Erika Bledsa, kao i pikova prve runde 2024, 2025, 2026. i 2027. godine, koji su otišli u Nju Orleans sa Bledsom, dok je Hil otišao u Oklahomu.

U celom ovom trejdu su još četvorica igrača iz Nju Orlensa otišla u Oklahomu, kao i tri pika, dok su Pelikansi dobili Stivena Adamsa.

Svakako, Milvoki je dao četiri pika u narednih sedam godina, jednog bitnog pika sa ovog drafta, Erika Bledsa i Džordža Hila za Džrua Holideja.

Da je mnogo, mnogo je, ali opet, oni žele da urade nešto odmah i nema šta da se misli na budućnost, ako će Janis da ode zbog loših rezultata.

Ako se Džru ispostavi kao pun pogodak i Janis ostane, Milvoki onda može da gradi tim oko njih dvojice i Midltona, koji svake godine može da se bori za titulu.

Nekako su svi profitirali u ovom trejdu.

Džon Horst, generalni menadžer Baksa, odradio je dobar posao.

Očekuje se da ove sezone Janis igra na četvorci, a Midlton na trojci, umesto da Janis bude nisko krilo, a Midlton bek šuter.

Bruk Lopez je siguran kao startni centar, dok će uz Holideja bekovski tandem najverovatnije činiti Pet Konaton, koga smo dosta gledali u startnoj petorci, zbog dobre odbrane i skočnosti, a može se reći i da je dosta popravio šut za tri poena.

Milvoki je ponovo favorit da bude prvi na istoku, a šta će biti u plej-ofu i da li će se sve popraviti ove sezone, videćemo.

Mnogo toga je u igri.

Indijana

PG: Malkom Brogdon, Ti Džej Mekonel, Džejlen Lek
SG: Viktor Oladipo, Džeremi Lemb, Eron Holidej, Naz Mitru-Long, Kasijus Stenli, Edmond Saner
SF: Ti Džej Voren, Džastin Holidej, Brajan Bouen, Rejšon Hemonds, Dag Mekdermot, Kelan Martin
PF: Domantas Sabonis, Džakar Sempson
C: Majls Tarner, Goga Bitadze, Amida Brima

Trener: Nejt Bjorgkren
Asistenti: Bil Bejno, Greg Foster, Kejleb Kanales

Kada je još Pol Džordž odlazio, mnogi su mislili da je vreme za Pejserse da krenu u rekonstrukciju tima i da će biti u donjem delu Istočne konferencije.

Mnogi su se prevarili.

Nejt Mekmilan je kao glavni trener ekipe radio sjajan posao, ali je ispadanje u prvoj rundi ’metlom’ od Boston Seltiksa presudilo bivšem plejmejkeru.

Dobio je otkaz, iako je u prethodne četiri godine radio sjajan posao sa Pejsersima.

Na njegovo mesto došao je malo poznati Nejt Bojrkgren, doskorašnji pomoćnik Nika Nursa u Toronto Reptorsima.

Mora se reći, Nejt je zvanično NBA šampion i sigurno da zna dobro da radi svoj posao, ali ovo mu je prvi samostalni u NBA i očekivanja su velika od Indijane.

NBA šampion i šampion razvojne lige iz 2011. godine ima dobru ekipu, koja se praktično nije menjala.

Domantas Sabonis je sada Ol-star, očekuje se da se Viktor Oladipo posle teške povrede vrati na svoj Ol-star nivo, a uz rukija godine iz 2017. Malkoma Brogdona i pouzdanog defanzivac i lidera lige u blokadama Majlsa Tarnera, sve ispod petog ili šestog mesta na Istoku bio bi veliki neuspeh.

Naravno, treba spomenuti i petog člana prve petorke Ti Džeja Vorena, koji ima fantastičnu sezonu iza sebe.

U mehuru je beležio skoro 30 poena u proseku i šutirao preko 50% iz igre, a kada se pogleda da ga je Indijana od Finiksa dobila za novac, to je još jedan sjajan posao Pejsersa.

Klupa je solidna i tu možda može biti problem.

Braća Holidej, Džeremi Lemb, Ti Džej Mekonel, Goga Bitadze, Dag Mekdermot, Džakar Sempson... sve tu solidni igrači, koji mogu da izvuku nešto, ali da li je to dovoljno za izlazak iz prve runde sa Istoka?

Pejseri ni na draftu ove godine nisu imali mnogo izbora, s obzirom da su pik prve runde trejdovali u Milvoki, kada su dovodili Brogdona.

Sa 54. pozicije izabrali su Kasijusa Stenlija, koji je potpisao dvosmerni ugovor, što znači da će više vremena provoditi u razvojnoj ligi.

Ista ekipa, novi trener i dosta jači Istok – Indijana će ove sezone biti najnepredvidljiviji tim i možda tim koji iz senke može da dođe do neke više pozicije.

Detroit

PG: Derik Rouz, Kilijan Hejs, Lianđelo Bol
SG: Svi Mihaljuk, Rodni Megruder, Džanan Musa, Delon Rajt, Vejn Elington, Saben Li
SF: Džeremi Grent, Džoš Džekson, Seku Dumbija, Sadik Bej, Entoni Lemb, Deividas Sirvidis
PF: Blejk Grifin, Luis King
C: Ajzea Stjuart, Džalil Okafor, Mejson Plamli

Trener: Dvejn Kejsi
Asistenti: Sid Lav, Šon Svejni, Tim Grgurič, Majka Nori

Niko ne zna čemu se Detroit Pistonsi nadaju i šta je njihov cilj.

Pistonsi su krajem prošle sezone rešili da puste Andrea Dramonda, koji nije želeo da na kraju produži ugovor sa njima, pa je tako dabl-dabl mašina otišla posle sedam godina iz Motor sitija.

U poslednjih nekoliko godina vukli su dosta loših poteza, što ih je i koštalo da jedva ulaze u doigravanje i na kraju da ostanu bez njega.

Prihvatili su veliki ugovor Blejka Grifina, pokušali da im on uz Dramonda bude glavni igrač, ali to nije išlo, s obzirom da je Blejk konstantno povređen.

Delovalo je da će trejdovati najboljeg igrača prošle sezone Derika Rouza za nekog pika, kako bi bar nešto izvukli i pustili nekadašnjeg MVP-ja da pojača neki tim i bori se za titulu, ali ni to nije bio slučaj.

Na kraju sezone otpustili su generalnog menadžera i novi GM je Troj Viver, koji nije sedeo skrštenih ruku.

Otpustio je Dvejna Dedmona i Žaira Smita, a kao slobodni agenti otišli su Ton Mejker, Lengston Galovej i Džordan Bon.

Viver je ostavio Luja Kinga na dvosmernom ugovoru, a onda je krenuo da potpisuje.

U jednom danu stigla su četvorica slobodnih agenata.

Nekadašnji četvrti pik na draftu Džoš Džekson dobio je 9,7 miliona na dve godine, nekadašnji treći pik na draftu Džalil Okafor dobio je 4 miliona na dve godine, Deividas Sirvidis stigao je iz Hapoel Jerusalima i unovčio 4,2 miliona na tri godine, a najviše se usrećio Mejson Plamli, koji je posle sjajnog ugovora u Nagetsima dobio još jedan odličan ugovor od Pistonsa, pošto je potpisao za 24 miliona na tri godine.

Dva centra su stigla, a tu je i Ajzea Stjuart, koji će onda najverovatnije igrati na poziciji krilnog centra.

Vejn Elington je dobio ugovor na godinu dana kao pouzdani defanzivac i solidan šuter, dok su probne ugovore dobili Entoni Lemb i Lianđelo Bol, koji se konačno dokopao NBA lige.

Usledili su trejdovi i to veliki broj njih.

U trejdu tri tima, gde su pored Pistonsa učestvovali i Netsi i Klipersi, Detroit se odrekao četiri pika druge runde 2023, 2024, 2025 i 2026. godine, kao i Džastina Petona, Brusa Brauna i Luka Kenarda.

Jedino je čudno bilo zašto su pustili Luka Kenarda, koji je bio odličan prošle sezone, s obzirom gde je i s kim je igrao, ali to je najverovatnije zbog popunjenih pozicija 2 i 3 i šta je Viver planirao.

Za sve to, dobili su Rodnija Megrudera, Džanana Musu, Sadika Beja, Džejlena Hendsa, pika druge runde 2021. godine i novac.

Ovo je trejd iz rubrike ’Šta se ovde desilo?’

Imali su nekoliko trejdova gde su samo davali igrače ni za šta, kako bi se oslobodila plata, kao što su odlasci Tonija Snela, Trevora Arize, Tonija Bredlija...

Mnogi su bili šokirani kada su trejdovali Krisa Vuda u Hjuston Rokitse, koji je takođe bio jedan od najboljih, ako ne i najbolji igrač Detroit Pistonsa prošle sezone, uz Derika Rouza.

Najbolji potez im je dovođenje Džeremija Grenta iz Denver Nagetsa, putem sign and trade varijante, gde je Denver dobio novac.

Grent je pokazao da je odličan igrač i sjajan defanzivac, dokazao se u plej-ofu i zasluženo dobio novac koji je tražio.

Detroit ima dobru prvu petorku, samo je pitanje da li će sedmi pik na draftu Kilijan Hejs biti startni plej ili će to biti Derik Rouz.

Ko je pratio evropsku košarku video je kako Hejs igra u Ulmu i da je veliki talenat.

Dvejn Kejsi će možda probati i da igra sa Rouzom i Hejsom kao bekovskim tandemom.

Očekuje se da Kejsi preporodi Džeksona i da se on konačno skoncentriše na košarku i pokaže zašto je bio Top 5 pikova na jakom draftu.

Pitanje je koliko će zdrav biti Blejk Grifin i kako će se snaći Ajzea Stjuart.

Detroit je jedna velika nepoznanica.

Imaju kvalitet na papiru za plej-of, ali imaju i veliki broj problematičnih igrača i sklonih povredama.

Ne igraju brzu košarku kao ostatak lige i nemaju nijednog vrhunskog šutera u ekipi.

Imaju četiri centra i tri krilna centra, kao i tri visoka krila na poziciji niskih krila, veliki broj bekova...

Čikago

PG: Kobi Vajt, Tomaš Satoranski, Rajan Arčidijakono
SG: Zek Lavin, Zek Norvel Jr, Adam Mokoka, Denzel Valentajn, Geret Templ
SF: Oto Porter Jr, Tadeus Jang, Čendler Hačinson
PF: Lauri Markanen, Danijel Gaford, Kristijano Felisio, Luk Korne, Noa Vonle, Patrik Vilijams
C: Vendel Karter Jr, Simisola Šitu

Trener: Bili Donovan
Asistenti: Moris Čiks, Kris Fleming, Džoš Longstef, Džon Brajant, Bili Šmit, Demijan Koter

Bulsi u novu sezonu ulaze sa novim rukovodstvom i novim trenerom.

Mark Eversli je novi generalni menadžer, dok je na mestu glavnog trenera Džima Bojlena zamenio doskorašnji trener Oklahome Bili Donovan.

Naravno, sada je tu i kao jedan od glavnih ljudi Arturas Karnišovas.

Bulsi su imali četvrtog pika na ovom draftu i izabrali su nisko krilo Patrika Vilijamsa.

Kao 44. pik izabran je centar Mege Marko Simonović, koji neće još u Sjedinjene Američke Države.

Bulsi imaju veliki broj mladih igrača i samo su Tadius Jang i Geret Templ rođen 80ih godina prošlog veka.

Ponovo će glavni biti Zek Lavin, a uz njega tu je i mlada snaga u vidu Laurija Markanena, Vendela Kartera juniora, Kobija Vajta...

Pitanje je da li je ovo dovoljno za doigravanje ili Čikago očekuje još jedna sezona u lutriji.

Svakako, budućnost je blistava i uz novu upravu, imaju čemu da se nadaju.

Klivlend

PG: Darijus Garland, Metju Delavedova, Demijan Dotson
SG: Kolin Sekston, Kevin Porter Jr, Levi Rendolf, Dante Eksam, Met Muni
SF: Džedi Osman, Ajzak Okoro, Dilan Vinder
PF: Kevin Lav, Leri Nens Jr, Ton Mejkers, Din Vejd, Lamar Stivens
C: Andre Dramond, Džaval Megi

Trener: Džon-Bler Bikerstaf
Asistenti: Antonio Leng, Den Beriot, Lindzi Gotlib

Slična je situacija i sa Kavalirsima.

Lebron Džejms je pre dve godine otišao po drugi put i Kavsi se vraćaju u lutriju, ekspresno od favorita za titulu.

Ostao je Kevin Lav sa maksimalnim ugovor, uz mnoštvo mladih i talentovanih igrača poput Darijusa Garlanda, Kolina Sekstona, Kevina Portera juniora, Ajzaka Okora...

Imaju Andrea Dramonda i Džavala Mekgija od iskusnih igrača, a napustio ih je dugogodišnji centar Tristan Tompson.

Potrebno je čudo da Kavsi budu konkurenti za plej-of na sve jačem Istoku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu