Vladar Jadrana se zna – da li iko može da ga skine sa trona?

Petar Tadić
Podeli
Starsport/Mornar/Media Pro, ABA league
Starsport/Mornar/Media Pro, ABA league

ABA liga, prvo kolo:

petak:
18.00 Cedevita – FMP
20.00 MZT Skoplje – Partizan

subota:
21.00 Budućnost – Zadar

nedelja:
19.00 Mega Bemaks – Cibona
21.00 Crvena zvezda – Mornar

ponedeljak:
21.00 Olimpija – Igokea

Utakmicama između Cedevite i FMP (18.00) i MZT iz Skoplja i Partizana (20.00) kreće nova sezona regionalnog košarkaškog takmičenja.

Prethodne tri takmičarske godine ABA ligom dominirala je jedna ekipa – Crvena zvezda. Pred ulazak u 17. sezonu stanje je skoro pa isto, a opet i totalno drugačije.

Čini se da je ujednačenost između dva kluba (Zvezda, Cedevita) nikada veća, dok će timovi poput Partizana, Budućnosti i Mega Bemaksa pokušati iz drugog plana da naprave dobar rezultat.

Kako godina bude odmicala dobićemo neku širu sliku koliko koji klub može jer će početak proći u dodatnom uigravanju, pošto su najzvučniji klubovi dosta promenili ’roster’.

Po svemu što je uradila u prethodnih nekoliko sezona i bez obzira na novi tim, Crvena zvezda je glavni favorit da na kraju sezone obezbedi Evroligu, međutim potrebno je obratiti pažnju i na ostala četiri kluba.

Kažemo četiri jer je i Mega prilično konstantna u ostvarivanju dobrih rezultata i iako mnogi pričaju kako ovaj klub nema velike ambicije, to je opet najtalentovaniji tim, sastavljen od budućih možda i NBA igrača.

Novi sistem takmičenja i ABA liga 2

Kao i klubovi i regionalno košarkaško takmičenje pretrpelo je značajne promene.

Broj klubova smanjen je 12, a stvorena je i druga ABA liga u kojoj će se timovi boriti za ulazak među najbolje.

Takođe, uvođenjem druge lige vladaće veća kompetitivnost u glavnom regionalnom takmičenju jer će poslednji ispadati u ABA II.

U ABA ligi nastupaće: Budućnost, Cedevita, Cibona, Crvena zvezda, FMP, Igokea, Partizan, Mega Bemaks, Mornar, MZT, Olimpija i Zadar.

Sa druge strane u drugom po rangu takmičenju učešće su uzeli: Borac, Bosna, Dinamik, Krka, Lovćen, Ohrid, Rogaška, Split, Teodo i Zrinjski.

Broj klubova i ABA ligi limitiran je na pet, a pošto Srbija ima četiri predstavnika, to znači da će Borac ili Dinamik moći da učestvuju ukoliko osvoje drugu ligu.

Po prvi put održan je i ABA Superkup koji je osvojila ekipa Cedevita koja je u finalu bila bolja od Budućnosti. Superkup igrao se u Crnoj Gori u Baru.

Favoriti

Starsport
Starsport

Crvena zvezda, sastav za sezonu 2016/2017:

Marko Kešelj
Nikola Radičević
Nemanja Dangubić
Tejlor Ročesti
Džejms Feldin
Ognjen Dobrić
Branko Lazić
Nikola Jovanović
Stefan Janković
Milko Bjelica
Pero Antić
Matijas Lesor
Dejan Davidovac
Stefan Lazarević
Dragan Apić

Kao što je i rečeno, Zvezda je najveći favorit, sledi Cedevita koja je možda i finansijski najstabilniji tim u regionu, a potom i Budućnost, Partizan i Mega Bemaks.

Crvena zvezda

Aktuelni šampion regiona i Srbije u ovu sezonu ulazi sa promenjenim stručnim i igračkim kadrom i verovatno će biti potreban jedan period uigravanja.

Mnogi će reći da za to postoje prijateljske utakmice, međutim, pravi takmičarski mečevi pomoći će ovom timu da se još više ’stopi’ i bude prava celina.

Zvezdu su tokom leta napustili trener Dejan Radonjić i igrači – Stefan Jović, Čarls Dženkins, Marko Simonović, Marko Gudurić, Nejt Volters, Ognjen Kuzmić, Luka Mitrović, Dion Tompson i Džona Bolden.

Posle toga predsednik “crveno-belih“ Nebojša Čović pozivao je na strpljenje i rekao da će šampion Srbija i regiona imati konkurentan sastav naredne godine.

Starsport
Starsport

Upravo to se i desilo, klub sa Malog kalemegdana doveo je skup mladih i iskusnih igrača. Po sastavu, Zvezda opet izgleda najjače i na novom treneru Dušanu Alimpijeviću, kao i na celokupnom stručnom štabu ostaje to da ukomponuje.

U klub su stigli – Tejlor Ročesti, Džejms Feldin, Nikola Radičević, Marko Kešelj, Nikola Jovanović, Stefan Janković, Pero Antić, Matijas Lesor, dok je došao i trojac iz FMP, Stefan Lazarević, Dragan Apić i Dejan Davidovac.

Zvezdu očekuje borba na dva fronta, s tim što je ovaj drugi mnogo veći i zove se Evroliga.

Kao i svake sezone primarni ciljevi su ABA liga i domaći šampionat, kao i Kup Radivoja Koraća. U elitnom košarkaškom takmičenju cilj je ići korak po korak jer se samo tako može napraviti neki uspeh.

Cedevita

FOTO: Mornar/Media Pro, ABA league
FOTO: Mornar/Media Pro, ABA league

Cedevita, sastav za sezonu 2016/2017:

Kris Džonson
Roko Leni Ukić
Filip Krušlin
Toni Perković
Darko Bajo
Demtris Nikols
Karlo Žganec
Džanan Musa
Vil Čeri
Lovro Buveljić
Marko Arapović
Ivan Ramljak
Andrija Stipanović
Filip Tončić
Kevin Marfi

Klub iz Zagreba svake godine raspolaže sa dobrim finansijskim sredstvima, ali gotovo da uvek izostane to nešto što bi ih postavilo na vrh Balkana.

Cedevita je pretprela velike promene, nosioci igre poput Luke Babića i Mire Bilana više nisu u ekipi, međutim tu su novi igrači koji će Cedevitu ponovo učiniti kandidatom za trofej.

U stručnom kadru na mesto trenera postavljen je proslavljeni slovenački košarkaš i trener Jure Zdovc, koji je na klupi zamenio Veljka Mršića.

Tim su pojačali – Demetris Nikols, Vil Čeri, Andrija Stipanović, Kevin Marfi, Roko Ukić, Ivan Ramljak i Kris Džonson.

Klub je napustio veliki broj igrača – Luka Babić, Miro Bilan, Džejms Boutrajt, Rašad Džejms, Džon Šurna, Mirza Begić, Marko Tomas.

Ostali su igrači poput Marka Arapovića, Karla Žganeca, Filipa Krušlina, Tonija Katića, a dosta se očekuje od “vunderkinda“ Džanana Muse.

Ekipa koja igra ’Domu sportova’ ponovo je među favoritima, a da li će konačno osvojiti ABA ligu teško je reći u septembru.

Partizan

Starsport
Starsport

Partizan, sastav za sezonu 2016/2017:

Patrik Miler
Najdžel Vilijams-Gos
Tadija Tadić
Aleksandar Aranitović
Slobodan Jovanović
Vanja Marinković
Nikola Tanasković
Novica Veličković
Obrad Tomić
Marko Pecarski
Strahinja Gavrilović
Mihajlo Andrić
Marko Čakarević
Andreja Stevanović
Đoko Šalić

Crno-beli su konačno posle dugo godina uspeli da gotovo kompletiraju sastav pre početka sezone. Priča se o dovođenju još jednog visokog igrača, međutim sve ostale pozicije su solidno pokrivene.

To nije bio slučaj u prethodnim sezonama, kada je Partizan ulazio u ABA ligu sa dosta slabim sastavom, da bi se kroz godinu, kasnije sve krpilo.

Miroslav Nikolić postavljen je za trenera beogradskog kluba, dovedeni su mladi igrači i sa ovim timom crno-belih biće potrebno strpljenje jer je prosek tima 22 godine.

Partizan je doveo sledeće igrače – Najdžela Vilijamsa-Gosa, Patrika Milera, Marka Pecarskog, Đoku Šalića, Obrada Tomića, Tomasa Vilsona, Aleksandra Aranitovića, Andreju Stevanovića, Marka Čakarevića i Strahinju Gavrilovića.

Tu su još mladi Vanja Marinković, Nikola Tanasković, Slobodan Jovanović i Tadija Tadić, kao i 23-godišnji Mihajlo Andrić i 31-godišnji Novica Veličković.

Starsport
Starsport

Tim je sačinjen od mladih igrača, čini se da rezultat možda nije na prvom mestu, već sazrevanje pojedinih košarkaša.

Plasman među četiri najbolje ekipe u ABA ligi je prioritet i ovaj tim taj kvalitet poseduje, ali sve dalje od toga i borba za titulu izgleda nedostižno ovde godine.

Pored dolazaka, crno-beli pretrpeli su i odlaske – Frenklin Robinson, Vilijam Hečer, Uroš Luković, Branislav Ratkovića, Džamon Gordon, Stefan Birčević, Stefan Pot, Adin Vrabac, Đorđe Majstorović, Miloš Koprivica, Kenan Karahodžić.

Kao i u poslednji tri-četiri godine, sezona za navijače i klub biće verovatno teška, a kako će se ekipa izboriti sa svim tim ostaje nam da vidimo.

Budućnost

FOTO: Mornar/Media Pro, ABA league
FOTO: Mornar/Media Pro, ABA league

Budućnost, sastav za sezonu 2016/2017:

Nikola Ivanović
Suaf Šehović
Filip Barović
Milić Starovlah
Nemanja Gordić
Vasili Baćović
Bogdan Bojić
Aleksa Ilić
Zoran Nikolić
Kajl Gibson
Petar Popović
Kajl Lendri
Danilo Nikolić

Podgoričani nisu pretrpeli tolike promene kao prva tri kluba i možda će to biti jedan od njihovih aduta.

Na mesto trenera postavljen je Aleksandar Džikić koji ispred sebe ima respektabilan sastav čiji je cilj plasman u finale ABA lige.

Iz kluba su otišli igrači poput Borisa Savovića, Markusa Vilijamsa, Nemanje Vranješa, Ovena Klasena i Bojana Subotića, ali primetićete da je to značajno manji broj odlazaka nego kod prethodna tri tima.

Takođe, dovedeni su provereni košarkaši i klub iz Podgorice ponovo bi trebalo da bude u vrhu regionalnog košarkaškog takmičenja.

Budućnost su pojačali – Kajl Gibson, Nikola Ivanović, Kajl Lendri, Danilo Nikolić i Filip Barović.

Podgoričani nisu mnogo menjali, u klubu su ostali Gordić, Šehović, Nikolić, Popović... plus im na klupi sedi Džikić.

Mega Bemaks

Foto: Mega Bemax/Ivica Veselinov
Foto: Mega Bemax/Ivica Veselinov

Mega Bemaks, sastav za sezonu 2016/2017:

Mateja Jovanović
Kostja Mušidi
Nikola Rebić
Stefan Sinovec
Džejms Enis
Predrag Samardžiski
Andrija Marjanović
Vlatko Čančar
Ognjen Čarapić
Goga Bitadze
Mihailo Jovičić
Miloš Koprivica
Nikola Mišković
Stefan Fundić
Nemanja Kapetanović

Mega je verovatno najlepša ekipa za gledanje u poslednjih nekoliko godina jer neguju brz stil košarke sa dosta poena.

Zbog velikog broja mladih košarkaša, igra zna tada da izgleda dosta brzopleto i igrači dosta greše, ali fascinatno je kako nikada ne gube na samopouzdanju.

Na utakmici Mege viđali smo da tim Dejana Milojevića ispusti +10 na dva ili tri minuta do kraja, ali smo isto tako gledali koliko se nebrojano puta vraća iz ogromnog zaostatka.

Nešto slično bismo mogli da očekujemo i od ove takmičarske godine jer je princip rada ostao isti i ekipa je prepuna mladih talentovanih košarkaša koji će narednih godina igrati u velikim evropskim i svetskim klubovima.

Foto: Mega Bemax/Ivica Veselinov
Foto: Mega Bemax/Ivica Veselinov

Stefan Fundić, Dilan Enis, Aleksandar Lazić, Miloš Koprivica, Andrija Marjanović i Stefan Sinovec su pojačali klub ovog leta, a posebno bi trebalo obratiti pažnju na Enisa, Fundića i Lazića.

Tu su i dalje Kostja Mušidi, Nikola Rebić, Vlatko Čančar, Goga Bitadze i ostali igrači.

Poznato je da su klub napustili – Rade Zagorac, Alfa Kaba, Radosav Spasojević, Nikola Pavlović, Đorđe Simeunović, Marko Tejis, Jovan Novak, Ognjen Jaramaz i Sava Lešić.

Od Mege bi trebala da se očekuje “up and down“, košarka sa mnogo preokreta, a da li će uspeti da se umešaju među četiri najbolja kluba pokazaće nam sezona.

Ostali učesnici

Starsport
Starsport

Možda je malo nepravdeno izostavljen finalista Košarkaške lige Srbije ekipa FMP, ali treba reći da je klub iz Železnika izgubio glavne igrače. Došla su i pojačanja, ali teško je očekivati da FMP napravi nešto slično kao u KLS.

Od ostalih ekipa trebalo bi obratiti pažnju na Cibonu, Olimpiju i Igokeu, ali ovi i svi ostali klubovi daleko su po kvalitetu od timova u vrhu.

Prethodnih godina, timovi sa sredine tabele bili su daleko od Cedevite, Budućnosti i Partizana, a ova tri kluba bili su dosta udaljena od Crvene zvezde.

Po sastavu crveno-belih i dalje je tako, ali realnost je da ovo leto, nažalost, nisu obeležili dolasci na Mali kalemgdan, već obrnuto – odlasci.

Borba za ostanak u ABA ligi biće dosta teška jer nema velike razlike u kvalitetu među pet-šest klubova.

Tok sezone će nam pokazati dalji razvoj situacije i sada bi nezahvalno bilo reći da su Zadar, Mornar ili MZT glavni kandidati za ispadanja, kada ne postoji velika razlika u donjem delu šampionata.

Petar Tadić (Sraf)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.