Bio prvak Evrope i sveta sa Španijom, pa poručio: Bronza sa Jugoslavijom najbolji osećaj

Legendarni rukometni golman Arpad Šterbik kao jedan od najznačajnih momenata u karijeri opisao je noseći dres Jugoslavije.

MSIzvor: B92
Podeli
EFE/GEORGI LICOVSKI
EFE/GEORGI LICOVSKI

Šterbik je prvobitno branio za Jugoslaviju, u periodu od 1999. do 2005, a onda je tri godine kasnije odlučio da bude "između stativa" za Španiju.

Jedan od najboljih golmana u istoriji rukometa, koji je počeo karijeru u Jugoviću iz Kaća, debitovao je sa 19 godina na Svetskom prvenstvu u Egiptu kada su "plavi" osvojili bronzanu medalju.

"Teško mi je da izaberem najbolji trenutak u karijeri, pa ću one u kojima sam se najbolje osećao. To je bilo kada sam osvojio prvi put Ligu šampiona sa Sijudad Realom, sanjao sam o tome i bilo je nezaboravno. Još jedan momenat je bilo Svetsko prvenstvo sa Jugoslavijom", rekao je Šterbik.

Tadašnji tim Jugoslavije na šampionatu u Egiptu činili su asovi poput Peruničića, Škrbića, Maksića, Jovanovića, Nikolića...

"Selektor Živković mi je pružio priliku sa 19 godina. Branio sam pred 25.000 ljudi protiv Nemačke u četvrtfinalu. Ponosan sam na tu bronzu iz više razloga", rekao je Šterbik, član tima koji je u borbi za treće mesto savladao baš Španiju.

Prethodno je u nokaut fazi bila bolja od Hrvatske, Nemačke, a izgubila je od Švedske u polufinalu.

Šterbik, najbolji rukometaš 2005. godine, odlučio se za Španiju nezadovoljan sistemom rada u srpskom rukometu i sa tom selekcijom postao prvak Evrope i sveta, uz još dve medalje sa velikih takmičenja.

Sada je prelomio definitivno da kaže "zbogom" rukometu u 41. godini, posebno nakon pandemije koronavirusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.